Beste lezers,

Ik ga over een maand naar Thailand en heb veel op jullie blog gelezen. Ook heb ik mij verdiept in de olifantparken. In de blog over Chiang Mai word een olifant park genoemd, Mae Sa Elephant Camp. Ik twijfel bij dit park behoorlijk over het welzijn van deze dieren.

Vaak als deze dieren aan kettingen geketend zijn, er ritjes op worden gemaakt en kunstjes moeten uitvoeren gaat hier leed aan vooraf.

Mijn vraag is, uit liefde voor de dieren en het land, is dit park echt wel zo diervriendelijk is en leuk is om te bezoeken?

Alvast bedankt,

MVG,

Romy

9 reacties op “Lezersvraag: Is Mae Sa Elephant Camp wel diervriendelijk?”

 1. Frank zegt op

  Persoonlijk zou ik geen ritjes maken om de olifanten. Geloof echter dat ze zeer goed behandeld worden NU. In hun nog jonge jaren waren het werk olifanten die erg zwaar werk moesten doen. Dat ze nu in “gevangenschap” van hun oude dag mogen genieten en goed verzorgd worden door de thai die dit alleen kan bekostigen door de inkomsten van toeristen in het park. In vrijheid in de natuur denk ik dat ze niet meer zouden kunnen overleven. (maar ik ben geen bioloog)

 2. Dirkphan zegt op

  Geen enkel dierenpark is diervriendelijk.
  De witte raven uitgezonderd.

  Wilde dieren horen enkel en alleen in de jungle thuis.

  Een hok in elke zoo waar Stropers te bezichtigen zijn zou ik een prachtinitiatief vinden.
  Ze zouden mogen overleven van de vruchten die bezoekers naar hen smijten.

  Na overlijden in stukjes aan de grote katten voeren.

 3. Jan zegt op

  Ach wij rijden in Nederland ook graag paard. Deze beesten leven ook in gevangenschap, maar worden oha goed verzorgd. Niemand die daar over hoort klagen.
  Ja olifanten houden is erg duur. Ik denk dat het goed verzorgen van de beestjes alleen maar meerwaarde betekent.

 4. Henny zegt op

  Ga niet naar een kamp waar olifanten kunstjes moeten doen en waar je op hun rug kan rijden. Lees alles hierover op http://www.elephantnaturepark.org/.

 5. Diana zegt op

  Beste Romy,

  olifantenritjes zijn erg slecht voor olifanten. Een olifant kan maar max. 100 kg op de rug hebben (de nek en slurf zijn wel heel sterk). Zo’n zitje alleen weegt al 50 kg. De laatste maanden zijn er veel olifanten in dit soort kampen doodgevallen van uitputting. Ikzelf doe regelmatig vrijwilligerswerk bij ElephantsWorld in de buurt van Kanchanburi. Daar worden oude en zieke olifanten opgevangen die ooit in trekkingkampen hebben gewerkt. Hier hoeven ze geen ritjes met olifanten te maken maar kunnen de toeristen ze helpen met wassen en voeren. Bij Chiangmai in de buurt zit ook zo’n soort opvangcentrum nml. Elephant nature park. Wellicht beter om daar heen te gaan.

 6. Wim zegt op

  Beste Romy.

  Er zijn twee olifantkampen in Chiangmai waar het leerzaam is naar toe te gaan .
  Er is er een aan de weg van Chiangmai naar Samoeng en eentje in Mae Taeng iets voorbij het
  kamp waar de meeste toeristen naar toe gaan.
  Ik ben in Februari met een kennis naar dat kamp geweest waar de tourist naar toe gaat ,het lijkt wel een pretpark je krijgt een nummer en die groep moet je de hele route volgen.
  Dit is dierontwaardig dus ik zou zeggen bezoek een van die twee andere kampen het is iets duurder
  maar diervriendelijker.
  Ik hoop dat je daar veel plezier hebt.

  Groetjes Wim.

 7. Nathalie zegt op

  Beter om naar elephant nature park te gaan. Daar worden olifanten opgevangen, die niet meer kunnen werken. (En vaak wat mankeren, bijv. doordat ze mishandeld zijn.) In Thailand is het gebruikelijk dat olifanten als ze jong zijn met harde hand tam worden gemaakt. Men gelooft dat het nodig is om de ziel van de olifant te breken. Gewoon dierenmishandeling, maar men weet niet beter. In Elephant Nature Park kan men er alles over vertellen. Probleem is daarnaast dat er een overschot is aan olifanten, omdat ze niet meer ingezet mogen worden in de bomenkap. Dat heeft ze nutteloos gemaakt en onbetaalbaar. Waar moeten deze olifanten naartoe? Op zich nog niet zo slecht dus als ze nog kunnen werken in de toeristenindustrie, mits goed behandeld. Helaas zie je ook nog babyolifantjes in drukke steden, waar toeristen geld voor geven. Als toerist goed opletten dus…..

 8. Lisa zegt op

  Zelf ben ik naar het WFFT in Hua Hin geweest. Mocht je naar een olifanten opvang willen waar de olifanten goed verzorgd worden, moet je hier naar toe gaan. In het park worden ook veel andere dieren opgevangen zoals gibbons, otters etc. en wanneer mogelijk worden ze weer uitgezet in het wild. De eigenaar is een Nederlander die met passie deze opvang runt. Tijdens deze dag leer je over alle opgevangen dieren en mag je de olifanten voeren en een wandeling met ze maken. Heel erg bijzonder en de dieren worden met respect behandeld. In de middag mag je een olifant wassen. Zeker een aanrader om hier naar toe te gaan!

 9. Lung addie zegt op

  Ik ga van de veronderstelling uit dat de olifanten goed verzorgd worden. Uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel. Het goed verzorgen van deze dieren biedt trouwens niets dan voordelen. Het is die mensen hun bron van inkomsten. Een goed vakman verzorgd zijn gereedschap toch ook goed want hij moet er dagelijks zijn brood mee verdienen. En ja, ik heb ook al eens een ritje op een olifant gemaakt, ben ik dan ook een dierenmishandelaar? Tijdens de rit, langs het parcours, waren er drinkplaatsen voorzien voor de olifanten. Na het ritje, van een half uur, kreeg de olifant eten, werd hij afgespoten en werd niet onmiddellijk opnieuw ingezet voor een volgende rit. Mogelijk heb ik er toevallig het beste kamp uitgezocht. Mensen die er twijfels over hebben of deze dieren goed verzorgd worden blijven dan best weg uit zo een attractie, ze zijn er ttrrouwens niet toe verplicht er aan deel te nemen.

  lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website