Hallo allemaal,

Wij zijn een wat ouder stel dat dit jaar voor het eerst naar Thailand wil reizen. Vorig jaar zijn we op Bali geweest en dat is goed bevallen. Nu staat Thailand op ons lijstje.

Al enige tijd volgen wij de verhalen op uw Thailandblog. We willen graag weten welke steden in Thailand interessant voor ons zijn om te bezoeken, wij moeten onze trip namelijk nog plannen.

We zijn geen uitgaanstypes en ook geen zonaanbidders maar houden wel van lekker eten. Verder vinden wij cultuur belangrijk. Het liefst zien wij het authentieke Thailand. Kunt u ons laten weten welke steden in Thailand wij op ons lijstje moeten zetten?

Wij hebben wel eens iets gelezen over fietsen in Thailand: is dat goed te doen? Waar kunnen wij fietsen huren? Zijn er ook fietskaarten te koop?

Heel erg bedankt voor uw advies.

Groetjes van Ben en Greet

14 reacties op “Lezersvraag: Welke steden in Thailand moeten wij zien?”

 1. Lex K. zegt op

  Het beste advies in deze is; gewoon een goede georganiseerde reis boeken, waarbij diverse “points of interests”bezocht worden en de overnachtingen en het vervoer ook goed geregeld is, als je niet echt bekend bent in Thailand is het aan te raden om voor de 1e keer gewoon een georganiseerde reis te boeken, er is zoveel te zien en en te doen dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen.
  Er zal een heleboel, goed bedoeld, advies van lezers van T.B. komen, maar dat maakt de keus alleen maar moeilijker.

  Vriendelijke groet,

  Lex K.

 2. Jan Kok zegt op

  Als u voor de eerste x naar Thailand gaat raad ik u aan om met een rondreis te beginnen.
  Wij gaan al weer 14 jaar naar Thailand,maar zijn net zoals zovele de eerst keer begonnen met een rondreis.
  Daarna zijn wij elk jaar zelfstandig teruggekeerd.

 3. jan vanheule zegt op

  Zéér moeilijke vraag, het hangt er ook een beetje van af hoe lang je in Thailand kunt verblijven maar Bangkok, Ayuthaya, Chiang Mai, Chiang Rai en gouden driehoek plus Kanchanaburi zijn zeker musts voor een eerste bezoek.

  vriedelijke groeten,

 4. sandra koenderink zegt op

  Je kunt inderdaad met een rondreis beginnen maar dan wel één die door jezelf wordt samengesteld…
  Dat hebben wij het eerste jaar ook gedaan met hulp van de site van Greenwoodtravel. En daar hebben we nooit spijt van gehad. Je kunt bv cultuur combineren met fietsen in Sukhothai.
  Fietsen kun je daar bij Sukhothai bicycle tour, heel vriendelijke jonge mensen die uitstekend engels ( en wat woorden nederlands) spreken. Ga eens rondkijken op de site van Greenwood.
  Je bent zo een paar weken zoet met Bangkok, River Kwai, Chiangmai en misschien een paar dagen strand om bij te komen van alle indrukken?
  Heel veel plezier alvast

  ,

 5. geert zegt op

  Afgezien van Chiang Mai vind ik de meeste steden die ik in Thailand gezien heb eerder lelijk. Natuurlijk zijn er prachtige dorpjes en is de natuur erg mooi. Opteer eerder voor minder gekende stukjes zoals Kamphaeng Phet (vind ik de indrukwekkendste ruines tussen de bomen, en je kan er ongestoord rondwandelen. Ook de Peng rivier in Kamphaeng Phet is mooi. Er zijn verschillende natuurgebieden o.a. Khlong Lan.
  Verder: zeker Sukhotai (kan je ook af-fietsen). Ayutthaya heeft prachtige ruines en goede restaurants, maar voor de hedendaagse stadsarchitectuur zou ik er niet heen gaan. Idem Katchanaburi: prachtig achterland maar de stad, tja. Ik heb wel gehoord dat Hua Hin mooi is, maar zelf was ik er nog niet. Andere steden zijn te mijden: Samut Prakhan is zowat het lelijkste dat ik in Thailand aan urbanisatie gezien heb.

  Je hoeft de eerste keer niet echt een georganizeerde rondreis te maken: vlieg of neem de trein bv. naar Chiang Mai, en huur een taxi of een tuk-tuk om naar Lampang, Doi Inthanon. Je kan natuurlijk een auto huren (toch in Chiang Mai, bijlange niet overal!) als je avontuur zoekt. En er zijn goed bus- of ‘van’ (10 plaatsen ongeveer) verbindingen in het hele land.

  Persoonlijk vind ik de kleine buitenwegjes in Thailand en kleine plaatsjes – ik denk nu aan Chan Sen in mijn omtrek (provincie Nakhon Sawan) erg bekoorlijk, en droom ik ervan nog ’s een rondreis op de moto te maken. Maar dan moet je wel een mondje Thai spreken, want andere talen zijn op het land niet erg bekend..

  • ferdinand zegt op

   Ja Geert ik deel je mening. Ik kom en deels woon nu 20 jaar in Thailand, heb meer dan 200.000 km in het midden, in het noorden en noord oosten rondgereden in de auto of op de motor.
   Natuurlijk er zijn interessante tempels en ruines. Er is veel natuurschoon en er zijn (nog) aardige mensen, maar voor architectuur hoef je niet naar Thailand.
   Heb altijd het gevoel dat op een enkele uitzondering na, elke stad door de zelfde architect en zijn broer die golfplaten levert is ontworpen. In vrijwel elke stad en dorp dezelfde rotzooi aan cement, hout en golfplaten, rondhangende draden,ongelooflijke hoeveelheden straatvuil.
   Veel is gericht op praktisch en goedkooop. Onderhoud is een ondergeschoven kindje. Kan misschien ook niet anders (behalve de zakengebouwen, hotels ed in Bangkok) van enige architectuur met stijl is vrijwel nergens sprake. (natuurlijk zijn er uitzonderingen)
   Heel veel bevalt me wel in Thailand, maar de variatie, kwaliteit en stijl uit reizen in andere landen mis je ten ene male in Thailand.
   Zee, strand, zon, vermaak, eten, tempels en boedhistische cultuur ja. Leuke steden met architectuur en een eigen gezicht, weinig.

 6. Jack zegt op

  Ik rij zelf 6 jaar op een Honda Steed 600cc. Ben bijna overal geweest. ( ben nu 73) en rij nog steeds. Ik geef de voorkeur aan zelf reizen en niet met een toer. Ik wil niet alle tempels, die bijna hetzelfde zijn bezoeken, wat met een toer wel vaak gebeurd. Wil ook opstaan en gaan slapen, wanneer ik wi .en ergens blijven hoe lang ik wil

  Interessante plaatsen en tochten.

  Mae Sai aan de grens met Birma. Veel verschillende culturen.
  Mooie tocht langs de grens met Birma naar Mae Sa Luang
  Chiang mai.( vind ik leuker dan Chiang Rai).
  In Chiang Mai kun je veel tochten maken bij reisburo’s.
  Doi Inthanon.
  De rit van Chiang Mai naar Pai en Mae Hong Son.
  Slapen in Mae Sariang en dan door naar Mae Sod, erg mooie rit.
  Mae Sod aan de grens met Birma met de grensmarkt 6km ( niet heel echt bijzonder maar wel leuk om Birmezen te ontmoeten..
  Sukothai kun je inderdaad op de fiets langs de ruines.
  Ayutthaya en de olifantenkraal.
  Phrae is ook wel een goede plaats om te overnachten,
  Pitsanolok en rit naar Lom Sak erg mooi met goede Kao Koh koffie onderweg
  Bangkok 1 of 2 dagen en met de bootbus op de Chao Praya rivier voor 10 of 12 baht.
  Kanchanaburi en vandaar tochten naar de omgeving. De tigertempel is geldverspilling. De Eranwan waterval is wel mooi.
  Toch blijf ik Pattaya wel leuk vinden voor 1 of 2 nachten. Goed eten en ’s avonds op het boulevard wandelen ( wel veel meisjes ). Maar ook veel gewone toeristen. Bijv de laatste dagen hier besteden en dan met de bus naar het vliegveld in Bangkok. 120km.
  Lange afstanden fietsen lijkt me niks, afstanden zijn groot en je schiet niet op en erg warm. Beter lokaal een fiets huren.
  De eerste keer dat ik naar Thailand ging was ik 60 ben ik meteen doorgevlogen naar Chiang Mai en vandaar verder gereisd met bus en vliegtuig.

  Er zijn overal hotels en vervoer is erg makkelijk met de bus. Dag en nacht is er wel eten te krijgen.

  Hoe oud zijn jullie en hoe lang gaan jullie?

  Weet ik meer stuur ik meer. Zou wel rechtstreeks contact met jullie willen hebben maar ik weet niet of dat kan

  .

  • Eric Donkaew zegt op

   ( wel veel meisjes )
   ——————
   Dat wordt door veel Pattayagangers niet echt als een probleem ervaren.

 7. Jack zegt op

  Grappig

  Mijn oudere broer heet Ben en zijn vrouw? Ja Greet inderdaad.

  In Chaing Mai is Lai Thai een redelijk goed hotel. Wat ik wel altijd doe met hotels is:

  Voor ik definitief incheck eerst kamer goed bekijken en airco checken., kun je altijd veranderen van kamer. Als je meerdere dagen wilt blijven nooit vooruit betalen, alleen de komende nacht. Kun je altijd weg als je wilt. Als je hebt gezegd dat je bijv. 4 dagen wilt blijven en je gaat na 2 dagen weg is dat voor thais geen probleem, en voor jullie ook niet want je hebt alleen de nacht dat je er slaapt betaald. Geld terug geven doen thais niet zo graag denk ik.

  Ik weet niet of ik op de site meer hotels in andere plaatsen mag noemen, hoe kom ik dat aan de weet, moderatie?.

 8. Ben zegt op

  Hallo Ben en Greet,
  Wij zijn een koppel rond de 60 jaar en reizen veel naar Thailand. Ik heb nog vele rondreizen van de laatste jaren op mijn pc staan die als voorbeeld kunnen dienen.
  Wij reizen altijd lekker met ons 2-en en laten dat eigenlijk altijd door Greenwoodtravel uitvoeren, nadat wij ZELF onze reisroute hebben vastgesteld. Tickets naar Thailand kopen we soms bij Greenwood of bij BMair of 333travel en we zorgen dat we altijd een rechtstreeks vlucht hebben van Amsterdam naar Bangkok.
  Wil je nadere informatie mail ons dan maar: [email protected] en als je in de kop van Noord-Holland woont kun je ook altijd langskomen.
  Groetjes Ben en Maartje

 9. Bert van Liempd zegt op

  U vraagt het volgende, het authentieken Thailand, cultuur, steden die moeten, fietsen en goede fietskaarten en als laatste lekker eten. Er bestaat een goed boek die al uw vragen beantwoord met de titel Thailand, Burma en Laos uitgegeven door Cantecleer in de jaren tachtig. Dit boek wijst u de weg naar alle cultuur historische plaatsen en verteld u geschiedenis van Thailand, de reis in het boek wordt per auto afgelegd met een duidelijke route beschrijving. Voor mij is de noord Thaise La-na cultuur belangrijk wat betreft de div. minderheden en de berg bewoners zoals de Karen, de lu, de Lisu, enz. met verscheidenheid van dans en muziek, hun versierde kleurrijke kleding. Ook belangrijk zijn de klasieke Thaise dansen en de Khon het masker drama, Chiang Mai is hier de beste plaats voor. Uitvoeringen kunt u hier iedere avond bijwonen met een uitstekend La-na diner samen gesteld van noord Thaise gerechten waarvan sommige nog dateren van de silk-route. Sukhothai is bij uitstek geschikt voor het fietsen de drukte van het verkeer in Chiang Mai is dit minder of u moet naar de buitenwegen rondom de stad gaan.
  Een klein foutje bij Geert hierboven, hij zegt met een tuk-tuk van Chiang Mai naar Lampang dit is 100 km, hij zal bedoelen naar Lamphun 24 km en ik vindt ook dit kleine stadje mag u niet missen, hier was het eerste koninkrijk van Hariphunchai 800-1200 Er zijn zeer goede bus verbindingen en ik zou dit zeker niet met een tuk-tuk doen. Ook moet ik u een treinreis van Bangkok naar Chiang Mai afraden deze rijden s nachts en zijn traag. Hoop dat u het boek nog kan vinden, kijk ook bij de T.A.T. touristen info Thailand naar de datums van culturele festivals. Bert van Liempd is fotograaf en woont al 17 jaar in Chiang Mai

 10. Henk van Berlo zegt op

  Na 11 keer met vrienden naar thailand te zijn geweest kreeg ik dit jaar mijn vrouw zo ver dat ze met me meeging.Natuurlijk heb ik nog lang niet alles gezien,maar omdat ik nu samen met mijn vrouw ging ben ik de leukste reis gaan doen die ik gedaan had.
  En dat was:4dagen bangkok eastin hotel dag 2 ( fietsen met abc bangkok biking)foto’s staan nog op internet.9 febr afternoon tour. dag 3 Grand palace klein stukje met de tuk tuk
  en klein stukje met de boot (oranje vlag.De volgende dag naar chatuchak weekend market.
  Toen naar kanchanaburi vanaf southern busterminal 120 bath pp(taxi 3500bath)In Kanchanaburi Bridse over de river kwai kun je fietsen huren,ook hadden wij daar een trip gedaan naar sangklaburi en de three pagoda pass (grens met Birma)heel mooi.De laatse 5 dagen zijn we in jomtien beach geweest. Bungalow DE DRIE OLIFANTEN geweldig was dit,wat een rust,een eigen jaccuzzi en gezamelijk zwembad en toch overal kort bij.De bungalow is voor 2 personen ,dus meestal ouderen.Vandaar kun je veel dingen gaan bezichtigen.Wij 2 dagen naar het strand geweest totaal 4 uur.Wil je meer weten( [email protected])
  In ieder geval goede reis:Henk van Berlo
  PS Alles is op te zoeken met foto’s,Kijk zeker naar DE DRIE OLIFANTEN JOMTIEN BEACH

 11. Jan Kok zegt op

  Fietsen kun je o.a in Bangkok,en dat wordt door een Nederlander gedaan.
  Je fiets dan op goede fietsen door het groene hart van deze stad.
  En dat is voorwaar een hele mooie en prachtige belevenis.

 12. Jacques zegt op

  Hallo Greet en Ben, jullie noemen jezelf een wat ouder stel. Dan ga ik uit van minstens de AOW-leeftijd. Past goed in de leeftijdscategorie van Nederlanders die Thailand onveilig maken. Ik denk dat jullie je snel ’thuis’ zullen voelen.

  Onderschat het taalprobleem niet. Eenmaal buiten Bangkok is Engels bepaald geen voertaal en ontbreken ook vaak opschriften in het Engels. Tenzij jullie het Thais beheersen zou ik een organisatie de rondreis laten regelen. Dan kan je ook ergens op terugvallen als er dingen niet gaan zoals gepland. Dat komt namelijk nogal eens voor in Thailand. Zoiets maakt de vakantie overigens alleen maar spannender.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website