Beste lezers,

Ik vroeg mij af waarom die Pakistaanse of Indiase kledingverkopers wel in Thailand mogen werken? Misschien weet iemand dat?

Het valt mij namelijk op dat in alle toeristensteden waar ik geweest ben die gasten buiten zo’n kledingatelier of winkel staan en mensen aanspreken. Buitenlanders mogen toch niet werken in Thailand? Hoe zit het dan met hun? Of wordt er voor hun een uitzondering gemaakt of betalen ze smeergeld?

Zomaar een vraag.

Groeten van,

Frank

Heb jij ook een vraag over Thailand? Stuur een lezersvraag in! Dat kan je doen door jouw vraag te sturen naar de redactie (plaatsing onder voorbehoud) Stuur een email, klik hier: contact

15 reacties op “Lezersvraag: Waarom mogen die Pakistaanse kleermakers wel in Thailand werken?”

 1. cor verhoef zegt op

  Die ‘Pakistaanse’ kledingverkopers -de betulbande mensen op de foto zijn overigens Indiaas, spreken vloeiend Thai en zijn Sikhs, geen Pakistanen en hebben vaak een eigen bedrijf en de Thaise nationaliteit- hebben niet altijd een werkvergunning, en werken dus in de illegaliteit. Je zou de zelfde vraag kunnen stellen over de Oezbeekse hoeren die open en bloot in Pattaya hun diensten aanbieden. Antwoord: Money talks in Thailand.

 2. chris zegt op

  Ben niet zo bekend met deze groep van expats, maar er zijn gewoon regels waar ieder werkende expat zich aan te houden heeft. Je moet een werkvergunning hebben van het bedrijf waar je werkt, en dat is in bijna alle gevallen en Thai bedrijf. Alleen Amerikanen mogen in Thailand een eigen bedrijf starten. Op basis van je werkvergunning krijg je een jaarvisum, dat je elk jaar moet verlengen.
  dus: de kleermakers zijn gewoon in loondienst bij een Thai (bedrijf) of bij een (op papier) Amerikaans bedrijf. Daarnaast moet je niet vergeten dat een aantal ‘Indiers en Pakistani’ hier al vele generaties wonen. Ken zelf een aantal Sikhs die in Thailand geboren en getogen zijn, perfect Thai spreken (en lezen en schrijven) een een Thai paspoort hebben. Die kunnen dus gewoon een winkel openen. Het zijn dus alleen uiterlijk Indiers en Pakistani maar formeel Thai. Net zoals je in Nederland mensen hebt die er Turks of Marokkaans of Indisch of Chinees of Surinaams uitzien maar gewoon Nederlanders zijn.

 3. RonnyLadPhrao zegt op

  Steeds komt die opmerking terug – Buitenlanders mogen niet werken in Thailand.
  Ik weet echt niet waarom mensen dat altijd denken.

  Buitenlanders mogen wel werken. Zorg alleen dat je in het bezit bent van de juiste papieren.

  Denk je echt dat al de koks, hotelmanagers, van grote hotels en restaurants om het maar bij die te houden , hier allemaal illegaal werken ?
  Of dat leraars, professors, illegaal les geven in scholen en universiteiten ?
  Dat heeft niets met smeergeld te maken, maar in het bezit zijn van een werkvergunning en een visum dat werken toelaat.

  Smeergeld heb je alleen nodig als je geen werkvergunning hebt, maar dat raakt op een dag ook uitgeput…. maar daarin verschilt het in niets van Europa.

 4. m.mali zegt op

  Dat doet toch de volgende vraag rijzen: Wat kost een werkvergunning?
  Is deze verschillend qua prijs qua branche?

  • chris zegt op

   hallo m.mali
   een werkvergunning kost jaarlijks 3000 baht en 100 baht administratiekosten. Een aantal bedrijven betalen deze kosten voor hun buitenlandse werknemers, een aantal ook niet.
   Een van de voorwaarden voor het verkrijgen van een werkvergunning is dat je een visa hebt voor een jaar. Dat krijg je weer alleen als je een arbeidscontract kunt laten zien op het kantoor van Immigratie.
   Voor het verkrijgen van een werkvergunning moet je werkgever kunnen aantonen dat jouw werk niet gedaan kan worden door een Thai. Daarnaast heb je een gezondheidsverklaring nodig (te verkrijgen bij een erkende dokter of ziekenhuis: kosten varieren van 100 baht tot 500 baht). Voor een baan bij de overheid moet je de eerste keer (dus als je een werkboekje krijgt) en verkalring van goed gedrag overleggen. Dat betekent dat je in je land van herkomst geen strafblad mag hebben.
   chris

   • phangan zegt op

    Er dient ook nog belasting betaald te worden over je inkomen en dat is meer dan 3000 baht per jaar kan ik je vertellen

 5. Tino Kuis zegt op

  Als je Thai bent, en dat is inderdaad voor heel veel Sikh’s het geval, dan mag je natuurlijk alles doen. Voor buitenlanders zijn er een aantal verboden beroepen en die staan op deze website:

  http://www.ajarnmichael.com/JobsThailand.html

  Een buitenlander mag bv niet handelen in Boeddhabeelden. Als je wilt werken hier heb je natuurlijk ook voor de niet-verboden beroepen toch een werkvergunning nodig, ook al is het vrijwilligerswerk of verdien je er niets mee.

 6. Cor van Kampen zegt op

  Tino,
  Ik heb een aantal jaren Engelse les op een school voor volwassen gegeven. Dat waren mensen tussen de dertig en de veertig die een zaak hadden of op de markt stonden.
  Ook veel mensen die in hotels of restaurants werkte. Het was een groot succes.
  Ik heb er na ik er mee stopte ook nog een officiele onderscheiding voor gekregen.
  Natuurlijk alles voor niks. Gewoon vrijwilligerswerk. Uitgenodigd door een direkteur van
  een school van ruim 2000 kinderen. Door mijn ontwetendheid had ik mijn jaarvisa kunnen verspelen of nog veel meer problemen kunnen hebben.
  Het is heel goed dat je dat nog even onder de aandacht brengt.
  Cor van Kampen.

  • EDDY zegt op

   Ja, als vrijwilliger, die ook individueel iets goed doet, wilt doen, is het niet eenvoudig om dergelijke goede daden uit te voeren.

   Het blijft onbegrijpelijk dat je dient te investeren alvorens je de kans krijgt je goedheid te bewijzen.

   Wat je gratis doet, wilt, doen voor je medemens mag geen enkel spor van geldgewin hebben.

   Hopelijk kunnen wij allen ooit werken als The peace corps vanuit US,

   Eddy

 7. Theo zegt op

  Deze mensen hebben de Thaise nationaliteit en zijn geboren in Thailand,velen van hun families zijn hier al voor generaties.
  Maar!Als een Thai het over 1 van deze mensen heeft dan is het”die India man/vrouw”,net zoals de Thai ons Farang blijven noemen.Makkelijk voor het identificeren van een persoon over wie men het heeft,niks anders.

 8. Freddy zegt op

  Een werkvergunning is hier geen enkel probleem, je steld 5 Thais te werk officiel ingeschreven en je betaald alle maanden 12.000 Bath voor je werkvergunning, o ja plus alle maanden BTW afdragen, Thais moeten dat uiteraard niet, en klaar is kees dus geen probleem om een werkvergunning te bekomen.

  • Paul zegt op

   Sorry Freddy, je weet niet waarover je het hebt.
   1. Over de situatie waarover jij het hebt, je dient dan eerst een company op te richten (waarvan je maximaal 49% eigenaar mag zijn).
   2. Geen 5 maar minimaal 4 Thai in dienst hebben
   3. Je dient voor deze medewerkers social security premies af te dragen.
   4. Je company dient winst te maken (om recht op een workpermit te behouden),waarover companytax betaald moet worden, en je dient zelf een minimum salaris van 50.000 Baht per maand te incasseren, waarover inkomstenbelasting betaald dient te worden.
   5. 12.000 per maand voor je workpermit is pure onzin. Eenmalig dit bedrag per jaar inclusief de kosten van de consultant die het voor je regelt, is realistischer.
   6. Dat Thais geen VAT (BTW) hoeven at te dragen is onjuist. Zelfstandigen die onder een bepaald bedrag aan omzet per jaar blijven, hebben wel vrijstelling.

   Hoeveel onzin krijg jij in 1 zin gepropt?

   • Freddy zegt op

    Sorry, heb al mail gezonden met mijn verontschuldigingen, nogmaals een bewijs dat je hier niemand kan betrouwen met informatie zelf je beste vrienden niet, ja heb ook nog niet zoveel ervaring, ik woon hier amper 10 jaar, en heb slechts enkele vrienden die hier zaken doen, maar in ieder geval bedankt voor de rechtzetting, en nogmaals mijn verontschuldigingen, en voor ik nog onzin schrijf kun je me meschien helpen met de correctie voor ik het op de blog zet.
    Hartelijke groeten en dank bij voorbaat.
    Freddy.

 9. geenpak zegt op

  Paki’s zijn er vrijwel niet. de bazen met de tulband is al uitgelegd. de meeste kleermakers zelf-die naar onze ideeén voor een hongerloon in die zgn. sweatshops werken, zijn meestal Nepali of Burmees- In Burma wonen nog veel meer als in Thailand (en wel begrijpelijk voor als je je geschiedenis kent) veel meer Indiers, en ze beheersen er een groot deel van de kleine middenstands-handel. Overigens zijn het dezelfde groepen die in de keuken staan van de Indiase restrts in Thailand-die daarom zo beroerd eten hebben.
  De frase” als je er geen Thai voor kan vinden” is uiteraard essentieel voor de hoge zakenlui, hotelmanagers etc. Dito voor gespecialiseerde bouwbedrijven.

  • Abhishek zegt op

   En de geshiedenis leert dat het Indiase rijk zeer uitgestrekt was. Dat Thailand deel uimaakt van INDO-CHINEES gebied. Praktisch alle namen zijn terug te brengen tot Sanskrit. Vele plaatsnamen doen denken aan India: Sukhothai, Surat Thani, Lopburi, Kanchana buri,Ayuthaya is de Ajodhya in India, de geboorteplaaats van God Rama. Buri=Puri in India etc,etc
   Tempel Prya Vihaer, een hindu tempel waar om een twist is ontstaan behoort tot het hindurijkdom van Koning Kambhodj, waar Cmbodia zijn naam aan ontleent. Vele straatnamen in Bankok en andere plaatsen zijn direkt gerelateerd aan Indiase namen.
   Vele Thaise persoonlijkheden dragen namen uit indiase afkomst: Abhishek / Rachabhisek ( racha = Raja=koning)
   Gautam Siddharth is een Indier en een HINDU die later BUDDH werd. Zijn leerprincipes zijn overal verspreid. Zelfs Jesus kreeg onderricht van de latere Buddha’s en Chinezen en Thais leten er niet bij zitten.
   Je kunt NIET in een adem Pakistanen en Shiks noemen.
   Beiden zijn van Indiase afkomst; het vershil zit in het geloof.

   Vele kleermakers zijn afkomstig uit NEPAL, het enige Hindu land
   U zult Indiers overal in de wereld tegen komen net als coca cola.
   In het jaar 2040 zullen Indiers de Chinezen achter zich laten en in aantal de grootste zijn op dit planeet.
   Dat u INDIERS en Pakistanen en Shiks als kleermakers tegen komt (aardige en vervelende )
   is heel normaal. In de toekomst, zoals voorspeld zal dat alleen maar toenemen.Genetish zijn zij allemaal helzelfde ras; vershil zit in het geloof..
   De wereld zal afhankelijk worden van India als dat nu het geval niet is.
   Een land waar Engels als lingua Franca gebruikt wordt, is ook tweede nationale taal naast HINDI.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website