Beste lezers,

Er doen heel wat hardnekkige geruchten de ronde dat het vaccin, dat nu massaal wordt gebruikt door de Thaise overheid, voor de nodige problemen zorgt. Bij een onrustwekkend aantal ouderen treden verlammingsverschijnselen op na het krijgen van hun inspuiting.

Mijn schoonouders, gepensioneerd en op leeftijd, konden reeds gebruik maken van hun inenting maar weigeren dit. Ondanks dat ze het financieel niet breed hebben, willen ze afwachten tot in het najaar wanneer de meer ‘betrouwbare’ vaccins op de markt komen. Ze kiezen voor veiligheid en willen daarvoor graag betalen in een privaat ziekenhuis.

Ik las vandaag ook in de krant dat men in Rusland massaal valse QR-codes aanschaft (kostprijs 50 euro) omdat men ook daar het eigen Russisch vaccin niet vertrouwt.

Dit alles doet bij mij de onrust groeien en stel ik me ernstig de vraag welk vaccin we kunnen vertrouwen?

Dat we nu, als farang in Thailand, enigszins geweigerd worden, is misschien niet eens zo slecht. Wie weet hebben we binnen enkele maanden een betere kijk op deze problematiek.

Groet,

Arthur

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 2.86/5. From 7 votes.
Please wait...

33 reacties op “Lezersvraag: Zijn de Thaise Covid vaccins wel zo veilig als men beweert?”

 1. Roger zegt op

  Arthur, hier bij ons in het dorp doen gelijkaardige geruchten de ronde. Dit wordt angstvallig verzwegen door de autoriteiten.

  Heel wat ouderen zijn bang voor het bestaande vaccin. Het grote probleem is dat ze tot de risicogroep behoren en ooit hun vaccin zullen moeten aanvaarden. En ze hebben geen keuze, een vaccin van een bekend merk is niet weggelegd voor hen, dit kunnen ze niet betalen.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Aangezien ik geen medicijnen of iets in de buurt, heb gestudeerd, kan ik hierover niets zeggen.
  Ga dan op mijn gevoel af.
  Waarom geen Astra, Sinovac, of Sinopharm die gratis zijn.
  Omdat deze merken in Europa, niet toegepast worden of meer worden.
  Op dit moment heb ik alleen vertrouwen op de Pheizer en Moderna.wil dus alleen deze nemen, zo gauw beschikbaar.
  Nog niet op de Jansen en Jansen, zijn nog te veel vragen over.
  Alles is puur op gevoel, en niet vanuit verstand.
  Hans van Mourik

  • Ben Janssens zegt op

   AstraZeneca wordt in Nederland veelvuldig gebruikt. Eerst was dat voor heel veel zorgpersoneel en nu nog steeds voor 60-plussers. Op 10 juli 2021 krijgen wij de 2e AstraZeneca vaccinatie.

  • Rutger zegt op

   Beste Hans,

   Ik heb afgelopen woensdag mijn tweede astra zenica prik gehad, en ik ben daar heel blij mee.
   Iedereen heeft het recht om zijn of haar eigen keuze te maken, maar het is wel goed om je bewust te zijn van risico’s en mogelijke gevolgen van je keuze.
   Als ik op de fiets of op een ladder stap, weet ik dat ik een risico loop. Als ik rook of drink, loop ik ook een risico, bijvoorbeeld op kanker, bloedstollingen of bijvoorbeeld een verkeersongeluk.
   Als een vrouw de pil gebruikt, zeker als ze rookt, is dat óók zo.

   Het vreemde is nu dat we ons ongelofelijk bewust zijn van het verschrikkelijke risico (okay, dit is een beetje spottend) van een bloedstolling door een prik, maar graag het honderden keren grotere risico op een bloedstolling nemen ten gevolge van covid, als we diezelfde prik niet nemen.

   Ik ben het eens met mensen die zeggen dat we het langetermijn risico van een vaccinatie niet kennen, maar voor mij als zestigplussers, néém ik dat risico dan maar. Als ik twintig was, zou ik iets anders besluiten, denk ik.

   Ik heb mijn besluit niet licht genomen, heb ook een flinke tijd getwijfeld. Veel sterkte met het maken van je keuze!

   Vriendelijke groet,
   Rutger

   • Sjaak S zegt op

    Hier ben ik het volledig mee eens. Ik heb me ook bang laten maken door de nieuwsberichten, maar zoals jij het bekijkt…. Die mensen die zichzelf dood roken of en drinken, weigeren een medicijn dat misschien hetzelfde zou kunnen veroorzaken in het slechtste geval, maar anders in ieder geval meer goeds doen dan de dagelijkse sigaretten of alcohol…

  • Pim zegt op

   Beste hans

   In nederland is meer dan 65% van de 60 tot 64 jarigen met astra gevaccineerd en geen noemenswaardige problemen geweest. Dus ja, het verspreiden van geruchten daar wordt niemand beter van. En ja iedereen mag zelf kiezen maar als straks de jongeren generaties aan de beurt niet wee snel proberen voor te dringen. Dan het lot van ziek worden als een man/ vrouw dragen en de eerst ieder ander voor laten gaan die nog geen kans heeft gehad. Toen in Nederland duidelijk werd dat je niet op vakantie kon zonder vaccinatie stonden ze in de rij voor het zogenaamd niet goed zijnde janssen vaccin.
   Dus waar zijn de principiële bezwaren, de angst voor slechte vaccins.
   Ik wens iedereen een juist besluit in deze maar gaan dan niet jammeren als je straks je tante, je oma of je vriend hebt besmet.
   Gr
   Pim

  • Mister+BP zegt op

   De meeste Britten hebben Astra Zenica gekregen en ook de 60-65 jarigen in NL. Ik spreek uit eigen ervaring dat AstraZenica veilig is. Dus DOEN.

  • Han zegt op

   Ik heb gelezen dat nu bekend is dat bij vaccinatie met moderna 1 op de 75000 mensen problemen krijgen met hun hart. De juiste ziektebeelden ben ik vergeten.
   Het enige vaccin dat ik echt niet wil hebben is sinovac of sputnik. Verder is het afwachten wanneer ik een vaccin kan krijgen of kopen, maak me er niet al te druk om.

 3. Geert zegt op

  Dag Arthur,

  Ik ben geen dokter noch expert op gebied van vaccins, dus ik weet het ook niet. Maar ik stel me ook wel vragen bij kwaliteitscontrole bij de Siam Bioscience Co.,Ltd. in Thailand waar het AstraZeneca vaccin wordt gemaakt. Ik wil zeker niet iedereen en alles over dezelfde kam scheren maar over het algemeen nemen de Thai het niet nauw met oa. veiligheid, kwaliteit enz.

  Enkele weken geleden heb ik me geregistreerd bij Thonburi Healthcare Group voor het Moderna vaccin. Eergisteren heb ik bericht gekregen om ook de betaling te doen. Ik heb een voorschot 2.400 THB betaald voor 2 vaccins. Als het goed is komen de Moderna vaccins in oktober naar Thailand. Laten we hopen.

  Gegroet,

 4. Michael Siam zegt op

  Het verstandigste is om te wachten totdat de vaccins voorbij de fase 3 zijn omdat de lange termijn bijwerkingen nog niet bekend zijn .pfizer beweert daar de fase drie nog tot december 2023 duurt maar waarschijnlijk is dat erg optimistisch. Er zijn nu al veel meldingen van myocarditis waarbij mensen die geen onderliggend lijden hadden overleden aan hartfalen en bloedklonters in de bloedbaan.

  • Jahris zegt op

   Dat klopt niet. Hoezo veel meldingen van mensen die overlijden aan Myocarditis na vaccinatie? Er zijn na inenting met de MRNA vaccins wereldwijd ruim 1000 myocarditis gevallen vastgesteld, terwijl er al honderden miljoenen van deze vaccins zijn toegediend. Dat maakt de kans op deze bijwerking extreem klein, zoals met de meeste bijwerkingen bij covid vaccins. En mensen met myocarditis na vaccinatie zijn met de juiste hulp juist goed te behandelen.

 5. Joop zegt op

  De Thai wantrouwen met name het Chinese vaccin Sinovac. Ook mijn schoonouders willen dat vaccin niet.
  Naar mijn mening hebben de Chinezen al teveel troep op de markt gebracht en ik zou hun vaccin ook niet willen hebben. Dus wacht men op betrouwbare vaccins uit Europa of de USA.

  • KhunTak zegt op

   Beste Joop,
   de Thai wantrouwen Sinovac?
   Dat lijkt me overtrokken.
   Hier in het plaatselijke ziekenhuis zijn alle artsen en verplegend personeel gevaccineerd met Sinovac en al een behoorlijk aantal bewoners.

 6. John Chiang Rai zegt op

  Bij ieder vaccin is niet uit te sluiten dat het mogelijk ook bijwerkingen veroorzaken kan.
  Zelfs bij vaccins die in de EU zijn toegelaten,die ik persoonlijk de voorkeur zou geven,zijn nog sporadisch bijwerkingen te melden.
  De negatieve meldingen over het vaccin Astra Zeneca,hebben in veel landen onterecht haast een complete weigering veroorzaakt.
  Toch staan deze sporadische bijwerkingen in geen vergelijk met de gevolgen van een mogelijke Covid besmetting,die mogelijk jarenlange gevolgen heeft, en ook de dood tot gevolg hebben kan.
  Ik zou de meest zekere weg kiezen,en voor een vaccin kiezen zoals,Bion-Tech Pfizer,Moderna,of Astra Zeneca.
  Waarbij gisteren in Duitsland bekend is geworden,als iemand de eerste vaccinatie gehad heeft met Astra-Zeneca hij de 2e vaccinatie, om beter tegen de Delta variant gewapend te zijn, beter een z.g.n kruis vaccinatie met Moderna of BionTech kan nemen.
  Kort gezegd,ik zou liever een vaccin nemen dat ook in de EU is toegelaten,en sceptisch zijn met o.a vaccins uit China en Rusland,die zover nu nog bekend is,nog geen toelatingskeuring in de EU hebben.

 7. Johnny BG zegt op

  Geruchten en een gebrek aan kennis maakt mensen bang.
  Indien samenwonend met een Thai en wetende dat een gemiddeld Thais netwerk vrij groot is dan kan je je ook afvragen waarom dit soort berichten over onrustgevende cijfers van verlammingsverschijnselen juist niet besproken worden mocht het waar zijn. Is men dan ineens weer bang dat het sensatie brengt en dat de overheid een gevaar vormt?

 8. Jan zegt op

  Lees dit maar…een eerlijk verhaal over wel of geen vaccin.

  https://www.therapeuticumhaarlem.nl/blog/2021/01/vaccineren-of-niet/

  • Jahris zegt op

   In mijn optiek is dit geen eerlijk verhaal, eerder een subjectief verhaal van een kleine huisartsenpraktijk die twijfel probeert te zaaien. Je denk toch niet dat een algemene arts – een huisarts dus – zelfstandig een goed oordeel kan vellen over een covid-vaccin? Dit is het vakgebied van virologen en vaccinologen, en zie zijn in massale aantallen voor vaccinatie.

 9. G.J. Krol zegt op

  De Thaise overheid ging al in 2020 in zee met twee bedrijven, niet geheel toevallig bedrijven met een Thaise connectie.
  Bij het Chinese Sinovac – waarvan de Thaise multinational CP (bekend van de 7Eleven) minderheids-aandeelhouder is – bestelt het vaccins voor mogelijke noodsituaties. En wat betreft massa-vaccinatie zet het volop in op in Thailand zelf te produceren AstraZeneca – door het bedrijf SiamBioscience, eigendom van de Thaise kroon.
  Is er dan nog iemand die de Thaise propaganda gelooft? Als de Thaise overheid echt werk zou maken van vaccinatie en van zijn zorgplicht voor de bevolking, was de vaccinatiecampagne veel eerder begonnen en hadden we niet hoeven lezen over d vele suïcides.
  Volkskrant d.d. 7 juni 2021. “De vaccinatiecampagne komt op gang.” Rijkelijk laat als je het mij vraagt.
  En de regering?: Thailand wil dat eind 2021 70% van de bevolking is gevaccineerd. En zegt daar ook voldoende vaccins te hebben, met aankoop van extra Sinovac en de AstraZeneca uit de ‘eigen’ fabriek.
  En als dat niet lukt is het de bevolking op straffe van gevangenisstraffen verboden om kritiek te hebben.
  Ik ben elke dag dankbaar dat ik in Nederland woon. Er is beslist het nodige af te dingen op het kabinetsbeleid, maar het Thaise kabinetsbeleid is een ware nachtmerrie.

 10. willem zegt op

  Welk middel niet gevaarlijk als je wilt reizen en naar Nederland of Europa wil zal je wel moeten , ik hoor trouwens niets over de bloedpropjes die optraden in Nederland bij injecteren , niets is goed en zal je het minst kwade moeten kiezen als je wil reizen , vind het weer een beetje een storm in een glas water en alleen op geruchten gebaseerd zoals gewoonlijk.

 11. Nico zegt op

  Allemaal geruchten over onveilige vaccins en geen feiten. De top wetenschappers van elk land hebben zich verdiept in de vaccins. Beweren de leken dat alle wetenschapers en regeringen en gezondheidsorganisaties stiekem niets zeggen over de extra gevaren van vaccins. Misschien hebben ze via een geheime code met tientallen miljoenen betrokkenen afgesproken om de onderzoeksresultaten te verduisteren. Natuurlijk kunnen enkelingen bijwerkingen krijgen, maar van covid besmettingen gaan elke dag mensen dood. De ziekenhuizen, zoals in bangkok liggen vol en de economie is ontwricht. Neem dat vaccin en bescherm jezelf en anderen. De kwaal is erger dan het medicijn.

  • Ron zegt op

   Beetje kort door de bocht Nico ,lees bijvoorbeeld dit blog eens

   https://www.janbhommel.com/blog

   Of zoek Pieter Borger eens op : een internationaal zeer erkende expert in molecular genetics

   • Jan zegt op

    Heb dit interview zojuist bekeken…geeft een eerlijk beeld.
    Neem serieus de moeite om dit te beluisteren.
    Luister met name ook wat Dr. Peter Borger zegt rond de laatste 20 minuten van de video.

    https://youtu.be/8R2HLATI9_Q

 12. Lung Lie (BE) zegt op

  Persoonlijk vertrouw ik enkel op Moderna en Pfizer gezien die de meeste bescherming geven. Wij hebben ons ingeschreven in een plaatselijk prive-hospitaal en we dienen maandag te betalen. Tot zover geen probleem. Echter lees ik dat Moderna nog niet aangekocht werd en de vaccinatie slechts in maart 2022 zou kunnen gebeuren. Iemand die daar mer over weet? Graag correcte informatie aub, met dank.

  • Geert zegt op

   Wij hebben bericht ontvangen van THG dat Moderna in de loop van de maand oktober beschikbaar zou zijn in Thailand. Ik heb de betaling ook al gedaan en ze maken zich sterk dat als ik voor eind december niet gevaccineerd zou zijn dat ik het geld terugkrijg.
   Ik wil natuurlijk gevaccineerd worden en niet het geld terugkrijgen. Afwachten.

   Gegroet,

  • Jan Nicolai zegt op

   Zie de Bangkok Post van 3 Juli.
   Hier staat dat de goedkeuring van Sinovac 1 dag heeft geduurd.
   Die voor Astra Zeneca 5 dagen.
   De goedkeuring voor de aankoop van Moderna heeft al meerdere maanden geduurd.
   Nu zijn er 5 miljoen vaccins gekocht en die zullen geleverd worden in het 4e kwartaal van 2021.
   Logisch is het niet, verklaarbaar wel …….

   • fred zegt op

    Er is nog niks gekocht. Ze zijn tot nu toe zelfs niet besteld geweest. Als alles goed gaat zal de bestelling gebeuren begin Augustus. Of die eerste leveringen wel degelijk gaan terecht komen bij de onbelangrijke farang die er voor betaald heeft betwijfel ik ten zeerste. Gezien ik las dat veel wel belangrijke Thai heel erg zijn geïnteresseerd in dat vaccin of alleszins in een booster shot er van heb ik mijn twijfels
    Waarom er nu opeens zo veel interesse is in vaccins geproduceerd door vuile farangs zoals we door die bevoegde minister werden genoemd is zeer eigenaardig. Blijkbaar zijn onze vaccins helemaal niet om vies van te zijn.

    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2142847/vaccine-payments-must-come-first-says-gpo

 13. Hans van Mourik zegt op

  Beste Lung Lie
  Het heeft gestaan in de Thaiger en Bangkokpost van 29-06-2021.
  Het gaat omtrent de Moderna die kan je bestellen in een privé ziekenhuis, vanaf 01-07-2021 en ook dat je het vooruit moet betalen.

  De Astra hebben ze in bijna heel Europa stop gezet, ook Nederland.
  In Nederland krijgen ze nu de Pheizer, ook de jongeren, was eerst alleen voor de 64 plus
  Hans van Mourik

 14. Hans van Mourik zegt op

  PS.
  Voor de geïnteresseerden.
  Hier staat het in.
  https://thethaiger.com/coronavirus/private-hospitals-in-thailand-to-offer-moderna-vaccine-packages-for-3400-baht
  Hans van Mourik

 15. Hans van Mourik zegt op

  Voor de geïnteresseerden, omtrent de Astrazeneca.
  Hier staat het in.
  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/03/14/uit-voorzorg-tijdelijk-geen-vaccinaties-met-astrazeneca
  Hans van Mourik

  • Steven zegt op

   Hans, Dit stopzetten is tijdelijk geweest. Ook oude informatie, niet meer geldig

 16. Puuchaai Korat zegt op

  100% vertrouwen in (sommige) vaccins, terwijl de in Europa toegelaten vaccins eigenlijk in de 3e fase van het test/studie proces zijn. Allen hebben slechts een voorlopige toelating. Bij de EMA zijn momenteel verzoeken uit wetenschappelijke hoek om alle toelatingen stop te zetten vanwege het grotere risico door een vaccin dan het risico om sars-cov2 te krijgen met ernstige gevolgen. Maar net als met alle gemanipuleerde cijfers die we al langer dan een jaar over ons heen krijgen, worden de nare gevolgen van de vaccins doodgezwegen. Ik ben blij dat ik nog geen aanbod heb gehad en dus ook niet af heb moeten wijzen. Ik heb 100% vertrouwen in mijn eigen immuunsysteem dat de mensheid al zolang we bestaan heeft beschermd. Voor een griepvirus heb ik echt geen genetische manipulatie nodig. Waarschijnlijk is het beter bij klachten wat invermectine te nemen. Althans tot nu toe zeer succesvol geweest in India en Mexico. En varianten zullen er iedere keer nieuwe verschijnen, dat hoort nu eenmaal bij (griep) virussen.

  • Steven zegt op

   Oh ja? Heeft het immuunsysteem ons zo goed beschermd tegen de pest, cholera, polio etc etc? En tegen bijv de Spaanse griep direct na de WO I , met 40 miljoen doden?
   Liever ziek worden (met kans op serieuze gevolgen) en ivermectine (met kans op bijwerkingen)?

   • Jos zegt op

    Weer een opmerking zonder echte onderbouwing.

    Gelukkig zijn we allen vrij in onze keuze – ik ben echter niet zo naïef om de geneeskunde van destijds te vergelijken met onze huidige geneeskunde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website