Beste lezers,

Ik ben bezig om mijn in Nederland betaalde premies over mijn pensioen terug te vorderen, en belasting aangifte te doen bij de Thaise Belastingdienst. Ik heb begrepen dat ik dat kan doen over het huidige jaar 2021 en de 5 voorgaande jaren. Ik woon al iets meer dan 8 jaar onafgebroken in Hua Hin Thailand.

Bij mijn contacten met mijn pensioenfonds de SPW Sociaal Pensioenfonds Woningcorporaties krijg ik over de route die ik zou moeten volgen om mijn pensioenoverdracht te realiseren tegengestelde informatie. Ook bij de belastingdienst kunnen ze mij geen helderheid verschaffen.

Wie kan en wil mij tegen vergoeding helpen teneinde mijn geld terug te vorderen van de Nederlandse belastingdienst. Ik woon In Thailand Hua Hin, Prachuap Khiri Khan.

Groet,

Hans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Wie kan mij helpen geld terug te vorderen van de Nederlandse belastingdienst?”

 1. ruud zegt op

  Ik ben geen belastingexpert, maar ik probeer te begrijpen wat u hebt geschreven.

  * Ik ben bezig om mijn in Nederland betaalde premies over mijn pensioen terug te vorderen:

  Bedoelt u hier betaalde belasting over ontvangen pensioen?
  Premies betaal je aan een pensioenfonds, het ontgaat me hoe je die bij de belastingdienst terug zou kunnen vragen.

  * en belasting aangifte te doen bij de Thaise Belastingdienst. Ik heb begrepen dat ik dat kan doen over het huidige jaar 2021 en de 5 voorgaande jaren.

  Slaat die 5 jaar op het terugvragen van premies, het aangifte doen in Thailand of beide?

  * krijg ik over de route die ik zou moeten volgen om mijn pensioenoverdracht te realiseren tegengestelde informatie.

  Wat bedoelt u met pensioenoverdracht?
  Wat moet aan wie worden overgedragen en wat is het verband met de premies of misschien belastingafdrachten?

  Hebt u zich in Nederland officieel uit laten schrijven toen u naar Thailand verhuisde?

  Als u voor het ingaan van uw AOW bent verhuisd zou dit invloed kunnen hebben op de hoogte van uw AOW uitkering.
  Mogelijk ook zou het gevolgen kunnen hebben als u in Nederland verzekerd bent gebleven voor zorgkosten.

  Persoonlijk lijken mij de sociale premies mij niet terugvorderbaar.
  Dat is een verzekering, ook als u er geen gebruik van hebt gemaakt, had u dat wel kunnen doen als dat nodig was geweest.
  En bij een brandverzekering kun je de betaalde premie ook niet terugvragen, omdat je huis niet in brand is gevlogen.

  Maar zoals gezegd ik ben geen belastingexpert.

 2. Roel zegt op

  Beste Hans,

  Over pensioen kan je alles terug krijgen, zowel loonbelasting als volksverzekeringen, over AOW alleen de volksverzekering. AOW blijft belast in Nederland, dat is ca 9% van jouw bruto AOW.

  Ik zou je wel kunnen helpen, maar zit wat ver weg in Thailand. Daarnaast heb jij digit voor online aangifte te doen en terug te vragen. En anders moet je een inlogcode aanvragen op de site, die krijg je dan thuisgestuurd.

  Een TIN nummer in Thailand en aangifte belasting werkt het snelst, en om hoop gezeur te ontlopen, maar juridisch kunnen ze het niet verplichten, het druist in tegen privacy wet in Nederland.
  Beste is om ook gelijk vrijstelling aan te vragen voor pensioen en volksverzekeringen van AOW

  Als er niemand in de buurt bij jouw is, kan je mij bellen 0850897895

 3. JohanR zegt op

  Beste Hans, een wat ingewikkelde manier van formuleren van een vraag, lijkt mij. Want je kun je gewoon in Thailand bij de Thai belastingdienst vervoegen en je melden als Thai belastingplichtige. Daarna neem je contact op met kantoor Heerlen Fiscus Nederland om vrijstelling van belastingafdracht aan Nederland te bewerkstelligen. Over de procedures van zowel de Thai als de Nederlandse fiscus is op dit blog sinds jaar en dag meer dan voldoende geschreven.
  Wat bedoel je eigenlijk met terugvordering van premiebetalingen aan jouw pensioenfonds? Daar heeft de Nederlandse fiscus toch geen bemoeienissen mee? En als jij bij jouw pensioenfonds een pensioen opbouwt dan zul je inderdaad premies betalen. En wat bedoel je eigenlijk met pensioenoverdracht? Overdracht naar wie of wat? Naar Thailand? Je kunt toch gewoon elke maand/jaar jouw geld bv via Transferwise op een Thai bank storten?
  Ik denk dus maar voor het gemak dat je niet bedoelt betaalde premies over je pensioen, maar de aan de Nederlandse fiscus betaalde jaarlijkse heffingen. Je formuleert jouw vraag onjuist.
  Zo ook betreffende de door jou genoemde pensioenoverdracht. Ik denk dat jij bedoelt het overhevelen van jouw pensioengelden van Nederland naar Thailand. Ben ik juist? Graag een reactie.

  • ruud zegt op

   Volgens mij wil Hans 5 jaar in Nederland betaalde belasting terugkrijgen.
   Dat wil hij dan waarschijnlijk doen door in Thailand met terugwerkende kracht 5 jaar belasting te betalen.

   Zo lees ik het tenminste.

   Het lijkt me, dat daar nogal wat haken en ogen aan zitten.

 4. haki zegt op

  Uit eerdere berichten over dit ondferwerp op dit blog, herinner ik me dat een zekere Belastingadviseur Lammert De Haan zeer ervaren in dit kader overkwam. B & A Belastingadvies- & Administratiekantoor L.D. de Haan in Heerenveen, Van Maasdijkstraat 42 8441CN.E; l.haan14@chello.nl
  Wellicht is dit ook de verstandigste route om je geld terug te krijgen. Succes!

 5. John zegt op

  Beste Hans.
  Even een mailtje naar Belastingadvies Thailand! (via Google)

  De Heer J. P. Jonker.

 6. Lammert de Haan zegt op

  Dag Hans,

  Ik vermoed dat jij de over jouw private pensioen ingehouden loonbelasting wilt terugvragen van de Nederlandse Belastingdienst.
  Zoals je schrijft woon je al ruim acht jaar onafgebroken in Thailand. Ik ga er dan ook vanuit dat je je in Nederland hebt laten uitschrijven, waardoor er geen premies volksverzekeringen zijn ingehouden.

  De niet in Nederland verschuldigde loonbelasting vraag je terug d.m.v. het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting. Dat kan nog over de jaren vanaf 2016.

  Als je de beschikking hebt over een werkende DigiD dan dien je de aangiften digitaal in. Daarvoor ga je naar de site van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl). Je logt daar in en kiest voor “Mijn Belastingdienst”. Vervolgens kun je per belastingjaar je aangifte als buitenlandsbelastingplichtige (model-C) invullen en versturen.

  Heb je geen werkende DigiD dan kun je via de Belasting Telefoon Buitenland (+31 444 385 385) de papieren aangiftebiljetten model-C bestellen.

  Als je wilt dat ik de gehele procedure voor jou verzorg, neem dan contact met mij op via l.haan14@chello.nl.

  Ook kan ik voor jou de aangiften voor de Thaise Personal Income Tax (formulier P.N.D.91) voorbereiden met daarbij een berekening van de verschuldigde belasting.

  Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

 7. Wim Doeser zegt op

  Begrijp wat de bedoeling is. Is alleen wat ongelukkig geformuleerd.
  Neem maar contact met mij op.Kost niets.. .Ben dinsdag aanstaande in Hua Hin.
  E-mail: wdoeser@gmail.com

 8. Erik zegt op

  Hans, jouw vraag is onduidelijk. En ik mis of je je wel of niet uit NL hebt uitgeschreven.

  Wil je pensioenpremie terugvragen? Dat kan niet; je hebt een pensioenpolis, mogelijk een verplichte via de werkgever, en wees blij met die polis want dat is een deel van jouw inkomen.

  Of heb je al die jaren geen vrijstelling gevraagd in Heerlen? Dan heb je mogelijk ten onrechte premie volksverzekering en misschien ook wel premie zorgverzekeringswet betaald. Of heb je alleen loonbelasting betaald? En heb je dan wel of aangifte gedaan op een C-biljet en daarop wel of niet aftrek ter voorkoming van dubbele belasting geclaimd?

  Als dat laatste het geval is volstaat het C-biljetten in te vullen en aftrek ter voorkoming van dubbele belasting te vragen voor het aan Thailand toegewezen pensioen. Er staat daarvoor een vraag op het aangiftebiljet.

  Pensioenoverdracht? Wat bedoel je daarmee? Jouw pensioenvermogen in Thailand stallen? Ik denk dat dat niet kan maar hoor wel van de deskundigen als het anders is….

 9. Ruud NK zegt op

  Om belasting en sociale premies terug te krijgen zal je, volgens mij eerst aan moeten tonen dat je in Thailand belastingplichtig bent geweest over die jaren.

  • Erik zegt op

   Ruud NK, dat is onjuist!

   Overigens, wat bedoel je met sociale premies? De Nederlandse belastingwetgeving kent dat begrip niet.

   Aantonen dat je in Thailand belastingplichtig bent is een door de rechter afgewezen eis van Heerlen en die eis geldt/gold alleen voor de LOONbelastingvrijstelling. Voor de inkomstenbelasting geldt dat niet en je krijgt na het juiste invullen van een C-biljet gewoon de centen terug zoals hier al zo vaak is beschreven.

   • Lammert de Haan zegt op

    Deze correctie is niet juist, Erik. Wat betreft de rechterlijke uitspraken doel je op de procedures die ik heb aangespannen tegen de inspecteur van de Belastingdienst/kantoor Buitenland bij de Rechtbank Zeeland – West-Brabant, locatie Breda en waarover ik jou geïnformeerd heb en waarover ik geschreven heb in Thailandblog

    Maar daarbij heb ik wel degelijk moeten aantonen dat betreffende klanten fiscaal inwoner van Thailand zijn en niet van bijvoorbeeld Mali, met welk land Nederland geen Verdrag ter vermijding van dubbele belasting heeft afgesloten.

    In deze procedures ging het dus niet om de vraag OF je moet aantonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand maar om HOE toon je dat aan.

    De Belastingdienst/kantoor Buitenland accepteert enkel een recente aangifte met bijbehorende aanslag voor de Personal Income Tax of een Verklaring belastingplicht woonland, te tekenen en te stempelen door de bevoegde Thaise belastingautoriteit. Voor dit laatste hanteert het Thaise Revenue Office overigens haar eigen formulier R.O.22.

    Dit vereiste van de Belastingdienst is echter in strijd met de leer van de vrije bewijsvoering, welke geldt binnen het bestuursrecht. Niet de Belastingdienst maar enkel de Bestuursrechter bepaalt wat toegelaten wordt als bewijs van het zijn van fiscaal inwoner van i.c. Thailand.

    Het eerste wat daarbij in beeld komt is het aantonen dat je meer dan 80 dagen in een belastingjaar (is kalenderjaar) hebt gewoond of verbleven in Thailand en waardoor je valt onder de werking van de Thaise fiscale wetgeving. Daartoe dienen bijvoorbeeld de stempels in je paspoort en de inschrijving bij je gemeente en de Thaise Belastingdienst (TIN-nummer).

    Vervolgens dienen zich de zgn. “tie breaker” bepalingen aan zoals aangegeven in artikel 4 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting:
    a. waar heb je een duurzame woning tot je beschikking;
    b. waar bevindt zich het middelpunt van je sociale en economische belangen en
    c. waar verblijf je het meest.

    Het aantonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand geldt niet alleen bij de aanvraag om vrijstelling van inhouding van loonbelasting maar ook wel degelijk en voor zover dit wordt gevraagd, bij het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting. Enkele malen ben ik hier reeds tegenop gelopen. En of je het nu leuk vindt of niet: je hebt daar maar aan te voldoen! Voldoe je hier niet aan dan wordt je aangemerkt als zijnde buitenlandsbelastingplichtige, zonder verdragsbescherming en is je gehele uit Nederland afkomstige inkomen ook in Nederland belast.. Dus ook je particulier pensioen!

    • Erik zegt op

     Duidelijk antwoord, Lammert! Maar wat ik begrijp is dan wel ‘aantonen’ volgens de oude regeling, de vrije bewijsleer, en niet volgens de chicanes van Heerlen sinds najaar 2016.

     • Lammert de Haan zegt op

      Dat klopt Erik. En wat dat betreft bevat mijn reactie, verwijzend naar de in artikel 4 van het Verdrag opgenomen criteria, al een voorzet.

 10. Ger-Korat zegt op

  In aanvulling op eerdere reacties hierboven heb ik de juiste formulieren opgezocht welke nodig zijn om vrijstelling aan te vragen bij de Belastingdienst, het betreft het formulier “Vrijstelling van de loonbelasting / premie volksverzekeringen”.
  Na goedkeuring stuurt de Belastingdienst de verklaring ook naar het pensioenfonds en/of naar de SVB (bij een AOW.

  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verzoek_vrijstelling_inhouding_loonbelasting_premie_volksverzekeringen#:~:text=Met%20het%20formulier%20%27Aanvraag%20Vrijstelling,wij%20of%20u%20vrijstelling%20krijgt.

  https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/ver_vrijstel_inh_lb_pr_volksverz_lh0201z5fol.pdf

  Ik ben niet bekend met de verklaring: krijg je in de verklaring voor de pensioenfonds(en) dan de vermelding dat je zowel voor de loonbelasting alsmede de premies volksverzekering vrijstelling en past het pensioenfonds deze dan beide toe of krijg je een algemene melding van de Belastingdienst en zet het pensioenfonds dan beide stop vanwege het wonen in het buitenland.
  Idem voor de AOW: vermeldt de Belastingdienst dan dat het alleen de vrijstelling premies volksverzekering betreft en melden zij dit aan de SVB of is het een algemeen bericht en weet de SVB dan dat het de loonbelasting moet blijven inhouden.

 11. Viktor zegt op

  Beste Hans,

  Om in aanmerking te komen voor teruggave belasting voor alle gelden die je ontvangt uit Nederland en die belast zijn moet je het volgende hebben gedaan of nog doen.

  Je uitlaten schrijven uit Nederland. Je in laten schrijven bij digid via internet. Je krijgt een code opgestuurd. Met die code moet je naar de ambassade. Daar krijg je weer een andere code mee. En die vul je met je telefoon nummer van Thailand in om je digid te activeren. Waarbij je ook een gebruikers naam en paswoord moet opgeven. Als je deze twee gegevens verliest moet je weer opnieuw je digid aanvragen en weer naar de ambassade. Dus wees er zuinig op.

  Daarna ga je via internet naar MIJNBELASTINGEN. Daar word je gevraagd hoe je wil inloggen. We gaan uit van digid. Je vult je gebruikersnaam en paswoord in en verzend dit. Waarbij je 10 tallen seconde later via je telefoonnummer wat je heb opgegeven een code krijgt opgestuurd. Als je je telefoonnummer kwijt raakt dan zal je weer een nieuw digid moeten aanvragen bij de ambassade. Dus behoud je nummer?

  Nu zit je in je account van de belasting. En zie je over het jaar 2020 dat al je inkomsten waar belasting over is berekend al keurig zijn ingevuld. IS DIT NIET HET GEVAL. DAN ZAL JE DAT VOOR DE EERSTE KEER ZELF MOETEN DOEN. WAARBIJ HET VOLGENDE JAAR ER OP ZEKER AL IS INGEVULD. Het enigste wat je moet doen is nog enkele vragen beantwoorden. En hup verzenden die handel. HOU WEL IN DE GATEN DAT JE PAS BEGIN MAART JE AANVRAAG VOOR TERUG GAVE VAN BELASTING KAN INDIENEN.

  Van voorgaande jaren vul je het jaar in en hoeps betreffende site staat voor je om ingevuld te worden. Het kan zijn dat er wat veranderd is maar het gaat er mij om dat je begrijpt hoe het een beetje werkt. Veel succes Viktor

 12. KeesP zegt op

  De beste manier is contact opnemen met Lammert de Haan. Waarschijnlijk zal hij zelf wel reageren op uw vraag.

 13. Barney zegt op

  Roel,
  Gelukkig zijn er veel deskundiger Thailandbloglezers dan ik die het soms/vaak niet met elkaar eens zijn, in het bijzonder over de belasting die in Thailand moet worden afgedragen. Op het gevaar af op de vingers te worden getikt heb ik recentelijk het e.e.a. verzameld. Zo heb ik recentelijk Belastingdienst Heerlen gebeld die over de expats gaat.

  Deze verwees mij naar:
  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verzoek_vrijstelling_inhouding_loonbelasting_premie_volksverzekeringen

  Een deel van het relevante formulier moet in Thailand worden ingevuld door de bevoegde autoriteiten. Zoals regelmatig op het Thailandblog is te lezen geweest hanteert ieder kantoor zijn eigen regels en soms iedere ambtenaar in het betreffende kantoor, heb ik mij laten vertellen; TiT. Het verdient aanbeveling vooraf langs te gaan om een lijst te maken wat men nodig heeft. Denk hierbij aan vertalingen en/of door de ambassade gewaarmerkte documenten. In dat kader verwijs ik naar Roel’s opmerking inzake TIN.

  Zoals niet ongebruikelijk is zal er ergens belasting moeten worden betaald. Het betalen van belasting in Thailand schijnt een verhaal op zich te zijn. Zo schijn je bepaalde aftrekposten te mogen gebruiken die wij in Nederland volgens mij niet kennen zoals betaalde ziektekostenpremie. Ook speelt een rol de datum waarop de inkomsten zijn genoten, de pensioenuitkering is betaald door het (particuliere) pensioenfonds of AOW en het moment waarop het in Thailand op de rekening verschijnt. Ik heb begrepen dat dit per kalenderjaar gaat. Hoe dit wordt gemeten weet ik niet. Ik begreep dat van de AOW niet alle bestanddelen teruggevorderd kunnen worden en dat het ABP volledig in Nederland belast is/blijft.

  Uw vraag ging echter vermoed ik om geld terug te vragen en of in de toekomst de (pensioen-)inkomsten uit Nederland, al dan niet op een Nederlandse bankrekening, bruto uitgekeerd te krijgen.

  Voor toekomstige bruto uitbetalingen dient via de voornoemde link vrijstelling te worden verkregen.
  Is men gedurende een gedeelte van het jaar ingezetene geworden van i.c. Thailand, u wordt bijvoorbeeld per 16 augustus 2021 Thais ingezetene, dan dient voor de voorgaande periode gewoon belasting te worden betaald in Nederland, maar na 16 augustus kan men voor dat deel van 2021 belasting terugvragen middels een papieren en in Heerlen op te vragen M-formulier. Terzijde; omdat het M-formulier voor een groot aantal situaties gebruikt kan worden, hoeft men alleen die formulieren die beschreven/ingevuld zijn in te dienen.
  Voor de periode dat men een geheel kalenderjaar buiten Nederland heeft gewoond, en meent belasting terug te krijgen, kan digitaal een C-formulier worden ingevuld via;
  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/aangifte_inkomstenbelasting/actuele-aangifte-buitenlandse-belastingplicht/c-formulier

  Graag mijn mening voor een betere/juistere, maar dit is zoals ik het begreep. Accountant PwC heeft een interessante brochure geschreven over Thaise belasting. Wellicht kunnen zij tegen betaling het hele proces uit handen nemen nu zij ook in Nederland een vestiging hebben.
  https://www.pwc.com/th/en/tax/thai-tax-booklet-2018.html
  Veel succes.

 14. hurm zegt op

  Hoi Hans,

  Ik heb dat reeds diverse keren gedaan zonder enig probleem. Stuur me een email en ik help je
  vliegding@yahoo.com

 15. Marty Duijts zegt op

  Als fiscaal adviesbureau kan ik dat wel regelen. Al vele klanten uit Thailand geholpen. Met de juiste informatie kan ik aanvragen indienen. U dient wel fiscaal inwonerschap Thailand te bewijzen. Hangt voornamelijk van de persoonlijke omstandigheden af. Voor meer info zie website martyduijts.nl of mail info@martyduijts.nl.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website