Beste lezers,

Leuk die lage cijfers van besmettingen en doden in Thailand. Maar ik las dat er in Thailand tot nu toe maar 200.000 mensen zijn getest.

The average age of the accumulated patients was 39, he said. The numbers of provinces with and without new cases in the past 28 days is now equal at 34. More than 200,000 tests for the pathogen have been administered. https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1912932/thailand-logs-1-new-covid-case-no-deaths-tuesday

Dan is het natuurlijk niet gek dat je weinig besmettingen hebt. Je kan ook helemaal niemand testen dan heb je 0 besmettingen.

Dus mijn vraag, wie denkt dat de aantallen die we dagelijks in Bangkok Post lezen, werkelijk kloppen?

Groet,

Jan-Willem

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

50 reacties op “Lezersvraag: Wie gelooft de cijfers over het aantal Covid-19 besmettingen in Thailand?”

 1. Cornelis zegt op

  Ik vrees dat geen enkel land werkelijk kloppende cijfers heeft en die ook gewoon niet kàn leveren. Wil je 100% nauwkeurigheid op dit vlak, dan moet je ook 100% testen en dat is niet de realiteit.
  Niettemin geloof ik wèl dat Thailand relatief weinig besmettingen en doden heeft. Die laatste zullen er best wel meer dan de gemelde 54 zijn, maar dat is vèr af van de tienduizenden die in sommige andere landen aan het virus overlijden.

  • Mensen testen zonder klachten heeft weinig zin, maar als je iedereen zou testen die covid-achtige klachten heeft dan krijg je wel een goed beeld. Is ook door Zuid-Korea gedaan en daar hadden ze virus snel onder controle. En dan zou je ook realistische cijfers kunnen produceren over de kans op een besmetting en mortaliteit van het virus.

   • Tino Kuis zegt op

    Wil je een goed beeld krijgen van de omvang van de epidemie en de sterftekans dan moet je ook de mensen zonder klachten testen. Dat deed Zuid-Korea, bv bij mensen die in aanraken kwamen met positief geteste personen en om die dan te isoleren. Daarom was Zuid-Korea zo succesvol.

    • Ja dat weet ik Tino. Testen, opsporen en isoleren. Is algemeen bekend.

     • chris zegt op

      Wat in veel andere landen gebeurt: niet of onvoldoende testen en vervolgens niet de zieken isoleren maar de gezonden.

  • Ton Egbers zegt op

   Bovendien is testen niet het enige dat iets zegt. Dat is ook kijken hoeveel mensen er normaal in een periode overlijden en hoeveel nu. En “last, but not least”: Nu, met de hoeveelheid social media tot ons aller beschikking, zou het meteen “viral” gaan als veel meer mensen in de nabije omgeving (bv. Bangkok) zouden overlijden met de gevreesde symptomen dan door n overheid formeel gemeld.

   Dus ik heb goede hoop dat het in Thailand echt zo slecht nog niet gaat. En daarmee het idee dat er behoorlijk wat relevante correlatie in de al eerder aangehaalde webpage van Maurice de Hond zit. Ook voor super rijk-bevolkte landen als India, de Filipijnen en mijn eigen woonland Indonesie hoop ik dat. Nu alleen nog even goed volgen waarom er in Ecuador zo’n rare negatieve tropische uitschieter zit….

   • rori zegt op

    En dan nog dit.
    Stel de cijfers van het totaal aantal doden en dat vind ik het interessantste van 55 is te laag en moet 550 zijn of zelfs 5500 van mijn part.

    We hebben het over een periode van 2 a 3 maanden.

    Hoeveel mensen sterver er zonder clovis 2 per dag?
    Oh geschat in Thailand. 69.773.884.
    https://www.worldometers.info/world-population/thailand-population/
    Verversingsgraag 1,2 a 1,4% op jaarbasis.

    Ondanks dat er dagelijks in de wereld tussen de 265.000 en 325.000 doodgaan overleeft de mensheid dat. Sterker we hebben een geboorte overschot ieder jaar in de wereld van een 28,7 miljoen. Even kijken en vooral niet schrikken. Is een leerzaam iets, Oh ja dag cijfers gelden tot moment van lezen amsterdam lokale tijd dus 12 uur am is slechte een HALVE waarde
    https://www.worldometers.info/nl/

    Logische sterfte aantallen op jaarbasis in Thailand tussen de 837,286 en 976.834 mensen.

    Per dag zijn dat er dus een 2239 of een 2767 mensen.
    Oh hier in de buurt zijn rondom ons op HOOR afstand 8 tempels. Woon in een “grijs” gebied, Dus wel iedere maand sorry week hier een gathering zal ik maar zeggen.

    Dus hoe je het wend ok keert mijn vraag blijft wat is er in godsnaam aan de hand.

    • rori zegt op

     Oh geschat in Thailand op basis van huidig aantal inwoners. 69.773.884.

 2. pete zegt op

  covid19 is vooral gerelateert aan temperatuur en luchtvochtigheid.

  Covid 19 gedijt het beste tussen 1 en 11 graden.

  Covid verdwijnt of is niet meer actief bij temperaturen boven de 27 graden celcius.

  Nu met temperaturen boven de 41 graden celsius in de regio Udonthani ,Loei ,Nongkhai etc
  hoeft men niet voor Covid19 te vrezen.

  Kijk ook de website ; mauricedehond.nl

  Youtube channel: Vincent Evers

  Coronavirus veroorzaakt 20x meer doden afhankelijk van luchtvochtigheid volgens Maurice de Hond.

  • Tino Kuis zegt op

   Moderator: Graag een bron van je bewering dat er mensen dood op straat liggen.

   • Tino Kuis zegt op

    https://www.ad.nl/buitenland/wanhoop-in-ecuador-coronadoden-liggen-op-straat~aa90b273/?referrer=https://www.google.com/

    Wel een maand geleden….

    https://reportersonline.nl/corona-brengt-horror-naar-braziliaanse-amazonestad-manaus/

    Lijken niet op straat maar in koelcontainers…..

    • Ja, en zeg er dan ook even bij dat het toen wel vrij koud was in Ecuador. Zeg er ook even bij dat de gezondheidszorg in Ecuador op een erg laag niveau staat. En zeg er ook bij dat die lijken op straat er kwamen omdat de het veelal ging om arme mensen uit sloppenwijken, waarvan de familie geen geld heeft om een begrafenis te betalen en de overheid te weinig capaciteit heeft om ze op te halen.
     Het AD is al net zo’n sensatiekrant als de Telegraaf, maar ja, het levert clicks/geld/adverteerders op. Hoe enger je het maakt hoe meer mensen het lezen. Net als bij films.

     • Rob V. zegt op

      Over films gesproken: “Niemand was voorbereid op deze pandemie. Het was hier in Guayaquil net een horrorfilm.”

      Lijken werden niet tijdig opgehaald, lange wachtrijen (12 uur) bij mortuaria die uitpuil(d)en, lijken die zoek raakten,

      https://nos.nl/collectie/13841/artikel/2331528-lijken-op-straat-en-overbelaste-zorg-in-ecuador-het-is-hier-net-een-horrorfilm

      Ik noem dat geen sensatie nieuws, ik noem dat diep triest nieuws die laat zien hoe een land het virus totaal onderschat heeft. Als in allerlei landen de ziekenhuizen (ICU) overbelast zijn dan is er wel wat meer aan de hand dan ‘een griepje’. Dat kun je niet bagatelliseren en afdoen alsof er niets aan de hand is. Zaken opzwepen tot pure sensatie is verwerpelijk, even zo verwerpelijk is zaken in de doofpot stoppen.

      En daarom is het goed op een breed media spectrum te volgen (krant, tv, internet etc. en dan met diverse vizies). Maar ik adviseer niemand de hele dag, dag in dag uit, corona-nieuws te volgen, dan wordt je wel nodeloos panisch.

      Peter misschien heb je suggesties aan lezers met beperkte tijd welke top 3 media kanalen te volgen voor gewogen berichtgeving over diverse actualiteiten?

      • Het niet voorbereid zijn zegt veel over de incompetentie van regeringen en weinig over de dodelijkheid van het virus.

     • Tino Kuis zegt op

      Koud in Ecuador, beste Peter? Niet in Guayaquil en ook niet in Manaus. Die beide steden liggen bijna op de evenaar, een tropisch klimaat.

      • johny zegt op

       In door airco gekoelde luchtkanalen is het ideaal voor het virus, om te overleven en te verspreiden. In de koeling blijft een virus langer leven.
       Degenen die niet in die gekoelde ruimtes leven gaan daar veel minder last van hebben.

    • Eric van Dusseldorp zegt op

     Wat Ecuador betreft. Hoofdstad Quito ligt op 2800 meter hoogte met temperaturen vergelijkbaar met die in Europa tijdens de uitbraak.

     Guayaquil lijkt een verhaal apart. Het zou de enige tropische plek zijn met een zeer hoog percentage Coronadoden. Is dat het bewijs dat het temperatuurverhaal niet klopt? Over deze stad gaat een hardnekkig verhaal – maar ik heb er geen bron van – dat begrafenisondernemers ‘gewone’ lijken niet wilden meenemen uit angst voor Corona-besmetting. Dus hebben bewoners deze lijken maar op straat gelegd omdat je ze in de hitte echt niet thuis kunt houden. Vandaar dus die lijken op straat. Nogmaals, ik weet niet of het verhaal klopt, maar zeer aannemelijk is het wel.

     En sowieso, als er 100 regels zijn en 1 uitzondering, heb ik toch de neiging om uit te gaan van die honderd regels en niet van die ene uitzondering. Waarom doe jij dat eigenlijk niet, Tino?

     • Voor iedereen die graag wil weten hoe het echt zit: https://youtu.be/BrBuv6kq6Rc

      The now world-famous Dr. Wolfgang Wodarg – who has decades of experience with viruses, epidemics and their consequences – presents his vision on the Corona ‘Crisis’. A malignant crisis that is entirely driven by misinformation and panic. On the one hand, a ‘Corona test’ that detects old coronaviruses that have been circulating among people for a long time. Performed in ever-increasing numbers these by definition result in ever-increasing numbers of positive tests – alarming labeled ‘cases’. A flu wave that in the medical world and the media only consists of ‘Corona’ and where all other respiratory viruses that also participate suddenly disappear from the picture. A worldwide total number of flu victims that is completely in line with other years. And on the other hand, a ‘disease’ COVID-19 that has no specific symptoms but is mainly caused by panic. Panic that has caused problems for hospitals and healthcare providers in various parts of the world, not because of ‘the disease itself’, but because of other diverse circumstances, including population structure, health, quality and capacity vs. care and the often fatal (ICU/breathing) treatment.

      Dr. Wodarg is reassuring for anyone concerned about ‘the virus’. That danger is no greater than in any other flu season (now also based on tens of international leading scientists analyzing actual figures from all over the world). Wodarg’s message is disturbing when you wonder how the whole world can be fooled by such a clearly fact-free ‘panic’ allowing itself to be led to the curtailment of the most fundamental freedoms. A world that thinks it has to prepare itself for a ‘new normal’. In which incredibly dangerous and extremely undesirable ’solutions’ such as ‘mass vaccination’, ‘contact tracing’, and other ‘surveillance’ are seen as attractive.

      Wodarg warns for a new wave of cleverly induced panic and thousands of unnecessary deaths as the ‘COVID-19’ (Hydroxy) Chloroquine treatments that are now being prepared in hundreds of trials by the WHO will soon be carried out in Africa. 10-20% of the male population of former Malaria areas have ‘favism’, Glucose-6-phosphate-dehydrogenase deficiency (G6PD). For this large group of people, treatment with (Hydroxy) Chloroquine is often fatal.

      Dr. Wolfgang Wodarg urges everyone to address their own, local, people’s representatives. And to appeal to their sense of responsibility. To inform themselves. And to ensure that the worldwide madness about this lied crisis and the incredibly dangerous ‘solutions’ are turned around immediately. Med. Wolfgang Wodarg, born in 1947, is an Internist and Pulmonologist, specialist for Hygiene and Environmental Medicine as well as for Public Health and Social Medicine. After his clinical activity as an Internist, he was, among other things, Public Health Officer in Schleswig-Holstein for 13 years, lecturer at universities and universities of applied sciences and Chairman of the Expert Committee for Health-related Environmental Protection at the Schleswig-Holstein Medical Association; in 1991 he received a DAAD Scholarship to Johns Hopkins University, Baltimore, USA (epidemiology).
      As a member of the German Bundestag from 1994 to 2009, he was initiator and speaker in the Enquête Commission “Ethics and Law of Modern Medicine”, member of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe, where he was chairman of the Subcommittee on Health and deputy chairman of the Committee on Culture, Education and Science. In 2009, he initiated the Committee of Inquiry into WHO’s role in H1N1 (‘Swine flu’) in Strasbourg, where he remained as a scientific expert after leaving Parliament. Since 2011 he has been working as a freelance university lecturer, doctor and health scientist and was a volunteer member of the board and head of the Health Working Group at Transparency International Germany until 2020.

  • De Kind zegt op

   Waar haal je dat allemaal vandaan ? Ik lees op vele plaatsen het tegenovergestelde : WHO waarschuwt voor ‘valse hoop’: “Geen enkel bewijs dat coronavirus zal verdwijnen in zomer”.
   En dan een opiniemaker , econoom die gaat het eens vertellen , al die virologen kennen er niets van zeker ? Waar heeft die de mosterd vandaan gehaald ? Bewering
   De luchtvochtigheid heeft een grote invloed op de snelheid van de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2.
   Oordeel
   Onbewezen
   Ik zou zeggen schoenmaker blijf bij je leest .

   • Die virologen moet je zeker niet geloven, er zitten nogal wat corrupte figuren tussen die financiële belangen hebben bij producenten van vaccins. Bron: https://www.nursing.nl/kamer-eist-einde-aan-dubbelrol-van-viroloog-ab-osterhaus-nurs005280w/

    • Wie echt geïnteresseerd is in hoe het zit met Covid-19 moet deze video eens bekijken: https://www.turnto23.com/news/coronavirus/watch-controversial-press-conference-held-by-two-bakersfield-doctors-that-was-pulled-down-by-youtube

     En daaruit blijkt dat Covid-19 niet gevaarlijker is dan een gewone seizoensgriep.

     Laat je niet gek maken. Er zijn heel veel artsen en farmaceuten met een verborgen agenda en die veel geld verdienen aan het angst zaaien voor corona. Zelfs regeringen trappen er in. Zij hebben straks namelijk ook de oplossing: een vaccin, die nauwelijks getest is en waar zij nog rijker van worden dan ze al waren.

     • Rene Martin zegt op

      Ik weet niet of er een overheidsbureau voor statistiek is in Thailand maar het is m.i. geen gewone griep als je de cijfers in NL mag geloven. CBS meldde dat in week 15 in 2019 2901 mensen overleden en dezelfde week in 2020 4955 mensen. Bijna een verdubbeling.

      • Volgens mij heb jij de video niet eerst bekeken. De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie in 2018 werd geschat op 9.444 (Bron: RIVM). Daar zitten we nu bij lange na niet aan.

     • Rob V. zegt op

      Nee laat je niet gek maken. Maar laat je ook niets zomaar wijsmaken door deze twee artsen (welke agenda hebben zij?) Ook op hen is de nodige kritiek gekomen. Zo noemden ze bij getallen waar een marge op zit de laagste raming. Ik zou haast zeggen dat je dan (ook?) niet eerlijk bent. Meer transparantie is vereist. Dan zien andere welke keuzes er zijn gemaakt bij de data selectie en interpretatie van de data.

      Zie o.a.:
      https://www.kqed.org/news/11814749/bakersfield-doctors-dubious-covid-19-test-conclusions-spread-like-wildfire

      https://sanfrancisco.cbslocal.com/2020/04/29/bakersfield-doctors-dan-erickson-artin-massihi-coronavirus-covid-19-claimed-condemned/

      Misschien ligt de waarheid er wel tussen in als een persoon A roept dat er groot gevaar is en persoon B dat er amper of niets aan de hand is. Zelfs de specialisten hebben de juiste cijfers nog niet, een degelijke analyse laat nog op zich wachten. Als leken moeten we er dan helemaal voor waken om het verhaal van A of B voor waar aan te nemen en de ander als fake news of ‘iemand met een agenda’ weg te zetten. Altijd kritisch blijven, dus ook naar deze twee artsen.

    • Tino Kuis zegt op

     Dat is een bericht uit 2009. Viroloog Osterhaus was toen, nu niet meer, adviseur van de regering en had aandelen in een vaccinbedrijf. Dat hoort niet. Maar of het corrupt is?

     • Of het corrupt is? Wat denk je zelf. Als dit normaal is dan moet je ook niets zeggen van de Thaise militaire top met hun zakelijke belangen, lijkt mij.
      Dezelfde Osterhaus adviseerde de overheid om een vaccin te kopen. Daar is door Ab klink 252 miljoen euro in geïnvesteerd. Stel dat Osterhaus 5% commissie heeft gekregen? Niet slecht…..
      Volgens mij weet jij, net als ik, dat veel artsen zijn omgekocht door Big Pharma. Dat was in het in het verleden zo, dat is nog steeds zo en zal in de toekomst ook zo zijn.

  • janbeute zegt op

   En hoe zit het dan met de drie Baltische staten ook zij hebben weinig sterfgevallen en besmettingen net als in Thailand.
   En daar is het niet boven de 27 graden om over 40 graden maar te zwijgen.

   Jan Beute.

  • rori zegt op

   Daar hebben we deze onderbouwing voor.
   Klopt als een bus.
   1 Temperatuur boven 37 graden en net 27 is voor ieder virus slecht.
   Het corona virus net als het sarts virus heeft een op vet gebasseerd membraam, Dat gaat dus kapot.
   Verder is de RV (relatieve vocht) waarde erg belangrij. 20% RV en 37 graden is killing binnen 20 minuten.

   Lees dit rapport eens:
   https://europepmc.org/article/pmc/pmc2863430

   Oh de datum van publicatie is het interessants: Applied and Environmental Microbiology, 12 Mar 2010

   2. Ook de UV waarde is belangrijk. Zelfde als bij de mens. Als je lang zonder zonnebrand creme in de zon gaat liggen verbrand je hid, ook het coronavirus is daar niet tegen bestand. Maar teveel Uv is ook voor de mens niet zonder risico. (oh ik heb net te lang in en UV vlam van 1 liter gasohol 95 gestaan dus ik weet wat UV doet = 2e graads brandwonden).

   https://sites.nationalacademies.org/BasedOnScience/covid-19-does-ultraviolet-light-kill-the-coronavirus/index.htm

   3. Alle uitbraken en kerngebieden liggen in “koude” en vochtige omgevingen.
   Kunnen dus ook gebouwen met aircon zijn. Daarboven is aircon zo wie zo een broeinest van schimmels en bactererien. (vochtig en koud) en dus paddestoelen kweken. (oh ik ben halve brabo limlander).

   https://www.umaryland.edu/news/archived-news/march-2020/researchers-predict-potential-spread-and-seasonality-for-covid-19-.php

   Meer kan ik er niet van maken.

  • Joost M zegt op

   Hogere temperaturen doen de verspreiding van het virus uitdoven. Ook de UV straling is voor virus en bacterie dodend….Dus de UV welke de huid doen verbranden en alle kunststof naar de klote helpt is een onmisbaar iets bij de bestrijding van Corona. Nu nog een product ontwikkelen dat de juiste hoeveelheid voor de mens onschadelijke UV stralen ontwikkeld zodat ruimtes zoals vervoersmiddelen voorzien kunnen worden door deze viruskillers. Deze morgen een art in AD over UV…Mijn eigen ervaring met UV had ik al 30 jaar geleden . Dochter altijd ziek in de winter (donkere dagen)…even naar Tenerife en het was over. Hier in Thailand , petfles met ongezuiverd water in de zon leggen. Dus Thailand met zijn vele Zon in deze periode doen het virus uitdoven.

 3. Ger-Korat zegt op

  Misschien klopt het wel, misschien klopt het niet. Ik denk als er bloedtesten worden afgenomen dan zal je ongetwijfeld meer gevallen zien in plaats van neus-keel testen in Thailand. Voor een vergelijking kun je naar andere landen kijken: Duitsland (Robert Koch Institute ) schat dat er 1,8 miljoen besmet zijn want hebben antistoffen in het bloed, de gouverneur van New York meldt op basis van hetzelfde dat er 2.7 miljoen mensen in zijn staat besmet zijn, dat is 13.9% van de mensen. Nederland meldde half april al 4% besmettingen en dat was dan toen ongeveer een half miljoen bewoners. Zelf vind ik hoe meer mensen met antistoffen er zijn hoe beter want op den duur dooft de verspreiding uit, dus een ‘goed-nieuws’ verhaal van Thailand kan op den duur juist averechts werken want elders bouwt men massaal immuniteit op en op een gegeven moment dooft het virus daardoor uit terwijl Thailand maar aan blijft modderen met hernieuwde besmettingen en dient de grenzen dicht te houden om geen nieuwe besmettingen te krijgen. Dus internationaal gezien zijn wij in het Westen straks beter af en kan men weer internationaal gaan reizen en contacten met het buitenland op elk terrein hervatten zoals nu al gebeurd in Europa terwijl Thailand zijn grenzen dicht moet houden want voortdurend kans op nieuwe besmettingen. Tenzij er een vaccin beschikbaar komt maar ja is nu nog niet.

  zie de bronnen:
  https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2020/04/23/842818125/coronavirus-has-infected-a-fifth-of-new-york-city-testing-suggests?t=1588757644773

  en

  https://www.dw.com/en/18-million-people-in-germany-could-be-infected-with-coronavirus-researchers-find/a-53330608

 4. Rob zegt op

  We zullen nooit kunnen achterhalen of de cijfers kloppen. Wat echter wel duidelijk is: de afdelingen intensieve zorg worden in Thailand niet overrompelt zoals dat in Europa en de VS het geval is. En elke farang zal kunnen beamen dat hij of zij in Thailand zeer weinig mensen kent, Farang of Thai, die ziek zijn of overreden.
  En dat is het enige relevante: het risico is in Thailand, en de buurlanden, veel lager dan in Europa, de VS.
  Al de rest is koffiedik kijken en zet geen aarde aan de dijk.

 5. Carlos zegt op

  Gezien de besmettingen wereld wijd zijn de cijfers hier natuurlijk veel hoger
  Net als China worden de werkelijke cijfers onder het tapijt geschoven

  • rori zegt op

   stel dat het 10x hoger is en wat dan nog? De wereldbevolking groeit met ruim 28 miljoen dit jaar. Eh vol is vol

 6. Harry Romijn zegt op

  Maurice de Hond kwam al met publicaties over de combinatie hoge luchtvochtigheid en corona.
  Ik herinner me eind april-begin mei nog in Thailand ( Banglamung): 10 stappen van de deur naar de auto, en je was al nat van het zweet.
  Zie Singapore met slechts 18 corona-doden op een bevolking van 5,85 mln
  Idem Myanmar (6) Maleisie (105), Indonesië (864), Filippijnen (623), Sri Lanka (7), Thailand (55) Vietnam (0)

 7. Martin zegt op

  Daar hebben we weer een “ongelovige Thomas” die weer wat wil schrijven.

  Geen enkel land kan exact registreren hoeveel patiënten er nu echt zijn. Om te beginnen Nederland en België niet. Ik houdt nu 90 dagen alle statistiek dagelijks bij en volg de trend in zelf gemaakte statistische grafieken, per land (o.a. NL en TH) en wereldwijd. Dat maakt je aan het denken en aan het verifiëren.

  Ik ben net terug in Nederland sinds ruim een week en je kunt ook zien waarom Nederland zou slecht afsteekt bij Thailand. Ik weet het, mijn verstand had moeten zeggen “niet terug gaan” maar er waren emotionele redenen. Ik zie nu in NL dus met mijn Thaise mond/neus kapje op en soms zelfs met het scherm. Je ziet dus NIEMAND die zich beschermd en afstand houdt. Sterker nog, men kijkt je aan alsof je een zombie bent. Geen wonder dat het in Nederland zo’n chaos is. Het is duidelijk dat de bescherming werkt. (veel te) Langzaam maar zeker begint het ook nu tot de Nederlandse hersenpan door te dringen, terwijl al onze omliggende landen dat al hebben gedaan. Omdat de oppositie (in dit geval o.a. Wilders) dit dus begin maart al persoonlijke bescherming eiste, doet men het dus juist lekker niet. Schandalig, men had het “baat het, niet schaden doet het ook niet” principe al veel eerder kunnen toepassen. Nu blijkt dat het dus wel helpt. Velen waren dan niet overleden!

  Het totale aantal besmetting in Thailand per miljoen inwoners is vanmorgen 44 (hiervan is overigens 92,4% al genezen). In Nederland is dat getal vanmorgen 2417 per miljoen, dus meer dan 50 (ja vijftig !) keer zo veel. En dan beweert men in Nederland ook nog dat het werkelijke aantal een factor 4 hoger ligt. Kijken we naar het aantal doden, dan heeft Thailand 0,8 doden per miljoen inwoners, terwijl dat in Nederland maar liefst 304 is. Dus een factor 400.

  Nu zullen er wel weer boze geesten zijn, zoals de schrijver van dit artikel, die zeggen dat de cijfers in Thailand niet kloppen, maar dit verschil is gewoon niet weg te manoeuvreren. Sterker nog, waarschijnlijk zijn de cijfers in Nederland veel te laag. Ondanks dat er ook in Thailand “verstopte” patiënten zullen zijn, die thuis uitzieken en dus niet opgemerkt worden, is het grote verschil duidelijk.

  De volgende vraag is dan dus waarom is het zo veel veiliger in Thailand?

  Belangrijke zaken zijn:
  a) in Thailand loopt bijna iedereen met bescherming. Dat betekent o.a. dat indien men besmet raakt, dit met veel minder virus deeltjes is, waardoor de ziekte beter beheersbaar is door het immuun systeem.
  b) het klimaat heeft een heel grote (bewezen) invloed (men verwacht ook in NL een daling in de zomer)
  c) Thailand was veel beter voorbereid, had voldoende testen voorradig en heeft op eigen initiatief zelfs een quick test ontwikkeld.
  d) Thailand was veel sneller met maatregelen, waar in Europa de overheid totaal gefaald heeft door onderschatting en waar ook nog eens burgerlijke ongehoorzaamheid een belangrijke rol speelt
  e) de Medische voorzieningen in Thailand hoger staan aangeschreven dan Nederland (WHO)
  f) er zullen vast nog andere oorzaken zijn, zoals virus mutatie, etc.

  Een vorige schrijver suggereert dat we in Europa straks beter af zijn (na dus alle ellende van vele niet noodzakelijke doden!!!!) en dat Thailand door zal modderen. Begrijp wel de suggestie, maar ben dit niet met hem eens. Het is namelijk zo dat Thailand veel minder besmettingen en doden zal hebben op het moment dat er een vaccine is. Dat is een strategie, dat niets met aanmodderen te maken heeft, maar met respect voor het leven. Aanmodderen doet men in Europa en de VS en ook dat zal door gaan totdat er een vaccin is.

  • Ger-Korat zegt op

   Staat een hoop fictie in je verhaal. Midden maart nam Nederland maatregelen terwijl men in Thailand al in januari op de hoogte was en pas een week (!) na Nederland actie ondernam.
   Wat burgerlijke ongehoorzaamheid betreft slaat nergens op, denk dat de gemiddelde burger in Nederland zich wel bewust is van de maatregelen en houdt voortdurend afstand, nu 06 mei en ruim 6 weken verder nog steeds strikte afstand houden in winkels, op straat en elders en dat zelfstandig. Het slaafse volgen wat men in Thailand doet en zich met miljoenen naar huis laten sturen zonder geld en inkomen en dan hardop rondbazuinen dat er bijna geen virus rondwaart, hoe rijmt zich dat ? Idem het verplicht binnen zitten in de nacht in Thailand terwijl alle zaken al dicht zijn en iedereen slaapt en bedrijven dicht zijn: vind ik een vorm van overheidsterreur en heeft niets met corona te maken maar onderdeel van een noodwet om de media en politiek buiten spel te zetten en de macht te continueren. Als je reacties van anderen in dit blog leest lees je toch voortdurend dat Thais zich overal (nu net weer in de Bangkok Post een artikel over het openbaar vervoer met dit euvel) niet aan het 1,5 meter afstand houden en zich veilig wanen met een masker welke wetenschappelijk bewezen onnuttig indien niet besmettelijk.
   Respect voor het leven in Thailand met grote sterfte door verkeersongevallen, enorme luchtverontreiniging met verlies van vele levensjaren door luchtwegaandoeningen, stug doorgaan met toestaan van eten van rauwvlees en -vis met tienduizenden doden per jaar. massaal gebruik van pesticiden en bestrijdingsmiddelen voor het voedsel, alleen al in Bangkok 500 doden per jaar door TB terwijl in Nederland dit bijna niet meer voorkomt door preventie en vaccinatie etc. ect. Wat bedoel je met respect voor leven in Thailand ?

  • Rene Martin zegt op

   Derde week van januari werd er in Hua Hin al geconstateerd dat er Corona was en ik zag vrijwel niemand met mondkapjes . Week later terug in Bangkok waren er maar enkele mensen in de drukke shopping malls die een mondkapje droegen.

   • Martin zegt op

    We zijn het dus niet eens wat betreft de Corona aanpak van Thailand en waarom Thailand zo goed scoort en zelfs van de WHO complimenten heeft gekregen en een voorbeeld wordt genoemd. Ik ben het met je eens dat respect voor het leven in andere zaken, je noemt o.a. verkeer, inderdaad op een laag niveau staat. Ik vraag me af of dat inderdaad door respectloosheid voor het leven komt of door opleiding, gewoonten en cultuur en het simpel niet zien van gevaar. Ik beperkte me in mijn notitie echter louter tot de technische aanpak van deze crisis, niet wat door de cultuur een onderdeel is van de Thaise maatschappij. In de aanpak van de COVID-19 crisis, blinkt Thailand simpelweg uit. Er was elders nog een andere opmerking over een gevallen in Januari al in Hua Hin en ook Pattaya door Chinese toeristen binnengebracht. Dat werd opgelost en toen was het even stil, Pas medio maart werden de eerste nieuwe gevallen bekend en toen werd er meteen ingegrepen. Dat was in Nederland wel anders. Te late maatregelen, slechts enkele testpakketten, het ontkennen dat facial bescherming wel degelijk werkt, etc. Nu twee maanden verder wordt men in Nederland ook wakker. In Nederland is het nog altijd een onbeschermde praktijk. Jammer dat ik, zoals al eens eerder genoemd, niet mijn vergelijkingsgrafieken kan aanhechten om de verschillen te accentueren.

    • johny zegt op

     Martin, hoeveel immuniteit zal of kan er deze manier ontstaan in thailand? Nederland doet het vrij goed, Zweden wint op alle gebied. Zeker als er deze winter een tweede golf komt, en er nog steeds geen vaccin is?

   • Martin zegt op

    Helaas bent u wat eenzijdig ingelicht. Ik concludeer in feite dat je het geheel in Thailand niet op de voet hebt gevolgd. Inderdaad waren er in januari een paar gevallen, die (getraceerd) door Chinese toeristen waren binnengebracht. Dat wist men echter in de kiem te smoren door acute isolatie. Daarna was het een tijdje stil in Thailand, totdat half maart plotseling de eerste “Thaise” gevallen naar voren kwamen. Toen werden er onmiddellijk maatregelen genomen, waardoor het beheersbaar bleef. Ik zou graag de Thaise grafiek willen laten zien; dat maakt het inzichtelijk.

  • Ger-Korat zegt op

   Nog even een onwaarheid in het overzicht van Martin. Volgens de WHO staat Nederland op plaats 17, België op plaats 21 en Thailand op plaats 47.
   Laat ik het hierbij maar houden, meer zaken weerleggen toont nog meer aan wat er onjuist is in de verhaal van Martin.

   bron (WHO, cijfers 2019):
   https://www.who.int/healthinfo/paper30.pdf

   • Martin zegt op

    Ja, maar wel even het rapport goed lezen. Want dit is een andere studie, die niet de capaciteit van de zorg belicht, maar het niveau. Bijvoorbeeld het gaat voorbij aan het te kort aan ziekenhuis bedden, IC bedden, operatiekamers, beschikbare apparatuur, de lange wachtlijsten, enz. maar het niveau van educatie en Medisch technische mogelijkheden. Bijvoorbeeld in dit rapport staat Frankrijk bovenaan en Nederland zelfs boven België, terwijl we weten dat heel veel Nederlanders naar België gaan omdat ze daar direct geholpen kunnen worden. Het klopt dat het niveau in Nederland hoog is, alleen je kunt het bijna niet krijgen. Als je het prijsplaatje in Nederland er bij haalt schrik je pas echt en ook dat is een hindernis. Kijk maar eens wat je betaald via de belastingen en extra verzekering/eigen risico.

 8. Karel zegt op

  Ben ook wel eens benieuwd naar de sterftecijfers over de afgelopen periode in vergelijkong met vorige jaren.
  In Nederland liggen die hoger dan normaal. Hoe is dat hier

 9. ton zegt op

  Ja ik geloof in die cijfers en ze zullen een vergelijkbare onnauwkeurigheid hebben als in andere landen. Zowel het aantal besmette gevallen is per hoofd van de bevolking zo’n 35 keer zo laag als in Nederland en het dodental zelfs onveveer 250 keer. Dat is nogal wat ook al mag je het mischien wel niet per hoofd van de bevolking vergelijken omdat de besmetting overal in “haarden” voorkomt en niet uniform over de bevolking is verdeeld, maar ook in absolute aantallen is het toch nog 8 maal voor de besmette gevallen en ca 55 keer voor de doden. Ook al zullen de aantallen niet precies kloppen, echte uitwassen zijn er niet. Dat zou opvallen bij hospitaals en crematoria van tempels en ik vind het ondekbaar dat niemand dat via sociale media zou melden.
  Spekulerend over de oorzaak van dit grote verschil denk ik aan het verschil in sociaal contact. Thaise mensen schudden geen handen en kussen en knuffelen niet (in het openbaar) en aan de hogere luchttemperatuur. Ook door de hogere luchttemperatuur zal het virus minder land overleven op dingen die door besmette personen zijn aangeraakt.

 10. Taruud zegt op

  Naast het zeer intensieve gebruik van de maskertjes, zie ik op tv ook steeds meer face shields. Deze zijn gemakkelijk zelf te maken en heel goedkoop. Er zijn onderzoekresultaten dat de face shields zeer effectief zijn en in combinatie met de maskertjes voor 99% ondoordringbaar voor Covid19. Ik verwacht dat deze combinatie wereldwijd de beste en goedkoopste oplossing zal blijken bij elke nieuwe uitbraak. Die nieuwe uitbraken zullen er zeker komen. Als er maar een plaats is op de wereld waar het virus opduikt, dan kan de verspreiding weer net zo snel gaan als in januari j.l. Dan zullen we die face shields wel in gaan zetten. Mooi hoor die face shields. Let er maar eens op op tv: ze vallen nauwelijks op en worden ook al gebruikt door werkers in industrie en dienstverlening.

 11. Klaas zegt op

  Testen??

  Deze week werden in Yala 40 mensen getest en positief bevonden.
  Een dag later weer getest en alle 40 waren negatief.

  Uiterst twijfelachtig die thaise tests, alsmede de thaise getallen.

 12. coene lionel zegt op

  Heb ook zo mijn twijfels maar stel me de vraag waarom ze dan zouden liegen en welk belang hebben ze daarbij.Toeristen zijn er niet meer en er komen een kunnen er ook geen in.
  Lionel.

  • Ger-Korat zegt op

   Wat denk je zelf ? In dit blog een paar weken geleden reageerde iemand dat het een mogelijkheid is om straks goedkoop de leegstaande hotels over te nemen want elk hotel gaat straks failliet, en daarna de grens weer openen en de nieuwe eigenaars goedkoop een voorheen goedlopend hotel overgenomen. Zit wel iets in wat ik denk wat kan, ben zelf ondernemer en financieel een beetje onderlegd een elke crisis zorgt voor kansen om veel geld te verdienen. Idem het drankverbod; zou dit zijn omdat bepaalde mensen niet genoeg ‘geschoven’ hebben naar de leiders? En als je tientallen miljoenen tot miljarden bahts op je bank hebt staan maakt het dan wat uit als een ander niets heeft voor de welvaart van de rijken: nee dus, het maakt niet hoe slecht het met miljoenen Thais gaat want zij hebben er geen last van en misschien een voordeel want straks kan men goedkoop bedrijven, winkels, hotels etc. overnemen want vele handel is tijdelijk kapot gemaakt. Dit is het belang van machthebbers, het interesseert de meesten ook niet dat er geen toeristen komen want met of zonder gaat het ze toch wel goed, sociale betrokkenheid is ver te zoeken en dat blijkt maar uit de grote inkomensongelijkheid en permanente staat van overleving waarin vele miljoenen Thais jaar in jaar uit mee te maken hebben.

 13. Rene Martin zegt op

  Derde week van januari werd er in Hua Hin al geconstateerd dat er Corona was en ik zag vrijwel niemand met mondkapjes . Week later terug in Bangkok waren er maar enkele mensen in de drukke shopping malls die een mondkapje droegen. Valt zeker op dat er in Thailand minder Corona lijkt te zijn. Onder de 20 en 30 + ers die ik ken is niemand besmet. In NL overlijden veel 65+ door Corona en ik denk dat in Nederland het aantal 65+ ers beduidend hoger is dan in Thailand.

 14. Bz zegt op

  Hallo Jan-Willem.

  Een heel interessante vraag die je hier stelt want dat zullen waarschijnlijk heel veel mensen zich afvragen.

  Waarom zou je de getallen geloven?
  Maar draai het ook eens om!
  Waarom zou je de getallen niet geloven?

  Als je de getallen niet gelooft dan lijdt dit verder tot niets en kan je ook met niets vergelijken! Je zal er dus ook nooit achter komen of ze mogelijk toch wel kloppen!
  Als je echter de getallen wel gelooft opent dit een heel interessante wereld omdat je kan gaan vergelijken met andere publicaties en bijvoorbeeld andere landen en je eventueel verder verdiepen in waar eventuele verschillen vandaan komen en mogelijk zelfs eventuele foutieve vermeldingen aantoonbaar blootleggen. Heel interessant!

  Iedereen die op voorhand al beweert dat de gepubliceerde getallen niet kloppen zonder enig aantoonbaar bewijs spreekt op voorhand al onzin totdat het tegendeel wordt bewezen!

  Tip: Vergelijk de aantallen van http://www.bangkokpost.com of welke publicatie dan ook maar eens met die van http://www.worldometers.info en http://www.statista.com.
  Twee wereldwijd uiterst gerenommeerde websites die door vele officiële instanties wereldwijd worden geraadpleegd en van data voorzien.
  Het geeft je een prima referentie betreffende de geloofwaardigheid in relatie tot welke publicatie dan ook.

  “In ieder land wordt anders gemeten dus je kan niet vergelijken!”
  Dit is een veel gehoord argument wat uiteraard alleen van toepassing is als men bijvoorbeeld de door diverse Overheden gepubliceerde getallen klakkeloos zou overnemen en met elkaar zou vergelijken.
  Websites als http://www.worldometers.info en http://www.statista.com nemen uiteraard deze data niet klakkeloos over. Zij beschikken over een enorme batterij aan Experts en Expertise en alle verkregen data wordt uiteraard uitvoerig door hen geanalyseerd alvorens gepubliceerd. Het is een vak, het is hun beroep!

  Je kan dit trouwens eenvoudig zelf checken door bijvoorbeeld de publicaties van de Overheden naast die van http://www.worldometers.info en http://www.statista.com te leggen en dan zie je vanzelf de eventuele overeenkomsten of verschillen en kan je daaruit je eigen conclusies trekken. Heel interessant!

  Hopende je hiermede enigszins geholpen te hebben om wat meer duidelijkheid te verkrijgen betreffende de door http://www.bangkokpost.com gepresenteerde Corona cijfers,

  met vriendelijke groet,

  Bz


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website