Beste lezers,

Ik heb een motorbike gekocht in Pattaya. Nu wordt er gecontroleerd door de politie en ik wil niet iedere keer een probleem dus wat heb ik allemaal nodig, welke documenten willen zij zien?

Waar en hoe een rijbewijs voor een motorbike te verkrijgen? Ik begreep dat je een examen moest afleggen, kan ik deze vragen ergens online bestuderen?

Dank voor jullie antwoorden.

Groet,

Wim

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Welke documenten zijn nodig om in Thailand motorbike te mogen rijden?”

 1. Arjen zegt op

  Eigenlijk had je dit natuurlijk moeten controleren voor je je motor kocht.

  Volgens de wet heb je een Thais motorrijbewijs nodig, of een N motorrijbewijs. Met een NL motorrijbewijs mag je slechts drie maanden in Thailand rondrijden. Wettelijk is een NL motorrijbewijs nodig, veel verzekeringen verlangen echter een internationaal motorrijbewijs. Controleer dit duus bij je verzekering!

  Hoe aan een Thai motorrijbewijs te komen in Pattaya weet ik niet, zullen vast bloglezers zijn die dat wel weten.

  Ruwweg heb je het volgende nodig:

  Een visum voor minimaal 6 maanden (de lengte van het visum weet ik niet zeker. Een visum Excempt entry gaat in ieder geval niet werken)
  Een inschrijving op een Thais adres.
  Een doktersverklaring (kost doorgaans 100 Baht, onderzoek stelt nies voor)

  Het zou kunnen dat in Pattaya iets andere regels gehanteerd worden.

  Succes, Arjen.

 2. Fabian zegt op

  Ik heb zelf vorig jaar in Phuket mijn motorrijbewijs gehaald voor zo’n 100 baht en het was heel eenvoudig. Daarvoor moet je naar the Department of Land Transport Offices.

  Je moet een aantal documenten voorbereiden zoals Arjen aangeeft.

  Eerst krijg je een test waarbij je reactiesnelheid en je vermogen om groen/geel/rood te onderscheiden wordt gemeten. Duurt zo’n twee minuten.

  Als je voor deze test slaagt dan krijg je een uitnodiging om examen te doen. Eerst moet je een lange saaie video kijken. Daarna krijg je theorie-examen. Er is een website http://thaidriving.info/ waar je de vragen kunt oefenen. Dankzij deze website had ik slechts 1 fout want de vragen waren praktisch hetzelfde als op het examen.

  Tot slot moet je op een parcours met je motor rijden. Ook dit stelt heel weinig voor en duurt een paar minuten. Als je hier slaagt dan kun je je tijdelijke rijbewijs ophalen, dat twee jaar geldig is. Na die twee jaar krijg je een gewoon rijbewijs.

  Houd er rekening mee dat de verschillende gebeurtenissen op verschillende dagen kunnen plaatsvinden. Het heeft mij alles bij elkaar uiteindelijk wel een paar dagen gekost, mede omdat de computersystemen er op een dag uit lagen.

 3. Dirk zegt op

  Dit is een goed artikel met alle informatie: https://www.expatden.com/thailand/thai-driving-license/ . Wel in het Engels, maar ik denk niet dat deze informatie gedetailleerd beschikbaar is in het Nederlands.

  Je moet dus theorie en praktijk doen. Dit kan bij departement of land transportation in Pattaya, reserveren niet nodig, wel vroeg komen. Je moet je wel goed inlezen en voorbereiden op de vragen en vereisten, anders haal je het niet.

 4. Han zegt op

  Je moet ook elk jaar “wegenbelasting” betalen, daar krijg je dan een sticker met jaartal voor. Zit volgens mij ook een ongevallen verzekering inbegrepen tot 40.000 baht.

 5. John zegt op

  Links boven staat zoeken vul rijbewijs in en je krijgt alle informatie die al eerder te spraken is geweest.

 6. herman buts zegt op

  de eerste vraag is ben je Belg of Nederlander?
  Bezit je een rijbewijs geldig voor de motor? ( geen scooter)
  Indien beide positief heb je gewoon een medisch attest nodig (stelt inderdaad niks voor) en moet je inderdaad de kleuren en reactietest doen (stelt ook niks voor)
  Nadien mag je gewoon een videofilmpje zien en krijg je zonder examen af te leggen je rijbewijs, je kan beide motor en auto gelijktijdig doen.Nadien krijg je direct je rijbewijs mee ( dus wel recente foto meenemen)
  Voor Nederlanders weet ik de procedure niet juist maar zij moeten wel teoretisch en practisch examen afleggen , als je met de moto kan rijden mag dit echter geen probleem zijn.

  • Arjen zegt op

   Volgens mij is omzetten van je NL of Belgisch rijbewijs al heel lang niet meer toegestaan.

   En een pasfoto meenemen is al 10 jaar niet meer nodig. Er wordt ter plekke een foto gemaakt.

   • Cornelis zegt op

    Die mogelijkheid is nooit vervallen. Zie o.a.
    https://www.dlt.go.th/en/renew-license/

   • herman buts zegt op

    ik heb dit jaar probleemloos mijn motor en auto rijbewijs omgezet , zonder examens ,gewoon kleurentest, medisch attest en naar filmpje kijken dus het kan nog wel degelijk altijd.ik heb wel een begisch rijbewijs voor de motor anders lukt het normaal niet.

  • Cornelis zegt op

   Volgens mij maakt het geen enkel verschil of je Belg of Nederlander bent in deze situatie, Herman. Heb je een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs voor tweewielige motorvoertuigen (motor en scooter – daar wordt geen onderscheid tussen gemaakt – dan kun je via een simpele procedure een Thais rijbewijs voor dezelfde categorie krijgen. Vaak dan wel een IDP – het zgn. Internationale rijbewijs – meenemen omdat men dat als vertaling van je rijbewijs kan vragen. Foto meebrengen is op de meeste kantoren niet meer nodig: men neemt een foto en die wordt digitaal in het af te geven rijbewijs verwerkt.

   • Peterdongsing zegt op

    Als je, net als ik, geen motor rijbewijs hebt, en alleen het gratis er bij gekregen categorie MA (scooter) hebt, krijg je op je internationale rijbewijs geen stempel op de categorie Motor van de a.n.w.b.
    Wel schreef de medewerkster er op; also valid for mopped lower than 50cc.

    • Peter zegt op

     Een jaar of 6 geleden heb ik een int rijbewijs gekregen met ook de motor afgestempeld met een opmerking “only for moped”. Kennelijk snapten ze dat niet hier dus heb mijn motorrijbewijs er bij gekregen.

 7. Serge zegt op

  Hallo,

  Kijk eens voor een rijbewijs naar Tiktok service via facebook. Die ondernemende vrouw met kantoor in Pattaya /Jomtien kan dat regelen .

  Serge

 8. peter zegt op

  Doe in ieder geval niet zoals de Thai. De Thai wordt niet aangehouden, jij wel.
  Dat is 500 in de pocket voor de ambtenaar. Zijn ze ook niet geïnteresseerd in papieren.
  Verder geldt natuurlijk MOTOR rijbewijs, verzekering, belasting betaling.
  Wellicht zoals bovengenoemde posts.

 9. Guy zegt op

  In Pattaya dien je naar het examencentrum in Chonburi te gaan voor afleggen van de rijbewijstesten.
  Goede raad. Als je toch gaat voor je motorbike neem dan meteen een autorijbewijs erbij. Zelfde testen eenmaal het gedoe.
  De examens kan je er ook in het Engels afleggen.

  Wat hulp of info terplaatse nodig? Ga naar Sanya-appartments en vraag advies aan Louis ( Nedrlander die daar al jaren woont)

  Groetjes

  Guy

 10. Lung addie zegt op

  Beste Wim,
  je vraagt in de eerste plaats welke documenten de politie wil zien als je met een motorbike rijdt in Thailand:
  heel eenvoudig: in de eerste plaats een geldig rijbewijs natuurlijk. Indien je minder dan 3 maanden, ononderbroken, in Thailand verblijft dan is een internationaal rijbewijs, waarop aangegeven ‘motorklasse’ voldoende.
  Afhankelijk welke controle ze doen kan het ook zijn dat ze je taxbewijs (vignet) willen zien.
  Als ze echt moeilijk willen doen zullen ze ook je paspoort (of een copy) willen zien zodat ze kunnen controleren hoelang je hier in Thailand vertoeft, dit indien je met een internationaal rijbewijs op pad bent.
  Een Thais rijbewijs kan je bekomen bij ‘Land and transport office.
  Indien je over een geldig internationaal rijbewijs beschikt, niet ouder dan 1 jaar, dan kan je dit omzetten naar een Thais rijbewijs zonder theoretisch of praktische proef hoeven af te leggen.

  documenten:
  geldig internationaal rijbewijs niet ouder dan 1 jaar, copy paspoort, copy visum en of verlenging, verblijfsplaats certificaat (kan je bekomen bij Immigratie of indien je ingeschreven bent bij de Ampheu) doctorsattest dat je geschikt bent om een voertuig te besturen.
  pasfoto’s heb je niet nodig, de foto’s nemen ze zelf
  Indien je voor en een motor en een wagen gaat dan moet je deze documenten in het dubbel hebben.

  Testen:
  de drie kleuren van een verkeerslicht herkennen
  reactietest
  dieptezichttest
  zijdelingse oogtest
  Stelt heel weinig voor hoor
  Een bepaalde periode naar een verkeersvideo kijken (zorg dat je niet in slaap valt)
  nb. toen ik ging was dit nog 1 uur in een boekje kijken.
  Je krijgt dan eerst een rijbewijs voor 2jaar dat je achteraf dan kan vernieuwen. Dan krijg je 5 jaar.
  In feite niets onoverkomelijk.
  Indien je geen internationaal rijbewijs hebt dan kan het best zijn dat je WEL de theoretische en de praktische zal moeten afleggen want niet overal aanvaarden ze een nationaal rijbewijs… TIT…. kan overal verschillen.

  • janbeute zegt op

   En daar komt dan nog bij,
   Een kopie van de eerste bladzijden van het groene boek.
   Een kopie of origineel van je verplichte Consulpary WA verzekering.
   Uiteraard een wegenbelasting sticker die uiteraard nog op datum niet verlopen is.
   Want ook naar deze documenten kunnen ze vragen, gebeurt trouwens uit eigen ervaring heel zelden.
   Meestal is de vraag alleen naar rijbewijs en een enkle keer legimitatie kan paspoort of Thai id kaart voor foreigners zijn.
   En uiteraard de Helm op je kop zetten, want zonder dit kom je zeker in de belangstelling te staan van de gendarmerie tijdens hun al teweinig voor komende controles.

   Jan Beute.

 11. eduard zegt op

  Als je kleurenblind bent ,zoals ik, kan je het slagen vergeten. 1 van de weinige landen waar je kleurentest moet doen. Dus andere wegen bewandelen om eraan te komen.

  • janbeute zegt op

   Ik denk Eduard, dat ze er niet zo zwaar aantillen als je alleen voor de kleurentest zou falen.
   Ook in Thailand is het bovenste licht bij een verkeerslicht wat het dan zo al mag voorstellen Rood.
   Ik denk dat er hier in Thailand meer dagelijks rond rijden zonder rijbewijs of zelfs enige vorm van een voertuigverzekering.
   Dan dat er kleurenblinden in Thailand rondlopen.
   Gewoon bij je examen eerlijk zijn en zeggen sorry ik ben kleurenblind.

   Jan Beute.

 12. ser kokke zegt op

  Mijn Nederlandse rijbewijzen waren voldoende, zowel voor de auto als voor de brommer. Niets meer!

  • ron zegt op

   Beste Ser , waar en wanneer was dit ? scheelt per plaats ,provincie vandaar

   • Arjen zegt op

    Heel veel regels waarvan je verwacht dat ze landelijk gelijk zijn (immigratie, lto) zijn toch per kantoor, locatie anders. Ik heb 9 jaar geleden mijn NL rijbewijzen laten omzetten naar Thai. Had alleen een bevestiging van adres en doktersverklaring nodig, en moest de reactie en kleurentest doen. Er werd toen verteld dat dit de laatste week zou zijn dat omzetten van rijbewijzen mocht, en dat alleen bijzondere mensen, zoals bijvoorbeeld diplomaten, hiervoor in aanmerking komen.

    Arjen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website