Lezersvraag: Wat verdient een politie-agent in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
25 oktober 2019

Beste lezers,

Ik heb een vraag gewoon uit nieuwsgierigheid maar ook omdat ik verschillende verhalen hoor. Wat verdient een gewone politie-agent in Thailand per maand? Ik hoorde ook dat hij zelf zijn uitrusting moet kopen zoals zijn pistool en een motorbike voor vervoer, klopt dat?

Als een politieman weinig salaris krijgt en veel kosten heeft is het toch ook vragen om moeilijkheden zoals corruptie, of zie ik dat verkeerd?

Groet,

Henri

12 reacties op “Lezersvraag: Wat verdient een politie-agent in Thailand?”

 1. luc zegt op

  Moderator: Uw reactie is geen antwoord op de vraag.

 2. fre zegt op

  Ik denk dat niet veel mensen je daar een precies antwoord zullen kunnen op geven. Politiemensen lijken heir nogal dikwijls wat leuke bijverdiensten te hebben.
  In mijn wijk woont een politieman. Zijn vrouw heeft een telefoon shop in het stadje. Ze hebben twee dochters …pubers.
  Die mensen wonen in een naar Isaanse normen keurig simpel huis. Ze hebben nog niet lang geleden een fonkelnieuwe Honda Accord gekocht. Er zijn 3 scooters in huis voor Mevrouw en de dochters en allen hebben ze een smartphone.
  Wat die mensen verdienen heb ik het raden naar maar het lijkt me toch voldoende om meer dan normaal te leven.

 3. Tino Kuis zegt op

  Hier staat het juiste antwoord: tussen de 7.000 en 15.000 per maand.

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/648356/thousands-of-police-in-debt-trap

  Ze moeten inderdaad meestal hun wapens, vervoer maar ook kantoorbenodigheden zelf betalen.

  Geld wat bij boetes etc.. binnenkomt moet op het politiebureau worden gemeld (of dat altijd gebeurt weet ik ook niet) : een klein deel mag de agent zelf houden, een deel is voor bovenstaande benodigheden en de rest gaat naar de superieuren, steeds hoger en hoger…de opperste politiechef is dan ook zeer rijk.

 4. Conimex zegt op

  Voordat je politie agent wordt, zal je jezelf in moeten kopen, vaak gaat dat om een bedrag rond de 300.000 bht, eer dat dat geld weer terug verdiend is…zo’n politie agent moet wel bijverdiensten hebben, toch ?

 5. joskeshake zegt op

  In 2002 heb ik het eens gevraagd aan politieagent die aan ingang zat in hoofdkwarier in BKK en deze zei me toen, 7000 baht/maand

 6. Aduard zegt op

  Een bevriende politieman uit mijn dorp vertelde mij eens dat hij rond de 13.000 Baht verdient, maar! zegt hij, daarbij is wel mijn familie verzekert voor ziektekosten, en daar doe ik het voor zij de man en anders niet!

  Tja, laag loon staat gelijk aan lage kwaliteit denk ik dan maar. De Thaise politie is een uitstekend voorbeeld van, je krijgt waar je voor betaalt.

  Vandaar de hoge drugs criminaliteit en verkeersslachtoffers denk ik dan, wanneer worden ze eens een keer wakker daar in Bangkok!

 7. Tobias zegt op

  Ik ben ooit bij een kennis thuis geweest. Zeer mooie condo in een oud gebouw, op zich zeer interessant. Het gebouw was echt speciaal vanbinnen, een beetje ingericht als een dorp met verdiepingen. Maar daar gaat het niet over. Vanuit dit gebouw kon je de verblijfplaatsen voor de gewone politieagenten zien. Zeer zeer triestig, daar zou een kakkerlak nog niet in willen wonen. Heeft mij toen toch een ander soort van begrip gegeven voor het “politiesysteem” in Thailand, hoe zeer ik een hekel heb aan politie, ik denk dat ze meestal geen andere keus hebben dan creatief om te gaan met de wetten.

 8. Jacques zegt op

  Ik heb diverse informatie kunnen vinden op internetsites en met verschillende uitkomsten. De lagere rangen krijgen een basis salaris tussen de 7.000 en 18.000 baht per maand. Een Sergeant majoor vergelijkbaar met een brigadier in Nederland qua rang, verdient tussen de 25,530 baht en 28,430 baht per maand.
  Een drie sterren generaal (een van de hoogste rangen) verdient zo’n 78,030 baht per maand( 936,360 baht per jaar. Dit zijn standaard salarissen. Daar boven is een groot grijs gebied en verschilt per regio wat er aan extra inkomsten binnenkomt. Het is “normaal” of te doen gebruikelijk dat er voor bepaalde klussen, van particulieren extra inkomen gegenereerd wordt. Bewaking, bescherming, verleende diensten etc. Hier verdient van hoog tot laag wat aan. De vermenging van dit soort verdiensten, die dus niet allen onrechtmatig hoeven te zijn, maakt het heel onduidelijk en er is natuurlijk ook de illegale inkomstenbron, want er is nog het nodige mis zoals door velen wordt opgemerkt. In Pattaya moeten de politieagenten onder anderen hun eigen wapens kopen. Ik las ook ergens dat een klein deel van het geld van “legale bekeuringen” ook zou zijn bestemd voor ambtenaren van de gemeente of landoffice. Dat is wat mij betreft dus niet zeker.

 9. Harmen zegt op

  Hallo,, mijn vriendin is politie agente en heeft 25000 thai bath per maand,, in een buiten wijk van Bankok.
  Hopelijk is uw vraag hiermee beantwoord.
  Hamen

 10. walter zegt op

  Beste Henri,
  Om je nieuwsgierigheid te beantwoorden …
  De lonen verschillen naargelang graad,, functie, locatie, etc. zoals er ook verschillen zijn bij Nederlandse of Belgische politie.
  In mijn Thaise Isaan familie zitten verschillende politiemensen.
  Een beginnende Thaise politieman heeft momenteel tussen de 10000 en 15000 bath/maand (netto). Een politieman met normale carriere/dienstjaren van 50 jaar oud heeft ongeveer 40.000bath/maand (netto).
  Zoals al eerder gezegd moet veel van de uitrusting zelf aangekocht worden (wat trouwens ook het geval is voor Belgische politie nota bene, uitgezonderd wapenuitusting).
  De Thaise politie (Isaan) kan 60% van geinde boetes zelf houden en 40% gaat naar Thaise overheid. Het hoofd van de politieregio beslist wat er met die 60% wordt gedaan (extra premie voor personeel, aankoop materiaal, etc).
  Een klein tipje van de sluier maar er zijn nog verschillende voor- en nadelen verbonden met het politiewerk (financieel, werkuren,interne boetebestraffingen, gezondheidszorg, etc). Elk werk heeft zijn voor of nadeel … in Europa of Thailand of elders op de wereld.
  Groeten
  Walter

 11. chris zegt op

  Het leven is niet zwart-wit maar heeft 50 kleuren grijs. Als een politieman naast zijn/haar gewone werk wat anders aanpakt is dat niet meteen corruptie. Nog even afgezien van het feit dat de definities van corruptie kunnen verschillen per land. Niet alles wat in Nederland of Belgie als corruptie wordt betiteld is dat ook in Thailand.
  Dat wil niet zeggen dat corruptie niet bestaat in Thailand (en Nederland) maar is er een groot grijs gebied waarin – als het om Thailand gaat – netwerken en het verbeteren van je netwerken van groot belang zijn. Daarnaast denkt men hier absoluut anders over het al dan niet toestaan van belangenverstrengeling. Politie mensen die (mede-)eigenaar van een bar zijn of van een transportbedrijf zijn. Wat in Nederland ongehoord zou zijn (niet volgens de wet maar volgens gedragscodes en zakelijke normen) wordt hier vaak als slim gezien, vooral als je er rijk van wordt zonder de wet te overtreden. Politie-agenten die een percentage krijgen van alle adviezen om bepaalde goederen en diensten te kopen bij bevriende zakenmensen.

  • Jacques zegt op

   Beste Chris het is zeker zo dat er gedacht wordt in Thailand en dat is ook gelijk het probleem, want belangenverstrengeling is aan de orde van de dag, met alle gevolgen van dien. Voor de portemonnaie van de uitvoerder wellicht gunstig voor zolang het duurt, maar voor de maatschappij des te meer problematisch.
   Ik moet er niet aan denken in het verleden met politiecollega’s samen te hebben gewerkt die dit wel vinden kunnen. Je had ze wel in Nederland en dat had gelukkig geen lang leven. Je moet nu eenmaal keuzes maken om schoon te blijven en een beetje schoon is al gauw vies. Een politiemens heeft een voorbeeldfunctie en daar mag terecht commentaar op worden gemaakt als grenzen worden overschreden. Ook moet je ten allen tijden kunnen optreden tegen wie dan ook en als er andere belangen zijn dan moet je vrezen dat er een andere kant op gekeken wordt door dit soort types. De belangenverstrengelingen die we in Thailand waarnemen zijn onder anderen te vinden in de bar en seksindustrie, maar ook op het gebied van directe hulp aan deze of gene al dan niet tegen betaling en kunnen al gauw problematisch worden. Eenmaal beïnvloed kom je er moeilijk onder uit en ben je een speelbal geworden van je eigen hebzucht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website