Beste lezers,

De zoon van mijn Thaise vriendin wil gaan studeren aan de Burapha University in Chonburi. Uiteraard komen de kosten van zijn studie voor mijn rekening.

Heeft iemand een idee wat dit kan gaan kosten, zoals collegegeld, boeken en huur kamer? En, hoe kan ik vaststellen dat hij zijn best doet om te slagen, komen hiervan periodiek rapportages?

Vriendelijke groet,

Edwin

11 reacties op “Lezersvraag: Wat kost een studie aan een universiteit in Thailand?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Mijn zoon, een halfbloedje, studeert aan de privé Payap Universiteit in Chiang Mai, nu in zijn derde jaar, volgend jaar juni studeert hij af waarna ik een zucht van financiële verlichting slaak. Van verplichting naar verlichting.

  Elke universiteit (is eigenlijk vaak een hogere beroepsopleiding) heeft zijn eigen tarieven. Ik betaal voor mijn zoon 3.000 euro per jaar aan collegegeld (hij zit op het Engelstalige International College en daar in het collegegeld hoger), en daarnaast krijgt hij 20.000 bath per maand voor alle andere kosten (levensonderhoud, kamer, studiemateriaal en af en toe een uitstapje). Daar redt hij zich goed mee maar is wel wat te veel. 15.000 is ook een redelijk bedrag. (15-20.000 bath per maand is het beginsalaris van een hoogleraar.) Zijn belofte er een baantje bij te zoeken (Grab!) is gebleven bij een belofte. O ja, hij helpt ook zijn moeder, van wie ik gescheiden ben, af en toe met een paar duizend bath.

  Het collegegeld is afhankelijk van het soort studie, dus dat kan minder zijn. Zie de website van de Burapha University:

  https://www.buu.ac.th/

  Als je weet wat je zoon gaat studeren kun je voor de kosten de universiteit benaderen. Soms kunnen ze ook redelijk goedkoop onderdak regelen in een studentenflat.

  Alle universiteiten geven een volledig overzicht van de behaalde resultaten aan het eind van ieder semester. Mijn zoon stuurt die heel braaf op als ik er om vraag, en dat doe ik ieder jaar. Slechts één keer een onvoldoende, verder veel goed en een paar keer zeer goed. Dat levert dan studiepunten op, en als die voldoende zijn aan het eind van de rit krijgt hij zijn diploma. Dan wil hij in Nederland gaan werken. Vrijheid! roept hij dan.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik heb nog even gekeken naar het collegegeld voor mijn zoon, nu wat nauwkeuriger bedragen. Voor een student met de Thaise nationaliteit afhankelijk van de studierichting tussen de 104.000 en 122.00 bath per jaar, voor een buitenlandse student ongeveer 10.000 bath duurder. Ik vermoed dat Burapha veel duurder is maar weet het niet zeker.

   https://ic.payap.ac.th/?page_id=88

   • Ferrie zegt op

    Beste Tino, wat maakt het uit dat jouw zoon een “halfbloedje” is? Waarom zeg je dit? Worden de kosten van een studie in Thailand daarmee goedkoper? Of juist duurder? In de beantwoording verder heb je het steeds over “mijn zoon”. Veel respectvoller! Ik hoop dat de moderator/redactie mijn opmerking aan jou doorlaat, want gezien jouw expertise op veel vlakken ben ik toch benieuwd naar een antwoord. Ik heb zelf 3 kinderen met mijn Thaise vrouw en beschouw hen zeker niet als “half”!

    • Tino Kuis zegt op

     Beste Ferrie,
     Je hebt gelijk, ik had die term beter niet kunnen gebruiken. Een misplaatste poging tot ‘humor’.
     In Thailand wordt hij nog steeds een ลูกครึ่ง loek khreung (twee dalende tonen), kind-half. Hij vindt dat zelf geen probleem.

   • Dick41 zegt op

    Tino,

    mijn stiefzoon zit ook op Payap CM 3e jaar, doet hospitality en tourism, kosten per jaar ca.2x 35.000 + summercourse 12.000 en tussendoor nog wat kleinere zaken, dus ik blijf onder 100.000/jaar.
    Zakgeld 2.000/week voor lunch, kleine uitgaven voor kleding en uitgaan met vriendin, telefoon, auto (benzine want verzekering, sticker en reparaties betaal ik, hij de boetes als die er zijn). Voor Corona verdiende hij wat bij met Grab taxi toen kreeg hij 200 minder per week en betaalde deel benzine, rest mocht hij houden. Hij woont nu bij ons thuis. Ca. 15 km, ik wil niet dat hij op de motorbike gaat, teveel van zijn “vrienden”liggen onder de zoden of met geamputeerde benen. 1e jaar was hij verplicht op campus te wonen 4.000/mnd als ik het me goed herinner, later met eerdere vriendin op goede kamer achter Bangkok Hospital, niet ver van campus 4.000/maand gedeeld. Inderdaad regelmatig overzicht resultaten (redelijk tot goed). Lijkt een goede school maar bijna geen leraar spreekt engels, ook niet de engelse leraar als je het mij vraagt.
    Dick

  • chris zegt op

   Tino heeft gelijk dat de prijzen per universiteit en per studierichting verschillen.
   Er wordt eigenlijk niet gerekend met collegeld maar met fees per semester. De goedkoopste semesters (er zijn er 2 per jaar, en sommige BBa’s zijn naar het voorbeeld van Europese programma’s veranderd van 4 naar 3 jaar) zijn circa 80,000 Baht (plusminus 180,000 per jaar incl. verzekering, uniformen, activiteiten), de duurste (medicijnen,tandheelkunde, pilootopleiding) 2 tot 3 miljoen Baht per jaar. Private universiteiten zijn in de regel duurder dan overheidsinstellingen.
   Nu is professor nog steeds geen vetpot maar de salarissen beginnen met ongeveer 35.000 Baht per maand en lopen op tot ongeveer 80,000 baht per maand. Private universiteiten betalen meer salaris maar je moet jezelf tegen ziektekosten verzekeren. Op private middelbare internationale scholen zijn de arbeidsvoorwaarden stukken beter.

   • Tino Kuis zegt op

    Je hebt gelijk, Chris. Ik zocht naar ‘salarissen professor in Thailand’ en vond, afhankelijk van ervaring, tussen de 80 en 200 duizend (na 20 jaar) per maand. Hoe ik bij die 20.000 kwam weet ik niet. Dom.

   • ron zegt op

    “de duurste (medicijnen,tandheelkunde, pilootopleiding) 2 tot 3 miljoen Baht per jaar.”

    Per jaar ? moet dit niet zijn per opleiding van 3 jaar wat ik nog hoog vindt overigens ?

    • chris zegt op

     nee, per jaar.
     De piloten in spe hebben bijvoorbeeld een maand vliegcursussen in Canada. Zit bij de prijs in….

 2. Ralf zegt op

  Mijn pleegzoon zit het laatste jaar in Chang Rai ad Universiteit. De totale kosten vd studie bedraagd 800.000 thb. Overige kosten als kamerhuur en onderhoud is afhankelijk wat hij en u voor wensen hebben, doch ik betaal, 10.000 thb per mnd. Soms heeft hij nog wat bijbaantjes als dat te combineren valt met zijn studie. Maar dat is aan hem.
  En ik heb geen klagen over zijn studie resultaten en vrijetyds besteding.
  En ook hij is geheel tevreden.
  Succes.

 3. Joost.M zegt op

  Mijn stiefdochter is net klaar in Rangsid , opleiding verpleegster…
  Totale kosten 1.100.000
  dit is alles inbegrepen, kamerhuur en levensonderhoud.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website