Lezersvraag: Wat brengen rubberbomen in Thailand op?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 oktober 2013

Beste lezers,

Ik heb wat advies nodig. Ik heb 900 rubberbomen in de Isaan 50 km van Mukdahan.

Deze zijn inmiddels 6 jaar oud. Op de vraag aan mijn vriendin hoe of wat (opbrengst,kosten, enz) is het van ‘we zien wel’.

Weten jullie hoeveel kg een boom (ik lees tussen de 1 en 5 kg) geeft per week, wat is de opbrengst?

Waar kan je ergens iets leren in Thailand over rubberbomen?

Groeten,

Marc


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Wat brengen rubberbomen in Thailand op?”

 1. ronald keijenberg zegt op

  hallo ik leef in phan nga en heb zelf 1200 bomen van rubber het problem met rubber is als het te veel rehend dan kun je niet oosten je kunt 5 keer per week osten dan moet de boom weer rusten en het moet regen want de boom moet bloeden zo als ze zeggen
  de opbrengst van mij was ongeveer tussen de 4500 en 5000 bath per week
  dan moet je ok 1 keer per jaar gaan kustmest doen dan kun je 21 dagen niet oosten
  ik zelf vind dat plam meer opbrengt waar in isaan leeft je want er regend er veel in regensesion maar het is te droog tussen nov en mei
  groeten van ronald keijenberg
  ps sorry voor mijn nederlands deze is erg achter uit gegaab naar mijn cva en tia

 2. rebell zegt op

  Hallo Ronald. De opgaaf van 4500/5000 Baht per week is dat de opbrengst van 1200 bomen per week ?. Groeten rebell

 3. Tino Kuis zegt op

  Ik heb ook bedragen gehoord van rond de 5 baht per boom per week, maar ik weet niet meer of dat netto of bruto was. Het zal wel erg schommelen.
  Sorry, maar ik begrijp overigens niet dat je genoegen neemt met het antwoord van je vriendin ‘We zien wel’. Het is toch een redelijke vraag? Of ze weet het wel en dan wil ze het jou niet vertellen; of ze weet het niet en dan kan ze je meenemen naar iemand die het wel weet of naar het Landbouw Kantoor (Agricultural Office, สำนักงาน เกษตร), in iedere gemeente te vinden en een bron voor alle informatie over alle aspecten van landbouw. Ze hebben veel voorlichtingsmateriaal, wel in het Thais natuurlijk.

  • BA zegt op

   ‘We zien wel’ is typisch ondernemen op zijn Thais.

   Wij Nederlanders zouden eerst eens gaan rekenen wat er precies mogelijk is en wat de onkosten zijn etc.

   De meeste Thai gaan eerst iets proberen, levert het geld op mooi, zo niet gaan ze wat anders proberen.

   Dan heb je nog de dames met een farang partner. Die gaan iets proberen, werkt het niet en kost het alleen maar geld dan verwachten ze dat hun partner ze alsnog onderhoud en houden ze hun zaakje als bezigheidstherapie.

   Vooral door de laatste 2 items werk ik dus niet meer mee aan de eigen business van mijn vriendin. 1 maandje aangekeken (zonder proberen weet je het ook niet…) Maar daarna maar mee gestopt. Gelukkig niet meer als een paar duizend baht gekost voor huur en wat spullen. Hele lieve meid maar van zaken geen kaas gegeten dus als ze bezigheidstherapie zoekt neemt ze maar gewoon een baan.

 4. chris zegt op

  Als ik de wet hier in Thailand goed begrijp kun je geen eigen bedrijf hebben en kun je ook geen belangen hebben in bedrijven in voor de Thai economie cruciale bedrijfstakken. Een van die cruciale bedrijfstakken is de landbouw. Waarschijnlijk daarom is alle informatie in het Thai. Maar ik zou ook oppassen met zinnen als: ik heb 1200 rubberbomen, ik heb een rijst-boerderij. Zelfs als je samen met een partner (meestal je vrouw) dat bedrijf hebt zijn dat gevaarlijke uitspraken…..Kan je duur komen te staan….

  • rebell zegt op

   Hallo Chris. Intussen werden 1200 bomen veranderd in 900 bomen. However.
   Verklaar je nader. Wat is zo gevaarlijk aan de zin; ik heb . . etc. ?
   Zover ik de Thaise wet ken, kun je wel degelijk in Thailand een eigen bedrijf hebben, ook in de landbouw en ook als niet Thais zijnde. Zolang je maar de Thaise regels genoegen doet en naleefd.

   Hallo Marc. De Thais zijn wel degelijk aan de opbrengst geinterreszeerd. Thaise vrouwen hebben de winst allang door gerekend, zelfs nog voordat de boom geplant word. Ook ik begrijp het antwoord van jouw vriendin in deze niet goed. rebell

   • chris zegt op

    http://www.samuiforsale.com/knowledge/thai-business-law.html.
    Ook andere websites kunnen je vertellen dat een buitenlander GEEN eigen bedrijf in Thailand kan bezitten. Je kunt een minderheidsaandeel hebben in een bedrijf waarin je werkt.
    Er zijn allerlei gekunstelde en inventieve maniren om de zeggenschap over het bedrijf te houden hoewel je en minderheidsbelang hebt. Ikkan je verzekeren dat je bij moeilijkheden met je Thai partner altijd aan het korste eind trekt.
    Daarnaast moet de Thai aandeelhouder kunnen aantonen waar hij/zij het geld vandaan haalt om dat bedrijf te starten. Als die partner dat niet voldoende kan (bv. omdat zij helemaal geen geld heeft) en dat van de buitenlander heeft gekregen, kan alles verbeurd worden verklaard.
    Thailand zou Thailand niet zijn als een en ander niet met cash geld kan worden geregeld of afgekocht maar juridisch heb je geen poot om op te staan.

    • rebell zegt op

     Hallo Chris. Ik ga er maar van uit, dat jij dan geen business doet in Thailand ? Andes was je antwoord misschein iets anders uitgevallen ?. Ik ken het B.E. 2542 rapport uit 1999. Er bestaat ook een aktuele uitgaaf-staat bijna het zelfde in. Je mag het -business law- report ook eens nalezen. Want op de derde regel staat al een uitzondering beschreven.

     Als het klopt wat jij zegd, lopen die vele vele buitenlandse firmen in Thailand elke dag een ongelooflijk risiko ?. Dat gelt dan voor bv. Samsung, Toyota, Mercedes, Nippon rubber, etc. etc. Of hebben die wel een poot om op te staan ?

     Als een buitenlander geld geeft aan een Thaise partner, kan alles verbeurd verklaard worden ? Ik moet toegeven dat ik dat nog niet wist. Dan ga ik er van uit, dat de Thai partner van bv. Samsung, Philips of de ABN-AMRO in Bangkok het nodige start kapitaal in de Thaise lotto gewonnen heeft. rebell

     • Freddie zegt op

      Dag Rebell,
      het -business law- report?
      Waar kan ik dat report vinden? Als ik jou goed begrijp is het dus wel degelijk mogelijk, ook in de agrarische sector, iets op te starten?!
      Zou graag wat meer informatie hierover willen ontvangen als dat mogelijk is.

      • rebell zegt op

       Hallo Freddy. Kijk even a.u.b. naar de blog van vandaag van chris van: 5 oktober 2013 om 11:56, net boven die van mij.
       Daar staat de link naar : http://www.samuiforsale.com/knowledge/thai-business-law.html.

       Die link was niet van mij, maar van Chris. Ik zou me niet durfen tooien met vreemde veren. (lach). Misschien even belangrijk was een blog, ca. 10 weken geleden. Daar gaf hier een Nederlandse blogger detaileerd verslag, hoe je in Thailand een LEGALE zaak kunt opzetten en toch baas blijft in je eigen toko. Misschien moet voor die oudere blog even bij de Thailandblog redaktie navragen ?.Sucses. rebell

     • chris zegt op

      Gewoon lezen. Er zijn uitzonderingen op de regel. Een van die uitzonderingen is als het bedrijf een substantiele bijdrage aan de economie in Thailand levert, een groot aantal Thai medewerkers te werk stellen, zulks ter beoordeling aan de regering. Dat doen de multinationals die je noemt.
      Het is NIET mogelijk om als buitenlander en bdrijf te hebben in de rijstteelt en in de teelt van een aantal in de wet genoemde gewassen. Rubber valt daar niet onder, orchideen en veeteelt wel. Steeds met een minderheidsbelang. Ik ben er vrij zeker van dat wanneer de AEC in werking treedt hier veel scherper op zal worden gelet omdat men wil voorkomen dat buitenlandse bedrijven te sterk worden in vergelijking met Thai bedrijven.
      Wilde en eigen bedrijf beginnen in Thailand maar heb daar van af gezien. Te link. Advocaten hebben me dit afgeraden. Bezint eer ge begint. Er is al een aantal buitenlanders in Thailand veel geld kwijtgeraakt. En iedere buitenlander is er een te veel. Dat is mijn mening.

      • martin zegt op

       Moderator: u bent aan het chatten.

     • LOUISE zegt op

      Moderator: u bent aan het chatten.

 5. rebell zegt op

  Sorry Marc. Had ik vergeten te plaatsen. Er bestaat een Rubber Forum. Kijk maar eens hier :
  http://thailand.forumotion.com/t1449-rubberboom

  Misschien helpt het je verder. Groetjes. rebell

 6. Joy zegt op

  Beste Marc e.a.,

  Kijk eens op deze site van een Engelsman in Ban Dung,Udon Thani.
  Alles doorgecalculeerd, erg interessant.

  http://www.bandunglife.info/local-economy/rubber-farming/rubber-tree-economics/

  Groeten Joy

  • m v vliet zegt op

   Dank je voor je info.Ik was van plan om er 2000 bij te kopen die dit jaar al rubber geven,
   maar aangezien de opbrengst laag is zie ik er toch vanaf.Probeer toch iets anders
   te zoeken.

   Mvg

   marc v Vliet

 7. Erwin Fleur zegt op

  Beste Marc,
  Van ongeveer 1200 bomen van acht jaar(dus wacht nog twee jaar)kun
  je per week zo’n 10,000 Baht per week verwachten.
  Maar, hier zitten wat haken en ogen aan vast.
  1 Twee maal per jaar mesten ( wel goede kwaliteit).
  2 Je moet mensen hebben die heel goed kunnen snijden.
  3 De prijs van het rubber( fluctueert heel erg en is momenteel laag).
  4 Het klimaat( regen).
  5 De mensen die al het werk voor je doen willen tegenwoordig 50/50
  en geen 60/40 meer(alles wordt duurder).
  Dus aan het end van het verhaal doe je zelf niks en houd je ongeveer
  5000 baht per week over.
  Nog een tip tot laatst, zorg dat je er zelf bij bent en mensen om je heen hebt die je
  zo goed als mogelijk is kunt vertrouwen.
  Hopelijk heb je hier wat aan.
  Met vriendelijke groet,
  Erwin

  P.S. als je het goed doet kun je er 30 jaar mee door.

  • martin zegt op

   Goeden dag Erwin. Dank je wel voor de prima opsomming. Ik geef je gelijk. Zoals je al zegd; een groot probleem is de betrouwbaarheid (of niet) van de mensen om je heen. Dat merk je pas als het te laat is. Als het dan je aangetrouwde familie is die je belazerd heb je nog een veel groter probleem. Je vrouw (vriendin) staat dan tussen de boosdoener(s) en jij. Als Thai moet ze voor haar familie kiezen.

   Te gek is ook, dat jij duizenden Euros investeeerd en een andere daar 50% van pakt. Not to bad voor 3-4 uurtjes per 3 dag per week werken (ca. 30 rai).
   Daarom laat ik mijn vingers van rubber bomen. Dat zegd nu ook de Thaise regering. De prijs schommeling heb je niet in hand, wat ook voor palm-olie gelt.

   De hout industrie (eukaliptus) bomen (voor papier) kend dat probleem niet. Een kontraktueel vast gelegde prijs bij het kappen per ton hout. Je weet dus waar je aan begint. Buitendien is dat niet zo werk intensief als die andere handel.-spreek minder kosten. Mesten maar 1x / jaar. En die 50/50% bestaat daar niet-is ook helemaal niet nodig. martin

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Martin,
    Als je sterk bent, betaal je je ze gewoon per uur.
    ze zien meteen geld en proberen alles om in jou goudmijntje te komen.
    Het is zelf ook mijn familie die het werk graag wil doen.
    Ik denk er nog over na, maar geld maakt mensen gek.
    Soms moet je geven en nemen maar het moet niet te gek worden.

    Groet, Erwin

    • martin zegt op

     Dat zou goed zijn. Maar het heeft zich ingeburgerd, dat bij Rubber in procenten betaald wordt. Bei Eukalipte is dat anders. Daar gaat het per uur of als het werk klaar is per rai. Dat is ook veel beter en kontroleerbaar. martin

 8. Ronald K zegt op

  De opbrengst van een rubberboom varieert tussen de 200 tot 400 kg per rai per jaar. Volgens het Thaise Agriculture Department ligt het gemiddelde op 276 kg rubber per rai per jaar. Als je aan de conservatieve kant wil blijven, reken dan een halve kilogram (rubbermat) per maand per rubberboom. De prijs voor rubbermat ligt tussen de 40 en 90 bath per kg.

 9. jozef vanderhoven zegt op

  Moderator: wij maken er wel een lezersvraag van.

 10. Chris Bleeker zegt op

  Beste Marc,
  Iets planten en zien opgroeien kan een mens met veel plezier bevredigen, zo ook met rubberbomen,Rubberbomen planten is leuk,.. alleen kan je pas jaren later ” wat ” rubber uit ” JOU ” bomen krijgen,…en wat de opbrengst kan/mag zijn !! Laat je toch door je vriendin verassen,…MAI PEN DRAI,..en eet in tussentijd in Mukdahan ,s morgens een portie van die lekkere kleine oliebolletjes,of ga heerlijk eten in een van de mooie restaurants nabij de Friendship bridge, aan de Mekong river.

 11. Rori zegt op

  Mijn schoonfamilie (vader) zit al ruim 50 jaar in de rubber. Dit in Zuid-Thailand (nakhon Si Thamarrat).
  Wat ik weet en wat hij mij verteld is en dat ik ook hier aan de orde geweest is veel is afhankelijk van het weer. Je kunt alleen oogsten bij droog weer.
  Verder is volgens mijn schoonvader het klimaat en de grond richting de Isaan niet goed voor de rubberbomen.
  Mijn schoonvader heeft iets van 300 rai en daarnaast heeft hij ook nog opbrengsten van anderen waar hij bomen (plantages) op grond van derden heeft aangeplant.
  In Nakhon si Thammarat geldt nog steeds de 60/40 regel en van de aangeplante velden trekt hij 15%.
  De opbrengst van eigen grond is ongeveer 300 kg/rai. Dit naar zijn zeggen.
  Moet er wel bij zeggen dat de hele familie en de streek hier in de rubber zit. Geeft een eentonig landschap. Gewerkt word er op het veld alleen in de morgen van ongeveer 4.30 tot 10. uur. Waarna het verzamelde rubber word verwerkt tot matten. en te drogen word gehangen.
  Mijn schoonfamilie maakt de matten zelf en slaat deze zelf op en wacht tot de prijs een bepaald niveau heeft.
  Ook vervoert men vanaf hier veel zelfs naar Maleisie waar contacten zijn bij oa. een fabriek welke het verwerkt tot medische handschoenen, etc.
  De kwaliteit van de rubber speelt in deze een grote rol want de hoeveelheid eiwitten schijnt de kwaliteit te bepalen. Voor medische toepassingen wil men deze niet ivm allergie. Dus dan levert lage eiwitpercentages weer meer op.

 12. dre zegt op

  Beste Rori, mijn schoonouders zitten ook reeds hun hele leven in de rubber. Eveneens in Zuid- Thailand.( nakhon Si Thamarrat Tha Sala ). Ik vind het een fijne bedoening hen wat te kunnen helpen met het maken van die rubbermatten. In januari ga ik terug naar Thailand, bij vrouwtje en schoonfamilie. Mag ik bij deze aan de moderator het e-mail adres van Rori vragen, uiteraard wanneer Rori ermee akkoord gaat. Het zou enorm fijn zijn hem eens te mogen ontmoeten in nakhon Si Thamarrat tijdens mijn verblijf aldaar. Groeten Dre


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website