Lezersvraag: Waarom steken Thaise muggen vooral buitenlanders?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
19 januari 2013

Beste lezers,

Ik ga begin 2015 samen met mijn vrouw in Phuket wonen. Wij gaan nu 3 maal per jaar naar Thailand op reis maar hebben tegen de avond steeds last van de bijtende muggen.

Wij weten en gebruiken de producten die heel effectief zijn, maar wij zien dat de Thai er veel minder of zelfs last van heeft.

Mijn vraag naar deze die er al een aantal jaren wonen is… hoe komt dit, dat wij als buitenlander zo geliefd zijn bij de stekende muggen en gaat dit over als je er een tijdje woont?

Of komt het door de voeding van de Thai dat de muggen er niet gek van hun bloed zijn? (lichaamsgeur?)

Graag een antwoord voor deze drie vragen…

Met vriendelijke groet uit België,

Ronny de Wolf

22 reacties op “Lezersvraag: Waarom steken Thaise muggen vooral buitenlanders?”

 1. Rien Stam zegt op

  Ik woon als gepensioneerde reeds 8 jaar in Thailand en ga eveneens, bijna dat zelfde aantal jaren, op een Golfcourse, 3 maal per week, 18 Holes Golfspelen en nog steeds word ik door een bepaald soort muggen lastig gevallen en bijna op gevreten.

  Mijn meelopende Caddy-dame heeft dan nergens last van.
  Ik heb ook steeds gedacht dat het aan mijn bloedsoort ligt. (0- Negatief) Een in Thailand moeilijk verkrijgbare bloedsoort.
  Sterkte
  Rien Stam

 2. reinold zegt op

  hallo ronny
  Ik heb toevallig verleden week een reportage gezien over het steken van muggen.
  Daarin zeiden ze dat een mug niet af komt op ons bloed maar op onze adem,daarom mischien dat ze altijd rond ons hoofd hangen in de slaapkamer.
  Verder stel ik vast dat mijn meisje ook regelmatig gestoken word .
  Ik heb toch al veel thai gezien met muggebeten en soms heel veel,mischien dat thai eten een verschil maakt maar zal toch niet veel zijn
  groetjes reinold

 3. Khun Peter zegt op

  Muggen komen op je adem af en vervolgens op je lichaamswarmte. De lichaamswarmte van westerlingen zal wat hoger zijn dan die van Thai.

  Vrouwtjesmuggen (mannetjes bijten niet) worden aangetrokken door zoogdieren, niet door de maan of door licht. Hoe weten ze nou in het donker waar jij bijvoorbeeld ligt te slapen?
  Muggen volgen eerst een spoor van koolstofdioxide. Dat betekent namelijk dat er een ademend zoogdier in de buurt is. Hoe dichterbij ze komen, hoe meer ze zich zullen laten leiden door lichaamswarmte.
  Op warme zomernachten kan je dus maar beter met een laken over je heen slapen…anders weten de muggen je wel te vinden!
  Bron: Willem Wever (Willem Wever is een NCRV-programma voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. In Willem Wever kunnen kinderen prangende vragen stellen.)

 4. J.Jordaan zegt op

  Wat mij opvalt is dat Thaise mensen het voelen als er een mug op hun huid zit.
  Wij voelen het pas als we gestoken zijn. Het is bij mij zo dat ik in het begin dat ik in Thailand woonde veel last van muggen had. Het is in de loop der jaren toch steeds minder geworden. Verder heb ik wel eens ergens gelezen dat mensen die veel alcohol gebruiken er meer last van hebben. Uit eigen ervaring weet ik dat muggen ook naar karakter kijken. In mijn vorige huwlijk werd mijn ex nooit gestoken en ik wel. Je kan je natuurlijk afvragen, aan wie hadden ze een hekel?
  Het laatste natuurlijk als grap bedoeld. Ik smeer mijn armen ter plaatse van mijn ellebogen , mijn enkels en boven op de kale pan twee keer per dag in met ” Soffell”
  lotion. Het ruikt lekker en laat geen vlekken achter op kleding. De muggen steken het meest op die plaatsen. Meestal trek ik thuis in de avond ook nog een luchtige lange broek aan en ook sokken. Je moet je toch zo veel mogelijk beschermen.
  J.Jordaan.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  In aansluiting op wat Jordaan schrijft. Ook mij valt op dat mijn vriendin en haar zussen zien wanneer er een mug niet alleen op hun maar ook op mijn huid is neergestreken. En vaak zitten ze dan een flink eindje van me vandaan.

  Maar ook wanneer mevrouw mug nog vliegt, zien ze haar en weten de mug in haar zweefvlucht tussen hun handen te pletten, Mij is dat tot nu toe 1 keer gelukt.

 6. tino kuis zegt op

  Muggen steken Thais even vaak als buitenlanders. In Thailand komt veel dengue voor, en in sommige gebieden ook malaria, beiden door muggen overgebracht. Daarom hebben Thais ook horren. Hoe een mug een zoogdier vindt heeft khun Peter al uitgelegd. Slimme beesten.

  Dat de ene mens meer last heeft van een muggenbeet dan een ander komt omdat een mug eerst een soort bloedverdunner inspuit (daarmee spuit ze ook de malariaparasiet en de virussen etc in het lichaam) omdat zij anders het bloed niet kan opzuigen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor die stof, die bloedverdunner, dan anderen, noem het maar een soort allergische reactie, een rood bultje en jeuk. Anderen merken echt niets van de beet.
  In het Tropeninstituut in Amsterdam worden muggen gekweekt voor onderzoek, zo eens per week steekt de onderzoeker zijn arm in de muggenkooi waar dan tientallen muggen zich tegoed doen aan zijn bloed. Hij heeft vervolgens nergens last van, weet niet dat hij gebeten is, een ander zou zich rot kunnen krabben. Misschien hebben Thais wat minder snel die lichte allergische reactie en denken dus dat ze minder vaak gebeten worden, dat zou kunnen.

  • Pujai zegt op

   Tino,

   Ik heb ooit gelezen dat muggen die denque (moeras koorts) veroorzaken alleen overdag zouden steken. Onderschrijf jij dit?
   Naar mijn bescheiden mening biedt een produkt genaamd “OFF!” van SCJohnson de beste bescherming. Dit produkt bevat uiteraard DEET (15%) en beschermt ruim acht uur tegen allerlei insectenbeten. Niet goedkoop (130 Baht) maar uiterst effectief.

   • tino kuis zegt op

    De mug die denque overbrengt heet Aedes Aegypti en bijt inderdaad vooral overdag en in de avondschemering. De malaria mug bijt vooral ’s nachts en in de ochtend-en avondschemering. Denque is knokkelkoorts maar malaria is moeraskoorts ( Mal-air : slechte lucht).

 7. tino kuis zegt op

  En de vrouwelijke mug zuigt het bloed niet als voeding maar om eieren, in water, te leggen.

 8. riet koeijers zegt op

  Heb zelf al veel landen bezocht, heb nooit last van muggen omdat iemand een keer tegen me zei dat ik daar zinktabletten voor neem.
  Dat tablet neem ik eenmaal per dag en heb nooit last van muggen.
  Deze tabletten haal ik gewoon bij het Kruidvat en blijf ze gewoon altijd innemen.

 9. Jos zegt op

  Wordt de blanke eerder gestoken dan zijn Thaise schone?

  Muggen volgen eerst een spoor van koolstofdioxide. Dat betekent namelijk dat er een ademend zoogdier in de buurt is. Hoe dichterbij ze komen, hoe meer ze zich zullen laten leiden door lichaamswarmte.

  Een mug kiest het slachtoffer met de meeste lichaamswarmte (= meeste bloed), want dan is de kans op een lekkere maaltijd het grootst.

  Veel Aziaten (= eigenlijk mensen uit landen waar Malaria voorkomt) zijn drager van de genetische afwijking Thalassemie of Sikkelcelanenie.
  Hierdoor hebben veel Thai in meer of mindere mate chronische bloedarmoede.

  Mensen met deze gen-afwijking overleven beter in Malaria landen, Thailand kent dus erg veel mensen met deze gen-afwijkijng.

  Mensen uit niet Malarialanden worden dus vaker geprikt door muggen.

  http://www.oscarnederland.nl/Thalassemie-home
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Thalassemie

  Lees deze artikelen goed indien je kinderen wil met je mooie Thaise.
  Laat je dan testen op deze gen-afwijking.
  Indien 2 mensen met deze gen-afwijking kinderen krijgen, dan kunnen deze kinderen er dodelijk ziek van worden!!

 10. Don Weerts zegt op

  Ronny er is maar een remedie om er vanaf te komen.
  een thaische vrouw nemen en de andere in Nederland laten.

  Veel succes

 11. willem zegt op

  Na 20 jaar Thailand ben ik er voor mezelf uit/hoe langer ik blijf hoe minder de muggen me lusten.Zoals Tino zegt;wordt je de eerste weken veel gestoken zoals ik dus heb je op een gegeven moment zoveel”muggengif”in je bloed,dat dit tevens je afweer wordt! Ikzelf maak dit steeds weer mee,na 3 weken lusten de muggen me niet meer!!!

 12. Ben zegt op

  Als hetgeen wat Jos ter sprake brengt klopt, zou het betekenen dat kindersterfte in “Malarialanden” erg hoog is.
  Dit omdat de meeste kinderen in die landen worden geboren uit 2 autochtone ouders.

 13. Ben zegt op

  Even ter geruststelling voor mannen die zich zorgen gaan maken om hun Thaise partner.
  De ziekte die Jos ter sprake brengt komt vaker voor bij mensen rond de Middellandse zee dan in Azië.

  Iedereen kan drager zijn van thalassemie-genen. Gemiddeld heeft 3% van de wereldbevolking een thalassemie-gen (en daarom een thalassemietrait). De kans op het hebben van thalassemie-genen varieert, afhankelijk van de origine van je familie. Thalassemie komt vaker voor bij mensen van mediterrane, Aziatische of Afrikaanse origine.

  Zo worden bèta-thalassemie-genen gedragen door: 1 op 7 Griekse Cyprioten, 1 op 12 Turken, 1 op 20 Aziaten, 1 op 20-50 afrikanen en afro-caribians (ahankelijk vanuit welk deel van Afrika je familie komt) en 1 op 1000 mensen van Noord Europese origine.

  • Jos zegt op

   Hi Ben,

   het bericht was ook niet om ongerust te maken, maar om muggengedrag te verklaren.

   Een arts van het Bangkok hospital heeft mij verteld dat circa 10% van de Thaise bevolking de gen-afwijking heeft.
   Wat overigens niet betekent dat deze 10% hier last van heeft.
   In de tropen heb je er eerder voordeel van, want je wordt minder gestoken.

   1 van de uiterljke kenmerken is een licht getinte huid terwijl familieleden donker kunnen zijn.

   Groet van Jos

 14. René zegt op

  Hoi,
  Ik heb ook een Thaise vriendin, als wij skypen en zij zit in Thailand is zij meer bezig met de muggen weg te houden dan te praten met mij. Als zij in Nederland is en we fietsen word ik achtervolgd door de blinde vlieg en mijn vriendin heeft daar geen last van, dus het maakt niet zoveel uit denk ik.

 15. Ko zegt op

  Muggen houden absoluut niet van knoflook en chili’s iets wat thaien nu eenmaal vaak eten. Verder laten ze je met rust als je rode wijn drinkt, ook daar hebben ze een hekel aan. Drink je veel zoetigheid dan doet een schijfje citroen erin ook wonderen. Het zal allemaal niet wetenschappelijk zijn, maar werkt wel.

 16. Hugo zegt op

  Sorry Tjamuk,
  geen enkele van al deze apparaten met gezoem tegen de muggen werkt ,
  ik woon in de isaan en heb heel veel last van muggen , het eerste apparaatje met gezoem gekocht en ik dacht dat het het hielp, blij ik was totdat mijn vriendin keek er naar en zag dat ik vergeten was de stekker in het stopcontact te steken er waren gewoon geen muggen op deze kamer, ik had er ondertussen al 3 bij aangekocht voor andere kamers .
  als ik ze dan toch ging gebruiken , leek het er op dat alle muggen naar mijn woning kwamen om het toestel te testen, het werkt echt niet , geld in het water en weer deet gaan smeren.
  Deze toestellen zijn het zoveelste geldklopperij van een of ander gevoelloos zakenman zoals Thailand er vol van loopt.

 17. De Wolf Ronny zegt op

  Super bedankt voor de wijze raad…. en de vele reacties… Ik ga dit allemaal ter plaatse uitproberen. Groetjes en bedankt en hopelijk eens tot ziens ginder…
  Ronny

 18. De Wolf Ronny zegt op

  Hallo Vrienden,

  Net terug van 3 weken Thailand (Phuket..)… echter nu bijna geen last gehad van muggen… hadden ons in begin goed van producten voorzien, en de laatste tien dagen zelfs vergeten te sprayen, nu geen enkel last meer van. Waarschijnlijk zal dit ook periode gebonden zijn.

  De batterijen zijn weer opgeladen… op 4 july zijn wij er weer… Zalig ginder..

 19. Hugo zegt op

  Beste Tjamuk,
  over welk apparaatje heb je het eigenlijk en waar is het te koop in Thailand?

  Hugo


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website