Beste lezers,

Afgelopen twee dagen waren er twee Buddhadagen en was er een verbod op alcohol. Waarom is dat eigenlijk? De Thai weten dat en kunnen toch gewoon een dag eerder wat alcohol inslaan. Is het dan alleen weer voor farang die anders in de kroeg zitten aan het bier? Dus farang pesten?

Groet,

Jeroen

15 reacties op “Lezersvraag: Waarom mag er geen alcohol verkocht worden op religieuze feestdagen?”

 1. Wayan zegt op

  Asahna Bucha: Ter herdenking van de datum waarop Lord Buddha zijn allereerste preek aan zijn discipelen hield, vindt deze nationale feestdag plaats in juli of augustus. De lokale bevolking komt massaal naar de tempels om op deze speciale dag verdiensten te verdienen en daarom is de verkoop van alcohol in het hele land beperkt.
  Er zijn 5 dagen in het jaar zonder alcohol

  Makha Bucha (February/March)
  Visakha Bucha (May/June)
  Asahna Bucha (July/early August)
  Wan Khao Phansa (July/early August)
  Awk Phansa (usually in October)

  Bovendien op alle koninklijke verjaardagen is er een alcohol verbod

  Van Thailand en verkopers wordt op deze dagen verwacht dat ze zich aan de wet (2009 )houden of dat ze een gevangenisstraf van maximaal zes maanden krijgen, een boete van 10.000 Baht of beide

  Heeft niets te doen met farang pesten.
  Verdiep je eens in het buddhism en de Thaise culture , heb respect !

  • Johnny BG zegt op

   Je zou je ook kunnen afvragen waarom een geloof met daarbij regels vanuit overheidswege opgelegd moet worden aan een andersdenkende. Is het geloof radicaal of gebruikt men het geloof?
   Als niet gelovige mag je toch ook een vrijheid mogen hebben wat niet gebonden is aan vastgeroeste gedachte wat normaal is?
   Ga lekker naar die tempel, onthou je lekker 3 maanden van alcohol maar val mij er niet mee lastig om jullie feestje te vieren.

   • Henk zegt op

    Het niet veroordelen van andermans gedrag is een van de hoekstenen van het Boeddhisme. Dit geeft ook de bijzondere cultuur in Thailand. Ook daardoor voelen bijv. ladyboys zich geaccepteerd. Ook daarom wordt er niets gezegd als een farang zich in hun ogen onjuist gedraagt.
    Je gaat pas echt genieten van Thailand als je je een beetje verdiept in de cultuur, en hier respectvol mee omgaat. En, de Thaise mensen genieten dan ook, omdat jij hen met respect behandelt.

    • Johnny BG zegt op

     Het wordt juist wel veroordeeld want onder het mom van geloof worden andersdenkenden tekort gedaan.

    • Kees zegt op

     Nou, Henk, over de acceptatie van mensen die een beetje anders zijn dan de gemiddelde Thai, valt nog heel wat aan te merken. Ladyboys worden vaak als oud vuil behandeld.

    • Rob V. zegt op

     Als je je een beetje verdiept in Thailand dan zul je zien dat van het naleven van de Boeddhistische regels niet zoveel terecht komt, en dat het ‘niet veroordelen’ in Thailand flink tegen valt. Het is meer een tolerantie en achter de rug om lachen om LGTB+ en geen acceptatie. Op sites zoals Khaosod, Prachatai, TheMatter enzovoort. Ik noem weleens enkele voorbeeld hier op het blog, bijvoorbeeld hier:

     https://www.thailandblog.nl/achtergrond/nieuwe-club-voor-dees-lesbische-vrouwen-in-bangkok/

     De hoofdredacteur van Khaosod schreef een half jaar geleden nog dat de Thaise maatschappij een lage tolerantie kent voor impopulaire denkbeelden . (“A society that has a very low threshold of tolerance for unpopular views”)* . En dan te bedenken dat tolerantie géén acceptatie is maar meer een ‘vooruit doe je rare ding maar zolang ik er geen last van heb’.

     De Thaise maatschappij is dus wel wat complexer dan ‘buitenlandertje pesten’ of ‘bolwerk van tolerantie en acceptatie van anderen’ dan sommige hier denk.

     Als je Thailand echt een beetje leert kennen denk ik dat je als Boeddha een kijkje zou komen nemen niet echt in zijn nopjes zou zijn hoe de Thaise maatschappij met zijn visie om gaat.

     * bron: https://www.khaosodenglish.com/opinion/2019/12/30/opinion-when-society-curbs-its-own-freedom-of-expression/

   • Kees zegt op

    Geheel waar en mooi op Nederlandse wijze beargumenteerd. Maar ik vermoed niet dat veel Thai met de redenatie akkoord zouden gaan.

   • ruud zegt op

    Thailand is een Bboedistisch land, waar staat en geloof met elkaar zijn verweven.
    Dat is wat anders, dan een land waar veel Bhoedisten wonen.

  • EDDY zegt op

   Goed respect
   Maar het is natuurlyk iets zinloos Je kan natuurlyk zelf alcohol inslagen de dag ervoor
   Ja religie heeft rare kanten In Belgie of Nederland zou zoiets onmogelyk zyn

 2. Rob V. zegt op

  Volgens de Boeddhistische leer is gebruik van verdovende middelen zoals alcohol of andere drugs verboden. Doorgaans neemt de doorsnee Thai de voorschriften niet zo nou, maar op Boeddha dagen en enkele andere bijzondere dagen schenkt men mede daarom geen alcohol. Althans niet zichtbaar in publiek, een ondoorzichtige beker lost ook een boel op…

  Zie bijvoorbeeld : https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vijf_Voorschriften

 3. Erik zegt op

  Vreemd, Jeroen, dat jij het farang pesten noemt terwijl ook jij moet weten dat er nu nog nauwelijks toeristen zijn in Thailand. Longstayers kennen de data en slaan op tijd in voor thuisgebruik. Je zit er dus naast zoals Wayan en Rob V je al hebben verteld.

  Maar ook voor de Thai geldt: geld is geld! Wil je op die dagen nu echt een fles inslaan voor thuis ga dan naar een Thais restaurantje of cafeetje, bestel een bakkie, vraag aan de serveerster of je een fles XOXO kunt kopen, en tien minuten later komt er iemand op een brommer en je krijgt een fles in een krant gewikkeld aangereikt. Je betaalt cash en je hebt jouw voorraadje. Vergeet niet de serveerster een tip te geven…..

  Overigens, ook als er verkiezingen zijn is er een alcoholverbod. De overheid is bang dat de verkiezingskoorts de mensen naar het hoofd stijgt…..

 4. fred zegt op

  Alcohol is een drug. Weliswaar een legale op vele plaatsen maar dat doet er niet toe.

  Het verbaasd me steeds als er eens een dag niet kan gebruikt worden men dat dan onmiddellijk aanziet als pesten.

  Drink die dag gewoon eens iets anders….

  Ik vraag me af of liefhebbers van andere drugs ook zouden mogen beweren dat ze bijna alle dagen worden gepest gezien ze hun spul niet mogen gebruiken.

 5. Jacques zegt op

  Jammer dat er weer mensen zijn die zich persoonlijk voelen aangesproken op hun vrijheid om alcohol te nuttigen. Bekijk het ook eens uit een ander perspectief. Niet alleen het eigen gewin is van belang. Waar ik moe van word is te lezen dat er kennelijk voor een behoorlijke groep mensen geen leven mogelijk is zonder alcohol. Ik ben ook wars van geloof en van bepaalde rieten en gewoonten uit bijvoorbeeld een levensvisie. Ik ga mijn eigen weg en ga soms met mijn vrouw mee om een en ander in de tempels te aanschouwen. Ik vind dat ik wel het nodige moeten weten, zodat ik niet onnodig mensen voor het hoofd stoot. Net als bij de ramadan is het op dit soort dagen toch niet zo moeilijk om respect te tonen en matiging of en dag eens geen alcohol te nuttigen. Ik heb geen begrip voor dit soort negatieve reacties. Flexibiliteit op het nuttigen van alcohol is kennelijk niet een ieder gegeven.

 6. KarelSmit2 zegt op

  Als je een een tijdje in thailand meegaat ken je de regels en gebruiken wel, dan zie je dit wel aankomen en kan hier tijdig rekening mee houden, ik zie dit dan ook niet als pesten maar een gebruik waar je rekening mee moet houden. Neemt niet weg dat ik geen boedist ben en krijg dit dus ongevraagd opgedrongen maar hier kan ik nog wel mee leven.

  Waar ik veel meer moeite mee had (verleden tijd vorm i.v.m. ajuuh Thailand, genoeg is genoeg!) is het feit dat op dagen die helemaal geen feestdagen zijn (waren) toch geen alcohol verkrijg baar is (was) en dan bedoel ik niet de uren dat er geen alccohol verkocht mag worden, maar willekeurig op bepaalde tijden, dagen en plaatsen. bij de ene 7/11 niet en bij de andere als je geluk hebt weer wel. Dus je krijgt visite, hebt niks in huis, gaat naar de 7/11 en helaas een lint op de koelers, Niemand die weet waarom? Alleen dat het moet van de de Cityhall.

  Dus als Jeroen denkt dat dit pesten is dan zeg ik was dit maar het enige pesterijtje

  Gelukkig heb ik deze problemen niet meer.

 7. Roland zegt op

  Ik denk dat deze maatregelen niet zozeer worden opgelegd i.v.m. het boeddhisme of koninklijke feestdagen maar daar slechts als dekmantel worden voor gebruikt.
  Ik vermoed eerder dat de onderliggende reden is dat men goed weet dat Thais alles en nog wat aangrijpen om te kunnen feesten en meestal vertaald zich dat in overmatig eten en drinken. Tot daar aan toe maar wanneer er alcohol bij komt kijken wordt het in Thailand een ander verhaal.
  Dan drinken velen (mannen dan) zich ladderzat en zien er geen enkel probleem in om in die toestand achter het stuur te kruipen en de gekste dingen te doen en juist op dagen dat vele families op de weg zijn en met alle dramatische gevolgen van dien.
  Natuurlijk hoor ik u reeds zeggen dat velen de alcohol van tevoren meebrengen en zal ook wel zo zijn maar daar is minder controle op uit te voeren (en bovendien sowieso geen actieve politie op straat…) en als ongelukken gebeuren is het sowieso reeds te laat.
  Het verbod op alcoholverkoop op die dagen zal dan toch wel voor een groot stuk aan de beoogde doelstellingen beantwoorden om nog meer erg te voorkomen.
  En inderdaad, de goeden moeten het (zoals met zoveel zaken) het maar met de slechten bekopen… dus algemene drooglegging dan maar. Het zij zo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website