Lezersvraag: Waarom gebruiken Thai zoveel talkpoeder?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
15 maart 2013

Beste lezers,

Wij komen al een aantal jaren in Thailand op vakantie. Elke keer als wij in de supermarkt lopen verbazen wij ons over de grote voorraad babypoeder en de vele merken. Waarom zijn Thai zo gek op die poeder?

Mijn man en ik hebben daar een discussie over. Ik zeg dat het tegen het zweten is en mijn man zegt dat het de huid lichter doet lijken. Maar wie heeft er gelijk? Of is er een andere reden?

Groetjes van twee Thailandgekken.

12 reacties op “Lezersvraag: Waarom gebruiken Thai zoveel talkpoeder?”

 1. Willem zegt op

  Leuke vraag. Ik ben geen dokter, maar spreek wel regelmatig eens een medicus. Ik begrijp dat met name de jongere kinderen en oudere dames die poeder op hun gezicht strooien en smeren, ter voorkoming van zonnebrand en voor verkoeling. Het is ook erg fijne poeder, dat je in Thailand kan kopen. De jongere dames schijnen een andere kwaliteit talkpoeder meer te gebruiken op het onderlichaam, voor het tegengaan van overtollige natheid. Die poeder heet ook vaak prickley en de naam zegt het al, het geeft een tintelend en prikkelend gevoel. Vrouwen die het gebruiken zijn dan ook erg eh prikkelbaar naar het schijnt.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem Prickley heat powder is een poeder dat gebruikt wordt om prickley heat of miliaria te bestrijden. Prickley heat is een huiduitslag die vrij veel voorkomt in een hete en vochtige omgeving. Vooral kinderen en peuters hebben er snel last van omdat hun zweetklieren nog niet volledig ontwikkeld zijn. (Bron: Wikipedia) Dus de poeder geeft geen prikkelend gevoel, zoals je schrijft, maar dient juist ter verlichting van de jeuk.

   • Beke zegt op

    Ik zou geen enkele peuter of baby insmeren met dat prikly heat powder want dat wordt in de meeste gevallen een bezoekje aan de kliniek wegens zware huidiritaties met als gevolg een zwaar huilende baby.

    Het gebruik van baby powder na het wassen in Thailand is tegen het zweten dus persoonlijke hygiëne minimum 2 maal per dag een douche nemen is daar een must en het dragen van katoenen shirts kan ook al veel onaangename geurtjes vermijden onze westerse deodorants zijn daar meestal totaal nutteloos en dezelfde bekende merken die ze daar verkopen zijn meestal ook whitening .

 2. Sir Charles zegt op

  Volgens de commercie geeft het een zachte soepele huid en vind het zelf niet onaangenaam ruiken.
  Het beschermt ook ter verbranding van de huid en niet onbelangrijk is het vocht-absorberend oftewel tegen (overmatige) transpiratie. Dus heren strooi voortaan wat poeder op die klotsende zweetoksels en op de voeten wanneer U in het warme Thailand verblijft, bovendien is het in gebruik ook nog eens spotgoedkoop. 😉

  Buitendat mag het bekend zijn dat veel Thaise vrouwen een ware obsessie hebben om hun huid witter te doen willen lijken dus dat zal er vast ook wel enigzins mee te maken hebben.

 3. mathilde zegt op

  mijn man en ik komen elk jaar 3 maanden naar hua-hin. Mijn man scheert zich elektrisch en gebruikt vooraf altijd talkpoeder, dit gaat dan veel beter.
  Ook gebruiken we regelmatig prikleyheatpoeder voor irritatie aan de huid wegens transpiratie.

 4. BA zegt op

  Mijn vriendin gebruikt het ook veel als ze buiten is of ergens zonder AC. Het maakt de huid gladder en droger, je voelt veel minder klef en plakkerig aan. Dat is de enige reden die ik er voor weet, ze zegt ook altijd feel sticky mak mak 🙂

 5. Theo zegt op

  Ik denk dat de omzet baby/talkpoeder enorm wordt opgejaagd door intensief gebruik aan de pooltafels. Sommige spelers kunnen er geen genoeg van krijgen de keu zo glad mogelijk tussen de vingers te laten glijden, vooral dames…(-:).

 6. Max zegt op

  Arme mensen willen het gebruiken om lichter van huidskleur te maken en er zijn veel fabriekanten die daar op in spelen

 7. Beika zegt op

  Hallo, dat doen ze inderdaad om lichter te lijken, hebben zelf een Thaise schoondochter, en ik weet dat ze niet graag in de zon zitten, worden ze te bruin!! Als Thaise mensen erg bruin zijn, kan het ook betekenen dat ze op het land werken, en wanneer ze licht zijn, hebben ze een kantoorbaan oid. dus heeft het soms ook te maken met status Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen, groetjes…Beika

 8. Roswita zegt op

  Ik gebruik ook veel Cooling powder als ik in Thailand ben. (ook op hete dagen in Nederland) Het geeft een fris en koel gevoel en je zweet er minder door. Je kleding gaat niet plakken aan je huid. Dat is ook de reden waar mijn Thaise vriendinnen het voor gebruiken.

 9. Poo zegt op

  Wij smeren na het douchen ook onze kinderen in met talkpoeder …en wel met de lichte menthol en dit om het lichaam te verfrissen …vanaf je dit aansmeert geeft dit een verkoelend effect en zweet je minder ..dit word ook een tweetal keer gedaan op school bij ons dochtertje voor hetzelfde doel …te verfrissen ….dan zijn ook de talkpoeders die heel in trek zijn om de huid witter te maken omdat het nu éénmaal in is en ook een status geeft van kijk wij hoeven niet buiten te werken ..wij zijn wit ..want alleen boeren en mensen uit de bouw en zo die zien bruin.
  Vandaar dat Thais zich graag spiegelen aan de Koreaanse en de Japanse jeugd want die zien over het algemeen heel wit …natuurlijk is die appreciatie niet alleen voor dat ..
  Ps mijn kinderen en mijn oudere dochter zijn daar helemaal niet prikkelbaar van door het gebruik van het poeder !!

 10. RonnyLadPhrao zegt op

  Volgens mij is poeder in eerste instantie ontwikkeld om vocht te absorberen.
  Hierdoor wordt irritatie van de huid vermeden, voornamelijk in huidplooien, op plaatsen waard de huid elkaar raakt of in contact komt met een andere stof maar je kan er ook onaangename geuren of schimmels door vermijden.
  Door het gebruik van poeder, zijn en voelen we ons droger, maar zweten is een natuurlijke reactie van het lichaam en kan je met poeder niet stoppen.
  Eens het poeder verzadigd met vocht, zal je het gevoel hebben dat je weer net zoveel zweet als ervoor.

  In de loop van de tijd zijn verschillende soorten poeders ontwikkeld. Afhankelijk van het doel worden er andere ingrediënten zoals geuren, kleuren, ontsmettende stoffen, ea aan toegevoegd.
  Zo kennen we oa het babypoeder met zijn specifieke geur, de Prickly wat een prikkelend en verkoelend gevoel geeft, het whitening poeder waardoor de huid lichter lijkt, poeder gebruikt in cosmetica waardoor de make-up langer blijft zitten (dames, theater, TV), en nog zoveel meer soorten.

  Je dient nu nog het juiste poeder uit te zoeken, want er is voor alles wel een poeder, maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel – vocht absorberen en als het verzadigd is opnieuw aanbrengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website