Beste lezers,

Ik heb vorig jaar vrijstelling gekregen voor belasting over mijn pensioen, te verlengen in 2024. Betaal nu alleen over de AOW. Moet ik nu evengoed aangifte doen of hoeft dat niet meer?

Groet,

Han

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Vrijstelling voor belasting over pensioen, moet ik nog wel aangifte doen?”

 1. RNo zegt op

  Hi Han,

  je hoeft m.i. zelf geen actie te ondernemen. Mocht Belastingdienst aanslag op willen leggen komen ze vanzelf wel bij jou. Je vermeldt nl. niet per welke datum in 2020 je vrijsteliing hebt verkregen. Tijd dat je in 2020 in Nederland woonde daar moet je wel belasting over betalen maar dat lijkt mij logisch.

  • Han zegt op

   Ik heb vorig jaar vrijstelling gekregen voor 5 jaar, ik woon hier belastingtechnisch sinds 2019.

 2. Marty Duijts zegt op

  Aangifteplicht bestaat als er in Nederland toch belasting verschuldigd zal zijn (bijvoorbeeld met onroerend goed gelegen in Nederland).
  Een verplichte aangifte moet worden ingediend als er een brief is uitgereikt waarin dat meegedeeld wordt. Als blijkt dat er geen belasting verschuldigd meer is zal de Belastingdienst in de toekomst een dergelijke brief niet meer verzenden. Zie eventueel uw eigen berichtenbox.

 3. Pieter zegt op

  Zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/belastingaangifte-buiten-nederland/wonen-buiten-nederland-inkomsten-uit-nederland/waarover-betaal-ik-inkomstenbelasting-in-nederland-als-ik-in-het-buitenland-woon

 4. Danny zegt op

  Of het moet kan ik niet zeggen.
  Ik woon nu 15 jaar in Thailand met ontheffing en heb tot vorig jaar nooit een aangifte gedaan.
  Echter in September kreeg ik een brief van de belastingdienst
  Of ik aub mijn aangifte voor 2019 nog wilde indienen!
  Afijn ik zal U het hele relaas besparen wat er nadien gebeurde.
  Als buitenlands belastingplichtige met geen bezit in Nederland heeft het indienen van een aangifte geen zin want het resultaat is “0”.
  Ja dat dacht ik ook, maar niets was minder waar.
  Eerst kreeg ik een voorlopige aanslag met 1100 euro teruggaaf. Die werd binnen 1 week gestort.
  Maar het was fout want ze gaven mij de loonheffing van de AOW tetug en dat is niet correct.
  Na 2 x maal bellen kreeg ik het verzoek om de aangifte opnieuw in te dienen.
  Zo gezegd zo gedaan. 3 weken terug kreeg ik weer een gecorrigeerde voorlopige aanslag. Ik schrok me rot! Of ik zo vriendelijk wilde zijn om 1100 plus 14000 = 15100 euro te betalen. Weer fout!!! De belastingdienst had, “Joost mag wetn waarom” mij als binnenlands belastingplichtige belast. En dat terwijl ik tot 2027 een ontheffing heb.
  Weer gebeld. Tja dat snapten ze zelf ook niet en beloofden mij het uit te zoeken. Dat is nu gebeurt en natuurlijk wordt alles gecorrigeerd.
  U begrijpt dat e.e.a toch wel heel wat stress veroorzaakte.
  Moraal van dit verhaal? Ik doe geen aangifte meer, het levert niks op (in mijn situatie).
  Ik wacht wel af want dit wil ik niet nogmaals meemaken

  • janbeute zegt op

   Beste Danny,als je het nieuws volgt dan weet je toch hoe het heden ten dagen een groot zooitje is bij de belastingdienst.
   Denk alleen maar als voorbeeld aan de toeslagenaffaire waar door zelfs het kabinet gevallen is.
   En de vele slachtoffers nog steeds zitten te wachten op compensatie.
   Niet bang worden, als je aan de regels zo als ik houd dan kunnen ze wat mij betreft de pot op.
   Zo denk ik er langzamerhand over.
   Ik woon in Thailand net als jij ook voor 15 jaar en langer zelfs, ben belastingplichtig hier en vul elk jaar netjes met behulp van een Thaise vrouwelijke belasting ambtenaar mijn belasting verplichtingen alhier na waarheid in.
   En als ze toch wat te zeuren hebben, sorry het is corona tijd en de post komt laat of helemaal niet aan hier in Thailand.
   Het wordt hoogtijd dat de bezem er eens goed en grondig doorheen gaat bij de gehele belastingdienst in de lage landen .
   Ervaren belasting ambtenaren met mooie salarissen zitten nu thuis met een leuk vervroegd pensioen salaris waren overbodig dank zij dit aflopende kabinet.
   Een grote zooi is het.

   Jan Beute.

   • janbeute zegt op

    Voor ik het vergeet, mijn pensioen van de SVB en ABP worden zowie zo belast in Nederland dus daar is geen teruggave van mogelijk.
    En van mijn pensioen van de PMT mogen ze het belaste gedeelte van mijn part houden.
    Al dat gezeur over een paar euroootjes meer of minder is niet waard al dat getelefoneer en de daarbij ontstane stress .
    Je leeft maar een maal be happy, en het gaat vast niet over grote bedragen.
    Er zijn ergere dingen.

    Jan Beute.

   • Peter zegt op

    Heb jij enig idee of je belasting moet aangeven hier als je beneden de betaal grens zit?
    Ik hoef pas boven 500.000 baht te gaan betalen door de diverse aftrekposten maar meestal zit ik rond de 450.000 inkomsten per jaar. Dat is mijn pensioen.
    Mijn aow moet ik in nederland belasting over betalen dus dat laat ik op nederland op de bank staan en maak dat eens per jaar over, dan is het spaargeld en niet belastbaar in thailand.
    Geen idee of je belasting moet aangeven als je beneden belastbaar inkomen zit hier. Heeft weinig zin lijkt me.

    • ruud zegt op

     Het lijkt me, dat als je belastingplichtig bent in Thailand, je gewoon ieder jaar aangifte moet doen, of je wat te betalen hebt of niet.
     Hoe kan de belastingdienst anders ooit weten of je echt geen belasting hoefde te betalen?

     En mij is ooit door de belastingdienst verteld, dat aangifte doen verplicht is en dat de immigratiedienst zou moeten controleren of er aangifte wordt gedaan.
     Maar als zoveel wetten, worden ze niet enthousiast nageleefd, maar als er op een gegeven moment een opdracht van de Thaise overheid komt – en het geld lijkt op te zijn daar – kun je waarschijnlijk flink in de problemen komen, als je nooit aangifte hebt gedaan.

 5. timker zegt op

  Beste Han, indien je vorig jaar (2020) per januari vrijstelling heb gekregen is alles over 2020 oke. Maar indien dat later was heb je nog geld te goed van de NL Belastingdienst. Het is namelijk zo dat je, indien je langer dan 180 (?) dagen in Thailand woon, je in Thailand belasting plichtig ben en niet in Nederland. Dat geldt natuurlijk alleen voor “niet overheidspensioen”. Of je wel of niet een vrijstelling heb dat maakt niet uit, maar vanaf dat moment kan je je NL belasting terugvorderen. Dus verplichte belasting aangifte of niet, kijk of je nog recht heb op teruggave. Dat zou ook nog over 2019 kunnen indien je toen al 180 (?) dagen in Thailand woonde…

  • Han zegt op

   Ik heb in 2020 vrijstelling gekregen voor 5 jaar en mijn belasting van 2019 terug gekregen. Heb geen bezit meer in nederland, vrijstelling over pensioen maar betaal wel over de aow belasting.

 6. Bob, Jomtien zegt op

  Heb nu 8 van mijn 10 jaren ontheffing achter derug. Ik kreeg ieder jaar een schrijven van de dienst of voor 1 juli mijn aangifte over het afgelopen jaar wilde indienen. Nu heb ik een belasting consulent vanwege een nog bestaande pensieon bv. die mijn jaarlijks pensioen betaald. Hierover wordt geen loonheffing etc ingehouden. Maar het kan zijn dat naast dit (en andere pensioenen waarover reeds vrijstelling werd verleend) er toch andere inkomsten zijn waarover de staat nog wel belasting mag heffen. Denk aan dividend, rentes, eenmalige of jaarlijks terugkerende inkomsten als auteurs vergoeding (repartitie) ed. Dit kunt u allemaal via de aangifte regelen. Het resultaat zal veelal 0 zijn vanwege de belastingvrije voetregel. MDe ‘dienst’ krijgt immers die informatie toch wel via de uitbetaler.

  • Erik zegt op

   Bob, de belastingvrije voet is afgeschaft op 1-1-2002. Daarvoor kwam heffingskorting in de plaats maar als jij in Thailand woont krijg je die niet.

  • ruud zegt op

   Het is ongelijk verdeeld in de wereld.
   Ik kreeg een vrijstelling voor 5 jaar en de volgende vrijstelling is ook voor 5 jaar, als de brief van de belastingdienst een beetje opschiet tenminste, anders kan ik hem niet bijtijds naar het pensioenfonds doorsturen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website