Lezersvraag: Vrijstelling loonheffing

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
11 maart 2020

Beste lezers,

Inhouding loonheffing/vrijstelling loonheffing. Bij mijn belastingaangifte wordt er wel of niet loonheffing toegepast?

Hierbij hier bij mijn aangifte over 2017:

 • aow loon loonbelasting 13916.00 euro
 • loonheffing 76.00 euro
 • pensioenuitkering optas
 • loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen 5.249,- euro
 • loonheffing ja
 • tabel loonheffing groen
 • ingehouden loonheffing 0,-
 • pensioen nationale nederlanden
 • bruto uitgekeerd 5094.00 euro
 • ingehouden loonheffing 0.,/
 • totaal inkomen 2017 24.259 euro
 • loonheffing 76.,-euro

Volgens mijn berekening moet ik 2302 euro betalen. Nu mijn volgende vraag, ik heb vrijstelling loonheffing op mijn pensioen van optas en nationale nederlanden van de belasting dienst Roermond. Wordt dat nu toegepast ja/nee?
Ik ben 75 jaar ,woonland Thailand, gehuwd met Thaise en over het jaar 2018 ongeveer hetzelfde.
Wie kan mij duidelijk uitleg geven van dit probleem voor mij .

Bij voorbaat hartelijk dank.

Groet,

Henk

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Vrijstelling loonheffing”

 1. l.lagemaat zegt op

  Onder aow loon loonbelasting Opta staat duidelijk loonheffing € 76,00 dus: ja

  pensioen nationale nederlanden staat loonheffing nee.

  Dat staat duidelijk vermeld op uw aangifte: 2017!

  Volgens de laatste gegevens zou geen loonheffing meer toegepast worden.

  Informeer bij de belastingdienst in een bijlage wat nu juist is om later geen moeilijkheden te krijgen!

 2. Geertg zegt op

  Het staat er tocht duidelijk. Je schrijft het zelf.

  Over je AOW wordt loonheffing ingehouden.

  Voor je beide pensioenen wordt 0,0 euro ingehouden.

 3. Joop zegt op

  Henk,
  Die vrijstelling (ontheffing) van inhouding van loonbelasting wordt kennelijk toegepast, want de ingehouden LB op beide uitkeringen is 0 (nihil).
  De vraag is wel waarom er op jouw AOW maar zo weinig LB is ingehouden (namelijk slechts 76 euro); dat zal wel gecorrigeerd worden bij het opleggen van een definitieve aanslag over 2017.

 4. Lammert de Haan zegt op

  Dag Henk,

  Als ik jouw vraag zo inschat zou jij wel eens een van de “gelukkigen” kunnen zijn die onlangs een uitnodiging van de Belastingdienst hebben gehad om aangifte te doen over de jaren 2017 en 2018. Het verzenden van deze uitnodigingen is een direct gevolg van het vanaf 1 januari 2015 tot en met 31 december 2018 door de SVB onterecht toepassen van de heffingskortingen bij veel in het buitenland wonende Nederlanders.

  Hiervan is bij jou ook sprake. Bij een AOW-uitkering van bruto € 13.916 had de SVB € 1.237 aan loonbelasting moeten inhouden, nl. 8,9%. Zij heeft echter € 76 ingehouden, zodat je na aangifte op aanslag alsnog € 1.161 moet betalen. Dit bedrag wordt nog vermeerderd met belastingrente.

  Je hebt vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting over je particuliere pensioenen. Daar is dan ook geheel terecht geen loonbelasting over ingehouden, daar het heffingsrecht over deze pensioenen berust bij Thailand. Gelet op de omvang van deze pensioenen, de vrijstellingen, de aftrekposten en de belastingvrije som ben je in Thailand geen Personal Income Tax verschuldigd.

  Je kunt dus na het doen van aangifte van de Nederlandse Belastingdienst nog een aanslag verwachten voor het betalen van € 1.161, te vermeerderen met belastingrente. Daarmee is voor jou de kous af. Dat is dus zo ongeveer de helft van wat jezelf had berekend.

  • teun zegt op

   Lammert,
   klopt het dat jouw emailadressen zijn gewijzigd?
   teun@expertronics.com

   • Lammert de Haan zegt op

    Dag Teun,

    Mijn e-mailadres is nog steeds l.haan14@chello.nl.

    Zo kreeg ik eer gister een mail van jou welke ik nog moet beantwoorden. Het is natuurlijk momenteel topdrukte met het doen van aangiftes en met het beantwoorden van veel uit Thailand afkomstige mails met vragen over aangifte doen. Maar ook vragen over de maximale termijn waarover de Belastingdienst nog uitnodigingsbrieven voor het doen van aangifte kan versturen. Over dit laatste zijn enkele dagen geleden in Thailand Blog veel onjuistheden geplaatst.

    Ik hoop vanavond of morgen aan jouw vraag toe te komen t.z.v. AEGON (de “SPAARPOT” van veel in het buitenland wonende Nederlanders!). Maar het beantwoorden gaat niet zo soepel. Dat moet nl. via een omweg.

    Mijn provider (Ziggo) heeft nl. iets leuks bedacht. De berichten komen normaal binnen in Outlook Express. Daar kan ik ze echter niet beantwoorden. Na vier weken geklungel van Ziggo heeft men nu een “oplossing” bedacht. Om een bericht te beantwoorden moet ik overstappen van Outlook naar Ziggomail. Dat is dus een omslachtige procedure wat veel tijd kost.

    Dat betekent tevens dat ik dan antwoord met als uitgang “upcmail.nl” i.p.v. “chello.nl”.

    Ik hoop de achterstand in het beantwoorden van de e-mails vanuit Thailand binnen een paar dagen te hebben weggewerkt.

    Voor alle duidelijkheid.

    Stuur mij enkel een e-mail als het gaat om privacygevoelige zaken. Plaats in het andere geval een vraag in THAILAND BLOG zodat ook anderen met de gegeven antwoorden hun voordeel kunnen doen!

 5. erik zegt op

  Je woont in Thailand en je hebt vrijstelling voor twee pensioenen want volgens het verdrag mag NL daar niet over heffen. Je moet het inkomen dus niet optellen. In NL is alleen belast de AOW van 13.916 euro. Je bent daarover verschuldigd 8,90 procent en de ingehouden loonbelasting ad 76 euro gaat daar af. Je hebt geen recht op enige heffingskorting.

  Heb je wel de juiste aangifte ingevuld, die voor buitenlandse belastingplicht? Als je de aangifte invult voor binnenlandse belastingplicht kom je op een ongewenst resultaat uit. Dus zoek die site eens goed af op de juiste aangifte. Succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website