Beste lezers,

Ik heb een vrijstelling van de Nederlandse Belastingdienst voor sociale verzekeringen en dergelijke voor mijn pensioenfonds en AOW met dien verstande dat over de AOW wel 9.7% wordt ingehouden aan loonheffing. Ik moet die vrijstelling elke 5 jaar verlengen wat redelijk is.

Mijn vraag is de volgende, indien ik kom te overlijden dan heeft mijn wettige Thaise echtgenote (ook ingeschreven in Den Haag) recht op een nabestaanden pensioen van mijn pensioenfonds (is ook bevestigd door het pensioenfonds), niet op AOW want heeft nooit in Nederland gewoond?

Moet zij dan ook een vrijstelling voor het pensioenfonds aanvragen bij de Nederlandse Belastingdienst voor het nabestaanden pensioen?

Groet,

Wim

11 reacties op “Lezersvraag: Vrijstelling belasting pensioenfonds en AOW”

 1. Erik zegt op

  Wim, jouw echtgenote’s recht op nabestaandenpensioen is bevestigd, lees ik, dus dat wordt betaalbaar gesteld. Als ze nooit in NL heeft gewoond (en ook niet hoort tot de beperkte groep die niet in NL woont en toch AOW opbouwt) dan heeft ze geen recht op AOW.

  Maar ze zal evengoed, als het geen staatspensioen is, vrijstelling van loonbelasting moeten vragen. En ze loopt tegen dezelfde heisa aan als iedereen op dit moment als dat tegen die tijd niet verbeterd is.

 2. Leo Th. zegt op

  Interessante vraag van Wim. Mijn partner heeft enkel de Thaise nationaliteit en is voornemens om na mijn overlijden terug te keren naar Thailand. Heeft dan recht op een nabestaandenpensioen van mijn pensioenfonds en t.z.t. ook op een eigen pensioenuitkering en een AOW uitkering. Helaas is mijn partner dyslectisch en digibeet. Bij de eerste aanvraag van het nabestaandenpensioen kan mijn neef behulpzaam zijn maar ik maak mij zorgen hoe het na de re-immigratie naar Thailand geregeld gaat worden. Zonder hulp gaat het beslist niet lukken om vanuit Thailand vrijstelling van de Nederlandse belastingdienst te krijgen m.b.t. het nabestaandenpensioen, de jaarlijkse verklaring van in leven zijn en dus t.z.t. het verkrijgen van de AOW en eigen pensioen. Zal dan ook in Thailand op zoek moeten naar de juiste persoon voor bijstand en dat zal, in het bijzonder voor mijn partner met een afwachtende houding, niet meevallen.

  • Bert zegt op

   Lijkt mij raadzaam om daar nu al stappen voor te ondernemen.
   Zoek een Nederlands iemand in de buurt waar zij wil gaan wonen naar jou evt overlijden en haar daar mee behulpzaam kan zijn. Iemand die in ieder geval met jou neef goed kan communiceren en begrijpt welke stappen in TH ondernomen moeten worden of begin nu al met jou vrouw allerlei termen bij te brengen zodat ze met jou neef kan communiceren tzt.

  • Ton zegt op

   Leo, het lijkt me verstandig dan een fiscalist in te huren. Er zijn diverse fiscalisten die voor mensen in Thailand de belasting in Nederland regelen.

   • Leo Th. zegt op

    Bedankt voor het meedenken Bert en Ton. Hoewel je natuurlijk nooit kunt weten wanneer “magere Hein” je komt halen, hoop ik er natuurlijk wel op dat ik nog heel wat jaartjes mee mag gaan. Maar voorbereiding is noodzakelijk en daarom ben ik nu begonnen om alle benodigde stappen op papier te zetten en dat te vertalen in het Engels. Daarbij zou het zeker ook raadzaam kunnen zijn om een adres van een fiscaal kantoor in Nederland te vermelden, dat ervaring heeft met dergelijke gevallen. Maar feitelijk is het natuurlijk veel praktischer om in Thailand een belangenbehartiger, dan wel een belastingadviseur, te hebben, die in de Thaise taal met mijn partner kan communiceren en aan de hand van het door mij opgestelde stappenplan de nodige bijstand en actie kan ondernemen. In Nederland help ik een aantal Thaise mensen met o.a. bank- en belastingzaken, toeslagen en verzekeringen. Dat doe ik geheel belangeloos terwijl ik daarentegen Thaise mensen ken, die voor hulp aan hun landgenoten er niet voor schromen daar een aardige duit voor te vragen. Enfin, daar gaat het niet over maar ik ken daardoor een aantal Thaise mensen die voorgoed naar Thailand zijn teruggekeerd. Te zijner tijd zullen zij dan in ieder geval recht hebben op een gedeeltelijke AOW-uitkering en ik ga ervan uit dat er steeds meer Thaise mensen zullen terugkeren naar Thailand na het overlijden van hun Nederlandse/Belgische echtgenoot. Vraag mij af hoe die dat allemaal geregeld hebben, als zij daar tenminste bij stil staan. Ik heb zo maar het vermoeden dat er heel wat pensioen- en AOW geld op de plank blijft liggen en dat er door degenen die daar in Thailand voor in aanmerking komen slechts zelden om vrijstelling van belasting in Nederland zal worden verzocht.

 3. Wim de Visser zegt op

  Dank voor je reactie Erik.
  Ik had werkelijk geen idee.
  Het is geen staatspensioen en ze heeft geen recht op AOW.

  Wel even een vraagje:
  Ik weet nooit wat de term loonbelasting inhoudt. Is dat inclusief de premie Volksverzekeringen?
  Het lijkt mij toch dat het pensioenfonds in ieder geval geen premie Volksverzekeringen gaat inhouden want ze woont niet in Nederland, zelfs nooit geweest trouwens.

  Nou dat gaat nog wat worden met die vrijstelling hoewel ik voorlopig niet van plan ben mijn echtgenote in deze warboel te laten verkeren.

  Hoe maak ik in hemelsnaam aan haar duidelijk wat ze moet doen in geval dat.
  Ze moet uiteraard zelf die vrijstelling aanvragen en voor de zekerheid het pensioenfonds inlichten.

  Heeft iemand ervaring hoe dat gaat en eventueel wie dat voor haar kan doen in Thailand?
  Lijkt mij bijna onmogelijk voor een Thai om de Nederlandse regels te begrijpen en de vereisten voor die aanvraag vrijstelling te snappen.
  Als het allemaal niet lukt lacht de Nederlandse Belastingdienst zich te pletter, zeker als er ook nog eens premies Volksverzekeringen ingehouden gaan worden waar ze geen enkel recht aan kan ontlenen.

  • Leo Th. zegt op

   Wim, ik denk toch dat het jullie eigen verantwoordelijkheid is. Uiteraard moet jouw pensioenfonds t.z.t. op de hoogte gebracht worden van jouw overlijden en dat het pensioen overgezet moet worden naar een nabestaandenpensioen, tenminste wanneer jouw partner dan nog in leven is. Daarbij moet het pensioenfonds ook geïnformeerd worden naar welke Thaise bankrekening het nabestaandenpensioen moet worden overgemaakt. Je zou nu al bij het pensioenfonds kunnen informeren welke inhoudingen zij dan toepassen. Vraag gelijk hoe de jaarlijkse “in leven” verklaring bij hen geregeld is. En aangezien jij in Thailand woont kan je natuurlijk daar eventueel nu al op anticiperen en op zoek gaan naar een (advocaten)kantoor met kennis van zaken. Dat het moeilijk is of te wel bijna onmogelijk om jouw Thaise vrouw wegwijs te maken hoe zij vrijstelling kan aanvragen begrijp ik volledig. Met dat probleem kamp ikzelf namelijk ook. Maar dat moet een advocatenkantoor toch wel lukken, zeker als jij hen daarover tevoren inlicht. Op de site van de belastingdienst kan je de Aanvraag Vrijstelling van loonheffing, de toelichting bij deze aanvraag en de Verklaring belastingplicht woonland downloaden. Ik weet (nog) niet of dat ook in de Engelse taal kan. Op de site is overigens wél de informatie te vinden over Nederlanders die naar Thailand zijn verkast maar in feite wordt er niet nader ingegaan op de situatie waarin onze partners in de toekomst waarschijnlijk belanden, namelijk een pensioenuitkering vanuit Nederland naar een in Thailand woonachtige rechthebbende met enkel de Thaise nationaliteit. Ik wens jou/jullie succes en zelf ga ik schriftelijk contact met de belastingdienst opnemen om er hopelijk achter te komen welke stappen er in de toekomst genomen moeten worden om het (nabestaanden)pensioen netto in Thailand uitgekeerd te krijgen.

   • Erik zegt op

    Wel, Leo Th en Wim, een dergelijke zaak heb ik van nabij meegemaakt: een in Thailand overleden NL-er met Thaise vrouw en kind. Nabestaandenpensioenen voor weduwe en halfwees lopen via verzekeringsmaatschappij A en als eenmaal de formaliteiten zijn afgerond dan wordt dat pensioen keurig iedere maand betaalbaar gesteld.

    Daarna kan vrijstelling van loonbelasting worden gevraagd en -hoewel de rechter anders heeft beslist- moet dat nog steeds via de weg van de verklaring van de Thaise belastingdienst. Maar dat is één keer per zoveel jaar. Nu komt het geld iedere maand binnen op een Thaise bankrekening. Nationaliteit is onbelangrijk, woonland ook want de Wet BEU geldt niet voor pensioenen.

    Die weduwe en halfwees hebben administratieve hulp in NL want als je de taal niet beheerst is de papierwinkel niet te doen maar die contacten had de overledene al gelegd. Dus het over zijn graf heen regeren komt de nabestaanden nu ten goede.

    • Leo Th. zegt op

     Dankjewel voor voor het gegeven voorbeeld Erik. Hopelijk wordt het, zoals je hieronder in je reactie schrijft, wat eenvoudiger gemaakt wanneer er sprake is van een nieuw verdrag tussen Nederland en Thailand. Hulp is beslist essentieel én niet alleen voor nabestaanden, die de Nederlandse taal (niet) voldoende beheersen. Ook heel veel autochtone Nederlanders weten niet om te gaan met de belastingregels. Dat blijkt al uit de vele vragen op Thailandblog over belasting kwesties. Het feit dat steeds vaker zaken online geregeld kunnen worden maakt het daarbij voor de één simpeler terwijl het voor de ander nog ingewikkelder wordt. Het ongetwijfeld groeiend aantal naar Thailand terugkerende rechthebbenden op een pensioen- en/of AOW uitkering lijkt mij een verdienmodel voor een Nederlander/Belg met kennis van zaken, temeer wanneer die zich tevens redelijk in het Thais verstaanbaar kan maken, al dan niet met behulp van een Thaise partner.

  • Erik zegt op

   Wim, niemand weet wanneer hij gaat hemelen maar laten we er even van uit gaan dat het voor jou nog even duurt….. Straks is er een nieuw verdrag en wordt mogelijk alles anders dan op vandaag.

   Maar jouw echtgenote zal dan hulp moeten hebben en een goeie tip is hier al gegeven: zoek een fiscalist. Er zijn er in NL zat met kennis van internationaal belastingrecht en op dit blog adverteert er tenminste één. Uitkeringsorganen zien aan de woonplaats dat de volksverzekering (ANW, WLZ, evt ook AOW) en de zorgverzekering niet verschuldigd zijn dus blijft loonbelasting over (de gecombineerde heffing heet loonheffing).

 4. Bacchus zegt op

  Bij een bedrijfspensioen kun je een partner pensioen laten opnemen. Dat moet je dus wel zelf regelen met het pensioenfonds! Ik weet niet meer zeker of je aan bepaalde verplichtingen moet voldoen als je niet wettelijk gehuwd bent, bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst. Het partnerpensioen komt namelijk op naam te staan. Verder gaat het partnerpensioen uiteraard wel ten laste van je eigen pensioen! Dat wordt dus (evenredig) lager.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website