Lezersvraag: Vragen over de aankoop van bouwgrond in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 juli 2020

Beste lezers,

Ik had graag meer info ontvangen i.v.m de aankoop van een stuk grond(bouwgrond). De grond heeft een oppervlakte van ongeveer 1 rai, deze is gelegen in Isaan nl in de gemeente Chumphon Buri (ligt +/- 40 km van Buriram en 90 km van Surin). De grond is gelegen aan de hoofdweg die Chumphon Buri en Baan Rahan verbind.

Graag ook wat meer uitleg hoe alles praktisch geregeld moet worden.

Groet,

Nick (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Vragen over de aankoop van bouwgrond in Thailand?”

 1. ruud zegt op

  De vraag is erg wel erg algemeen gesteld en u kunt zelf geen grond kopen, als u de Thaise nationaliteit niet hebt.
  Hooguit uw vrouw (als u bent getrouwd) als zij Thais is.
  Of (niet erg waarschijnlijk ) uw Thaise echtgenoot, want Nick, Nicky kan volgens mij zowel een jongensnaam, als een meisjesnaam zijn.

 2. Guy zegt op

  Beste,
  grond zelf kan je als buitenlander niet aankopen in eigen naam.
  Er bestaan wel constructies waarbij meer mogelijk is doch niet aan te rade.
  (echtgenote,vriendin ect met Thaise nationaliteit kan dat wel)
  Je kan die grond wel leasen.(huren op lange termijn)
  Een huis op die grond bouwen kan je wel in eigen naam.

  De beste werkwijze is te rade gaan bij een goede advocaat met notariele functie en alle documenten daaromtrent laten vertalen en laten nazien is ook een verzekering om achteraf narigheden te voorkomen.

  Ikzelf ben 16 jaar gehuwd,we hebben gronden en huis en alles is redelijk goed geregeld, ook voor het geval mijn echtgenote toch voor mij zou overlijden……

  Dek je zeker in, zeg nooit nooit…..

  grtjs
  Guy

 3. Jos zegt op

  Dit is niet zo makkelijk te regelen, en hoogst waarschijnlijk kan niemand op dit blog daar een helder antwoord op geven. Advies is om een goede Engels sprekende Thaise advocaat in de hand te nemen. In Bangkok zijn legio gerenommeerde advocaten buros, of neem contact op met mijn collega/vriend in Ayutthaya. Hij is een Thaise advocaat die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft (heeft ervaring met gestelde). Zijn naam is Payu Wayakham en is te bereiken op +66(0)898977980. Noem gerust mijn naam. Succes verder.

 4. Ton zegt op

  1: u heeft het over “een stuk grond”.
  belangrijk voor de waardebepaling: welke chanote (landakte-eigendomstitel) heeft de grond?
  er zijn diverse soorten chanote (landakte), die bepalen ook de waarde van de grond.
  zie bijv.: https://www.thailandforum.nl/viewtopic.php?t=821148
  2: een buitenlander kan geen grond in eigendom hebben
  3: u kunt de grond op naam van een Thai zetten; als persoonlijke zekerheid kunt u er een leasecontract
  aan hangen, op laten stellen (Thai-Engels) door een advokaat, waarbij u de grond een aantal jaren huurt.
  4: stel, u betaalt de grond en zet de chanote op naam van uw Thai relatie: de relatie gaat fout, wat dan?;
  heeft u zin of heeft het zin om uw jarenlange lease dan nog aan te houden?
  Succes.

 5. Josef zegt op

  Voor een Nederlander of een Belg (en vele andere nationaliteiten) heeft de consequentie van het begrip “aankoop” de betekenis van: “een zeker goed in eigendom verkrijgen”. Ook als die aankoop in een buitenland gebeurt. Echter, in Thailand is dat voor een buitenlander niet mogelijk. Volgens de Land Act 2497/1954 sectie 84 is aan b.v. religieuze instellingen en stichtingen dat recht nog wel gegund, maar slechts onder strikte voorwaarden en met expliciete ministeriële toestemming.
  Niettemin is de Thaise echtgenote van een buitenlander vrij om een rai grond aan te kopen, en dus in eigendom te verkrijgen, waarna haar naam op het eigendomsbewijs/chanoot wordt vermeld.
  Of dat perceel nu in Hua Hin, Buriram of Chiang Mai gelegen is maakt dan verder niet uit, en voor de beantwoording van de vraag van Nick(BE) irrelevant. Hoe geregeld wordt dat de buitenlander via de Thaise echtgenote de aankoop bekostigt, is weer een ander verhaal en was de vraag niet.
  @Guy heeft het nog over lease, @Jos zegt een advocaat in te schakelen, @Ton benoemt beide, hoe dan ook links of rechtsaf je wordt nooit eigenaar, enkel de betaler van de aankoop en het wordt door lease of een advocaat enkel ingewikkelder en duurder.

  • Ton zegt op

   Nick heeft het over de aankoop van een stuk grond. Ofwel: in eigendom verkrijgen.
   Ruud, Guy en ik schrijven/bedoelen m.i. duidelijk hetzelfde: buitenlander kan geen grond in eigendom ofwel op eigen naam verkrijgen.

   De eigenaar hoeft niet dezelfde te zijn als de betaler. Immers: veel buitenlanders betalen voor een stukje grond voor hun Thai relatie, waarbij het stuk land dan op naam van de Thai relatie wordt gezet bij het Landoffice. Dus buitenlander betaalt, Thai wordt eigenaar. Maakt trouwens niet uit wie betaalt, de Thai wordt eigenaar, als er maar betaalt wordt.

   Als de buitenlander betaalt, dan kan deze, om toch nog een bepaalde macht over de grond te hebben, een leasecontract laten opstellen, waardoor de Thai eigenaar niet zomaar kan verkopen, omdat e.e.a. langjarig is verhuurd. Ook in NL geldt: koop breekt geen huur.

   Het opmaken van een leasecontarct hoeft zeker niet ingewikkeld en duur te zijn.
   En als het om een aanzienlijk bedrag gaat, dan is het aan te bevelen.
   Zoals geschreven: contract in Engels+Thai, opgemaakt door advokaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website