Lezersvraag: Testament en executeur-testamentair

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
11 november 2019

Beste lezers,

Omdat ik een condominium heb gekocht wil ik een eenvoudig testament laten maken. Ik wil dat mijn wettige echtgenote die in het bezit is van een Thais én Nederlands paspoort mijn condo erft. Alsmede al mijn geld bij de Kasikornbank.

In het onwaarschijnlijke geval dat mijn vrouw eerder overlijd, ze heeft geen kinderen, dan wil ik dat mijn twee dochter en mijn vier kleinkinderen de erfgenamen zijn.

Mijn advocaat wil executeur-testamentair zijn, oftewel in duidelijk Belgisch, testamentuitvoerder. Daar voel ik niet veel voor. Mijn vrouw is hoogstwaarschijnlijk de enige erfgenaam die kan het zelf toch wel regelen?

Bij voorbaat dank voor jullie advies.

Hartelijke groet,

Jan

6 reacties op “Lezersvraag: Testament en executeur-testamentair”

 1. Dree zegt op

  Ik heb een testament laten opmaken bij een buitenlandse advocaat in Korat -Thailand voor het gemak en laten vertalen in het Engels maar je kan een eigenhandig geschreven document opmaken en ook laten registreren, lees maar de uitleg
  http://www.thailand-info.be/thailanddoodtestamentmaken.htm

 2. LOUISE zegt op

  Moderator: Bij een lezersvraag is het bedoeling de vraag te beantwoorden en niet zelf vragen te gaan stellen. Lezersvragen moeten via de redactie.

 3. Roel zegt op

  Beste Jan,

  Een advocaat nooit executeur-testamentair laten zijn. Dat gaat geld kosten, ze vragen zo 10 tot 25% van de waarde die je hebt, ook over de condo.

  Wij maken of mijn thaise vrouw doet dat, testamenten en kunnen dat ook voor jouw doen.
  Ook kan mijn vrouw indien nodig jouw testament laten registreren.

  Het lijkt mij logisch dat je vrouw executeur-testamentair wordt en indien ze er niet meer zou zijn, dit dan naar jouw kinderen wordt overgedragen. Dat kan zo geregeld worden, geen enkele probleem.
  Mocht het gebeuren dat je vrouw voor jouw heen gaat kan zelfs mijn vrouw als vertaalster optreden voor jouw kinderen, zij moeten zich namelijk melden bij de rechtbank en erfenis accepteren. Mijn vrouw heeft dit al vele malen gedaan, dus ook dat is geen probleem.

  Je kan met mij in contact komen via [email protected] of direct naar mijn vrouw [email protected]. Mijn vrouw heeft net een nieuw kantoor geopend.
  Voor vele mensen heeft ze testamenten gemaakt maar ze doet eigenlijk alles.

  Groet,
  Roel

 4. Peter zegt op

  Ik zou zeker mijn vrouw executeur -testamentair maken.
  Ik heb mijn vriend ook aangewezen als executeur – testamentair.
  Dat was totaal geen probleem.
  Waarom je afhankelijk maken van een advocaat, dat gaat bijna zeker veel meer kosten.

 5. Leo Th. zegt op

  Of jouw partner het zelf wel kan regelen kan ik niet beoordelen maar zij kan indien gewenst natuurlijk altijd hulp van anderen inschakelen. Dat jouw advocaat zich aanbiedt als executeur kan ik wel begrijpen, daar ontvangt hij tzt natuurlijk loon en onkostenvergoeding voor. Zoals jij al aangeeft gaat het om een simpele nalatenschap, je huis en banktegoed aan één begunstigde, te weten je partner. Ik deel dan ook je mening dat het benoemen van een executeur overbodig is. Mocht jouw vrouw eerder overlijden dan jijzelf dan kan je jouw testament eventueel altijd nog wijzigen. In mijn testament heb ik wel een familielid,mijn neef, als executeur aangesteld. In feite om mijn Thaise partner te ontlasten maar bij nader inzien heb ik daar spijt van. Zolang de erfenis namelijk niet afgewikkeld is, heeft de executeur het beheer over alle bezittingen en kan er ook vertraging ontstaan. Ik ga mijn testament op dat punt dan ook herzien en zal mijn neef vragen om geheel vrijblijvend behulpzaam te zijn met het regelen van een aantal zaken. Ik wens jou/jullie nog een lang verblijf op moeder aarde toe.

 6. lung addie zegt op

  Beste Jan,
  ik ben, amper 14 dagen geleden, ook inlichtingen gaan nemen bij een advocaat hier in Thailand. Bij mij ligt de situatie iets anders dan bij jou daar ik ongehuwd ben en jij wel.
  Dit kreeg ik als info:
  Betreffende uw bezittingen in Thailand: hier geldt de Thaise wetgeving, ttz: uw wettige echtgenote is de enige erfgenaam.
  Betreffende uw bezittingen in Belgie: hier geldt de Belgische wetgeving.
  In uw geval is de zaak weinig gecompliceerd daar uw echtgenote zelf geen kinderen heeft. Heb je eigenlijk wel een testament nodig in dit geval? Ik zou denken van niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website