Lezersvraag: Scheiden van mijn onvindbare Thaise echtgenote

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
20 januari 2018

Beste lezers,

Heb op deze blog al nuttige informatie gevonden ivm scheiding van een Thaise echtgenote maar nog niet specifiek over mijn volgende geval: ik trouwde 2 jaar geleden voor de Thaise wet in Thailand. Bedoeling was dat mijn echtgenote dan een visum zou aanvragen om naar België te komen.

Na enkele maanden werd het visum goedgekeurd maar mijn echtgenote verdween plots van de aardbol. Ze verbrak elke communicatie: FB & Line werden afgesloten – via haar vrienden kwam ik te weten dat ze verhuisde, niet meer op haar werk opdaagde en ook zij geen verder contact met haar hadden. Spoorloos verdwenen en heb enkele maanden gezocht maar geen spoor meer te bekennen.

Nu heb ik iemand anders leren kennen in Bangkok en zou willen scheiden van mijn onvindbare echtgenote – kan ik éénzijdig scheiden in België via de Thaise Ambassade of in Thailand? We hebben geen gemeenschappelijke goederen noch gemeenschappelijke rekeningen – zo voorzichtig was ik dan wel maar ondertussen zit ik met een onvindbare echtgenote opgescheept waarvan ik wil scheiden.

Iemand raad hoe ik dit kan aanpakken?

Thanks Thailandblog lezers 😉 !

Groet,

Ben (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Scheiden van mijn onvindbare Thaise echtgenote”

 1. Khun Yan zegt op

  Ben,
  Ik denk dat U zich best een goede advokaat met een gecertifiëerde tolk vindt. Indien gewenst kan ik U de nodige gegevens bezorgen. U hoeft me enkel Uw e-mail adres door te sturen.

  • Ben zegt op

   Hi Khun Yan – thanks – graag ! ben@two4production.be

 2. Pieter zegt op

  Er zijn wel mogelijkheden maar het geeft een vertraging, ga het navragen op de Amphur. Er is waarschijnlijk een wachttijd van 6 maanden of een jaar.

  • Ben zegt op

   Thanks Pieter > ik ga wel regelmatig naar Thailand maar wou checken of er mogelijkheden waren om het vanuit België te regelen… Bij mijn volgende Thailand trip ga ik zeker ook eens navragen bij de Amphur !

 3. ger zegt op

  In Nederland naar een advocaat gegaan duurde een half jaar en alles was geregeld ik was een zijdig gescheiden. Gewoon naam van je vrouw door geven aan je advocaat.
  Vraag maar een gesprek aan met je advocaat. Succes.

  • Ben zegt op

   Thanks Ger ! Mag ik vragen wat het je gekost heeft en had je een advocaat gespecialiseerd in Thais recht ?
   Mijn advocaat zag de zaak niet echt zitten… die raadde me aan via de Thaise Ambassade in België raad te vragen…

 4. Gerrit zegt op

  Tja,

  Als ik in haar schoenen stond, was ik ook “plots van de aardbol” verdwenen.
  Haar familie en al haar kennissen zullen haar wel verteld hebben.

  WAT, ga je naar dat koude land verhuizen? je lijkt wel gek.

  Sterkte Gerrit

 5. eduard zegt op

  mijn vriend heeft hetzelfde probleem gehad, echtgenote werd na 2 jaar getraceerd, gesprek met haar gehad en wou 1 miljoen baht hebben om te scheiden.
  Werd uiteindelijk 200.000 baht en minder ging ze echt niet.Andersom is het nog erger, als je een ex-man moet traceren van een meisje waar je verliefd op bent geworden om te scheiden.Die hebben een prijs in der hoofd en daar wijken ze niet vanaf. Succes.

  • Dries zegt op

   Eduard,

   ik vind dit een slechte manier van scheiden, dit is gewoon afpersing.

  • theoS zegt op

   @ Ben, geld vragen mag niet en is afpersing waar een hoge straf op staat in Thailand. Mijn ex Thaise probeerde dat ook en mijn Thaise advocaat zei tegen haar dat zij een buskaartje naar huis kon krijgen. Vuurspuwende draak. Ik heb toen mijn vlucht naar A’dam vervroegd met een aantal weken, op aanraden van de Thais uit het dorp en heb de scheiding in Nederland gedaan. Scheiden is een civiele zaak waar je niet voor in Thailand hoeft te blijven maar hun kunnen daar een criminele zaak van maken door op het vliegveld drugs in je bagage te stoppen. Kreeg van de NL Ambassade een noodnr wat ik dag en nacht kon bellen. In Nederland aangekomen een kamer gehuurd, ingeschreven en advocaat via de bijstand gekregen. Was gratis. Heeft anderhalf jaar geduurd en is erkend in Thailand. Belde haar op vanuit Nederland en vertelde haar dat ze het heen en weer kon krijgen. Telefoon roodgloeiend. In Thailand de scheiding laten registreren, met wat hulp van de Ambassade, daar de betreffende Amphur het niet wou doen, en klaar was Kees.

 6. eduard zegt op

  Vergeet het belangrijkste nog te plaatsen. Mijn vriend had advertentie s gezet met foto van haar en vermist erboven geplaatst. Kreeg na 3 dagen respons, kostte 10000 baht.

 7. Karel zegt op

  Even googelen, had je ook zelf kunnen doen:

  https://www.angloinfo.com/how-to/thailand/family/marriage-partnerships/divorce

  https://www.samuiforsale.com/family-law/divorce-in-thailand.html

  https://www.thaivisa.com/forum/topic/639140-divorce-with-missing-wife/

  • Ben zegt op

   Thanks Karel > ‘one spouse has been adjudged to have disappeared, or as left his or her domicile or residence for more than three years and being uncertain whether he or she is living or dead’ > op de http://www.samuiforsale.com site : ik had al heel wat gegoogeld maar eerste keer dat ik dit argument ontdek !

   • Rob V. zegt op

    In 1990 is de Thaise wetgeving omtrent scheiding aangepast. Dit maakt het mogelijk om te scheiden als een man of vrouw reeds 3 jaar lang apart van elkaar wonen. Die wetswijziging kwam bijvoorbeeld de kroonprins gunstig uit toen hij rond die begin jaren 90 van zijn vrouw Soamsawali Kitiyakara (nichtje van koningin Sirikit) wou scheiden.

 8. tonymarony zegt op

  Beste Ben ik denk dat je de loterij heb gewonnen met zo een boodschap want het had anders kunnen aflopen als ze jou had gevonden dus in de handen wringen en god op je blote knieen danken en weer rustig slapen , het beste met je nieuwe relatie en pas op de volgende keer een gewaarschuwd mens telt voor 2 ook in belgie.

 9. LakLao zegt op

  Eénzijdig scheiden is mogelijk maar het duurst wel eventjes. Voor zover ik het herinner kreeg de ex van mijn vrouw 6 maanden de tijd om naar de rechtbank te komen. Dat deed ie dus niet natuurlijk meneer wou ook geld. Na het verstrijken van die termijn moest mijn vrouw zich gaan aanbieden op de rechtbank met de dorpsoverste en een getuige en toen was alles in orde. Natuurlijk alles onder begeleiding van een advocaat en dat kostte iets van een 10000THB. https://www.thailandblog.nl/wp-content/themes/thailand/images/submit.gif

 10. Ben zegt op

  Bedankt Thailandblog’gers > jullie hebben me al wat zéér nuttige informatie bezorgd !!!

 11. Dries zegt op

  Dag Ben,

  je kan scheiden in België als je huwelijk in België officieel is geregistreerd.
  Je kan ook scheiden in Thailand maar dan neem je best een Thaise advokaat.

  Je kan ook informatie inwinnen bij de Belgische Ambassade in Bangkok omdat je daar bent getrouwd.
  Zij hebben immers het affidavit afgeleverd. Belgische Ambassade kan ook maar enkel informatie geven, ze gaan de scheiding niet voor jou regelen, dat moet je zelf regelen.

  Ik zou de Thaise ambassade in België daar echt niet mee lastig vallen want je vrouw woont waarschijnlijk niet in België.
  Want de Thaise ambassade is bedoeld voor Thaise onderdanen te helpen.
  Tenzij ze met haar Visum naar de Schengenzone is gereisd en je dat niet heeft verteld, ze kan ondertussen reeds bij iemand anders hier in Europa wonen.

  Het is ook mogelijk dat haar vrienden en familie bewust liegen tegen jou over haar afwezigheid.
  Als ze spoorloos zou verdwijnen, dan zou haar familie en vrienden dat ook wel hebben gemeld aan de Thaise politie en zou je daar als echtgenoot ook worden over aangesproken als je de volgende keer naar Thailand reist.

  Het gemakkelijkste is natuurlijk dat je haar zou kunnen terugvinden, ermee praten over scheiden en dat ze het document voor scheiding tekent, je brengt dan gewoon het document binnen in Bangkok in Thailand.
  Jullie kunnen ook samen naar de bevoegde instelling gaan om samen het document te tekenen.

  Dries

 12. Theetje uit Huissen zegt op

  En als de mogelijkheid er is alles opnemen op band zodat je bewijsmateriaal hebt. Heb dat meegemaakt met mijn Thaise vriendin(nu vrouw) en haar toen echtgenoot( Amerikaan). Ze hebben via/met een Thaise advocaat contact kunnen maken en alles opgenomen het heeft geholpen. Duurde alles bij elkaar nog wel ong. 1 jaar.

 13. Martin zegt op

  Trek de kosten af van de sinsod voor je nieuwe vrouw…. Je eerste vrouw wil waarschijnlijk cashen met een Thaise advocaat kan je wat van de afkoop afkrijgen… maar de buidel moet open…

  Beschouw het als leergeld, en trouw niet met de volgende dame die hetzelfde zou kunnen doen met je….kijk de kat uit de boom..

  Milk the cow is een spelletje hier…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website