Lezersvraag: Problemen met Top Charoen Optical in Chiang Mai

Beste lezers,

Hierbij mijn verhaal over Top Charoen Optical in Chiang Mai. Ik merkte dat mijn zicht slechter werd dus gingen wij naar de opticien om de hoek om mijn ogen na te laten meten. Top Charoen Optical, Lampoon Road, Chiang Mai. Daar bleek dat er sterkere glazen nodig waren. De beste kwaliteit progressive lenses (vari focus) besteld die leverbaar was. Aanbetaald TBH 6.500.

Toen de bril afgeleverd werd, was er een probleem: Zicht dichtbij en veraf was goed, maar de tussenafstanden niet. Het computerscherm had de vorm van een halve cirkel en de tafel stond niet meer horizontaal maar had een helling van 30 graden of zoiets. Men verzekerde ons dat dit even wennen was voor de ogen en dat het allemaal goed zou komen. Als dat niet zo was dan konden we terugkomen en zou het probleem opgelost worden. De rest betaald TBH 15.521

Garantie was 14 dagen en het werd niet beter en wij dus terug binnen die 14dagen. Omdat we met spoed naar NL moesten i.v.m. een begrafenis spraken we af dat we begin februari hierop terug zouden komen. Geen probleem. Ze kenden ons.

In NL hebben we voor de zekerheid bij onze eigen opticien de ogen na laten meten en het bleek dat bij 1 oog een iets andere sterkte nodig was. Opticien netjes de gewenste sterktes enz. opgeschreven op zijn kaartje. Bij terugkomst in Chiang Mai wij terug naar onze vriendelijke dames. Geen probleem. Het glas zal vervangen worden volgens voorschrift van “onze dokter”. Maar geen resultaat. Zelfde probleem. Voorstel: We zullen de bril terugsturen en alle twee de glazen vervangen. Resultaat: Zelfde probleem.

We vonden het welletjes en eisten ons geld terug. Toen begonnen de problemen. In die winkel lopen vier meisjes. Een optometrist, een opticien, een meisje voor het brengen van de glaasjes fruitsap en nog een die ook iets deed zo af en toe. Twee meisjes spraken een beetje Engels, maar toen ineens een heel stuk minder. Dus werd er een collega van een andere winkel bijgehaald. Die sprak goed Engels en die stelde voor dat zij nog 1 keer de glazen wilden vervangen en beloofde: NIET GOED, GELD TERUG.

Okay. We geven ze nog 1 kans. En weer geen verbetering. Dus dan maar geld terug. Niet dus. Die juf waar we de afspraak mee hadden gemaakt was niet meer bereikbaar en haar naam wilden ze niet geven. Er werd weer een andere collega bij gehaald die ook goed Engels sprak. Niet dus. Wij stonden daar tegenover vijf mooie meiden op een rij die ons lief aan stonden te gapen, maar er was er geen een die iets kon beslissen of iets deed. Zijn toen een goede Thaise kennis gaan halen. Die kreeg voor elkaar dat ze voor de zoveelste keer hun baas gingen bellen, maar die hield zijn poot stijf en het enige wat gedaan kon worden was het vervangen van de glazen. Dat schiet dus niet op. Bovendien reisden we volgende dag naar huis. En dat wisten ze. Dus wij naar huis. TBH 22.021 armer en geen bril. Begin er nu ook aan te twijfelen of die glazen daadwerkelijk zijn vervangen.

In oktober zijn wij weer terug in Chiang Mai. Wat zijn uw ervaringen en beter nog: Wat kunnen we doen om mijn geld terug te krijgen?

Groet,

Gerard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Problemen met Top Charoen Optical in Chiang Mai”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Als ik de hittepetitjes zie, die in brillenwinkels werken, onberispelijk gekleed in bedrijfskleding en met make-up tot in de puntjes verzorgd, krijg ik niet de indruk dat ze ergens verstand van hebben anders dan van make-up. Ik heb vorig jaar mijn nieuwe bril gekocht bij Het Huis in Nederland. Daar werken tenminste professionals.

 2. Cornelis zegt op

  Bij variofocus glazen is niet alleen, zoals bij alle brillen, de juiste sterkte van belang, maar ook – en vooral – de overgang tussen het deel voor veraf en het leesgedeelte. Daar worden veel fouten mee gemaakt en het zou me niet verbazen als dat in uw geval ook mis is gegaan. Een dergelijke bril met de juiste sterktes maar een niet specifiek op uw ogen aangepaste overgang kan dan slecht uitvallen. Is mij in NL ook eens overkomen met een bril van een van de bekende ketens, de bril is 2x opnieuw gemaakt voor e.e.a. in orde was.

 3. Pim zegt op

  Zoiets is mij de eerste week overkomen .
  Eindelijk eens een oog opmeting in plaats van een leesbril in NL .waar je op de markt maar een schatting maakte of je de krant wel kon lezen .

  Uiteraard bij een Top winkel met die mooi opgemaakte poppen is het wel leuk om dat te laten doen bij het genot van een glaasje jus d’orange.
  Bij een prachtige glimlach met stralende ogen en sneeuwwitte tanden wist Khun Mo met haar maatje 36 mij over te halen een duur montuur aan te schaffen waar naar later bleek heel veel ladyboys hun oog op lieten vallen .
  Na enkele uren waren de ramen klaar om ingezet te worden .
  Het was even wennen zoals mij gezegd werd .
  Dat heb ik geweten .
  Al zeer snel wist ik de weg naar dat mannetje op de markt die mij voor 75 Thb al jaren gelukkig maakt met zijn kwaliteit waar ik soms even een schroefje van moet aandraaien.
  Ik heb er wel twee voor als het schroefje per ongeluk op de grond valt .

 4. J.Jordaan. zegt op

  Het sterft van die winkels van TOP CHAROEN OPTICAL. In Patatya lijk het wel op een soort 7/11. Overal mooi geklede dames goed opgemaakt. Winkels, je ziet er nooit geen klant. Bij mij in het dorp is er ook een gekomen, natuurlijk vlak naast een bestaande brillen winkel. Ook nooit geen klant en wel drie dames binnen.
  Het enige wat ik doe is dat ik daar mijn lensenvloeistof koop (wel goed kijken naar de houdbaarheids datum. Als het zo ver is bestel ik daar nieuwe lensen. Ik heb maandlensen. In een pakket zitten lensen voor 6 maanden.Altijd mijn merk wat ik al meer dan 12 jaar draag. Bausch&Lomp. Mijn gezichtvermogen is al jaren niet achteruit gegaan. De laatste keer wilde zij mij een ander merk aansmeren natuurlijk niet op ingegaan. Wat wil je nauw verwachten van winkels zonder klanten met goed uitziende
  dames zonder klanten. Wat zou hun salaris zijn? Zouden ze met een opleiding die bij een opticien past daar wel werken?
  Mijn advies. Ga gewoon in Thailand naar een oogarts en laat alles opmeten.
  Ga met die gegevens naar zo’n winkel. Het enige wat hun dan doen bestellen wat de arts voorschrijft.
  J.Jordaan.

 5. DIRK zegt op

  Hallo,

  Ik heb hetzelfde probleem gehad….in België

  Jammer genoeg was de belgische opticien niet zo flexibel….:-( Zijn computerprogramma kon niet foutief zijn..
  Ik ben dan naar een oogspecialist geweest, welke tot een heel ander concept van glassterkte kwam. Hij wees me erop dat er personen waren welke zich helemaal niet konden aanpassen aan de progressieve glazen, en het bij aparte brillen moesten houden.
  Sindsdien ga ik bij de “Hans”, en 1 keer per jaar op controle bij de oogspecialist.
  Dit ondertussen al 10 jaar….en twee keer de glazen moeten aanpassen.

  Dirk

 6. Sjaak zegt op

  Het is al een tijdje geleden dat ik in Thailand nieuwe brillenglazen nodig had. Had nooit problemen. Ik zou de echter eens aan denken om de politie erbij te gaan betrekken, maar wel eerst van te voren aankondigen. Misschien helpt het dreigement al.

 7. eddy willems zegt op

  Ik heb hetzelfde probleem gehad in Khon Buri. Gelukkig kon het verholpen worden na de 3é keer glazen aanpassen omdat ik nog een bril had met dezelfde glazen en het hier enkel een reserve exemplaar betrof. Sedertdien koop ik enkel nog in Europa mijn bril.

 8. Lenthai zegt op

  Alle Top Charoen winkels hier zijn franchisewinkels, dus ze betalen een fee voor de naam en ze moeten de produkten van Top Charoen hoofdkantoor afnemen.
  Dus geld teruggeven kost hun zelf geld en dat doen ze dus niet. Ik vind uit Eigen ervaring de kwaliteit en service van zelfstandige opticiens, dus die een eigen winkel en voorraad hebben veel beter en ook nog vaak goedkoper.
  Maar die meiden bij Top Charoen zien er lekker uit, dus daar betaal je ook voor.

 9. Maikel zegt op

  Ik heb zeker 3 brillen voor een goede prijs bij dezelfde brillen zaak gekocht zonder een probleem. de brillen heb ik nog steeds en de service was perfect. Ik heb drie brillen voor de prijs van een bril in Nederland gekocht. Bij de opticien in Nederland is hetzelfde ook met de sterkte overkomen dus het is niet alleen in Thailand waar het gebeurt. Niet alles in Nederland is perfecter.

 10. A.v.Klaveren zegt op

  Ik ben hier nu een maand of 8 en had problemen met mijn leesbril, ik was er op gaan zitten.
  Eigenlijk was het ook voor mij nodig om opnieuw mijn oogsterkte op te laten meten, maar van verschillende(farang) kanten al vernomen dat ,t hier niet goed wordt gedaan.`
  Toen men mijn ogen wilde opmeten werd ook 1st naar de dikte van mijn eigen glazen gekeken, en NIET naar mijn ogen.
  De glazen zijn hier meestal van plastic en optisch een stuk slechter dan wat wij gewend zijn in europa, zeker voor dubbelfocus glazen !
  Ik kon mijn bril laten repareren bij een oud mannetje voor 20 bht, soms moet je een beetje hardnekkig zijn in dit land, gelukkig hebben wij hollanders daar meestal geen problemen mee.

 11. pietpattaya zegt op

  Sorry ,maar u ging voor de prijs of de bril?
  Heb zelf leesbril nodig,maar nergens zoveel onkunde als hier tegen gekomen.
  Mijn luie oog wilde men zelfs nog voorzien van een jampotglas pffft
  Wel zeggen erg aardige meisjes die er toppie uitzien,maar nee ergens anders maar voor een bril gaan kijken.

 12. Chris Hammer zegt op

  Een ervaring met Top Charoen was mij genoeg. Een slecht montuur en verkeerde glazen, drie keer terugkomen en nog meer ellende.
  Een zelfde ervaring had ik ooit in Nederland met Hans Anders, die de glazen ANDERS maakte.
  Top Charoen is veel te duur bovendien. Al die werkloze uren van de make-up poppetjes moeten ook betaald worden. Bovendien liggen er soms 3 filialen binnen een afstand van 5 minuten lopen.

  Ik ga nu bij voorkeur niet naar een brillenwinkel in een toeristenplaats, maar daar waar vrijwel alleen Thais komen. Men neem de tijd en is zeer precies.

 13. andre nederpel zegt op

  Gewoon een waardeloze keten met mooie meiden die niets van Engels kennen.
  Ze kunnen het verschil nog niet tussen + of -.
  Ik heb er ook een laten maken voor 20 ruggen en ben hem op de weg van Phuket gelukkig verloren en heb er nu 1 van 199 bath.
  Deze bevalt goed, dus niet meer naar Stop Charoen en aan iedereen af raden.

 14. ReneH zegt op

  Volgens mij kan hetzelfde je ook in Nederland overkomen. Mijn vrouw en ik hebben ons een aantal jaren allebei in Bangkok een bril laten aanmeten bij een Thaise oticien en hebben die et veel plezier diverse jaren gedragen. Of het Top Charoen was weet ik niet, maar dat het was wel een winkel van een keten. Mijn vrouw heeft daarna nog een keer nieuwe glazen gekocht bij een andere winkel in Thailand, omdat we toen niet in de buurt van de eerste winkel waren. Weer prima. Je kunt overal pech hebben. En ga bij Hans Anders of bij Het Huis je geld een terugvragen? Dan staan ze ook niet te juichen.

 15. arie zegt op

  Hoe heette dat artikel een paar weken geleden ook al weer? In Thailand is goedkoop duurkoop?? Zoiets. Ik begrijp niet waarom je in Thailand een bril koopt van ruim 20.000 Baht terwijl je die voor dezelfde prijs in Nederland kan kopen. Zeker als je niet in Thailand woont. Maar goed dat mag een ieder weten, maar een bril voor die prijs en dan bij een winkel die ik niet ken, dat zou ik ook in Nederland niet doen.

 16. Spriet zegt op

  Ik heb twee maal een bril gekocht, over 8 jaar. De eerste die brak af en na Zes weken. Ze zeiden dat ik het zelf gedaan had. Ik werd woedend en zei dat ik niet buiten ging alvorens er een accoord was. Ten slotte gingen ze iemand erbij halen en deze persoon steld voor van 500O bat te geven en alles zou in orde komen. Ik zei 3000 en liet het opschrijven.

  Mijn volgende bril heb in in Phuket town ( waar geen touristen komen) besteld die kan ik na 4 jaar nog gebruiken, maar mijn ogen zijn weer veranderd. Charoen zal ik zekers niet meer gaan.

 17. Spriet zegt op

  Ik heb al twee maal bij Charoen slechte ervaring gehad en ben nadien Naar Phuket Stad gegaan en ga nooit meer naar de Charoenwinkels

 18. Rob Jansen zegt op

  Koop al zeker 20 jaar geen brillen meer in Nederland, maar altijd in Thailand bij Top Charoen. Ook voor mijn vrouw en twee zoons die inmiddels 30 en 32 zijn. Ook toen wij in Singapore woonden kochten wij de brillen (voor de opgroeiende zoons dus ook) altijd in Thailand. En altijd bij dezelfde Top Charoen zaak in Bangkok. Niet alleen leuk uitziende meiden daar maar ook zeer vakkundig. Overigens is het niet zo moeilijk om met de computer gestuurde oogmeet apparaten een lens recept te krijgen dat netjes wordt uitgeprint voor de lensmonteur. Je moet het apparaat wel serieus bedienen natuurlijk, en goed luisteren naar de feedback van de patient. Meestal ook binnen twee, drie dagen klaar. Ikzelf geen cylinders, maar wel varifocus, prima lenzen van Japans merk Hoya. Vrouw ook varifocus. Zoons alleen verziend. B&L , Essilor of Zeiss. Zoons dragen tegenwoordig contactlenzen, die ze in NL via internet kopen. Wat mij betreft alle complimenten voor de brillen in Thailand, en voor schat ik minder dan 1/3 van de NL prijs. Na de koop service ook perfect voor loszittend, of missend schroefje. Ik heb zeker geluk gehad door een goede franchise nemer in BKK gevonden te hebben? Zit in het verlengde van Soi 4 Sukhumvit.

 19. martin greijmans zegt op

  Ik heb een goede ervaring met een bril aanschaffen.Ben vorig jaar geslaagd in Huahin met een bevredigend resultaat.Niets aanbetaald dus boter bij de vis,totaal kosten Bath400

 20. Mat zegt op

  heb de zelfde ervaring met eem top charoen zaak in Pattaya, ruim 30.000 bht betaald voor meekleurende varifocus glazen. Kon er maar niet aan wennen, en het heefy heel lang geduurd voor ik weer afstanden in kon schatten. Maar na 8 maanen begon de meekleurende folie al te bladderen, en wred het zicht nog slechter.
  Terug naar de winkel, maar daar zat geen garantie op, kon nieuwe glazen kopen, wederom ruim 30.000 bht.
  Toen maar contact opgenomen met mijn NL leverancier, en die heeft bij mijn eerst volgende bezoek aan NL, voor een uitstekende bril gezorgd, en ook nog eens een stuk goedkoper!!!

 21. Angela Schrauwen zegt op

  heb ook al verschillende keren een leesbril met zonbescherming gekocht bij deze winkel. Vorig jaar in Cha-am kon ik echter bij afrekening niet met mijn visa betalen alhoewel op voorhand gevraagd. Ze aanvaarden slechts contante bathjes….

 22. Wietske zegt op

  Sommige mensen zoals ik kunnen niet wennen aan vario focus.dat hoeft dus niet de schuld te zijn van top charoen. Ik heb een vario focus bril in Nederland gekocht en na enkele malen klagen na 3 maanden proberen teruggebracht bij de winkel in Nederland,dat Is garantie dus ik krijg een nieuwe enkelvoudige glazen gratis.
  Toen ik nog in Thailand woonde en daar vroegtijdig slijtage aan een bril kreeg was dat ook pech voor mij. Enorme prijsverschillen overigens waar je je bril koopt in Thailand.

 23. vertongen jenny zegt op

  Beste,
  ik heb ook enkele jaren geleden naar zo een opticien geweest in chang mai,
  maar ben daar zeer tevreden over. De naam weet ik niet meer
  Groetjes Jenny

 24. theo zegt op

  Beste brillenkoper. Als je in Thailand GELD terug wilt krijgen moet je de handigheid van hans kazan(beroemd goochelaar)bezitten.
  heb hier al mee te doen gehad op verschillende nivos.in bangkok hospital moest ik mijn visum verlengen. dat deden zij natuurlijk wel even. kosten 3000 bath voor de
  moeite en de foto????uiteindelijk zijn we toen zelf naar de immigration gefietst en alles was in orde. teruggekomen in het hospital kregen we meteen het GELD
  terug. althans dat dachten wij.na heel veel werk en veel verloren tijd lukte het ons en voelden wij ons toch een beetje(veel) hans kazan.
  nederlanders kijk uit met iedere aanbetaling waar dan ook. want GELD in thailand terug krijgen van wie dan ook is en blijft een goocheltruc.
  succes allemaal.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Ik volg je even niet goed.
   Waarom geef je eerst het hospitaal 3000 Bath en ga je daarna zelf ?
   De vergelijking met Hans Kazan ontgaat me volledig. Een van de typetje van Andre Van Duyn daarentegen…

 25. reinold zegt op

  Heb mij twee maanden terug een bril aangeschaft bij charoen in san sai (chiang mai)
  + nog een tweede zonnebril voor mijn meisje.
  Vriendelijke bediening en glaasje fruitsap alles ok.
  na twee weken was er een klein stukje glas tussen de montuur afgesprongen,terug naar charoen hadden immers een garantie kaart
  Deze bleek van geen enkele nut te zijn ,ze beweerden bij hoog en laag dat mijn bril gevallen was en ik weet zeker dat da niet het geval was.
  Ik zou zeker geen bril meer bij charoen kopen (bij charoen is het enkel om geld te doen)
  groetjes aan ale lezers


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website