Lezersvraag: Officiële huwelijksdocument is zoek

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 december 2019

Beste lezers,

Mijn zoon (32) is in Thailand 5 jaar geleden getrouwd met een Thaise vrouw( 32). Zij heeft nu inburgeringsexamen gehaald en ze willen zich in Nederland vestigen en een gezin starten.

Alle papieren zijn in orde behalve dat ze het officiële huwelijksdocument (roze papier) niet meer hebben en niet meer de officiële geboorteakte. De Thaise overheid legaliseert de kopieën en de Nederlandse ambassade ook.

De gemeente Amsterdam, waar mijn zoon is ingeschreven, accepteert de gelegaliseerde kopieën, maar wil ook de officiële documenten zien.

Helaas hebben mijn zoon en zijn vrouw deze niet meer. Wat te doen?

Groet,

Jantine

5 reacties op “Lezersvraag: Officiële huwelijksdocument is zoek”

 1. theoS zegt op

  Voor het huwelijks document moet hij, samen met zijn vrouw, naar de Amphur waar zij getrouwd zijn en verzoeken om een kopie uit het huwelijks register. Voor het geboorte bewijs moet zij naar de stad waar zij is geboren en getuigen vinden die bevestigen dat zij daar is geboren, daarna naar de Amphur waar zij dan een gestempelde en ondertekende brief uitgereikt krijgt dat zij daar is geboren. Een geboorte bewijs wordt maar 1x uitgereikt.

  • Jantine zegt op

   Beste TheoS, bedankt voor je reactie. Het klopt wat je zegt en mijn zoon en schoondochter hebben dit al gedaan. Helaas accepteert de gemeente Amsterdam deze gelegaliseerde en ondertekende kopieën niet.
   Zij willen de originele papieren zien. Terwijl die er niet zijn. Ligt het aan de gemeente misschien waar mijn zoon ingeschreven staat?

   • Adje zegt op

    Vreemd dat Amsterdam dit niet accepteerd. Mijn vrouw en ik hebben 3 jaar geleden precies hetzelfde meegemaakt. Geen originele documenten meer aanwezig. Gedaan zoals eerder hier omschreven is. In Den Bosch zijn de ondertekende en gestempelde en daarna vertaalde en gelegaliseerde papieren wel geaccepteerd.

   • theoS zegt op

    Jantine, het is net als in Thailand, probeer het nog eens, bij een andere ambtenaar. Je kunt, dacht ik, ook bezwaar maken of naar de Ombudsman. Ook is er nog gratis Juridisch Advies. Google maar eens op het Internet. Er zijn in Nederland meerdere instellingen die zich met dit soort gevallen bezig houden. Succes gewenst.

 2. Rob V. zegt op

  Vraag is dus of het huwelijk geregistreerd is door de gemeente? Zo ja dan is de kous af. Zo nee, dan zou je ook nog naar de Afdeling Landelijke Taken (LT, gemeente Den Haag) kunnen gaan. Bij LT kun je buitenlandse huwelijken laten registreren. Als andere Nederlandse instanties dan een verklaring omtrent het huwelijk willen kun je bij LT een uittreksel verkrijgen. Als LT ook een nieuwe trouwakte wil zien is denk ik de amphur de enige uitweg, een trouwakte valt wel een nieuw originele verklaring van te halen (in tegenstelling tot de geboorteakte).

  De geboorteakte is voor inschrijving in de gemeente geen noodzaak, dus ik ga er vanuit dat de Thaise partner gewoon is ingeschreven in het BRP. De (vervangende) papieren rondom die verklaren dat de originele geboorteakte verloren is gegaan zou moeten volstaan. Als de gemeenteambtenaar daar anders over denkt kunnen ze dat intern laten onderzoeken. De gemeente zou dan uiteindelijk wel aan het verstand moeten kunnen komen dat dit de papieren zijn waarmee ze het moeten doen.

  Zolang de Thaise in het BRP ingeschreven is (wat de gemeente ook moet doen zonder geboorteakte etc.) is er met de overige papieren geen haast. Zolang er geen naturalisatieprocedure wordt gestart kun je prima af zonder de geboorte akte (of verklaring dat de originele geboorteakte verloren is gegaan in persoon X werkelijk persoon X is geboren te …). Een verse huwelijkseakte kunnen ze nog eens achter aan gaan bij de volgende vakantie naar Thailand. Omtrent de geboorteakte zouden ze ook een klacht in kunnen dienen bij de Ombudsman. Dat wil onwillige ambtenaren ook nog weleens op andere ideeën brengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website