Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin wil de Nederlandse taal leren zodat we een MVV kunnen aanvragen. Ze is gestart met wat eigen inspanningen on-line. Ik zie ze daarmee worstelen en ook dat ze maar moeilijk vorderingen maakt. Ik wil haar dan ook best een taalcursus laten doen. We hebben twee 6-weken cursussen gevonden:

 • www.nederlandsleren/bangkok.com/nl in BKK natuurlijk
 • www.learndutchinthailand.com van ITL in Nakhon Sawan

Gezien haar woonsituatie zou de optie te Nakhon Sawan het best passen, echter de sites bekijkende, heb ik meer vertrouwen in de eerste optie.

Heeft er iemand ervaringen met een van deze organisaties en/of andere alternatieven, die zie ik dan graag in de reacties terug.

Alvast dank voor de reacties.

Groet,

Jan

 

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Nederlandse taal leren voor Thai en ervaringen?”

 1. Willem zegt op

  Hallo Jan. Mijn vrouw heeft Nederlands geleerd bij Richard die een klein schooltje heeft in Bangkok. Hij doet het op een leuke manier en heeft een heel groot slagingspercentage. Mijn vrouw heeft in 6 weken tijd Nederlands geleerd en slaagde met bijna allemaal tienen voor het examen. info@nederlandslerenbangkok.com is het email adres of google hem.
  Succes

  • maryse zegt op

   In zes weken tijd Nederlands geleerd?? Je vrouw is een taalwonder of de leraar is een tovenaar…

 2. Wil zegt op

  Ik woon in Chiang Mai en heb ervaring met Nederelands geven. Maar is ws te ver weg voor haar?

  • tom bang zegt op

   Ok maar het moet wel Nederlands zijn en vast.

  • Jan zegt op

   Wil,
   CM is inderdaad te ver weg en past niet in de woon/leef situatie.
   Toch bedankt voor je reactie.
   gr.,
   Jan

 3. Wil zegt op

  PS Jan, kan ook via Skype

 4. Rob zegt op

  Beste Jan,
  Mijn vriendin heeft het zelf geleerd online en met het officiele inburgerings pakket van de overheid, en ook met online lessen van Ad Appel.
  Ik ken wel meerdere mensen die in Bangkok bij ene Richard een cursus gevolgd hebben en die allemaal geslaagd zijn, hij kan zelfs tijdelijke woonruimte voor haar regelen.
  Succes.

  • Rob V. zegt op

   De materialen van Ad zijn inderdaad prima (deels gratis, deels te koop: website, app, boek etc. zowel lesstof als oefenmaterialen). Vooral met wat begeleiding met de uitspraak (dat kan ook via Skype oid) valt daar heel goed zelf mee te leren. Dan hoef je dus niet naar een taalschool. De officiële overheids materialen zijn een stuk minder leuk/toegankelijk.

 5. jan zegt op

  ik heb er ervaring mee, ik ken beide scholen ben er geweest.
  Ik weet niet of je vriendin goed kan lezen en schrijven in het Thais, en kan ze een beetje redelijk Engels dan kan ze naar de school in Bangkok , bij de Nederlander Richard Kieft.
  kan ze de taal niet zo goed dan naar de andere school bij Bruno Massin .
  maar als ze heel goed is , echt heel goed kan ze in 3 maanden slagen bij Richard , ander plak maar een 0 achter de 6 weken , het is heel moeilijk nu de inburgering halen in Bangkok.
  er is nog een school in Bangkok , http://www.easylanguagecenter.com/ bij leraar Rob ook een Nederlander , die zit op een mooie plaats bij de metro enz.

  mijn vriendin zat er 2 jaar kon het niet , ik ben gestopt , veel geld kwijt.
  succes, gr , j.verduyn@home.nl

  • René zegt op

   Wij hebben hele slechte ervaringen met Bruno.
   Mijn vrouw had hier eerst les, maar het niveau was niet best.
   Ik heb hem enkeke vragen gesteld en kreeg een antwoord met diverse taalfouten.
   Meteen gewisseld naar de school van Richard en in één keer geslaagd.

   Mvg.
   René

   • Leo Th. zegt op

    Even muggenziften, ‘hele’ slechte ervaringen? Dus geen ‘halve’ slechte ervaringen of bedoelde je ‘heel’ slechte ervaringen? En na ‘enkeke’ vragen gesteld te hebben aan een taaldocent verwacht je inderdaad geen antwoord met taalfouten. Sorry René, ik plaag maar wat en ik ben in ieder geval blij dat je vrouw de cursus bij Richard goed heeft afgerond.

  • Roland Slegers zegt op

   Beste Jan,

   Ik vindt je wel heel erg negatief. Richard vraagt bij het intake gesprek of ze geletterd is, m.a.w. of ze het alfabet kent… Het komt inderdaad voor dat mensen minder geletterd zijn, in dat geval is niet vreemd dat ze er langer over doen. Maar om te stellen dat het dan 3 maanden duurt of 60 weken, is natuurlijk onzin. Dat kun je niet zo stellen. Jouw ervaring is jouw ervaring, die geldt niet per definitie voor anderen en je stelt het nu wel zo. Niets is indicatief en geldt per definitie voor een ander.

   Richard geeft ook geen enkele garantie dat ze zal slagen, alleen heeft hij volgens mij wel een slagingspercentage van boven de 90%… Maar vraag hem dat zelf voor alle zekerheid.

   Gezien mijn ervaring, en die van anderen, denk ik dat jouw geval een uitzondering is.

   • jan zegt op

    ja het klopt , het is natuurlijk voor ieder individu niet te voorspellen .
    maar mijn vriendin was niet geletterd ,dus kon niet bij Richard , die heeft overigens de mooiste en beste school , is ook een echte leraar.
    Zij ging naar Bruno , dit is een Belg , heeft niet het mooiste les materiaal , allemaal copy materiaal , niet compleet programma , ze kunnen niet op het internet het hele programma doen , ik weet niet hoe het nu is daar , maar ik zag er veel die niet geletterd zijn die zitten zomaar een jaar op school echt.
    ze leren eerst het Thai en daarna pas het Nederlands , echt moeilijk en vooral voor ouderen na de 35 jaar.

 6. Hansest zegt op

  Jan,
  Richard in BKK is heel erg goed. Mijn partner is daar ook geslaagd en inmiddels een jaar in Nederland.
  We hebben reeds een aantal kennissen in Nederland en alle dames hebben goede resultaten bij Richard behaald. Aardige man, rustig, kent zijn vak. Krijg je geen spijt van.
  Hij heeft ook adressen dichtbij zijn school waar dames van verreweg kunnen verblijven tijdend de 6 weken studie.
  groet, Hansest.
  (Ik mag op deze website geen reclame maken maar denk dat dit antwoord wel toelaatbaar is)

 7. Peter zegt op

  Mijn vrouw is net geslaagd voor het inburgerings examen. Ze heeft 6 weken les gehad van Richard in Bangkok. Hij doet het heel goed en houd jou ook op de hoogte van de vorderingen van je vrouw of vriendin. Richard is de beste.

 8. Louis Tinner zegt op

  Mijn vriendin is met fantastische cijfers geslaagd voor het “nieuwe” examen. Zij heeft bij Richard van der Kieft gestudeerd, school zit in Sukhumvit.

  http://www.nederlandslerenbangkok.com

  Veel succes met de keuze.

 9. Jan Hoekstra zegt op

  Ik en mijn vriendin hebben een goede ervaring met de school van Richard van der Kieft.

  Zijn website http://www.nederlandslerenbangkok.com

 10. Roland Slegers zegt op

  Het lijkt wel een beetje eentonig te worden, en ik heb echt geen aandelen…

  Ik heb me hier al enige jaren geleden in verdiept, mijn vrouw heeft er enige jaren over gedaan voordat ze de knoop doorhakte en toch naar Nederland wou komen. Al die jaren staat de school van Richard al nummer 1.

  Mijn vrouw sch**t 3 kleuren str*nt… Ze had nog nooit een examen gedaan… Nog nooit, dus dat was een hele stap. Ze heeft alleen lagere school…

  Ze heeft 6 weken les gehad van Richard en is met vlag en wimpel geslaagd. Een 8 en twee 10-en.

  Ze heeft er wel heel serieus en hard aan gewerkt, en ik ben heel erg trots op haar.

 11. Collin zegt op

  Hallo Jan,

  Khon-kaen is ook mogelijk,mijn vrouw heeft het daar geleerd.
  Het totale traject duurde hier drie maanden,daarna het examen gedaan en in de eerste keer geslaagd.
  Dit ging niet vanzelf natuurlijk maar voor iemand die niet zo veel scholing had gehad was ik aangenaam verrast.
  De leraar is Ohm van der Vlies,hij heeft vele jaren in Nederland gewoond,spreekt zelf Thai en Laos dus voor de mensen hier in de I-saan erg makkelijk.
  Gewoon ff googelen.
  Succes.

  • Jacques zegt op

   Deze man is zeker aan te bevelen. De vrouw van mijn stiefzoon is daar ook intern geweest en in een keer geslaagd met hoge cijfers. Ohm is de zoon van een Thais/Nederlandse kennis van mij een mede daardoor een bewuste keuze.

 12. Sidney Vastenhout zegt op

  Ik heb een goede ervaring met de school van Richard. Mijn vrouw leerde in 6 weken voldoende om voor het inburgeringsexamen te slagen. Naast de klassikale lessen was zij overigens ook heel fanatiek met haar huiswerk en YouTube. Die inzet moet je wel hebben. Met alleen de lessen red je het niet denk ik. Huiswerk trouw erbij doen, helpen via skype en met veel inzet is het mijn vrouw wel in 1 keer gelukt.

 13. Jan zegt op

  De twee opties waren inderdaad bij Richard vd Kieft en Bruno Massin (ITL). Kosten (met huisvesting) zijn nagenoeg gelijk.
  Ik stelde de vraag al omdat ik zelf, gezien de vindbare reviews, het beste gevoel had bij Richard.
  Dit wordt eigenlijk ook bevestigd in jullie reacties.
  Gezien de woonsituatie van mijn vriendin (Phetchabun) hebben we toch maar besloten om te starten bij Bruno. Ze kan dan in de weekenden huiswaarts en haar Tamarind bomen verzorgen.
  Mochten we bij Bruno (ook) slechte ervaringen opdoen, zal ik deze graag terugkoppelen.
  Voor nu alvast bedankt voor al jullie reacties.
  Gr., Jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website