Beste lezers,

Ik heb een variant op ‘hoelang mag je in Thailand verblijven zonder uitgeschreven te worden?’

Wanneer ik nou een vakantiehuisje in Nederland koop en ik verblijf daar vier maanden per jaar, maar mag daar niet ingeschreven staan omdat de gemeente dat niet toestaat. En verblijf de andere 8 maanden in Thailand. Dan schrijf ik mij in, bij mijn dochter (ik denk dat dat heel veel gebeurt).

Staat de Nederlandse overheid dat dan toe?

Groet,

Compuding

43 reacties op “Lezersvraag: Naar Thailand maar niet laten uitschrijven in Nederland, kan dat?”

 1. Singtoo zegt op

  Hier staat een uitleg,
  http://www.overwinteren.com/Infopaginas/Langvanhuis/Nlregels.html
  In hoeverre dit correct is kan ik uiteraard ook niet bevestigen.

 2. leon zegt op

  Moderator: graag een reactie op de vraag.

 3. Jacques zegt op

  De vraag is eerder al langs gekomen als reactie. Daar heb ik toen -met verwijzing naar mijn artikel: Verblijf in Thailand, woonadres in Nederland? (geplaatst 11 april 2013)- op gereageerd. Hierbij nogmaals mijn reactie.

  1. Wanneer je eigenaar bent een vakantiehuis en je kunt je op dat adres niet in laten schrijven bij de gemeente dan is dat geen woonadres en ben je geen ingezetene van die gemeente.

  2. Inschrijving bij een dochter zonder daar te wonen levert ook geen woonadres op.

  Bij controle op het adres van inschrijving zal de conclusie zijn dat hier sprake is van een spookburger: wel ingeschreven staan, maar er niet wonen.

  Dit betekent dat men, na adres onderzoek, uitgeschreven zal worden naar het register van niet-ingeschreven personen. Belastingdienst en uitkeringsinstanties zullen controleren of het gevolgen heeft voor belastingaanslagen of uitkeringen.

  Conclusie: de voorgestelde constructie levert geen woonadres in Nederland op en maakt iemand dus ook niet tot ingezetene met bijbehorende (voor)rechten en plichten.

  .

  • Cornelis zegt op

   Je kennelijke obsessie met Bulgaren heeft naar mijn bescheiden mening niets te maken met de lezersvraag waar het hier om draait.

  • Sir Charles zegt op

   Gewoon een Bulgaars paspoort scoren? Nee dank je, wil niet eens een Thais paspoort want ben zeer tevreden met het Nederlandse!

 4. peter zegt op

  Singtoo, graag een bronvermelding waar staat dat de overheid overweegt om het woonlandbeginsel toe te passen bij de aow!!!

  Volgens mij weer een geval van klok horen luiden.
  Nogmaals concrete bronnen aub!!!

  • Singtoo zegt op

   @Peter, Ik geef toe. Het is inderdaad een geval van de klok horen luiden.
   Maar, helaas, word vroeger of later de klepel gevonden.
   Ik hoop van ganse harte dat ik het voor 100% fout ga hebben tegen de tijd dat het voor mij en mijn vrouw zover is.

   • Jörg zegt op

    De AOW is vooralsnog van het woonlandbeginsel uitgezonderd, omdat de AOW een ouderdomspensioen is dat wordt opgebouwd. Ik ben bang dat ze daar in de toekomst mogelijk anders over gaan denken.

 5. david H. zegt op

  Spijtig voor NL’ers , in Belgie kan je zonder uitschrijving maximum een jaar weg als tourist, wel eerst even officieel bevestigen op dienst bevolking , zo heb ik al een 5 tal jaren 1 jaar tot bijna 15 maanden doorlopend in Thailand verbleven , mits daarna vlucht terug Belgie voor een paar weken
  Ander land andere wetten , soms beter soms slechter…

  • Stevie zegt op

   Steven,
   Belgen die een uitkering ontvangen zoals een mindervalide of een bruggepensioneerde die voor een deel uitkering ontvangt in afwachting van zijn echt pensioen mogen maximum 4 weken per jaar in het buitenland vertoeven .

   Deze uitkeringsgerechtigde Belgen die in het buitenland gaan wonen schrijven zich niet uit om dat ze dan logischer wijze hun uitkeringen verliezen jij hebt het waarschijnlijk over werkende Belgen die tijdskrediet opnemen voor een sabatjaar.

   • david H. zegt op

    Neen , ik heb het niet specifiek over sabat jaar of dergelijke, gewoon beschikbaar voor all eBelgen , evenwel als andere situaties de persoon niet uitsluiten ervan , bvb weklozen jonger dan 50 mogen maximaal 30 dagen vakantie buitenland nemen andere uitzonderingen zullen wel bestaan bvb mensen in de ziektewet die op controle moeten soms.
    Ik zelf ben in pensioen en mag zonder uirschrijving 1 jaar weg , mits aangifte .Géén korting op pensioen wegens buitenlandsverblijf (bestaat niet bij ons die mindering).

    ik zou de pfd van dat formulier kunnen bijvoegen , maar dir blijkt op di forum niet mogelijk zo te zien ..ook word buitenlandsadres gevraagd te vermelden, via deze weg blijf je dus ook met alles in regel (Maximaal 3 maand hospitalisatie in Thailand en wel eerst zelf betalen en later terugkrijgen mits de rekeningen en aangifte binnen 24 uur van hospitalisatie aan Belgisch meldpunt , ook wordt je geen levensbewijs gevraagd , vermits je door je inschrijving in Belgie geregistreerd blijft , en ook vermits je jaarlijk terug In Belgie komt ook al is er géén aanmeldingsplicht vreemd genoeg ……., een nieuwe aangifte bewijst trouwens dat je terug was / bent ….. (klein gaatje in deze voorziening)

   • David H. zegt op

    inderdaad dien je te voldoen aan eventuele sociale verplichtingen en daarmede ook de onmogelijkheden om deze afwezigheid te kunnen doe , daar je anders wel weg kan , maar sommige sociale rechten te verliezen …
    Werklozen van 50 en ouder mogen echter wel weg langer dan de voorziene 30 dagen voor jongeren .
    Deze regeling telt in principe voor iedere Belg betreffende géén uirschrijving , maar betrokkene moet dit met zijn eigen specifieke situatie kunnen .
    Pensioen wordt niet gekort , (wij kennen dat niet ) , géén levensbewijs nodig wegens blijvend 1 jaar ingeschreven .
    deze regel is algemene regel , specifieke omstandigheden en uitzonderingen moeten door ieder zelf overwogen worden

   • David H. zegt op

    Link naar pagina van Stad Antwerpen met betreffende tijdelijk afwezigheid , verder wens ik geen discussie er over te voeren om iets wt ik al aantal jaren doe volledig wettelijk , ennatuurlijk kunnen er praktische onmogelijkheden zijn inzalke

    http://www.antwerpen.be/eCache/ABE/4/489.Y29udGV4dD04MDMzOTI3.html

    • Stevie zegt op

     Uw link zegt niets over uitkeringsgerechtigde personen zoals werklozen ,bruggepensioneerden,mindervaliden die maximum 4 maanden per jaar in het buitenland mogen vertoeven indien langer verliest men zijn uitkering en moet men een uitkering aanvragen in het land waar men zich vestigd .
     Daarom dat deze personen zich niet uitschrijven in Belgie uit vrees om die uitkering te verliezen.

     Ofwel ben jij uit uw respectievelijke nek aan het kletsen ofwel geef jij de juiste links met de juiste info.

     • David.H zegt op

      Ik ben hier niet uit mijn nek aan het kletsen ,
      deze link laat zien dat je ingechreven blijft voor max 1 jaar, zegt niets over restricties voor andere diensten waarvan je zelf zou moeten weten wat de gevolgen van je afwezigheid zijn , ( bvb oproepingen keuringsarts inzake medische werkonbekwaamheid) , oproeping werklozen voor werk alhoewel ouder dan 50 jaar mag je in Belgie langer weg dan 1 maand omdat je dan van maximale vrijstelling kan genieten , nu kunnen die termijnen veranderd zijn enigzins ..!

      Kort gezegd je kan en mag weg via die aanmelding , dit betreft enkel je behoud ingeschreven te blijven alhoewel je 1 jaar op ander adres / land /boot o wat dan ook bent..!
      Deze regel kan in botsing komen /zijn met andere regels dat moet men voor zich zelf uitmaken ! Maar wettelijk kanje je verantwoorden door deze aangifte ….. je bent niet verdwenen voor je inschrijving in je land .

   • wimol zegt op

    Ben nu op pensioen,maar tijdens mijn periode van invaliditeit kreeg ik van de ziekenkas(CM)
    telkens een toelating van zes maand.Een maal in Bankok hospitaal beland,mijn eorocrosscard overhandigd en telefoon gekregen uit belgie en niets moeten betalen.
    De rekening was 33.000 bath.Niets meer van gehoord.

 6. david H. zegt op

  Ik had foutje in email gemaakt , moest eindigen op .com niet op co.uk.(is van allias ander naam) , dus adres bestaat eigenlijk niet), sorry .

 7. Sir Charles zegt op

  Hoezo mag jij (later) je oude dag niet doorbrengen waar jij zelf wilt? Heb nergens ooit een restrictie daarover gevonden die dat in de Nederlandse wet voorschrijft.
  Overigens het staat je vrij nu ál te vertrekken, niemand houd je tegen.

  • Jörg zegt op

   Die restrictie is er ook helemaal niet, iedereen mag vertrekken. De vraag hier heeft (m.i.) echter betrekking op hoe lang je in het buitenland mag wonen, terwijl je nog steeds ingezetene van Nederland blijft. Daar zijn dus wel restricties aan.

   • Sir Charles zegt op

    Bespeur toch eigenlijk meer in de gestelde vraag hoe de restricties omzeild kunnen worden niettemin blijft inderdaad daarnaast de vrijheid te vertrekken c.q uit te laten schrijven onaangetast.

 8. Jörg zegt op

  In Nederland kan je net als in België ook een jaar weg zonder problemen, je blijft dan gewoon ingezetene. Ik praat uit eigen ervaring, heb één jaar in Thailand gewoond. Had geen huis meer in Nederland, stond bij mijn broer ingeschreven met en postadres. Was ook gewoon verzekerd via mij ziektekostenverzekering, die ik had ingelicht dat ik een jaar in het buitenland zat.

  Echter, dat was dus een andere situatie dan die van vraagsteller. Ik wist dat ik na een jaar terug zou keren.

  Zie de beleidsregels van de SVB t.a.v. ingezetenschap.

  http://www.svb.nl/int/nl/over_de_svb/actueel_kennis/beleidsregels/beleidsregels/index.jsp?id=D1_H2_S2

  • Siamees zegt op

   Nou ik ben 5 jaar weg geweest uit Belgie, was gewoon nog bij mijn ouders ingeschreven wat dan ook geen enkel probleem was, zo dat ik nog met alles in orde was in Belgie. Ik ken er zelf een die al 10 jaar zo weg is en nog van alles kan blijven genieten. Vormt bij mijn weten geen enkel probleem hier je moet alleen een domicilieadres hebben.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Zolang niemand het controleert(wijkagent) of aangeeft zal er ook niks gebeuren.
    Wat niet weet, niet deert.
    Zeggen dat het mag in België (geen probleem vormt) is een andere zaak.

    Zelf ben ik ooit eens aangegeven door jaloerse personen, maar omdat ik toen bij de Marine in een speciaal statuur zat, waar zij niet van op de hoogten waren, zijn die van een kale reis thuisgekomen.
    Ik wil maar aantonen dat iemand anders ook bepaalde diensten kan verwittigen.
    De wijkagent zal dat dan controleren en indien je je niet meldt binnen een bepaalde tijd zal die een Voorstel tot schrapping van ambtswegen opstellen voor de gemeente. Na een maand wordt je dan geschrapt van ambtswegen door de gemeente en dit wordt aan andere diensten, oa ziekenkas ook doorgegeven.

    Trouwens je kunt niet van alles blijven genieten zoals je zegt
    Na 90 dagen verblijf buiten Europa komt je ziekenkas niet meer tussen. Indien je dus in Thailand na die 90 dagen, een ongeluk krijgt of medische bijstand nodig hebt, zal je voor alles zelf mogen opdraaien. Trouwens het bedrag dat je ziekteverzekering dekt buiten Europa tijdens die 90 dagen is maximum iets van een 8000 Euro. Kan voldoende zijn maar kan ook snel opgesoupeerd zijn.
    Je kan natuurlijk ook persoonlijk een ziekte-ongevallen verzekering afsluiten maar goed dat is naast de kwestie hier.

   • Max Dubois zegt op

    Klopt helemaal, je kan perfect 5jaar in ’t buitenland verblijven en in Belgie ingeschreven blijven bij familie en in regel blijven met alles, enige zaak waar je rekening mee moet houden is dat je in ’t buitenland geen job mag doen.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Klopt helemaal niet.

     Ik weet wel dat er in werkelijkheid weinig zal gebeuren en je best langdurig kan wegblijven zonder dat er ook maar iets zal gebeuren. Zolang er geen reden voor controle is, zal alles wel blijven zoals het is. Zoals ik al zei, wat niet weet, niet deert.
     Ik zou ze allemaal geen eten willen geven die in die situatie verkeren.

     Wat echter de wettelijke voorschriften zijn is natuurlijk iets anders.

     Een klein uittreksel ivm met de hoofdverblijfplaats.

     Overeenkomstig artikel 1 van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten, moet elke persoon ingeschreven worden in de registers van de gemeente waar hij zijn hoofdverblijfplaats gevestigd heeft. De bepaling daarvan is gebaseerd op een feitelijke situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in de gemeente gedurende het grootste deel van het jaar.
     Deze vaststelling gebeurt op basis van elementen zoals de plaats waarheen de persoon gaat na zijn werk, het gewone verblijf van de echtgenoot of van de andere leden van het huishouden, het energieverbruik, de telefoonkosten, enz.
     Het volstaat niet dat iemand enkel de bedoeling uit om zijn hoofdverblijfplaats op een gegeven plaats te vestigen om de inschrijving als hoofdverblijfplaats te rechtvaardigen. Om de realiteit van de verblijfplaats na te gaan, wordt er immers door de gemeentelijke overheden een onderzoek uitgevoerd, waarvan de modaliteiten moeten worden vastgesteld door een gemeenteverordening krachtens artikel 5 van de wet van 19 juli 1991.
     Wanneer uit een buurtonderzoek met politieverslag blijkt dat een persoon sedert meer dan 6 maanden ononderbroken afwezig is op zijn hoofdverblijfplaats zonder aangifte te doen van adreswijziging of zonder melding te maken van zijn tijdelijke afwezigheid, kan dit aanleiding geven tot een afvoering van ambtswege door het college van burgemeester en schepenen, voor zover de huidige verblijfplaats van de betrokkene niet bekend is.

     Verdere details kan je altijd nalezen op deze officiële website van Binnenlandse Zaken.

     http://www.ibz.rrn.fgov.be/index.php?id=142&L=1

     Veel leesplezier

 9. Jacques zegt op

  Ik ga er vanuit dat de vraag serieus bedoeld was en dat de steller een serieus antwoord verwacht. ‘Singtoo’ vindt het blijkbaar leuk om naar aanleiding van de vraag zijn frustraties over de toeslagenfraude te uiten.

  Naar mijn mening horen dergelijke reacties niet bij dit onderwerp geplaatst te worden. Ze hebben niets met de gestelde vraag te maken.

  • Moderator zegt op

   Moderator: klopt, alsnog verwijderd

 10. tooske zegt op

  Wat de nederlandse staat niet weet kan ze ook niet toestaan.

  ik zou niet graag alle nl-ers die langer dan 8 maanden in thailand verblijven terwijl ze nog in nl staan ingeschreven een euro geven.
  ik ken er persoonlijk al een aantal die reeds meer dan 10 jaar hier verblijven.

  het is net alss met de Bulgaren de controle door de overheid laat te wensen over en er zijn altijd mensen die daar om een of andere reden misbruik van maken.

 11. Leo Bosch zegt op

  @Jörg,

  Je informatie klopt niet.
  Jij en wij allemaal hebben onze AOW niet opbebouwd.
  Mocht je een AOW uitkering hebben, dan wordt -ie betaald van de premie van degenen die nu werken.

  Leo Bosch.

  • Jörg zegt op

   @Leo, sorry maar het klopt wel degelijk. Wat betalen betreft heb je gelijk, AOW wordt (werd) gefinancierd via het omslagstelsel. Wat dus inderdaad wil zeggen dat met de premies die nu worden geïnd de AOW-gerechtigden worden betaald. Omdat dat al een hele tijd niet meer lukt wordt het nu aangevuld uit de algemene middelen.

   Echter, dat heeft niets met je verzekerde jaren te maken. Zie deze tekst van de site van de SVB: “De AOW is een verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt dan niet uit wat uw nationaliteit is. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest.”

   Dus, simpel gezegd elk jaar dat je in Nederland woont bouw je een stukje (2%) AOW op.

 12. cor van kampen zegt op

  De vraag was. Je niet laten uitschrijven in Nederland.
  Dat veel van onze vlaamse vrienden daar op reageren begrijp ik niet .
  Volgende lezersvraag speciaal voor onze vlaamse vrienden die tegenwoordig toch ook een waardevol deel uitmaken van het blog en Nederland en Belgie toch een wereld van verschil zijn in wetgeving.
  Cor van Kampen.

  • Jacques zegt op

   Beste Cor van Kampen, je merkt terecht op dat de regelgeving in Nederland en België sterk verschilt. Daarom heb ik mij ook niet gewaagd aan een uitleg over de Belgische wetgeving. Gezien de reacties is er wel veel belangstelling van Vlaamse lezers.

   Lijkt mij een goed idee als iemand, met kennis van de Belgische wetgeving en eventuele gerechtelijke uitspraken, deze zaken eens op een rijtje zet voor de Vlaamse lezers.
   Misschien iets voor RonnyLadPhrao?
   De redactie kennende weet ik zeker dat ze een dergelijk initiatief zullen verwelkomen. Ik ben beschikbaar om mijn ervaringen met het opstellen van een artikel over deze materie te delen.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Ik ben geen jurist maar ik wil er wel de tijd insteken om een en ander op te zoeken en een samenvatting te maken.
    Iedereen zal dan ook moeten begrijpen dat een samenvatting niet alle specifieke gevallen kan behandelen maar ik zal toch proberen de meest voorkomende erin te vermelden.
    Sommige voorschriften moeten worden vastgesteld door een gemeentelijke verordening en daar kan natuurlijk niet allemaal op ingegaan worden alhoewel die meestal wel niet zo ver van elkaar afwijken.

    Ik ga er geen tijdslimiet opplakken maar zal proberen het niet te laten aanslepen.

    Volgende maand ga ik voor een 6-tal weken naar België en zal ook eens bij de ziekenkas langslopen want daar zijn blijkbaar ook steeds discussies over wat betreft de verzekering in het buitenland m.b. tijdsduur en bedrag maar dat is iets voor later.
    Laat het ons maar voorlopig bij de inschrijving in de woonplaats houden.

    Jacques,
    Hulp is altijd welkom natuurlijk.

    • David.H zegt op

     Ik heb dat vooraf al nagevraagd omdat die 3 maand of 90 dagen dubbelzinnig overkomt …, en het antwoord van de bediende was dat het 3maand of 90 dagen maximale hospitalisatie duur in totaal is , dus niet dat je maar voor een buitenlands verblijf van 3 maand zou gelden , dus wel degelijk via Eurocros verzekering van mutualiteit, echter enkel als je niet officieel in Thailand woont….
     , daarom is de regel van tijdelijke afwezigheid belangrijk omdat je dus ingescreven blijft in Belgie , en dit is volkome wettelijk geregeld zo , vermits mijn kwartieragent hier ook van op de hoogte was en dit kon zien in zijn databank…, die regel schort elke andere regel tijfelijk op inzake controle van waar je nu wel of niet woont .
     Echter wel afwegen tegenover andere sociale verplichtingen indien van toepassing .

     Nogmaals ; (is trouwens ook op gov.be te vinden )

     http://www.antwerpen.be/eCache/ABE/4/489.Y29udGV4dD04MDMzOTI3.html

     • RonnyLadPhrao zegt op

      Klopt wat je zegt maar jij vermeldt erbij dat je tijdige afwezigheid is gemeld en dan ben je inderdaad volledig in orde.
      Het zou te gek zijn dat je je tijdelijk afwezig meldt en daarna de wijkagent zou komen om te kijken of je thuis bent
      Andere laten evenwel uit hun tekst blijken dat je zomaar kan wegblijven voor 5 of 10 jaar zonder meldingen en dat dit allemaal wettelijk is en dat je dan met alles in orde blijft.
      Niet dus.
      Nu zolang er geen controle komt is er inderdaad niks aan de hand en blijf je met alles inderdaad in orde.

      Ik ga er nu niet dieper op in of we krijgen weer de wind van voren omdat de vraag hier over uitschrijven in Nederland gaat en niet België.
      Ik ben bezig om een samenvatting te maken over dit onderwerp dus meer hierover later.

      • David.H zegt op

       Moderator: er staan zoveel schrijffouten in dat het bijna niet te lezen is.

 13. patrick zegt op

  Dit zal mede vast hangen met het feit of iemand vastgoed bezit in nederland of niet.

  Twee van mijn collega`s werken en wonen het meeste van het jaar net als ik in Abu Dhabi. 9 maanden tegen 3 maanden verlof.
  Omdat zij nog “bezittingen” hebben in Nederland, hoeft men alleen te verklaren dat met hier werkzaam is i.v.m. het belastings verdrag met Nederland geen inkomsten belasting betaald hoef het worden.

  Ik zelf heb geen bezittingen meer in Nederland en na 2 jaar heb ik het stempel Spookburger gekregen, gevolg een brief op de mat bij mijn ouders van de overheid. Het verzoek om mij te melden op het gemeentehuis, om mij uit te schrijven uit de gemeente.

  Lang verhaal kort, ik denk het het er weer op uit zal draaien, wanneer komen ze erachter. Volgens de persoon bij burgerzaken zal je het al na 8 maaden moeten laten melden.

  • Rob V. zegt op

   Die collega’s dienen dus uigeschreven te zijn want ze verblijven langer dan 8 maanden per jaar buiten NL. Dat het slechts expats zijn met een eigen huis in NL en geen emigranten doet er niet toe. Ze zullen zich dan ool moeten bijverzekeren via de SWB ivm pensioengat. Wellicht dat ze illegaal bezig zijn, niet uitgeschreven zijn en nog niet betrapt zijn door gemeente of SWB omdat spookburgers niet zo makkelijk vasttestellen zijn, al helemaal niet met een eigen huis en men netjes alle lasten afdraagt…
   Zie ook: https://www.thailandblog.nl/overwinteren/vragen-antwoorden-wonen-thailand-ingeschreven-staan-nederland/

   • BA zegt op

    Ligt er maar net aan Rob.

    Ik woon zelf inmiddels het grootste deel van het jaar in Thailand, maar werk in een ander EEA land, waar ik ook gewoon belasting betaal en premies gelijk aan die van NL voor bijvoorbeeld AOW. Daardoor heb ik in Nederland al vrijstelling van loonbelasting en sociale premies. Ik ben via daar ook tegen ziektekosten verzekerd, alleen heb ik uit NL een pasje van CZ verzekeringen (aan te vragen middels een E107 formulier of zoiets)

    Ik heb mijn huis in NL nog welke ik af en toe op doorreis gebruik, onderweg van en naar werk. Ik kom door mijn leeftijd nog niet aan een retirement visa en ik ben nog niet getrouwd, maar doordat ik steeds maar 28 dagen vrij heb kan ik op een toeristenvisa in Thailand verblijven. Ik sta vooralsnog wel ingeschreven in NL, ik weet niet hoe dat zou moeten als je een huis hebt in Nederland, je hebt immers wel een adres? Ik zie de logica ook niet om mezelf uit te laten schrijven, het heeft namelijk geen consequenties qua belastingen, ziektekosten verzekering en sociale premies.

    Ik weet wel dat die 8 maanden regel er is maar in mijn geval zou dat niet meer als een administratieve formaliteit zijn. Vandaar dus bewuste keuze om het zo te laten.

 14. Leo Bosch zegt op

  @Jörg,

  Het klopt echt niet.
  Zoals je zelf zegt hanteren wij het omslagstelsel., dus bouw je financieel gezien geen AOW pensioen op zoals bv. bij een particulier pensioenfonds.
  Het enige wat je opbouwt is je pensioenrecht, 2% per jaar.

  Leo Bosch.

  • Jörg zegt op

   @Leo. Inderdaad en dat is dus precies wat ik zeg, je bouwt verzekerde jaren op. Overigens, ik schreef niet dat er financieel gezien AOW wordt opgebouwd, dat heb je er zelf van gemaakt.

  • peter zegt op

   Natuurlijk niet Leo, mijn moeder heeft nog nooit een dag gewerkt in haar leven, zij zorgde voor de kinderen en vader voor het geld. Toch krijgtt zij gewoon aow en ze heeft echt niets opgebouwd.

   • Jörg zegt op

    Ze heeft vanaf haar 15e levensjaar 50 jaar lang elk jaar 2% opgebouwd.

    http://svb.nl/int/nl/aow/wat_is_de_aow/wie_krijgt_aow/index.jsp


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website