Lezersvraag: Naar Chiang Mai, vliegen of nachttrein?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 juni 2015

Beste lezers,

Op 26 juli vertrek ik met twee vriendinnen naar Thailand. We gaan daar 4 weken backpacken. Graag willen we naar Chiang Mai.

Is het handig om dan een vlucht te nemen ivm reistijd? De nachttrein lijkt ons wat lang duren…

En we willen graag naar Maleisië. Hoe kunnen we dan het beste reizen?

Groetjes en alvast bedankt!!

Anouk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Lezersvraag: Naar Chiang Mai, vliegen of nachttrein?”

 1. PaulV zegt op

  De (nacht)trein is een ervaring op zich maar niet altijd betrouwbaar, er ontspoord wel eens een trein en vertraging komt ook regelmatig voor.
  Vanuit Chiang Mai kan je rechtstreeks vliegen naar Kuala Lumpur met AirAsia.

 2. rob zegt op

  Anouk,

  Het snelste gaat via het vliegtuig. Het is tevens [heel] betaalbaar. gr Rob

 3. marco zegt op

  Nacht trein kan leuk zijn maar je komt niet echt uitgerust aan, vliegen is snel (1.5uur) en goedkoop ( €30,-)
  Ik heb dat een paar weekjes geleden zelf nog gedaan , met LionAir een spikslinternieuw vliegtuig, heerlijk…..

  • Danzig zegt op

   Dan heb je nog (te)veel betaald ook. Als je op tijd boekt, heb je met Lion Air een enkeltje DMK – CNX voor ong. een tientje.

 4. Robert Jan Bijleveld zegt op

  Nachttrein is een erg leuke ervaring. Je begint zittend, en in de loop van de avond komt er een mannetje die van de banken bedjes maakt. Eten en bediening aan boord is prima. S’avonds ff een drankje doen in de restuaratiewagon. Eerste deel van de reis is het nog licht, dus je ziet nog wat van het landschap. Daarnaast scheelt het je ook een hotelovernachting. Absoluut een ervaring die je een keer moet meemaken.

 5. ruud zegt op

  Ik dacht zelf altijd, dat backpacken was om iets van het land te zien.
  Dan lijkt de trein mij daar geschikter voor dan het vliegtuig met die kleine raampjes.

  Maar hoe kunt u van een ander verwachten dat die zal weten waaraan u zelf de voorkeur geeft?
  Niemand die dat beter weet dan uzelf.

  • A.v.Klaveren zegt op

   treinen en vliegtuigen hebben allebei voordelen, ik doe meestal heen met de trein(ik geloof dat je rond 6.30am aankomt) en terug met het vliegtuig(rond de 90€ en binnen een paar uur op de plaats van bestemming) dat maakt het nog te doen.

  • Danzig zegt op

   Je ziet anders niet veel van het land als het ‘s avonds al om half zeven aardedonker is en het leeuwendeel van de reis plaatsheeft in de nachtelijke uren.

 6. Wim zegt op

  Hoi Anouk,
  Leuk, naar Thailand. Met de trein is natuurlijk leuk, alleen van echt slapen zal niet zo veel komen met als gevolg dat je tijdens je eerste dag in Chiang Mai wellicht als een halve zombie rond loopt. Natuurlijk is het voordeliger. Het vervoer naar Chiang Mai is niet alleen goedkoper, ook heb je voor die nacht geen slaapplek nodig hetgeen natuurlijk ook een besparing is. Als je op de site van AirAsia kijkt zie ik ok 27 juli prijzen van ca 700 tot 1100 Bht.. Neem een vlucht in de avond, bv van 18:10 zodat je de dag nog gewoon kan benutten. En vanuit Chiang Mai is het makkelijk reizen naar Maleisië. Veel plezier alvast, maar dat gaat vast wel lukken.

 7. Cees 1 zegt op

  De trein is momenteel een ramp. De stewards willen je al om 8 uur in bed hebben. Want dan kunnen zij ook slapen.. De rails zijn zo slecht dat je geen oog dicht doet. Je schut zowat uit je bed..En maar1 op de 5 treinen komt op tijd aan. Vroeger was het wel leuk en gezellig. Maar er mag geen bier meer verkocht worden.

 8. bart zegt op

  hey ,

  de trein is goed te doen , spreek uit ervaring , coupons met airco , morgens een ontbijt inclusief , en je kan goed liggen !

  succes !

 9. Henny zegt op

  De trein is leuk om een keer te hebben meegemaakt, maar onze ervaring is: steenkoud (vanwege de airco op 0 graden), coupé naast stinkende wc’s en met 4 uur vertraging aankomen.
  Met het vliegtuig naar Chiang Mai is heel relaxed: snel, betaalbaar en het is maar een kwartiertje rijden naar de binnenstad.

 10. Renévan zegt op

  De nachttrein is een leuke ervaring omdat het zo’n oude bende is, je gaat jaren terug in de tijd. Alleen het is al donker voordat je Bangkok uit bent, en als er veel Thaien in dezelfde coupé zijn dan worden doorgaans de bedjes vroeg opgemaakt.
  Met vliegen geef ik de voorkeur aan zo vroeg mogelijk, je hebt dan geen problemen met wat te doen met je bagage. Later op de dag een vlucht loop je er de hele dag mee, of je moet het ophalen in het hotel indien daar achter gelaten. En bij aankomst heb je een hele dag voor je.
  Maar voor de ervaring zou ik kiezen voor de nachttrein, bij backpakkers denk ik toch altijd aan een beetje avontuurlijk.

 11. Nico zegt op

  Beste Anoek,

  Ik woon in Lak-Si, langs de treinrails naar het noorden, als ik sta te wachten voor de overweg en een trein ziet stuiteren over de rails, dan moet dit wel een belevenis zijn voor de passagiers. Dat er regelmatig eentje ontspoord kan natuurlijk ook niet anders. Als je toch hier in Thailand bent, zal ik je het zeker aanbevelen.
  Dit MOET je toch een keer in je leven hebben meegemaakt en dat je “bijna” regelmatig uit je bed gedonderd wordt onderweg is een geweldige ervaring.

  Daarna vlieg je met Air Asia (heel goedkoop) rechtstreeks van CM naar Malaysia.

  Veel plezier en Chiang Mai is echt een geweldige stad, zeker de zondag (avond) markt bezoeken, hier vindt je artikelen die je nog nooit van je leven heb gezien.

  Groetjes Nico

  • Christina zegt op

   Vergeet ook de markt op zaterdag niet. We zijn pas geweest en het was super!

 12. Rune zegt op

  Zeker en vast de nachttrein nemen het is een belevenis op zichzelf

 13. Marcel zegt op

  Als backpackers die voor het eerst in Thailand zijn, zou je de heenreis naar Chinag Mai ook in etappes kunnen doen en op die route de oude hoofdsteden Ayutthaya en Sukhothai aandoen die zeer de moeite waard zijn. Naar de eilanden pof Maleisië kun je dan beter met het vliegtuig doen.

 14. Danzig zegt op

  Anouk, jullie kunnenen er ook voor kiezen om te vliegen naar Chiang Mai en v.v. en vanaf Bangkok de trein naar Maleisië te nemen. Zelf heb ik ooit de trein naar Yala genomen, maar afhankelijk van waar je heen wilt in Maleisië zijn er twee mogelijkheden: de westelijke route via Hat Yai en Padang Besar of de oostelijke via Hat Yai, Yala en Sungai Kolok. De eerste route leidt naar o.a. Penang en Langkawi, de tweede tot de grens, waarvandaan je eenvoudig de Perhentians bereikt.

 15. janbeute zegt op

  Als je houd van treinen zo als ik , waar dan ook in de wereld .
  Is een treinreis hier in Thailand een echte ervaring .
  Brengt je weer terug in de oude tijden van het spoor .
  Zelfs de wissel bediening gaat veelal nog met staalkabels en grote hendels , soms stop ik even als ik in de buurt ben van het lamphun station .
  En voel ik mij weer in diep vervlogen tijden , toen ik als kleuter graag langs de spoor lijn mocht staan in Steenwijk .
  Want het huidige trein materieel en alles wat er omheen gebeurt is gewoon een rijdend railroad museum .
  Ben verleden jaar voor paspoort vernieuwing weer eens met de trein gegaan . Lamphun – BKK visa versa .
  Drie mooie dagen gehad met 2 overnachtingen .
  In de trein ontmoet je vele mensen zowel Thai als toeristen , leuk om mee te praten en ervaringen uit te wisselen .
  Je ziet het landschap en de Thai .
  Eind december vorig jaar voor aanschaf nieuwe Harley bike , met Air Asia van CMX naar BKK visa versa .
  In de morgen vertrek rond 10 uur naar Don Muang BKK en s avonds rond 6 uur weer terug op CMX .
  Met geen mens gesproken in het vliegtuig .
  Snel maar zakelijk net als in Europa met oa easy jet of ryan air .
  Een kopje koffie of een simpel glas water kan er nog niet van af .
  Maar wat wil .
  Snel en goedkoop van A naar B , daar ging het mij toen om .
  Ben je avonduurlijk ingesteld ( backpackers mentality ) pak de trein .
  Ben je in een stress vakantie , pak het vliegtuig .

  Jan Beute .

  • Renévan zegt op

   Helemaal met Jan eens, als je de trein neemt heb je thuis nog wat te vertellen. Het schommelen van de trein komt voornamelijk doordat het smal spoor is. Maar door de lage snelheid valt het reuze mee. Een jaar terug waren er een paar ontsporingen vlak na elkaar, en dat wordt dan opgeblazen of er iedere dag wat gebeurt. Ik ga zelf voor voor fan en niet voor aircon maar dat is persoonlijk, ik gebruik hier thuis (Samui) ook zelden een aircon. Treinreizen is zoals Jan ook als zei veel leuker dan reizen met welk ander vervoer.

 16. Kim zegt op

  Als de treinen ‘regelmatig’ ontsporen, vallen er dan geen gewonden? Lijkt mij zo vreemd dat er regelmatig treinen ontsporen en de meeste toeristen het toch een ervaring vinden die de moeite waard is.

  • colorwings zegt op

   De trein naar CM rijdt zo langzaam dat ik me kan voorstellen dat je een ontsporing nauwelijks merkt (zijn we nu al weer bij een station?…..)

  • nico zegt op

   Kim,
   De snelheid van de trein is ergens tussen de 30 en 60 km per uur, met uitschieters tot de magische snelheid van wel 80 km per uur, wel op het rechte stuk natuurlijk, maar dan moet hij daarna weer wachten op een andere trein, veel is enkelspoor. Vandaar dat het echt een beleving is.

   En als hij uit de rails loopt, zijn er meestal “slechts” licht gewonden, en veel geschrokken (vooral buitenlandse) passagiers. Echt grote botsingen, dat treinen tegen elkaar aanrijden, heb je hier in Thailand niet, daar rijden ze te langsaam voor.

   Nico

 17. Robert Jan Bijleveld zegt op

  Nog een tip voor het (in)slapen in de trein: lang leve de thaise valium of xanax. In vrijwel iedere thaise apotheek te krijgen (al dan niet onder de toonbank).

 18. colorwings zegt op

  Ik ben 2 keer met de trein van BKK naar CM gegaan en die twee keer met het vliegtuig terug. Eén keer een treinstel met airco gehad (op tijd boeken! kan vlgs mij alleen in Thailand zelf) en één keer zonder omdat met airco volgeboekt was maar dat doe ik nooit weer, erg warm en kabaal van de ventilator daardoor niet goed geslapen, de coupé met airco is prima bevallen en gewoon leuk om een keer mee te maken!

 19. ton zegt op

  Ik ben met het vliegtuig van Bangkok naar Chiang Mai gegaan. lekker snel en zoals vele al vermelden, kwartiertje van de binnenstad.
  De terugweg wel met de trein gedaan, maar wel overdag zodat je ziet door welke gebieden je reist.
  Ik vind dat dit een voordeel heeft ten opzichte van de nachttrein. Als je slaapt ( als dat al zou kunnen ) in de nachttrein kan je net zo goed in de trein in bv oeganda zitten. Je ziet niks is net zo warm en bij thuiskomst kan je alleen vertellen dat je zo slecht geslapen hebt.
  Ik zou zeggen neem het vliegtuig heen en de trein met restauratiewagon terug.

 20. Mauke en Henk zegt op

  Hallo
  wij zijn tweemaal van Bangkok naar noordelijk ChiangMai gereisd per nachttrein. De eerste keer hebben we in stapelbedden geslapen, de tweede keer ivm de enorme drukte gewoon in de stoel. Beide keren hebben we dit als een ramp ervaren. Ivm het lawaai en de nachtelijke kou en tocht slaap je nauwelijks.
  Een vriend van ons die een guesthouse in ChiangMai runt vliegt altijd van Bangkok naar ChiangMai. Ongeveer twee uurtjes vliegen en je bent er. Als je weinig tijd hebt is het vliegen aan te raden. Op de plaats van bestemming heb je dan meer tijd om alles nauwkeurig te bekijken.
  Met vr.groet
  Mauke en Henk Luijters
  Uden. NL

 21. Ron zegt op

  Ik vertoef momenteel in Thailand. Pas op voor die low budjet maatschappijen. Het ticket mag dan wel goedkoop lijken totdat je boven de 15 kg zit dan kan je wel flink wat betalen. Momenteel is er een actie bij Thai airways voor domistic flights. Ticket BKK naar Chaing Mai is 1.800Thb. Gewicht tot 23 kg + handbagage die niet gewogen wordt.

 22. Cor zegt op

  Het is echt een nachttrein. En omdat het in Thailand om 19 uur echt al donker is, zie je onderweg met de trein nagenoeg niets. Een belevenis, jazeker. Maar ik zal het geen tweede keer doen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Er bestaan ook wel dagtreinen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website