Lezersvraag: Moet ik in Thailand grondbelasting betalen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
8 september 2020

Beste lezers,

Ik werd overvallen door de vraag van mijn Thaise partner of ik hier in Thailand grondbelasting betaal voor de grond die op haar naam staat en waarop mijn huis gebouwd is met vruchtgebruik voor mij zolang als ik leef? Mijn antwoord daarop was ‘nee’. Zij zou hierover vernomen hebben van een vriendin.

Ik heb zelf ook nooit enig bericht gekregen van enige Thaise instantie die op deze vorm van belastingheffing zou kunnen duiden. Ik woon in Hua Hin. Het huis is 15 jaar geleden door mij aangeschaft op basis van een leaseconract van 30 jaar en plusminus 5 jaar geleden heb ik het leasecontract laten veranderen door de grond via de landoffice op haar naam te laten zetten en zelf het huis te behouden met een levenslange usufruct bepaling.

Kan iemand mij iets meer vertellen over deze belasting aangelegenheid? I

Ik heb wel vernomen dat “grootgrond bezitters” (50 rai of meer) hun land niet meer braak mogen laten liggen om belasting heffing te voorkomen.

Hartelijk dank voor uw medewerking.

Groet,

Chelsea

4 reacties op “Lezersvraag: Moet ik in Thailand grondbelasting betalen?”

 1. Sjoerd zegt op

  https://www.bdo.co.th/en-gb/insights/tax-updates/new-property-tax-law-in-thailand

  A tax exempt threshold of Baht 50 million shall apply to land and buildings owned by individuals that are used as their place of residence, if their names appear in the house registration book on 1 January of the tax year

 2. tooske zegt op

  Chelsea,
  Ik weet miet waar je woont, maar wij betalen elk jaar trouw onze grondbelasting.
  Ik woon in een klein gehucht in de buurt van Nakhon Phanom en elk jaar galmt de stem van het dorpsopperhoofd via de omtoepinstallatie dat vandaag nog de grondbelasting kan worden voldaan. zoniet dan moet je naar het landoffice om te betalen.
  Voor de kosten hoef je het niet te laten het is hier maar 10 thb per rai.

 3. teun zegt op

  Chelsea,

  Gewoon even googelen op “onroerendgoedbelasting thailand”. Je zou er onder kunnen vallen als de waarde van het geheel meer dan TBH 50 mln bedraagt. Maar…. de invoering is nog niet rond.

 4. Rob H zegt op

  Beste Chelsea,

  Woon ook in Hua Hin (Thap Tai). Grond op naam van mijn Thaise echtgenote en huis op beider naam.
  Mijn echtgenote kreeg -als ik het goed herinner- in het voorjaar in het kader van deze belasting een brief van Thap Tai om te controleren of de registratie van de grond in hun administratie juist was. Aangezien die nog als onbebouwd stond geregistreerd naar het lokale bureau getogen waar na het tonen -door mijn echtgenote- van het Blauwe Boek alles geregeld was. Nooit meer iets gehoord sinds dien.
  Het initiatief kwam dus van de “gemeente”.
  Let wel even op. De eerder genoemde link heeft het over een vrijstelling van 50 miljoen (land en huis in (mede) zelfde naam geregistreerd), maar ook over een vrijstelling van 10 miljoen indien land en huis in verschillende namen zijn geregistreerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website