Beste lezers,

Ben gehuwd met een Thaise vrouw, ze bezit ook de Belgische nationaliteit. Voor het huwelijk hebben we samen eerst een contract gemaakt, scheiding van goederen, voor we ons huwelijk hebben laten registreren in de gemeente waar we wonen in Thailand. Enkele maanden later na nodig onderzoek naar schijnhuwelijken waren we ingeschreven in het bevolkingsregister in Belgie.

Sinds enige tijd leent mijn vrouw veel geld bij de Thaise Banken om zowel roerende als onroerende goederen te kopen. Wat zijn de gevolgen voor mij in Thailand als mijn vrouw de leningen niet meer kan aflossen?

Gevolgen betreft aankoop roerende als onroerende goederen waaronder een stuk land. Ik heb onder geen enkele aankoop mijn handtekening gezet.

Groet,

Serge

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise vrouw leent veel geld, wat zijn de gevolgen voor mij?”

 1. Roedii vh. mairoe zegt op

  Beste Serge, je zegt dat jullie voor het huwelijk contractueel een “scheiding van goederen” hebben opgemaakt. Ik ben van de Belgische situatie niet op de hoogte, maar in Nederland maak je bij een notaris een akte huwelijkse voorwaarden op, waarin je bepaalt welke zakelijke handelingen aan wie toebehoren. In Thailand kun je eveneens een soortgelijk huwelijkscontract vast laten leggen. Zijn er geen huwelijkse voorwaarden dan is ieder van de gehuwden hoofdelijk aansprakelijk. Maw: gaat het mis met de terugbetaling van de leningen, dan ben jij net zo goed aansprakelijk. Tenzij uiteraard jouw “scheidingen van goederen” dit soort aansprakelijkheden gescheiden houdt, en dit ook in Thailand hebt afgeregeld.
  Vreemd dat je van de strekking van jouw eigen contract met jouw vrouw niet op de hoogte bent, vreemd ook dat jouw vrouw kennelijk buiten jouw instemming om leningen/hypotheken afsluit, vreemd dat je deze kwestie niet eerst met haar bespreekt? Als je er niet zeker over bent dat haar aankoopbeleid geen gevolgen voor jou heeft in Thailand, dan doe je er goed aan haar daar eens mee te confronteren.

 2. ruud zegt op

  Getrouwd in Belgie en huwelijk ingeschreven in Thailand.
  Of daarbij de boedelscheiding van Belgie ook in Thailand geldt is maar de vraag.
  Uw bezittingen in Belgie zullen wel veilig zijn, maar of u zelf veilig bent voor de bank als u in Thailand bent, is een ander verhaal.

  Om eerlijk te zijn, lijkt dit me geen vraag voor een forum, maar zou u razendsnel naar een advocaat moeten rennen.

 3. John Chiang rai zegt op

  Onafhankelijk of je onder een lening of koopcontract je handtekening zet,en in hoeverre jij als huwelijkspartner toch mede verantwoordelijk bent voor deze schulden,zou ik persoonlijk toch een ernstig woordje met mijn vrouw spreken als ik jou was.
  In een normaal huwelijk mag je er toch tenminste vanuit gaan dat iedere grote aanschaffing,en zeker als hier een lening voor nodig is,voordien met elkander besproken gaat worden.
  Heb het gevoel dat je reeds teveel uit handen gegeven hebt,en dat jou z.g.n.betere helft in alle belangrijke financiële dingen de broek aanheeft.

 4. Dirk zegt op

  Hoe dat gaat aflopen voor jou kunnen wij niet weten.
  Wat is het bedrag van de maandelijkse inkomsten en de maandelijkse uitgaven ?
  Toch niet moeilijk om dat even te betekenen denk ik.
  Is de som van de bedragen negatief dan zijn er op het eerste zicht 2 mogelijke gevolgen :
  1. Spoedig ben je gescheiden.
  2. Na wat langere tijd aanmodderen ben jij (jullie) alle geld kwijt.
  Wacht je echt te lang af gelden 1+2.
  Simpel toch ?

 5. Steven zegt op

  http://thaisolicitor.com/?p=32
  Heb niet alles gelezen, maar dit wel:
  They will also be jointly responsible for all debts incurred during marriage, involving their marital lives.

  Bij overlijden van je vrouw heb je ook recht op (een deel van) de erfenis…..

  In Nederland moeten beide partners tekenen, anders is een aangegaan contract voor grote aankopen met wederzIjdse verplichtingen niet geldig (dat speelde soms een rol bij de woekerpolisaffaire).
  Dus check dat.

  Wie vliegt er met een luchtvaartmaatschappij waarvan 40-50% van de vliegtuigen neerstort?
  Wie gaat trouwen als 40-50% eindigt in een scheiding? Oke, moet je misschien doen als je per se kinderen wilt…. maar anders: ik niet!

 6. Steven zegt op

  Vond ook nog dit, dat gaat over ondertekening door beide partners:

  https://forum.thaivisa.com/topic/943658-am-i-liable-for-my-wifes-debts/page/2/
  From what a lawyer friend tells me, it is only debts incurred after marriage and signed for by both, or one as a guarantor, than can be legally pursued.

  If one party cannot pay they will come after the other marital spouse, but if they didn’t sign anything, there is no legal way to force them to repay anything as the debt isn’t theirs.

  That’s not to say they will not pursue it illegally, or even go after family members for the debt.

  It depends largely on which type of business the loan was acquired.

 7. Ger-Korat zegt op

  Een Thaise bank geeft niet zo maar leningen en zijn strikt: er dient inkomen in Thailand of onderpand van de lener te zijn. Dat ten eerste. Ten tweede dient de bank te verifieren of er een huwelijk is want anders kan ze geen beroep op de echtgeno(o)t(e) doen bij niet betalen door de lener. Dus klopt het verhaal van de bank wel, heb je een kontrakt gezien ?

 8. John D. Kruse zegt op

  Beste Serge,

  mijn vriendin wilde ook geld gaan lenen bij de Kasikorn bank. Ze heeft wel het huis en de grond waar het op staat, in eigendom. Maar ze heeft geen inkomsten behalve de gemeenschappelijke uitgaven die van 1 kant komen. Van de Farang dus. Een bank zal daar in de meeste gevallen geen gehoor aan geven.
  Het is een linke ontwikkeling. Er zijnThaise egas die hebben daar last van. Pas op dat ze het niet bij een malavide geldschieter gaan doen!

  John

 9. Dre zegt op

  Moderator: Wij hebben jouw vraag vandaag geplaatst als lezersvraag.

 10. Will zegt op

  Beste. Heb voor een ander geval info genomen bij een advokaat. Je hoeft zelfs niet getrouwd te zijn. Officieel
  Samenwonen op zelfde adres is al voldoende. Als je partner een lening heeft afgesloten van zelfs voor je ze kende. Kun je ervoor opdraaien. Vb vrouw had hypotheeklening met vroegere thaise echtgenoot. Die echtgenoot overlijd. Geen schuldsaldo op alles of op 50%daarvan. Vele hebben schuldsaldo bij aangaan van lening. Maar betalen daarna niet meer . Dan komen ze achter haar. Heeft zij geen inkomsten, en is de verkoopwaarde niet genoeg om de schuld te denken dan kunnen ze zelfs jouw condo op jouw naam alleen aanslagen als zelfs ongehuwd. Dus dit betreft een lening van een bank. Leen je van een onofficiele bron. Dan kun je beter je biezen pakken voordat ze 2 gasten op ne motorbike sturen. Klinkt ongelooflijk. Daarom nog een tweede advokaat – notaris hier gecontacteerd. Zelfde verhaal. W

 11. aad van vliet zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de vraag svp.

 12. lung addie zegt op

  Toch wel een rare ‘huwelijkssituatie’ of toch niet? Zoals we kunnen opmaken uit wat jij schrijft heb je blijkbaar weinig of niets in de pap te brokken daar, waar zo een belangrijke zaken als geld lenen, in een huwelijkse toestand, toch samen besproken worden…. of is dat ouderwets en doet ieder maar waar hij zin in heeft?

  Wat zijn de gevolgen?
  Indien uw vrouw de schulden zelf niet kan afbetalen dan zal zij in eerste instantie bij JOU komen aankloppen en dan kan jij twee dingen doen: betalen of weigeren. In het eerste geval ben jij je centen kwijt en in tweede geval, bij weigering, heb je gegarandeerd een dik probleem.
  Jouw vrouw zal alleszins een onderpand moeten gegeven hebben bij de bank. Ik weet het niet of je in een eigen woning woont, natuurlijk eigendom van je vrouw, maar bij wanbetaling zal je naar een andere woonst in Thailand moeten uitkijken daar de bank beslag zal leggen op de huidige eigendommen. Jouw bezittingen in Belgenland zijn wel veilig, daar heeft Thailand geen vat op tenzij jij zelf frauduleuze zaken hebt uitgevoerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website