Lezersvraag: Mijn overlijden in Thailand zo goed mogelijk regelen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 januari 2020

Beste lezers,

Ik woon in Thailand, uitgeschreven in België en reeds 6 jaar ingeschreven bij de Belgische ambassade. Geen prettige onderwerp, maar ik wil mijn overlijden zo goed mogelijk regelen om zo weinig mogelijk moeilijkheden te veroorzaken voor mijn erfgenamen als het zo ver is (hopelijk nog een eind weg).

Er bestaat bij Thailandblog een dossier overlijden gestoeld op de Thais-Nederlandse wetgeving. Is die gelijklopend voor de Belgische wetgeving Ook had ik graag een naam van een Thais advocaat-notaris die mij in het gehele proces van het opmaken van een geldig testament kan begeleiden. Liefst gevestigd in Pattaya.

Dank bij voorbaat.

Groet,

Michel (BE)

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Mijn overlijden in Thailand zo goed mogelijk regelen”

 1. Steve zegt op

  Vorige maand is de consul van België hier een duidelijke uitleg over komen geven in de bijeenkomst van de Vlaamse club in Pattaya.
  Spijtig dat je er niet was.
  Zorg dat, als je met een Thaise bent, ze op de hoogte is van je situatie.
  Vorige huwelijken en in het bijzonder de kinderen.
  Zorg voor een goed testament, in België geregistreerd (kost 150 euro)
  De ambassade ontvangt en zorgt voor de Thaise onderdaan in de 3 landstalen (Frans, Nederlands en Duits) en Engels, wat ze principieel niet moeten doen.
  In het Thais gaat het niet.
  Op 7 februari is er een tuinfeest van de Vlaamse club in Pattaya.
  Welkom, er zal een delegatie zíjn van de Belgische Ambassade.

 2. Steven zegt op

  Australier met Thaise echtgenote die advocate is. In View Talay 5D, Jomtien.
  https://www.thai888.com/

  Goede ervaringen met hen.

 3. PaulW zegt op

  Ik heb zojuist vandaag mijn last will & testament bij een Thai advocaat kantoor getekend en betaald. Helemaal perfect gegaan. Kosten Baht 6000, maar dat kan verschillen want hangt af wat je allemaal in de last will wilt hebben en wat je bezittingen hier zijn en zo meer. Basis bedrag is dacht ik baht 5000
  Thai888Law Co. Ltd Jomtien View Talay 5D
  Mr Kelvin Bamfield. Is een Australiër/Engelsman en begrijpt goed de materie.
  kelvin@thai888.com mobile 0801028978

  Ik heb hun gekozen na goede recensies gelezen te hebben op andere forums. En inderdaad, alles duidelijk en snel geregeld.
  Ze doen enkel de Thailand zaken. Voor België moet je in België stappen ondernemen.

  Succes
  Paul

 4. l.lagemaat zegt op

  Een goede advocaat” info@thailiving law.com 038-251 323 / 038- 638 420

  306/90-91 M12 Thappraya Road

  Tussen Pattaya Court en Food Market

 5. G. van Uden zegt op

  Beste Michel,
  Als je uitgeschreven bent in België, en overlijdt in Thailand, is de Belgische Ambassade in Bangkok zeer hulpvaardig. Zij regelen zelfs (gratis) de vertaling van de overlijdingsakte naar het Nederlands. Maar! Een goede vriend is een tijdje geleden overleden alhier en zijn (Thaise) echtgenote had assistentie nodig voor de admininistratieve afwikkeling. Ik heb dat op mij genomen en vastgesteld dat er een (bijna) onoverkomelijk probleem gerezen is! Nameliijk had mijn vriend nog een bankrekening in België. Deze werd, zoals de wet voorschrijft, geblokkeerd. Tot na het opheffen ervan kon zijn weduwe enkel de helft van het op rekening staande bedrag, met een maximum van 5.000 euro, naar haar Thaise rekening laten overschrijven. Om het overige geld te bekomen moest de rekening dus vrijgegeven worden. Daar lag dus het probleem, de Belgische wetgeving blijft hier in gebreke. Naast uiteraard de overlijdingsakte moest een attest van erfopvolging voorgelegd worden. (Zie bijvoorbeeld de informatie verstrekt door de ING Bank). Belgische notarissen, die ik contacteerde, verwezen mij allen naar een Thaise notaris. Deze konden/mochten dit niet doen. Een Thaise notaris hoode het in Keulen donderen. Nooit gehoord van dergelijk document (waarbij ook de fiscus bij betrokken wordt) en in de onmogelijkheid de wettelijke erfgenamen te kunnen vastellen. Belgische notarissen controleren de identiteit van erfgenamen on-line via het Rijksregister. Dus van het kastje naar de muur gezonden. De les die ik hieruit trok was te zorgen dat slechts een verwaarloosbaar bedrag in België op de rekening(en) blijft staan, ingeval je er uitgeschreven werd.

  • Yan zegt op

   De (Thaise) vrouw van een vriend van me overleed enkele jaren terug…De Belgische man’s rekening werd geblokkeerd…er kon niets meer afgehaald worden, maar ook niets gestort worden (pensioen!). Ik heb mij er over ontfermd omdat de situatie hemeltergend was…6 maanden corresponderen met verscheidene departementen en personen bij ING. De ene weet niet wat de andere doet…Steeds meer herhaalde bewijzen moeten voorleggen…opzoekwerk naar eventuele erfgenamen in Thailand. De ervaring met ING was “moordend”…blijf er weg.

 6. peter zegt op

  Je kent wellicht het spreekwoord:
  Beter met een warme hand geven, dan koud schenken.
  Schenkingen leveren nog wel eens + belastingvoordeel op, bij overlijden meestal –
  Te bezinnen wat je te hebt te vererven en aan wie, is al een stap voorwaarts in je proces

 7. Vincent zegt op

  Als het over testamenten gaat, schrijft men op Thailandblog nooit over de volgende, eenvoudige, oplossing.

  Maak voor elk land waar je bezittingen hebt, een testament dat alleen geldt voor dat betreffende land. Op deze manier krijg je na overlijden geen juridisch gedoe over wetten die in verschillende landen anders zijn of anders worden uitgelegd.

  Als het over effectenportefeuilles en spaargeld gaat, leg dan in het testament vast welk percentage elke erfgenaam ten deel valt. Spaargeld kan nl. nog bij leven worden uitgegeven en de waarde van effectenportefuilles wisselt.

  • peterbol zegt op

   Beste Michel

   Ik ben dan wel een Hollander maar ik neem aan dat daar niet al te veel verschil in zit t.o.v.Belgie.

   Ik weet niet waar Vincent zijn wieg heeft gestaan maar ik denk dat hij het bij het juiste eind heb.
   Zelf heb ik in Ned bezittingen maar ook in Th .
   Ik heb zowel in Ned als in Th een testament laten opmaken, in beide staat vermeld dat er nog een 2 testament is opgemaakt.
   In het kort komt het er op neer dat alles wat ik in Th bezit naar mijn Th vriendin gaat en wat ik in Ned bezit naar mijn Ned erfgenamen.
   Of ik daar goed aan heb gedaan daar zal ik waarschijnlijk zelf nooit achterkomen, maar mijn gevoel zegt van wel.

 8. L.E.Bosch zegt op

  Beste mijnheer van Uden,
  Ik weet niet hoe het in België is geregeld, maar in NL kent men het Centraal Testamenten Register (CTR).
  Bij mijn overlijden (ik woon in Thailand en ben hier getrouwd), dient mijn echtgenote een uittreksel van dat register op te vragen (na overleg van een overlijdensverklaring) waaruit blijkt dat er in NL geen erfgenamen zijn die aanspraak op mijn nalatenschap kunnen maken.
  Tevens dient zij een formulier “Nabestaanden” aan te vragen bij de ING bank in NL en in te vullen.
  Deze gegevens plus een verklaring van overlijden (in Engels) en een kopie van ID kaart dient zij naar de ING bank in NL op te sturen, waarna mijn banksaldo (dat uiteraard geblokkeerd is) wordt vrij gegeven, en overgeboekt kan worden naar haar bankrekening in Thailand.
  Misschien dat U nog iets met deze informatie kunt doen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website