Lezersvraag: Met de ‘Ziekte van Parkinson’ in Thailand leven?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
29 augustus 2019

Beste lezers,

Gisteren kreeg ik de diagnose ‘Ziekte van Parkinson’ te horen van de neuroloog! Ook al was het geen complete verrassing, het kwam verdorie zeer hard aan!

In september ga ik voor 10 dagen naar Bangkok en omdat de medicatie die ik zal moeten nemen mogelijk serieuze bijwerkingen heeft, stelde de specialist voor om deze medicatie op te starten na mijn verblijf in Bangkok.

Omdat Thailand altijd al een therapeutisch effect heeft gehad op mijn (medische) kwaaltjes, hoop ik stiekem en allicht heel naïef dat dit ook het geval zal zijn voor mijn Parkinson…

Zijn er mensen die Parkinson hebben en iets meer kunnen zeggen (hun ervaring willen geven) over de interactie tussen deze vervelende chronische ziekte en het relaxte Thailand?

Worden het moeilijke 10 dagen, bijvoorbeeld door het klimaat en moet ik op bepaalde zaken letten?

Alvast bedankt.

Pat

12 reacties op “Lezersvraag: Met de ‘Ziekte van Parkinson’ in Thailand leven?”

 1. Jo Beerkens zegt op

  Ik heb sedert ongeveer 2 jaren Parkinson en leef permanent in Thailand en dat is prima te doen. Ik ben me er echter van bewust dat hier leven iets anders is dan hier met vakantie gaan. Het punt is overigens dat de meeste mensen hun Thailand reis beginnen met Bangkok.
  Dat is eigenlijk niet zo’n beste keuze, want je komt middenin een heksenketel van herrie, warmte, smog en drukte terecht, althans gezien vanuit het oogpunt van de gemiddelde Parkinson patiënt.
  Mocht u al last hebben van gevoeligheid voor deze omstandigheden, kies dan liever voor een vakantiestart in een rustiger Thais oord en probeer van daaruit of het in Bangkok ook kan lukken.
  Maar het is moeilijk voor u te zeggen, want Parkinson is een nogal wispelturige ziekte. De symptomen zijn bij ieder anders en ze variëren ook nogal in de tijd gezien; het is een komen en gaan van oude en nieuwe bijverschijnselen.
  Als u onlangs de diagnose Parkinson hebt gekregen, heeft u die ziekte beslist al langer, en weet u waarschijnlijk zelf het best hoe u op Bangkok-omstandigheden gaat reageren.
  Het advies om pas na uw verblijf in Bangkok met de medicatie te beginnen lijkt me heel goed, want de gewenningstijd lijkt me inderdaad te kort voor u.

  • Pat zegt op

   Beste Jo,

   Ik ben een Bangkok-liefhebber, dus deze keuze is bewust.

   Al de scherpe kantjes die u opsomt over deze grote stad zijn mij bekend en vormen bij wijze van overdrijven eerder een meerwaarde.

   Zoals gezegd hoop ik op een therapeutisch effect (lees, een tijdelijke verbetering van de symptomen waarmee ik kamp), waarna ik bij terugkomst de medicatie kan opstarten en waarvan ik mirakels verwacht (dit geheel ter zijde).

   Een tegenvaller, zeg maar een ramp, zou zijn wanneer ik een achteruitgang zou meemaken tijdens mijn verblijf.

   Welk verschil zie jij dan tussen wonen in Thailand en er met vakantie gaan, met betrekking tot Parkinson?

 2. HansG zegt op

  Beste Pat,
  Vanaf 2012 ben ik Parkinsonnet therapeut. D.w.z. dat ik al jaren dagelijks ervaringen opdoe met parkinson patiënten. Uit je verhaal maak ik op dat je de diagnose parkinson in Nederland gekregen hebt. Aangezien je deze nog maar net hebt, ga ik ervan uit dat je in het beginstadium zit. Na al die jaren kan ik zeggen dat geen een Parkinson patiënt precies hetzelfde is. Het gaat te ver om hier op in te gaan. Verdiep je eens verder op de site van de Parkinson vereniging. De “standaard” Parkinson ontstaat door degeneratie van de zwarte cellen (substancia nigra) in de hersenstam. Deze cellen moeten bewegingssignalen overdragen naar de volgende zenuwcellen. Dit gebeurt d.m.v. een transmitterstof, Dopamine. Deze dopamine wordt tegenwoordig via medicamenten al in een vroeg stadium voorgeschreven.
  Aangezien dopamine afgebroken wordt door eiwitten (vlees, zuivel, etc) is het belangrijk dat je de medicatie MINIMAAL 30 minuten voor de maaltijd inneemt, of bij vergeten, 1 uur erna. Daar moet je goed opletten! Anders werken de medicijnen (Levodopa of Synamed) niet.
  Ik weet niet hoe het met je balans en conditie is maar de stoepranden zij heel hoog, het loopgedeelte is vaak ongelijk en je hebt vaak weinig ruimte door marktkraampjes etc. (balans, freezing, rollator, etc)
  Dit zijn zaken die je zelf in kan schatten.
  Blijf positief denken en indien mogelijk gewoon lekker genieten in Thailand!
  Mvg,
  Hans

 3. Luo Ni zegt op

  Jo / Pat .

  Van deze kant wens ik jullie gewoon veel sterkte toe.

  Met mijn zeer hoge leeftijd heb ik een winnend lot uit de loterij , gezien ik buiten mijn ( gerenoveerd ) kunstgebit geen medische problemen heb / ken .

  Geniet dan ook regelmatig van de omgeving Undon Thani , en Khon Kean , en vermijd beslist Bangkok

  Met vriendelijke groet

  Luo Ni

 4. Jan zegt op

  Beste Pat,

  Ik heb vanuit mijn werk ervaring met Parkinson en Thailand, ik wil best even met je overleggen wat verstandig kan zijn of niet en wat evt. te doen, echter liever even per mail. Dus als je daar behoefte aan hebt mag je mij een mail sturen

  groet
  Jan

 5. Jo Beerkens zegt op

  Hallo Pat, je vraagt naar het verschil tussen hier wonen en met vakantie gaan. Zoals Hans G ook zegt, alle Parkinson patiënten zijn anders. Dus ik schreef mijn bijdrage eigenlijk vanuit mijn ervaring en medische status.
  Het zou kunnen zijn dat hier wonen gewoon rustiger is; je eigen bed en stoel die bij je passen (stijve gewrichten en spieren), de dingen die op de plaats liggen (vergeetachtigheid, maar wie niet?), minder nieuwe indrukken te verwerken (cognitieve capaciteiten).
  Misschien hebt u in dit stadium nog niet zoveel beperkende factoren, of kunt u er gewoon goed mee omgaan. Gezien uw voorkeur voor Bangkok en uw instelling daarop, zou het best eens kunnen zijn, dat dit heel goed voor u is. Én houd uw spieren en gewrichten soepel.
  Van de medicijnen mag u best veel goeds verwachten. Ik heb Madopar 125mg, driemaal daags, al 2 jaren en als ik ze netjes regelmatig inneem, geven ze prima verbetering. Veel plezier in BKK.

 6. Pat zegt op

  Lieve mensen,

  Oprechte dank voor jullie reacties!

  Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht, maar ik besef dat dit onterecht en zelfs naïef was omdat zelfs ik als beginnende Parkinson-patiënt weet dat elke persoon de ziekte anders ervaart en dat elke dag anders is.
  Je kan met andere woorden geen algemeen geldende tips geven!

  Wees dus niet boos met mijn reactie, ze is niet arrogant bedoeld (al ben ik van Antwerpen).

  @HansG : Ik zit in het beginstadium (medicatie moet nog komen) en kreeg mijn diagnose in Vlaanderen hoor! (?) Heb Parkinsonnet ondertussen goed leren kennen, veel respect voor uw engagement!!

  @Jan : graag, geef je even je mailadres aub.

  @Jo : uw laatste bericht geeft me hoop op een positief effect van Bangkok en mits het goed omgaan met mijn Parkinson (die intentie heb ik).
  Is zwemmen een goede manier om de spieren en gewrichten soepel te houden?

 7. KhunFred zegt op

  Beste Pat,
  u heeft van de neuroloog te horen gekregen dat u de ziekte van Parkinson heeft.
  U zou de vraag die u hier stelt beter aan de neuroloog stellen.
  En het ” relaxte” Thailand? Nou dan zou ik Bangkok daar maar gauw in doorstrepen.
  Dan zijn er heel wat betere oorden in Thailand dan BKK.
  Bezint eer ge begint. De stress die het mee brengt is nou ook niet bepaald bevorderlijk.
  Het is uw vrije keuze natuurlijk.
  Succes

  • Pat zegt op

   Niet akkoord, wat weet een neuroloog nu over de invloed van een willekeurig land op de ziekte van Parkinson!
   Ik kan het standaardantwoord al raden, nee hoor, ik verneem liever echte ervaringen!

   En ‘relaxt’ is geen objectief begrip. Voor mij is bijvoorbeeld wonen op het platteland pas echt stresserend, terwijl Bangkok of New York mij absoluut tot rust brengt…

   Beste groeten,
   Pat

 8. Raffie zegt op

  Beste Pat,
  10 jaar geleden hebben we besloten
  naar Thailand te verhuizen, ik had toen al 8 jaar de ziekte van Parkinson.
  Nu wonen we alweer 10 jaar in Thailand en we hebben geen spijt van deze beslissing.
  Ik voel me veel beter in een warm klimaat.

  Als je graag wat Meer informatie wilt, betr. Neuroloog en of check up kun je me altijd bellen.
  (Tel: 0066-8-53516307)

  • Pat zegt op

   Beste,

   Raffie, misschien bel ik wel eens tussen 19/09 en 30/09 als ik in Bangkok ben.

   Bedankt.

 9. Frans zegt op

  Beste Raffie,

  Bij mij is de diagnose Parkinson gesteld in maart 2018.
  Tijdens de kerstdagen / oud en nieuw 2018 / 2019 verbleven wij ruim 2 weken in Krabi.
  Mijn in Nederland voorgeschreven medicijnen ben ik tijdens dat verblijf blijven gebruiken.
  Ik heb daar geen enkele verandering t.o.v. mijn “normale leven” in Nederland vast gesteld.
  Wij gaan dus in maart 2020 weer 3 weken naar Krabi.
  Wij (70+) wensen jou een fijne tijd in dit prachtige land.

  Gegroet Frans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website