Lezersvraag: Landbouwgrond of bouwgrond?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
8 december 2016

Beste lezers,

Een gesprek tussen vrienden bracht geen duidelijke oplossing daarom vraag ik U om een duidelijke uitspraak. Kan men wettelijk in orde bouwen op een vroeger rijstveld?

Een vriend wil bouwen op een stuk land van zijn vriendin. De grond was oorspronkelijk een rijstveld, maar nu zouden ze deze grond aanhogen en een nieuwe woning bouwen. De discussie ontstond daar er vrienden beweren dat je wel of niet mag bouwen op landbouwgrond.

In België is dat niet toegestaan maar hoe is het in Thailand met de wetgeving hieromtrent?

Groet,

Alfons

7 reacties op “Lezersvraag: Landbouwgrond of bouwgrond?”

 1. Roel zegt op

  Beste Alfonds,

  Er zijn 5 soorten chanots (eigendomsbewijs) in Thailand met elk een andere kleur.
  De kleur bepaald wat je op het grond mag doen en ook bv hoe hoog je mag bouwen als dat is toegestaan.
  Kleuren op een chanot willen door de jaren heen wel eens vervallen, raadpleeg daarom altijd even bij de city hall/ landoffice alwaar het betreffende grond ligt. Iedere chanot heeft een registratie nummer.

  Normaal als het landbouw grond is mag je geen woning bouwen, je kan bij de city hall proberen om voor dat gedeelte waar het huis op moet komen een andere chanot te krijgen die wel geschikt is om te bouwen.
  Uiteraard komt dan een kadaster hier Landoffice het grond inmeten en chanot klaar maken. Dat alles kost natuurlijk geld, maar ook tijd en al helemaal als je geen geld onder de tafel doorsteekt.

  Zelf heb ik al eens bij de landoffice gelijk de mensen meegenomen, samen even gedineert en alles was klaar die zelfde dag nog. Wel nog even de taxfee betalen etc.

  Succes

 2. lunghan zegt op

  Normaal gesproken mag je in Isaan, met name op het platteland, of kleine gemeenten gewoon bouwen waar je wilt, alleen met een volledig nieuwe woning moet je met een “tekening “naar het gemeentehuis, bij ons doen de meeste eerst een klein stenen huisje plaatsen,eerste eis is er MOET een toilet aanwezig zijn.Daarna vraag je een elektriciteitsmeter aan, wordt die toegekend heb je automatisch een geregistreerd huisnummer. Wat je daarna verbouwt interresseerd niemand wat. We hebben zo 3 voormalige landbouwplaatsen bouwrijp, en bebouwd.Allen officieel nu, incl. belasting en eigendomspapier( is wel niet altijd een chanot)

  • Cornelis zegt op

   Mijn ervaring is dat je juist eerst de huisregistratie en het bijbehorende nummer moet hebben – eerder krijg je geen electriciteitsaansluiting.

 3. henry zegt op

  Tot men vanuit Bangkok een controle doet en dan ben je alles kwijt. En die controles gebeuren
  En is men wel eigenaar van die landbouwgrond. Want nogal wat landbouwgrond is Kingsland dat aan grondloze boeren in bruikleen is gegeven onder bepaalde voorwaarden.

 4. Fransamsterdam zegt op

  U vraagt om een duidelijke uitspraak. Die is vrees ik in het algemeen niet te geven. Er zijn zowel landelijke als lokale regels waaraan een en ander is onderworpen. U zult in ieder geval een bouwvergunning moeten hebben. Op bouwen in strijd met de regels kan een veroordeling met gevangenisstraf volgen.
  Een beknopte inleiding in de problematiek vindt u hier:
  .
  https://www.samuiforsale.com/knowledge/building-real-estate-thailand.html
  .
  Persoonlijk zou ik er niets mee te maken willen hebben en de vriendin het benodigde geld geven en haar het verder maar laten regelen of gewoon laten neerzetten. Bij dit soort ‘investeringen’ moet je er nu eenmaal toch van uitgaan dat je uiteindelijk je geld kwijt bent. Of iets kopen met alle benodigde papieren erbij. Of liever nog iets huren wat ook naar haar zin is.

 5. RonnyLatPhrao zegt op

  Beste Alfons,

  Je heb 9 verschillende mogelijkheden.
  Lees ze hier

  1. Chanotte
  2. Nor Sor 3 (certificate of use)
  3. Sor Kor Sor 1
  4. Nor Sor 2 (Reservation Note)
  5. Nor Sor 5 (Iquire Note)
  6. Sor Por Gor 4-1
  7. Sor Tor Gor
  8. Gor Sor Nor 5
  9. Por Bor Hor 5 (De meest voorkomende )

  In detail
  http://korat-legal.com/articles/land_titles_pbt5.shtml

 6. lung addie zegt op

  Het meest eenvoudige is, zoals hoger reeds aangegeven, je inlichten bij Landoffice. Als je in Nederland of Belgie zoiets met zekerheid wil weten vraag je het toch ook niet bij de schoenmaker of de kruidenier. Dan ga je naar het Kadaster: registratie van domeinen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website