Beste lezers,

Wie informeert mij over kwaliteit van wonen te Chiangmai gezien de hoge mate van luchtverontreiniging?

Een poos geleden heb ik hier op dit blog de vraag gesteld over het kopen van een woning of appartement in Bangkok. Mijn man heeft een voorkeur voor Bangkok. Maar ik ben erg bezorgd over de hoge mate van luchtvervuiling. Ik vergelijk al langere tijd de luchtkwaliteit van meerdere steden in Thailand, en Bangkok steelt toch wel de show door heel het jaar heen. www.thailandblog.nl/tag/luchtkwaliteit/

Ik wil me dus wat verder oriënteren en ik zou heel graag meer willen weten over kwaliteit van wonen in Chiangmai. Ik weet dat Chiangmai ook veel last heeft van luchtverontreiniging, maar dat dit vooral aan de hand is in het voorjaar als omliggende landbouwgronden worden afgebrand. De app Air Quality geeft hierover veel duidelijkheid.

Wat ik nu graag zou willen weten is hoe mensen die te of in de buurt van Chiangmai wonen omgaan met die luchtverontreiniging. In Thaise kranten en op sociale media lees je over irritaties van ogen en luchtwegen. Mensen moeten naar het ziekenhuis wegens ademhalingsproblemen. Een oplossing lijkt binnen blijven en airco de hele dag aan.

Hoe lang duurt zo’n periode van afbranden van landbouwgronden, hoe erg is de impact ervan op het dagelijkse leven, treden er gezondheidsproblemen op, kortom: wat is het effect ervan op het wonen te Chiangmai?

Svp geen reacties dat het elders schoner of gezonder is. Het gaat mij om Chiangmai.

Alvast veel dank en vriendelijke groet,

Eline

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 1.00/5. From 3 votes.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Kwaliteit van wonen in Chiangmai en luchtverontreiniging?”

 1. Berthy zegt op

  Ik woon al 10 jaar in buurt van CM, 10 jaar slechte lucht en keelpijn. 6, 7maanden leuk en dan wegwezen!

 2. Han zegt op

  Ik heb een vriend die daar woont, elk jaar gaat hij 2/3 maanden naar Pattaya omdat hij het niet uit houd in die rook.

 3. Willem zegt op

  De laatste jaren was er relatief veel luchtvervuiling in Thailand en niet alleen in Chiang Mai. Bekijk maar eens de app airvisual.
  Vorig jaar begon de luchtverontreiniging vanaf eind januari behoorlijk erg te worden. Dit heeft tot midden april geduurd. Op dit moment is de situatie uitzonderlijk goed. Relatief lage waarden in Chiang Mai. Over het algemeen kun je stellen dat zeker maart en april slechte maanden zijn waarbij het soms al eerder slecht wordt. Dit verschilt per jaar.

  Ik ben het dan ook niet eens met diegene die stelt dat Chiang Mai 5 a 6 maanden erg veel luchtverontreiniging heeft.

 4. Freek zegt op

  Beste Eline,
  Ik denk dat je het antwoord op al je vragen over Chiang Mai kan samenvatten: Weg uit Chiang Mai zodra het afbranden begint i.e. van Maart/April tot het regenseizoen echt begint Juli/Augustus. Daarnaast begint in April het hete seizoen (ook niet aan te raden) tot Juli.
  Het probleem voor de regio is dat naast het afbranden in Thailand ook in Birma, Laos, Cambodia, Vietnam, Indonesie etc plaatsvindt. Echt vluchten kan niet meer en ben je gevoelig voor de kwaliteit van de lucht breng een bezoek aan waar het beter geregeld is (Nederland bv) of een eiland in de regio waar de zeewind de boel schoonveegt.
  De gevolgen van de smog zijn zeer ernstig en dat het nog steeds gebeurd is een indirekt gevolg van het droevige nivo van het lokale besef hoe ernstig het eigenlijk wel is.
  Freek

  • Willem zegt op

   Maart en april klopt. De rest niet. Vanaf midden tot eind april is de ergste luchtvervuiling echt over. Er kan best eens een mindere dag volgen maar geen langere periodes meer.

 5. KeesP zegt op

  Wat om te beginnen heel belangrijk is, hoe is het met jullie eigen gezond gesteld. Wanneer je problemen hebt met de luchtwegen dan is het zeker af te raden om hier in de maanden februari-maart-april te wonen. Is dit niet het geval dan is het over het algemeen geen probleem. Ervan uitgaande dat jullie de jongste niet meer zijn zullen de longen wel tegen een stootje kunnen, met jonge kinderen zou ik hier zeker in bovengenoemde maanden zeker niet willen wonen daar de longen nog in ontwikkeling zijn.
  Maar je kan natuurlijk ook in deze maanden zelf wat voorzorgsmaatregelen nemen zoals in huis zogenaamde purifiers plaatsen, en buiten maskers dragen.
  Woon inmiddels hier ruim drie jaar en gingen voorheen in de smog maanden op vakantie naar Chiang Mai.
  Ben, tot nu toe, gezond en had vorig jaar voor het eerst wat last van mijn ogen, maar dat was zeker niet iedere dag hoor.
  Uiteraard is ieder persoon anders en zal dan anders, lichamelijk, reageren op de smog.
  Succes met het nemen van jullie beslissing.

 6. Max zegt op

  Ik zou een air-mentor aanschaffen als ik jou was. Dit is een binnenhuis snuffelaar die continue fijnstof en vluchtige stoffen opmeet, evenals het co2 gehalte. Hij geeft de resultaten met en kleur weer, of eventueel in harde cijfers op je smartphone. Dit schept een hoop rust, zodra de metingen beneden de feitelijk gevaarlijke hoeveelheden komen. Dit wordt prima door de air-mentor aangegeven, en tevens langdurig opgeslagen, zodat je er tijd-grafieken mee kunt laten zien. handig in je smartphone te bekijken. Er hangt wel een prijskaartje aan.

 7. herman buts zegt op

  Ik probeer om in maart op vakantie te gaan naar een andere regio omdat dan de luchtkwaliteit inderdaad erg slecht is. In april vertrek ik terug naar Belgie voor 6 maanden ( zo blijf ik in regel met mijn sociale zekerheid) en heb ik het beste van 2 werelden. Een air purifier is geen overbodige luxe (kost je 3000bht).de maanden maart en april zijn dus inderdaad meestal de slechtste maanden. maar dan blij je automatisch iets meer binnen of ga je een maandje naar de kust.Bkk is zowieso slechter dus ik zou het zeker overwegen.

 8. Cory zegt op

  ik woon al 21 jaar in Chiangmai.
  ja we hebben lucht vervuiling tijdens het droge en brandseizoen maart-april maar wij leven ermee want wij genieten van de koele nachten van November tot eind Februari (rond de 15 graden Celsius) en van het regenseizoen (mei tot oktober) wanneer alles groeit en bloeit.
  Hoe overleven wij het brandseizoen?
  1. Twee watersprinklers op het dak 2 tot 3x per dag 5 minuten aanzetten, wat het dak afkoelt en de stof doet zetten (PM2.5). Zelf geinstalleerd. Kost bijna niks.
  2. hangende waterfoggers (die veel minder water gebruiken) rond het dak om stof te doen zetten (70 Bt per set)
  3. alles wat groeit in de tuin laten groeien, geen onkruid wieden (met of zonder chemische stoffen). Dus geen prachtig gazon maar wel groen.
  4. veel bomen en struiken geplant, vooral snel groeiende Bougainvillas, Katin, Bamboe en Bitter Leaves
  5. wij hebben geen cement omheining maar wel een levende bamboe omheining van 420m lang. Zeer koelend en mooi. Gratis 800 plantjes van het Forest dpt bekomen.
  6. een klein fonteintje 1m50 hoog met een aquariumpompje voor het huis gebouwd dat wij dagelijks verschillende uren gebruiken tijdens het droge seizoen. Bouwkost 5000 Bt. Wij hebben geinvesteerd in zonnepanelen op het dak, dus geen tekort aan elektriciteit.
  7. wij hebben een redelijk grote vijver voor het huis als water opvang tijdens het regenseizoen. Wij zijn 95% selfsufficient voor water. Dus wij kunnen het 1Ha land bewateren zodat alles goed groeit en groen blijft.
  8. Wij vangen het water op van alle daken in 8meter hoge watertanks (half in de grond want koeler en half erboven)
  9. De termperatuur op onze bio farm is 4 graden lager dan Hangdong stad en 5 lager dan Chiangmai city
  10. Wij passen onze voeding aan : koelende voeding tijdens het droge seizoen, en warmend tijdens het koele seizoen. Wij eten en drinken veel bio Aloe Vera die wij stoom distilleren tot een hydrosol die wij makkelijk aan onze drankjes kunnen toevoegen om ons ook “van binnen” koel te houden tijdens het hete seizoen met dag temperaturen boven de 40C
  11. wij passen onze kleding aan door enkel natuurlijke vezels te dragen (meestal katoen, maar ook wollen sokken tijdens het koude seizoen)
  12. wij hebben de 2 huizen gebouwd met zeer hoge planfons (2m40) met veel ramen voor een goede luchtcirculatie en plafond ventilators in elk vertrek (dat heb ik in Maleisie geleerd waar ik 8 jaar gewerkt heb). Dus geen muren ventilators.
  13. Alle vensters en deuren hebben muggennetten. Dus die kunnen dag en nacht open blijven indien wij dat willen.
  14. Wij gaan vroeg slapen (rond 9u) and staan vroeg op (rond 5 of 6u) om van de beste dag temperaturen te kunnen genieten.
  15. Tussen 12 en 1 uur rusten wij zoals de Thaise werkers. Zo zijn wij lekker fris in de namiddag.
  16. wij starten werk om 8uur en stoppen om 5 uur. Zondags wordt er niet gewerkt.
  17 wij maken zeer veel compost (met de pyramide methode) van alle landafval die wij natuurlijk terug aan het land geven… Dit houdt onze bomen en andere planten sterk om zelf water te zoeken in de grond via een goed wortelsystem.

 9. John Chiang Rai zegt op

  Je huidige gezondheid zal zeker te maken kunnen hebben met het feit,of je veel of minder last zult ondervinden van deze luchtvervuiling,maar gezond is het op den duur met zekerheid niet.
  Ik blijf in de winter periode uit geheel het noorden weg,en moest tot mijn schrik vaststellen dat het winter 2020 in Chonburi/Pattaya ook niet veel beter was.
  Waar men normaal verwacht dat men op het strand van zonneschijn kunt genieten,verdween deze iedere middag achter een dikke smog.
  Voor je een huis koopt in Thailand,kijk betreffend deze schlechte lucht uit,waar je dit huis precies gaat kopen.
  Misschien dat je de app ,,Air 4 Thai” of andere een tijdje in de gaten moet houden voor je deze stap doet.

 10. laksi zegt op

  Tja,

  Ik begrijp die Thai niet, steken ze na de oogst de akker in de fik, maar het wordt minder, omdat andere (en een Thai kijkt altijd, naar andere en doen dan hetzelfde) strobalen van het land halen en per baal 80 Baht vangen. Dus hoe dom kan je zijn om je land in de fik te steken. Dit begint nu wel door te dringen. Maar particulieren steken ook bladeren in de fik. Totaal onnodig. Maar de regering heeft gezegd, dat het niet meer mag en er staat een boete op van 5.000 Bhat. Maar ja “This is Thailand” geen enkele politieman die bekeurt.

  • Rob V. zegt op

   Dom? Of de meest praktische oplossing voor arme boeren? Het afbranden bespaart de boeren de nodige kosten (arbeid, machines) en onder de streep vangt men zo meer. De meeste boeren hebben het niet zo makkelijk: meerdere kleine velden, contracten na te komen met de fabrieken waar ze aan leveren etc. Het verbod op afbranden alleen helpt dus niet. Geef de boeren perspectief: herverkaveling, promoot coöperaties, maak boeren sterker in hun schoenen staan tegenover de bedrijven waar ze aan leveren (misschien kan een grote boeren coöperatie wel een eigen verwerkingsfabriek op poen zetten? Etc.

   Met de huidige gang van zaken zit men in Chiang Mai -en elders- periodiek nog vele jaren in hevige smog. Het spuiten met waterkanonnen voor de show gaat niet helpen.

 11. Eric zegt op

  “Maar ik ben erg bezorgd over de hoge mate van luchtvervuiling”.

  Ik zou in dat geval Bangkok en Chiang Mai links laten liggen, deze steden zijn berucht om hun (zeer) matige luchtkwaliteit. Ik verwacht dat het in de rest van Thailand overigens niet heel veel beter gesteld is.

  Mijn tip: geen appartement kopen maar huur eerst een huis of condo. Eerst 6-12 mnd in BKK, vervolgens 6-12 mnd in Chiang Mai. Zo kun je zelf het verschil tussen beide steden ervaren.

  Wanneer je problemen hebt met je luchtwegen zou ik het fenomeen luchtverontreiniging inderdaad in ogenschouw nemen maar de vraag is ook of je alles wat slecht is uit kunt sluiten. Thailand heeft ook dramatische cijfers wat betreft de “verkeersveiligheid” (veel verkeersdoden, roekeloos rijgedrag) en in veel gerechten stopt men PHONG SHU RODT (MSG) wat ik ook niet aan zal raden. ‘t Hoort erbij, je kunt het niet altijd vermijden.

  Gezond zal luchtverontreiniging/smog zeker niet zijn maar in al mijn jaren in Bangkok heb ik er eigenlijk weinig last van gehad. Uiteindelijk zal het ook per persoon verschillen. Zelf ervaren is mijn advies.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website