Lezersvraag: Kan mijn Thaise zoon in Thailand werken?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 oktober 2019

Beste lezers,

Inmiddels ben ik bijna 19 jaar getrouwd met een Thaise en woonachtig in Nederland. Samen hebben wij een zoon van net 18 jaar en mijn vrouw had al twee dochters waarvan de jongste sinds haar 7e in Nederland woont.

Mijn vraag is de volgende:

Ik heb/had jaren lang een reisbureau gericht op Thailand reizen en met name losse ticket verkoop aan mensen die enige connectie hebben met Thailand. Dat was voor het internet tijdperk. Inmiddels doe ik bijna niets meer op dat gebied maar ik onderhoudt nog steeds contact met de enkele Nederlanders en een paar Thaise reisbureaus.

Omdat mijn zoon nu 18 jaar is wilde ik wel eens weten of hij een werkvergunning nodig heeft om in Thailand te kunnen werken of stage lopen bij een van de contacten? Hij heeft uiteraard wel een Nederlands paspoort maar (nog) geen Thais paspoort. En als hij een Thais paspoort erbij neemt hoe staat het dan met de dienstplicht?

Benieuwd naar de reacties.

Groet,

Alex

5 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn Thaise zoon in Thailand werken?”

 1. Erwin Fleur zegt op

  Beste Alex,

  Vraag gewoon een Thais paspoort voor u kind aan.
  Laar u kind binnen komen met het Nederlanse paspoort in Thailand(is hij binnen als Nederlandse staatsburger).
  Dat u kind in Thailand is geboren is al duidelijk als hij/zij Thailand binnen komt(wel aangegeven hoop ik).
  In Thailand werk zoeken op vertoon van het Thaise paspoort.

  “Goede vraag”, dit is mijn oplossing.
  Wat betreft ‘dienstplicht’ zou ik mij dan niet druk maken.
  Ik denk dat meerdere lezers misschien ook een andere oplossing hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Rob V. zegt op

   Beste Erwin,

   Indien mogelijk is het advies normaal gesproken om op het zelfde paspoort een bepaald land binnen te komen en te vertrekken. Dus Nederland uit én in op het Nederlandse paspoort. Thailand in en uit op het Thaise paspoort (als men een dubbel paspoort heeft). Als je op het Nederlandse paspoort binnen komt en er niet mee vertrekt lijkt dat op een overstay in op dat paspoort.

   Ik hoop ook dat Alex ‘Thais paspoort’ en ‘Thaise nationaliteit’ niet met elkaar verward. Indien dat het geval is: op Thailandblog moeten ook lezersvragen terug te vinden zijn over het bekomen van de Thaise nationaliteit. Hoe dat voor 18 jarige zit weet ik niet, maar voor de Thaise wet ben je pas vanaf 20 volwassen.

   Dienstplicht blijft voor mij ook vaag. Ik dacht dat die op basis van loting ging van jongemannen die staan ingeschreven in hun Thaise gemeente. Zo ja dan valt er weinig te loten als je Thai bent maar niet ingeschreven staat als woonachtig ergens in Thailand. Maar tot nu toe heb ik op dit blog nog nooit iemand een harde bron kunnen zien vermelden hoe de Thaise wet hier nu eigenlijk in staat. Blijft vaak bij ‘jongemannen kunnen ingeloot worden voor dienstplicht’.

 2. Petervz zegt op

  Beste Alex,

  Als Thai kan je zoon natuurlijk gewoon werken in Thailand.
  De informatie van Erwin is echter niet juist. Als je zoon met zijn Nederlands paspoort Thailand binnenkomt, dan zal hij voor de immigratie als Nederlander worden behandeld, met alle visumcomplicaties van dien.
  Hij zal dus met zijn Thaise paspoort Thailand binnen moeten reizen en kan dan als Thai in Thailand gewoon werken.
  Hij is pas 18 jaar oud en dat betekent dat hij inderdaad zal worden opgeroepen voor dienstplicht. Let wel dat een oproep niet meteen betekent dat hij dan ook dienstplicht zal moeten vervullen.

 3. Driekes zegt op

  Wanneer hij een Thai’s paspoort gaat krijgen zal hij ook in dienst moeten of je moet hem afkopen met wat bahtjes.

 4. e thai zegt op

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/nederlandse-nationaliteit-verliezen/automatisch-verlies-van-de-nederlandse-nationaliteit
  let wel hierop ik ben geen exper laat je goed voorlichten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website