Lezersvraag: Kan je een dienstbetrekking kopen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 februari 2021

Beste lezers,

Vraag aan de Thailand experts hier. Ik heb wel eens in de wandelgangen gehoord dat als Thaise mensen klaar zijn met hun studie, laten we als voorbeeld een leraar nemen, deze niet zomaar met een sollicitatie aangenomen worden, maar dat er flink bedragen worden betaald om de baan te krijgen. 200K Bant zou geen uitzondering zijn.

Is dit onzin of de realiteit in Thailand, en gebeurt dit dan regelmatig?

Groet,

Rudolf

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Kan je een dienstbetrekking kopen in Thailand?”

 1. Erik zegt op

  Rudolf, dit zijn dingen die ‘onder water’ blijven dus of het regelmatig gebeurt zal niet uit statistieken blijken. Maar ik heb er net als jij wel eens van gehoord.

 2. JohanR zegt op

  In Thailand draait alles om geld. Aanstellingen, promoties, extra gunsten. Zonen en dochters van rijke families ontvangen zo hun diploma’s en hun latere banen en posities. Hoge functionarissen in de ambtenarij en bij politie en leger schuiven op deze manier een trapje hoger op de Thai maatschappelijke ladder. Behalve geld is afkomst van belang plus de plaats op de rangorde van invloedrijke families en clans.

  • chris zegt op

   ik ben nu 15 jaar docent op een universiteit waar vooral rijke kids studeren. Die krijgen hun diploma niet zomaar hoewel er weinigen zakken voor examens. Hun latere banen en posities hebben veel meer met hun netwerken (clans) te maken. Daarvoor betalen ze niet maar er is sprake van patronage (voor wat, hoort wat) en cronyisme.
   Het draait dus niet direct maar wel indirect om geld en macht.

 3. Ken.vuller zegt op

  Wij hebben een kennis die heeft een hoge functie bij de police Phuket.
  Heeft hij 3 miljoen bathjes voor mogen neerleggen.
  3 keer raden hoe hij die gaat terug verdienen.

  • Gerard zegt op

   Klopt wat Chris zegt, maar om een overheidsfunctie te krijgen dien je die te kopen wil je goed terecht komen als je geen sterk netwerk hebt.Vooral bij de politie.Of dat bij scholen gebeurt ?, ik ben het niet tegengekomen bij de christelijke school (niet staats) waar mijn dochter op zat.Nagevraagd, men keek mij verbaast aan.

 4. Roger zegt op

  Ik weet 100% zeker dat de verplichte legerdienst van mijn Thaise schoonbroer werd afgekocht door mijn schoonvader.

  Zoals hierboven vermeld, alles kan geregeld worden met het nodige geld onder de tafel, en dit zeker in Thailand. Als je de nodige centen hebt kan je hier zeker (mis)gebruik van maken. Dit zijn geen wandelgangenverhalen hoor. Soms heeft corruptie ook wel zijn voordelen als je het mij vraagt 🙂

 5. MikeH zegt op

  De broer van mijn vriendin heeft 8 jaar geleden zijn legerdienst afgekocht voor 30.000 Baht.
  Voor veel baantjes moet inderdaad worden betaald. De kosten zijn dan afhankelijk van hoeveel er kan worden verdiend of bijverdiend in die functie. Een baan bij de politie of douane is duur omdat er daar veel mogelijkheden tot extra inkomsten bestaan.

 6. Sjoerd zegt op

  Heb van een dame gehoord dat zij voor haar zoon 600.000 baht betaalde voor een administratieve baan bij het leger. Die heeft die baan dan in principe ook voor het leven. Lijkt me een goede investering…. TIT.

  • Sjoerd zegt op

   …. HIj had overigens wel de juiste opleiding voor de baan.

 7. G.F. zegt op

  Een korte maar krachtige reactie: In Thailand is (vrijwel) alles te koop!

  • chris zegt op

   liefde ook?

   • Jacques zegt op

    Zelfs schijnliefde is te koop, zoals we allemaal wel weten. Dat is natuurlijk niet alleen in Thailand waar te nemen, maar geld opent deuren en velen zijn er van gecharmeerd of hebben er een gebrek aan.

   • jasper zegt op

    Sex en genegenheid in ieder geval. Maar volgens mijn vrouw, een cambodiaanse ziel op zoek naar economische zekerheid, zoals zovelen in arme landen is het zo dat “love comes slowly”.
    Als je een vrouw in Thailand dit biedt, kun je een heel end komen op het gebied van de liefde.

    Inmiddels zijn wij 13 jaar verder, hebben 1 kind en zijn erg gelukkig samen.

 8. peter zegt op

  Mijn vrouw is absoluut integer wat betreft haar werk, labor officer.
  Toen een paar jaar gelee er 4 jobs waren te vergeven, mocht zij zich daarmee bemoeien
  Tja, soms verander je ineens van baan, blijkt in Thailand.
  Er is dus geen HR aldaar. Zij maakte de eerste schifting op basis van de sollicitatie brief.
  Op deze 4 job opportunities, kreeg ze zo’n 2000 sollicitaties te verwerken.
  Dus daar zit geen money bij. Echter wat er daarna gebeurt, beslissing baas, is weer een ander verhaal?
  Kan me voorstellen dat met wat geld, zaken in Thailand gunstiger uitpakken voor een sollicitant. TIT

 9. JM zegt op

  Ja, dit is normaal als je een job wil bij de overheid. Elke maand betaald en een pensioen.

 10. Jacques zegt op

  De vrouw van mijn stiefzoon had een functie in de ambtenarij in Thailand. Toen ze naar Nederland ging hebben haar ouders een bedrag van 500.000 baht geïnvesteerd om haar functie te kunnen behouden voor 5 jaar nadien. Het mag wat kosten.

 11. jasper zegt op

  Corruptie is “the middle name”van zowat elke ambtenaar. Mijn vrouw kwam al 7, 8 jaar in aanmerking om te nationaliseren tot Thai. Taal vloeiend, aanbevelingen van Thaise vrienden, Thaise familie etc.
  Na betaling van een sommetje aan de officemanager op het Amphur kregen we een gesprekje met de baas van het gemeentehuis. Hij liet een stapel met 250 dossiers zien van mensen die mochten nationaliseren. Hij mocht er elk jaar 25 naar Bangkok sturen ter aanbeveling. Hij pakte het dossier van mijn vrouw, hield het eerst boven, en toen aan de onderkant van de stapel met de woorden: “up to you”.

  2 maanden later, en 10,000 euro lichter later kreeg ze eindelijk de Thaise nationaliteit. De rest is geschiedenis.

 12. janbeute zegt op

  Bij banken gebeurt dit namelijk ook,familie van een aankomend bank employee wordt soms gevraagt om hun spaarcentjes ed te stallen bij de bank waar de solicitant komt te werken.
  Zo zie je vaak dat niet altijd de slimsten achter de balies bij banken werkzaam zijn.
  Als pappie gefortuneerd is en zoon of dochterlief een baan daar wil, desnoods zal pappie van bank wisselen.
  Een neef van mijn ega is een Katoey en die houden zeker niet van de dienstplicht, daarom heeft mijn egas broer de vader van de Katoey een buffalo verkocht om ziijn zoon vrij te kopen, is gelukt.
  Nu werkt hij bij een branche van een grote bank in Thailand en na daar pas te zijn begonnen kwamen ze regelmatig bij mij aan de deur zeuren of ik wou wisselen van bank.
  Ik zij dan ook ik doe hier niet aan mee, ben tevreden bij mijn eigen bankbranch en waarom zou ik ook nog naar een branche gaan die ver van mijn woonplaats is.
  Ik denk dan ook dat er veel verdient wordt met deze vorm van corruptie , met als groot nadelig gevolg dat je nooit de goede en bekwame lieden op de plaats krijgt waar ze behoren te zijn.
  Misschien ook wel een van de hoofdreden dat Thailand nooit een stap verder komt,

  Jan Beute.

 13. Steven zegt op

  Wij kennen een jongedame die als verpleegster in een hospitaal in Udon Thani wou starten, maar dat mocht ze pas na eerst 70.000 baht onder tafel te betalen. Ze bezat onvoldoende geld dus job niet gekregen.

 14. Hans Struijlaart zegt op

  Ik heb veel Thais ontmoet die geld hebben betaald om een bepaalde functie te kunnen krijgen. De som geld die ze moeten betalen is uiteraard afhankelijk van de functie waarop ze hebben gesolliciteerd en het salaris wat ze met de functie verdienen. Maar ze moeten dan ook nog wel de kwaliteiten hebben die de functie met zich meebrengt. Voor dat geld krijgen ze dan wel weer een contract voor veel jaren en vaak ook een goede ziektekostenverzekering. Thailand nog steeds corrupt? Ja zeker weten. Persoonlijk ken ik iemand uit een “gelukkig” rijke familie die dronken achter het stuur iemand heeft dood gereden. Hebben de dood afgekocht met 1 miljoen bath aan de “vrij arme familie” ter compensatie voor het verlies en 120 uur taakstraf gekregen. Kortom alles is af te kopen of te koop in Thailand als je maar genoeg bath hebt. Thailand is nog steeds een land waar het rechtssysteem afhankelijk is van hoeveel geld heb je er voor over om niet jarenlang in de bak te belanden. En als je het geld niet hebt dan belandt je ook jaren in de bak. Gaat er in korte tijd iets veranderen op dat gebied? Ik denk zelf van niet.

 15. Rob V. zegt op

  Toevallig was na een betoog van parlementariër Rome de hashtag #ตั๋วช้าง (tǒewa cháang, olifanten kaartje) trending. Dit gaat over het kopen van betere functies binnen politie en leger. Kan zo 1-2-3 nog geen Engels artikel vinden. Op Twitter heel kort een toelichting: https://mobile.twitter.com/lamondonews/status/1362791646673260544

  • TheoB zegt op

   https://www.khaosodenglish.com/politics/2021/02/20/govt-seeks-to-slap-mp-with-royal-insult-charge-for-debate-expose/
   https://www.thaienquirer.com/24498/rangsiman-rome-presents-evidence-of-elephant-ticket-police-corruption/
   https://www.facebook.com/hashtag/%E0%B8%95%E0%B8%B1%E0%B9%8B%E0%B8%A7%E0%B8%8A%E0%B9%89%E0%B8%B2%E0%B8%87

   • Rob V. zegt op

    Dank Theo, het artikel van TE kwam ik later op de avond tegen, Khaosod wist er vandaag ook wat over te melden (maar merkt daarbij op Facebook op dat details weggelaten zijn wegens om niet strafrechtelijk in de problemen te komen).

    Zojuist hield Rome een bijna twee uur lange live uitzending waarbij hij nog verder op in ging op de corrupte praktijken van de wetshandhavers. Mijn Thai is nog niet voldoend om alles te begrijpen maar het einde begreep ik wel duidelijk. Hij vertraagde en was duidelijk emotioneel geraakt. Hij liet weten samen te vechten voor een betere samenleving. Hij ongeveer dit op het eind:

    “mijn geliefde broers en zussen, landgenoten (..) vandaag is de meest gevaarlijke dag in mijn leven tot nu toe. Voordat ik parlementslid was was ik activist en kon ik misschien in de gevangenis belanden. Dat voelde lang niet zo gevaarlijk als dit vandaag. Ik weet niet wat er met mij zal gebeuren de komende dagen. Ik weet niet of ik over 3 maanden nog parlementariër ben. Maar wat er ook gebeurt, ik zal er geen spijt van hebben dat ik het volk vertegenwoordig. Ik vertegenwoordig mijn broers en zussen (landgenoten). Ik meen dat oprecht. Dank jullie wel”

    https://www.facebook.com/MoveForwardPartyThailand/videos/268175534696308


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website