Lezersvraag: Kan ik naar Thailand emigreren met alleen AOW?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
12 maart 2014

Beste lezers,

Ben 65 en wil naar Thailand emigreren en trouwen. Tussen nu en oktober 2014. Wil er permanent gaan wonen dus.

Heb info ingewonnen op de ambassade. Maar je moet een inkomen hebben van 65.000 bth per maand of 800.000 op jaar basis. Lijkt mij hoog voor AOW-er?

Is er nog een andere manier om dit doen?

Met vriendelijk groet,

Aloys

50 reacties op “Lezersvraag: Kan ik naar Thailand emigreren met alleen AOW?”

 1. Lex K. zegt op

  Beste Aloys,

  Het gaat om een combinatie of 65000 inkomen of 800000 op de bank maar ook om een combinatie van beiden dus bij voorbeeld 400000 op de bank en een inkomen van 650000( bedragen maar een beide ruim genomen, ik had geen zin om het tot op de cent na te rekenen.)
  Dus als jij een bedrag, noem maar even 400000 op een bank rekening in Thailand zet, dan is je inkomen van 65000 genoeg, maar dit bedrag of combinatie van beiden moet je elk jaar, bij aanvraag of verlenging visum, aan kunnen tonen,
  Nu over het inkomen; 65000 per maand is geen vetpot, ook niet in Thailand, maar het is wel te doen, maar bokkesprongen kan je je niet veroorloven, een normaal appartementje, maaltijden en 2 biertjes moet lukken, maar onverwachte grote uitgaven kun je jezelf niet veroorloven
  Ik lees net nog dat je van plan bent te gaan trouwen, dan krijg je een heel ander verhaal, daarvoor is het van belang om te weten of zij wel of geen inkomen heeft voordat ik dat ga proberen uit te leggen.

  Groet en veel succes en wijsheid
  Lex K.

  • Nok zegt op

   Bij een inkomen van 65 duizend baht hoef je geen 400 of 800 duizend op de bank aantoonbaar te hebben. Of je hebt 800 duizend op de bank, of je hebt 65 duizend mnd inkomen. Of je combineert beide tot 800 duizend baht op jaarbasis.
   Het bedrag van 400 duizend baht geldt mbt een “gehuwden” visum. Dat kun je in de gaten houden, omdat je van paln bent te huwen.
   Een alleenstaanden AOW is qua koers op dit moment ongeveer 44 duizend baht per maand, dus al met al een 450 duizend baht jaarlijks. Heb je nog 350 duizend baht op de bank, dan kun je een retirementvisum overwegen. Nog 50 duizend bij elkaar sparen en je hebt je ‘gehuwden’visum, en maakt je minder afhankelijk van koersschommelingen.
   Je maandelijks te besteden bedrag is uiteraard minder vanwege premie ziekenfonds, maar staat los van de inkomenseis. Het gaat bij de aanvraag om bruto-bedragen, niet om wat netto overblijft. Of je het met weinig kunt doen, hangt van jezelf af en uiteraard hoe het zit met je toekomstige partner. Laat je niet gek maken: de een heeft aan 25 duizend baht per maand genoeg om te leven, de ander heeft aan 100 duizend baht nog niet genoeg.
   Als je na 1-1-2015 in het huwelijk treedt krijg je geen partnertoeslag meer, en valt je AOW bedrag terug naar ongeveer 750 euro per maand/33 duizend baht. Je moet dit opvangen door meer geld op de bank.

  • A.Zoeteweij zegt op

   Wat een onzin.
   Met 65000 bath kan men goed leven ,bokkesprongen?,Net een psi d180 gekocht en ook nog een nieuwe
   Computer en ik doe dat met 40000Bath per maand
   Groetjes

   • Pat zegt op

    Het toch ook mijn volste overtuiging dat je als individu (dus geen gezin) met 65.000 Baht per maand ZEER GOED kan leven in Thailand.
    Naast het vermelde en de twee biertjes kunnen er mijns inziens nog minstens elke dag een massage af en per maand een goede shoppingbeurt…

    Met ruim 1.600 euro (65.000 Baht) kan je zelfs meer dan behoorlijk leven in Vlaanderen en Nederland, dus in Thailand kan dat des te meer.

    Meer is altijd beter, dit voor alle duidelijkheid.

   • Lex K. zegt op

    Beste A Zoeteweij,

    Misschien een beetje persoonlijke vraag, maar zou ik dan ook een lijstje van je ander vaste lasten mogen zien, want een eenmalige uitgave van 40.000 zegt helemaal niets natuurlijk.
    Deze meneer heeft de vraag of de eis van 65.000 niet een beetje te hoog is voor een AOW.er, mijn antwoord is: de Thaise regering stelt die eis en jij zal daar gewoon aan moeten voldoen, als jij minder inkomen hebt als genoemde 65.0000 krijg je gewoon niet je gewenste visum, want laten we eerlijk zijn we hebben niet alleen met inkomen te maken maar ook met uitgaven en als meneer tekort komt, of geen ziektekosten verzekering heeft maar wel ziek wordt? wie gaat hem helpen dan? de ambassade? dacht het niet, de Thaise overheid, die helpt nauwelijks zijn eigen burgers, de vraag is niet of 65.000 genoeg is om van te leven, de vraag, zoals ik het begrijp tenminste, is de inkomens eis, die de Thaise overheid stelt, niet te hoog voor een AOW’er en die eis is te hoog want met enkel AOW kom je nooit aan de 65.000.

    met vriendelijk groet,

    Lex K.

    • A.Zoeteweij zegt op

     Beste Lex.K.
     Mijn vaste laste3 zijn.
     Huurhuis 3500 voor 3 kamers een ruime patio en een buite keuken bij elkaar 100 vierkante m.
     Elec minder dan 1000
     Water mijnder dan 100
     Internet voor 2 computers 960.
     Ik heb een psi schotel met ik weet niet hoeveel kanalen ,maar wel bvn.
     Ik woon in Phitsanulok dat niet duur is.
     Ben in het bezit van een health card Ziekenhuis, daarnaast onderhoud ik ook nog een
     jongeman 17 jaar die nog naar school gaat,en die is mijn grootste uitgaven.
     Met vriendelijke groet:
     Anthony Zoeteweij.

  • Puwadech zegt op

   Beste Lex,

   Ik zou in Nederland ze de kost niet willen geven, die rond moeten komen van circa 1400 euro netto in de maand. Als je ieder dag aan de bar zit in Pattaya of je hebt een condo op Sukhumvit, dan wordt het moeilijk.

   In Belgie noemen ze dat:”een dikke nek hebben”

   Groetjes,

   • Lex K. zegt op

    Beste Puwadech,

    Dat is wat ik bedoel met bokkesprongen, 65000 per maand lijkt een boel geld maar plaatser van de vraag geeft wel heel weinig info, ziektekosten verzekering, huur of op koophuis, kinderen van aanstaande vrouw die misschien onderhouden moeten worden en je moet een reserve achterhouden, als je 1 maal per jaar teug moet naar Europa is dat al een flinke aanslag op je budget, en vergeet je ziektekosten niet, als je geen verzekering hebt en je wordt ziek ben je goed de Sjaak.( sorry Sjaak, niet persoonlijk bedoeld, gewoon een uitdrukking)
    Ik weet ook wel dat je met 30000 per maand kan leven, ik heb het zelf 4 maanden gedaan, maar ik had geen huisvestings kosten en ik was alleen en ik kon gewoon eten en een biertje drinken, maar de dingen die het voor toeristen zo leuk maakt in Thailand kon ik mij echt niet veroorloven.
    Pat zegt dat het zijn volste overtuiging is om van 65.0000 zeer goed te leven, maar het is slechts zijn overtuiging niet zijn ervaring, tenminste als ik letterlijk neem wat hij schrijft, maar maak maar eens een mooi lijstje van je vaste kosten, als je moet huren, electra, water en tel alles eens een keer bij elkaar op, je schrikt van het bedrag wat daar uit gaat komen, Thailand is niet mee zo goedkoop als het eens was en het hangt zeker af van de locatie waar je je vestigt.

    • Pat zegt op

     Je begrijpt me goed, beste Lex. Het is inderdaad niet mijn ervaring, maar een objectieve poging om in te schatten of 65.000 Baht haalbaar is om gewoon goed te leven in Thailand.

     Ikzelf kom zeker niet toe met 65.000 Baht per maand, ik ben nu eenmaal geen persoon die goed kan budgettairen en heb waarschijnlijk eerder 100.000 Baht per maand nodig omdat ik ambitieuzer ben dan maaltijden nuttigen en een biertje drinken…!

     Er wordt hier terecht gezegd dat je misschien wel geen uitspraak kan doen over die 65.000 Baht zonder een opsomming te geven over de dingen die je ten laste hebt (een woning?, een auto,, etc.).

     Maar zelfs mits al deze dingen nog dienen betaald te worden elke maand, kan je volgens mij degelijk leven in Thailand. Dus meer onder dan maaltijden en een tweetal biertjes per dag.

     De grote Jan kan je in Thailand zeker niet uithangen met 65.000 Bath, maar behoorlijk leven dus wel denk ik.

  • rebell zegt op

   65.000 Baht is ruim . . .voldoende. Het ligt er aan hoe je wilt gaan leven. Bedenkt, dat de meeste doorsnee Thai maar 10.000 tot 20.000 verdient per maand. Ook hij rijdt auto, gaat eten, heeft een woning en drink een biertje. Ik weet wel niet hoe je aan dat getal 65.000 Baht komt (=gelijk AOW ?? ). Bij de huidige koers (44 BHT) moet je dan ca. € 1450,- NETTO !!, . . AOW ontvangen ? Niet schlecht.

   • Lex K. zegt op

    Volgens mij is er een vorige poll vastgesteld dat je de levens standaard van een Thai en Westerling niet kan of mag vergelijken, er heeft een heel artikel over gestaan op TB , waarom kan een Thai wel overleven van 30.000 en een Westerling niet en of de Thai niet het recht had op de zelfde levensstandaard als de westerling, je kan niet zeggen; omdat een Thai kan overleven op 20.0000 per maand kan een Westerling dat ook, dat is onmogelijk, we houden dat misschien een maand vol misschien een half jaar maar langer niet, we missen daar gewoon iets voor, we weigeren ons bepaalde dingen te ontzeggen en in tegenstelling tot een Thai, We hebben daar geen sociaal vangnet, zoals familie en buren.

    Met vriendelijk groet,

    Lex k.

 2. Erik zegt op

  Ga je voor een retirementverlenging van het visum waarmee je binnenkomt dan is de eis 8 ton in de bank hier OF 65.000 b inkomen per maand OF een combinatie van die 2 samen 800.000 baht.

  Ben je gehuwd dan gelden lagere bedragen maar zijn er meer papieren nodig. Raadpleeg daarvoor de site van de Immigration.

  Je bent nu al 65 dus je hebt recht op partnertoeslag en die is afhankelijk van leeftijd en eigen inkomen van de partner. Let op, de regels voor partnertoeslag gaan 1-1-15 ingrijpend veranderen ook voor mensen die die toeslag al hebben. Jouw AOW blijft belast in Nederland maar je kunt vrijstelling volksverzekering en ziekenfondspremie vragen.

  Rondkomen moet lukken zoals hiervoor is aangegeven. Daar ben je zelf bij.

  Maar de grootste zorg voor jou is de zorgpolis. Heb je die en houd je die dan is dat wel een hap uit jouw budget maar is dat risico wel afgedekt. Moet je zelf de zorgkosten betalen dan zou jouw AOW wel eens te klein kunnen zijn. Ik wil je vooral op dit punt wijzen.

  • Jan Geluk zegt op

   Erik dat klopt niet.Heb brief van svb inbezit waarin staat dat voor bestaande gevallen aangaande partnertoeslag er op 1-1-2015 niets voor mij veranderd.

  • A.Zoeteweij zegt op

   Of ook iets om na te denken,health card for foreigner in een ziekenhuis in de plaats waar je gaat wonen
   dat kost 2200 bath per jaar.
   Groetjes.

 3. Jan Geluk zegt op

  Aloys@ ik kan uit eigen ervaring dit aan je zeggen. Gewoon doen. Als jij net als ik gewoon AOW hebt en meld dat je gaat samen wonen je uitschrijft uit het pluk-me-kaal land is er niks meer nodig. Je vangt dan een toeslag voor je partner als ze jonger is dan jij bent dat gaat tot 2015 daarna is het afgelopen met die regeling. Dus dan vang je samen 1020 euro netto ongeveer. Als je dan rekent dat het leven in Thailand 50% goedkoper is dan in NL zit je goed. Je moet op een ding goed letten, controleer of ze schulden heeft elders. Zit ze in der huis en is dat betaald. Dan niet de kroegen aflopen geen vette Vigo kopen of huis financieren. En afspreken dat je zuiver voor haar alleen naar Thailand komt dus niet in de financiële zorgen van haar familie wilt delen. Als je dat lukt ga je een leven als een prins krijgen in dit mooie land. Heeft ze schoolgaande kinderen neem je natuurlijk die zorg wel erbij. Wederzijds respect tonen dan is zelfs de taal geen probleem. Je aow als die 1000 euro netto is is voldoende om hier naar toe te komen. Vele weten alles beter maar ik spreek uitsluitend voor me zelf en uit ervaring. Ps Je moet wel iets regelen met je ziektekosten verzekering kan in Thailand. Ook In Hua in zit een goede Nederlands sprekende verzekeringsagent.
  Kom je er niet uit mag je me mailen.
  Als je geluk hebt plaatsen ze mijn reactie.
  jgeluk@mail.com

  Redactie: Ik heb spaties achter punten en komma’s geplaatst, zodat uw reactie beter leesbaar is. Geen dank.

  • Jan Geluk zegt op

   Hier is een bedankje echt op zijn plaats, geplaatst door deze halve analfabeet.
   Toch bedankt ik zal er beter op moeten letten. doei.

   • Davis zegt op

    Jan, je boodschap wordt gewaardeerd! Door even wat punten en komma’s te plaatsen, maak je gewoon nog meer lezers gelukkig, en is een en ander meer duidelijk! Mooi van de moderator dat die dat even voor jou heeft gedaan.

  • kees 1 zegt op

   Beste Jan geluk
   Als je voor 1950 geboren ben krijg je partner toeslag. Daar veranderd niets aan naar 2015
   Dat blijf je houden tot je partner ook 65 is. Dan moet ze wel in Nederland gewoond hebben
   Je aow gaat tellen van af je 15 jaar voor ieder jaar dat ze niet in Nederland heeft gewoond gaat er 2%
   Af. Je heb al vaker verteld dat als je in Thailand trouwt dat je dan recht heb op Partner toeslag. Hoe kom je daar toch in hemelsnaam bij

   Als hij trouwt met een Thaise die nooit in Nederland heeft gewoond Krijgt hij voor haar GEEN
   partner toeslag. En valt hij terug naar 708,51 euro. Mits hij het opgeeft in Nederland dat hij getrouwd is
   Hij krijgt daar nog een vakantie-uitkering bij van 49,81 euro per maand bij.

   DUS TROUW JE IN THAILAND DAN KRIJG JE VOOR HAAR GEEN PARTNER TOESLAG

  • m.mali zegt op

   Jan Geluk schrijft:”Heeft ze schoolgaande kinderen neem je natuurlijk die zorg wel erbij. Wederzijds respect tonen dan is zelfs de taal geen probleem.”

   Dat is absoluut niet waar als je maar een inkomen hebt van 1000 euro in de maand….
   Want jonge kinderen wil je toch een redelijke goede opleiding geven als ze 18 jaar oud zijn?
   Je wilt ze dan toch naar een Thaise universiteit sturen?
   ok de semesters (2x 5 maanden per jaar kunnen ongeveer 6400 baht per semester kosten.
   Maar dan het appartement waar ze moeten leven….
   Die kosten toch gemiddeld rond de 20.000 baht per semester…
   Dan wil je het kind toch ook laten eten of moet ze het voedsel van de straat schrapen?
   Dan de kleine dingen voor levensonderhoud die kosten toch ook geld?
   Dus 10.000 baht daarvoor per maand is toch geen vetpot?
   Met andere woorden, je bent voor een studerend kind aan de universiteit in een andere plaats waar je woont, gemiddeld toch rond de 17.000 baht kwijt dat is nu omgerekend ongeveer 400 euro.

   D.w.z. als je een inkomen hebt van 1000 euro in de maand dan gaat daar zeker 400 euro af per maand en hou je 600 euro (26.000 baht over per maand om zelf alles te kunnen betalen aan huur enz…..

   We spreken dan over 1 studerend kind……

   Wil je dat echt?
   Ik denk van niet want om van 26.000 baht per maand te leven voor 2 personen is echt te weinig en wordt je gek hier in Thailand van ellende……

   • kees 1 zegt op

    Beste m.mali
    Dan ben ik toch maar blij dat ik in Nederland woon wat volgens jou veel goedkoper is dan Thailand
    wand ex de huur kan ik hier prima leven met zen tweeën met 600 euro. Met onze jongste zoon die noch thuis woont. Voor de goede orde
    Jan geluk heeft een eigen huis dus hij betaalt geen huur.
    Er zijn genoeg expats in Thailand die het met hun aow prima redden

   • Jan Geluk zegt op

    Snap een ding niet wij 2 personen leven samen inclusief de partner toeslag samen van 1020 euro. En daar van souperen we aan maandelijkse lasten dus 20.000 batjes aan op. Dat is gas water electra reinigingsrechten, internet, en tv aansluiting.en eten wat we veel zelf bereiden, ook in Nederland ging ik niet elke dag uit eten dus hier ook niet.
    Wij zijn geen uitgaanders of kroegen lopers of bezitten een dure Vigo. Als je dan nog ruim 20.ooo bath over hebt per maand kan je gerust je kind laten studeren in Thailand.Wij hebben het geluk dat we geen huur kosten hebben we hebben wel 2 eigen huizen die de vrouw verdiend heeft met vroeger hard te werken en spaarzaam te leven. En je partner als die jonger is hoeft echt niet in Nederland gewoond te hebben om voor een partner toeslag in aanmerking te komen als ze met je samen woond of met je gehuwd is .Ik ben wel in Thailand gehuwd dus begrijp niet waarom Kees 1 zegt dat je dan geen partner toeslag krijgt.Wij hebben het so wat?
    Dus Mali als je 24.000 bath over hebt per maand van je 44.000 inkomen kan je toch als dat nodig is van die overblijvende 250.000 batjes je kind laten leren.Komt nog bij dat er ook veel studenten en of bijverdienen of gewoon thuis wonen.De dochter van mijn vrouw heeft tijdens haar studie aan de unieversityt van Udonthani gewoon thuis geleefd. Resultaat dat ze nu een top baan bij een bank in Bangkok heeft.

    • Davis zegt op

     Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is, en ieder huisje heeft zijn kruisje. De kunst is vooral naar je inkomen te leven, en daar gelukkig en bevredigd mee te zijn. Soms heeft een kind behoefte aan een goede vader, de vrouw aan een goede huisvader en echtgenoot. En dat is onbetaalbaar.
     Een visa is echter gebonden aan financiële vereisten, en hopelijk voldoet de vraagsteller van het topic hieraan. Een samenleving kan rijker worden van een immigrant, zonder dat die zich blauw hoeft te betalen of te bewijzen.

   • Pim . zegt op

    Jan doet ons voorkomen dat het kan .
    Zijn vrouw heeft bijverdiensten waar hij het Geluk mee heeft .
    Jan verteld niet alles helemaal eerlijk volgens mij ,of zit ik ernaast .
    Hij schrijft zelf ?
    Zijn vrouw heeft 2 huizen ,die van mij ook sinds ik 65 ben ,dat zijn wel werkhuizen .
    Bloggers wel gewoon geen mensen op het verkeerde spoor zetten om bepaalde inkomsten die jullie hebben niet te vermelden .

 4. Erik zegt op

  Jan Geluk, we hebben beiden gelijk. Als op of na 1-1-15 jouw partner wegvalt door overlijden of door weglopen en je zou een nieuwe partner vinden dan krijg je voor haar geen partnertoeslag meer en blijf jij op de 50% uitkering. Maar zolang er niets verandert, inderdaad, verandert er niets voor bestaande gevallen op 31-12-14.

 5. Erik zegt op

  Heer of mevrouw A. Zoeteweij, dat plan is ingetrokken. Misschien worden bestaande rechten gerespecteerd maar nieuwe aanvragers komen niet meer aan de bak.

 6. peer zegt op

  Een paar jaar geleden is de belasting wetgeving in Nederland veranderd mbt fiscale partner, dus inschrijven bij een vriend is een optie en je behoud je ziektekosten verzekering, nadeel is dat je af en toe in Nederland moet wezen,
  Uit ervaring weet ik dat stel je meld het bij de ziektekosten verzekering en vraagt hoe lang je weg mag blijven, et antwoord zeer verschillend kan zijn.
  Er is namelijk via de ziektekosten verzekering een reisverzekering te boeken die je 1,5 jaar dekt in mijn geval was dit DSW die dit aanbood.
  Officieel moet je 4 maanden in nederland verblijven.

  De goedkoopste aanbieder in Thailand is een frans bedrijf ACS en de goedkoopste premie is 65 tot 70 namelijk 2110 dollar is omgerekend 106 euro per maand outpatient en alle bestaande ziektes worden uitgesloten

  • marcus zegt op

   meer dan 4 maanden en je moet je dan inschrijven in de gemeente. Dan start al de belasling onzin weer en kan je flink financieel bloeden. BUPA voor 49.000 baht per jaar en als je niet claim krijg je het volgende jaar 10% terug. Komt neer op 100 euro per maand maar wel outpatient , medicijnen dus, zelf betalen. Dat is niet zo’n probleem omdat medicijnen in Thailand stukken goedkoper zijn dan via het Nedrlandse oplicht systeem

  • Ko zegt op

   Die kosten voor dat visum zijn dus wel PER JAAR!
   en je moet niet 4 maanden in Nederland “verblijven” : je moet minstens 4 maanden in Nederland woonachtig zijn! Dus ook alle sociale lasten worden van je inkomen afgetrokken. Bij een AOW dus ruim 2200 euro per jaar in mindering. Die betaal je niet als je gewoon volgens de regels in Thailand verblijft. Een AOW is 1040 euro pm + 50 euro vakantiegeld pm (in mei uitgekeerd). dat is dus ongeveer 49000 TBT (met een gunstige koers). Bij jouw methode is dat dus 39000 TBT per maand. En dan mag je hopen dat je nooit in het ziekenhuis komt te liggen, want daarvoor ben je niet verzekerd.

 7. Gosse zegt op

  Ik lees, en hoor altijd bedragen van die 65.000bt/ 800.000bt spaargeld, maar als ik op de site van het thaise consulaat kijk staat er heel wat anders (bij een Non-Immigrant type 0 ) waar dit over gaat denk ik?)
  Hier rept het consulaat over 600 euro per maand als alleenstaande of 1200 als gehuwde (of 20.000 euro op een spaarrekening)
  Hier even een stukje daarvan:

  *****

  Benodigdheden voor een Non-Immigrant type O (other), single en mulitple entries.

  U dient 50 jaar of ouder te zijn om in aanmerking te komen voor dit visum.

  De volgende formulieren/documenten zijn hiervoor benodigd;

  -Uw paspoort, kopie van het paspoort, kopie van de vliegticket/vluchtgegevens, volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier, kopie van uw recente inkomstengegevens, geen jaaropgave (minimaal € 600,- per maand per persoon aan inkomsten of €20.000 op een spaarrekening),
  -Bent u officieel gehuwd of samenwonend en heeft 1 van de partners geen inkomsten dan dient het maandbedrag 1200,- per maand te zijn.”

  *******

  Klopt dit nu of staat op de officiële site foute info? Nu duurt het bij mij nog even voor het zover is dus ik ga er niet heen bellen maar voor de belangstellenden geef ik de link naar de site:

  http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Gosse

   Dit zijn inderdaad de bedragen die het consulaat vraagt om het visum te bekomen.

   In Thailand is het 65.000t/ 800.000 of combi.
   Dat zijn de bedragen die Immigratie vraagt te bewijzen om een verlenging te bekomen in Thailand.

 8. Ko zegt op

  Ik snap al die verhalen over partner toeslag niet helemaal. De toeslag wordt onder andere berekend naar het aantal jaren dat de partner in Nederland heeft gewoond. Er is dus geen toeslag als de partner nooit in Nederland heeft gewoond. Lees de voorwaarden van de SVB er op na.
  Kun je alleen met een AOW in Thailand rondkomen? Mits je die 800.000 maar in de gaten houdt denk ik van wel. Sobertjes zal het wel zijn, maar goed, dat is het in NL ook. Gezien leeftijd moet je toch nadenken over een goede ziektekostenverzekering. Reizen naar Nederland zal erg moeilijk worden met alleen een AOW. Bedenk ook dat je gezien wordt als een rijke farang en dat ben je dus echt niet. Vrouw en familie zullen van jouw “rijkdom” willen meegenieten. Dat kun je niet waarmaken. Hoe ga jij en gaan zij daarmee om?

  • Jan Geluk zegt op

   Weer iemand Ko@ die zegt dat je jongere partner in NL moet hebben gewoond om voor de partner toeslag in aanmerking te komen. Waar halen ze deze gegevens vandaan van horen zeggen misschien in de kroeg?Ik ontvang mijn aow ook van het svb dus weet niet welke svb hij bedoeld die zegt dat je jongere partner in Nederland moet hebben gewoond.
   Die lieve schat van mij is nog nooit buiten de isaan geweest. Ja een keer haalde ze me af in Bangkok.We vlogen samen terug. Het was haar eerste vlucht en de schat heeft 1 uur naar buiten zitten turen en verwonderde zich over het feit dat de vleugels van het vliegtuig niet net als van een vogel bewogen.
   Ik woon al ruim 7 jaar in Thailand ben ook al die tijd uitgeschreven in NL en ontvang al jaren voor mijn 20 jaar jongere lieve schat een partner toeslag.
   Wij leven dus van 1020 euro samen zeer goed.
   Als ik van 10.20 euro in NL zou moeten leven en voor haar zorgen zou het armoe troef zijn.
   Denk aan huishuur/gas.water electra en allerlei kosten en regeltjes uit het plukmekaal land.

   • kees 1 zegt op

    Beste Jan geluk
    Waar om google je niet even naar de site van de svb. Dan kan je het zelf lezen
    Jij heb geen recht op partner toeslag. Het bedrag dat jij krijgt is voor een alleenstaande
    1025, 51 euro netto per maand. Als jij opgeeft dat je getrouwd ben dan ben je dat kwijt
    en word dat 708,51 euro netto
    Zou je wel partner toeslag hebben zou dat 1228,88 euro zijn.
    Ik ga Augustus met pensioen. En weet precies wat ik krijg en waar ik recht op heb
    Pon mijn Thaise vrouw
    Waar ik mee getrouwd ben toen ze 18 jaar was en zijn toen in Nederland gaan wonnen
    Daar krijg ik 6% minder toeslag van om dat ze niet vanaf haar 15 jaar in Nederland heeft gewoond
    Ik neem aan dat Jan Geluk niet je echte naam is. En dat is maar goed ook wand ik ben niet de enige die dit leest. Wand je heb geen recht op het bedrag wat je nu krijgt
    Daar kan ik verder niets aan doen. Dus niet boos worden op mij

    • Jan Geluk zegt op

     Nouw breekt mijn klomp
     Ik woon al ruim 7 jaar in Thailand.Heb ook al 7 jaar een partner toeslag van het svb omdat mijn partner jonger is. Kreeg een bericht dat er voor mij per 1-1-2015 financieel niks veranderd gaat worden. En dan komt ene meneer Kees 1 me eerst zeggen dat ik niet Jan geluk heet en daar na reageerd hij met de woorden Jij heb geen recht op partner toeslag. Het bedrag dat jij krijgt is voor een alleenstaande
     1025, 51 euro netto per maand. Als jij opgeeft dat je getrouwd ben dan ben je dat kwijt
     en word dat 708,51 euro netto.Ben blij dat deze man niet bij het svb werkt,want dan zouden al mijn 12 Nederlandse vrienden die in de zelfde situatie verkeren allemaal tenonrechte partner toeslag van het svb krijgen.Als deze Hr Kees 1 beweerd dat het op de site van de svb staat dan is dat rond uit gelogen of hij leest iets wat er niet staat. Ik heb digid en een eigen svb account via dat gegeven en snap niet waar deze man het over heeft.Snapt hier echt niemand dat als ik wonende in het buitenland als samenwonend of gehuwd 708,51 euro van het svb ontvang en daarnaast voor mijn 20 jaar jongere partner een toeslag ontvang al jaren zo dat we samen 1025,51 euro van het svb ontvangen dat dit een vast staat gegeven is?Mijn vrouw staat zelfs met naam paspoortnummer etc te boek bij het svb als zijnde mijn jongere partner en ze heeft dus recht op die toeslag via mij.
     Wordt echt tijd dat er eens iemand duidelijk steld dat het svb niks op der site heeft staan dat je dan geen partner toeslag recht hebt.En de toeslag is ook afhankelijk hoe oud je vrouw is , hoe jonger hoe meer toeslag je krijgt dat gelt echter tot 31 December 2014 daarna is het voor nieuwkomers afgelopen.

   • Ko zegt op

    De hoogte van de uitkering is correct en je hebt dus GEEN partnertoeslag. Je betaalt alleen geen sociale premies meer in Thailand omdat je bent uitgeschreven. Met partner toeslag zou je bijna 300 euro per maand meer moeten krijgen. Kijk gewoon op de site van de SVB. Het is geen kroegverhaal! ik heb het net weer opgezocht op hun site. Ik kan er niks anders van maken!

 9. John zegt op

  Beste Aloys,

  Met jouw AOW kan je hier beter leven dan in Nederland.
  Als je nu hier aankomt met een Jaar visa dat je in Nederland op het Thaise Consulaat in Amsterdam hebt laten maken, dan ga je hier naar de immgration en vraag je meteen een retirement visa aan , en als je niet genoeg inkomen kan voorleggen aan de Ambtenaar, dan ga je naar een kantoortje die alles regelen als je ze 15000 bath betaald.
  Heb je nog vragen , dan kan je mij vragen via het blog.

  Groetjes en veel succes en plezier in Thailand.

  • peter zegt op

   Hoi,

   zou u mij informatie kunnen geven waar dat gedaan wordt voor 15000 bath, klinkt zeer interressant

  • Ko zegt op

   die 15000 (heb ook al veel hogere bedragen gehoord) tbt is dus wel per jaar. Immers ieder jaar moet je dat inkomen aantonen. Dat is veel geld met alleen een AOW. En het duurt net zo lang tot iemand daar een stokje voor steekt en dan kun je dus het land uit! Het is natuurlijk een vorm van : voor 1 dag geld lenen en belachelijk veel rente betalen! of wel ” gedoogde corruptie”.

  • antoon kooij zegt op

   Ja jullie hebben het allemaal goed hoor, ik wil maar 1 ding zeggen , als u een pc heeft ga dan naar de side van S.V.B .nl en lees goed bij AOW alles wat u weten wilt , ook over partnertoeslagen en over inhoudingen van de belasting of wel of niet te zijn uitgeschreven in Nederland , en dat verhaal over die immigration neem ik met een korrel zout , want dat is zeker niet aan de orde in HUA HIN.
   Ben pas 9 jaar woonachtig in Thailand en ben bekend aldaar.

   Met vriedelijke groet aan alle levensgenieters.

 10. hubrechtsen D.R. zegt op

  beste mensen allemaal verhalen,ik heb en O immigratie 1 jaar geldig,geen gezeur je gaat en inkomsten verklaring halen op de ambassade van je land je moet hebben 65000 bath ,dan ga je een mediche verklaring halen 100 bath.lokale ziekenhuis,je maakt van alle stempels in je paspoort een copy,je betaald 1900 bath op het immgratiekantoor en klaar is kees,elke drie maanden evenbinnen lopen kost niks elke drie maanden zijn vrij,alleen is het probleem dat je wanneer je thailand uit zou gaan dan moet je en bewijs verklaring bij de immgratie aan vragen
  groetjes van uit kanchanaburi.

 11. Mitch zegt op

  De goedkoopste ziektekostenver is prime pacific in singapore
  eigen risico 1000 euro
  en kost 1800 dollar

 12. yandre zegt op

  ligt er aan waar je gaat woonen in thailand bangkok pattaya een stuk duurder dan de isaan.
  maar er is rond van te komen hier .is net wat er gezegd wordt de een leeft van 30.000 bath per maand ,en een ander komt aan 60.000 bath te kort.gewoon doen. en na het trouwen een visa op huwlijk aan vragen 400.000 bath aan toon baar per jaar aan inkomsten of op de bankrekening

 13. marcus zegt op

  In mijn obtiek is 65.000 per maand alleen te doen als je als schraalhans daar wil leven. Maar als je natuurlijk je huis in Holland verkoopt en in Thailand daarvan behuizing koopt dan valt een redelijk deel van de maandelijkse lasten weg. Als ik zo om mij heen kijk en luister is 100.000 baht per maand meer de regel alhoewel ik daar niet mee rond zou kunnen komen. Wil je een goed huis, niet verpieteren van de hitte, redelijk eten, een auto , dan telt het redelijk op. En als je tot de “op de reutel evende” behoor, dan zal je zien dat het niet zo makkelijk is in Thailand en als het lukt hoge rentes te betalen heb.

 14. Pim . zegt op

  Ik ga geen voorbeelden geven ,anders wordt de lijst met argumenten te lang .
  Denk er is over na wat je hier kan besteden met je AOW of in dat geweldige Nederland .
  In ieder geval ben ik blij dat door toedoen van mijn Nederlandse ex sexgenoten mij heeft doen besluiten in Thailand te gaan wonen .
  Als jonge bejaarde voel ik mij ondanks de tropen jaren 20 jaar jonger.
  Mijn kopje koffie hoef ik hier geen € 2.50 voor te betalen .
  1 leuk feestje kan er ook vanaf omdat de visite geen parkeergeld hoeven te betalen .
  De kachel staat ook nooit aan terwijl wij tussendoor ook van een vers schoongemaakte haring kunnen genieten .

 15. Jacobus Kleijberg zegt op

  Mijn inkomen hier in Thailand is ongeveer 50.000 bath per maand.
  wij man vrouw en schoolgaand kind 6 jaar kunnen daar goed van leven.
  Wonen in de isaan en zijn geen uitgaanders.
  Rijden wel auto en hebben internet,en gaan gemiddelt 2 of 3 keer per
  jaar voor een korte vacantie.
  Uit eten gaan doen we 2 a 3 keer per maand,verder kook ik of mijn vrouw
  gewoon lekker thuis.
  Zo hebben wij het prima naar ons zin hier,en als er eens grote uitgaven
  zijn dan bekijken we op ons gemak hoe we dat op kunnen lossen.
  En zo doen we dat al 10 jaar hier in Thailand en het bevalt ons prima.
  Groetjes
  Koos

 16. Jack Van Den Ouden zegt op

  Hallo beste Koos ,
  Ik ben het zelfde van plan als mijn huis is verkocht ! Ik ben sinds April 2008 100% arbeidsongeschikt en ben al een keer herkeurd .Ik moet nog enkele operatie’s ondergaan , en heb een IVA uitkering van het UWV .
  Het is geen probleem om deze uitkering mee te nemen naar Thailand .
  Ik heb best wel een goede uitkering van het uwv krijg ik 1557,45 euro , en volgens mij is daar goed van rond te komen in Thailand .Plus je hoeft hier geen belastingen meer te betalen !
  Ik weet niet hoe hoog je AOW is ? je moet het maar eens omrekenen , het is altijd goedkoper in Thailand dan hier .
  En ik ga er eerst iets huren en dan zie ik wel verder.
  Groetjes Jack

 17. Ko zegt op

  heel concreet nogmaals: alleen een AOW is niet voldoende. Je haalt de norm voor een visum niet. Als je die wel haalt met een spaarrekening heb je dus per maand (alleen AOW) tegen de huidige goede koers: 46000 Bath per maand. Vorig jaar ook al een koers van 39000 bath per maand gehad. Ga daar dan ook vanuit, dan kan het nooit tegenvallen. Alle verhalen rond de 65000 bath per maand ten spijt, je hebt in het slechtste geval wel ruim 25000 bath per maand minder.

 18. Jan Geluk zegt op

  Voor hen die twijfelen of het beter weten.
  Dit bericht is van de SVB
  Mijn SVB
  voor u van belang
  Uw AOW toeslag
  In 2015 vervalt de AOW-toeslag voor personen die op of na 1 januari 2015 de AOW-leeftijd bereiken. Voor u verandert er niets. Uw toeslag loopt door totdat uw partner de AOW-leeftijd bereikt en zelf een AOW krijgt. Tot die tijd moet u wijzigingen in het inkomen van uw partner wel aan ons doorgeven.
  Uw jaaropgave
  De jaaropgave over het afgelopen jaar staat nu op MijnSVB.

  Woonadres
  J.Geluk
  41000 MUENG UDON THANI
  THAILAND
  Betalingen
  voor AOW-pensioen
  verwacht 15-04-2014 1020,42

 19. Pim . zegt op

  Ko heeft gewoon gelijk ,met enkel AOW kom je er niet .
  Het lijkt mij nu tijd een einde te maken over deze discussie omdat de een het nog beter dan de ander weet .
  1 aanvullend pensioen heb je gewoon nodig .

  Verzekeren kan wel tegen ziektekosten mits je op die leeftijd door de keuring komt .
  Klaar .
  De moderater kan zijn tijd wel beter gebruiken .

 20. Moderator zegt op


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website