Lezersvraag: Is er een Durian hype?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
25 maart 2021

Beste lezers,

Wij wonen in een fruitrijk gebied. Sinds 3 a 4 jaar geleden zijn er heel veel agrariërs overgestapt naar durian. Niet normaal hoeveel durian kwekerijen er de laatste tijd bij gekomen zijn.

Er schijnt een farmer-bank te zijn die kwekers extra krediet geeft als ze overstappen op durian. De vraag naar durian schijnt uit China te komen, maar wij vinden het wel vreemd dat in een paar jaar de vraag naar durian X maal zoveel is.

Weet iemand waarom er een ontzettende durian hype is? Is het kopieer gedrag? Dit moet toch wel een prijsdaling veroorzaken in de toekomst?

Wie weet er meer van?

Groet,

Fien

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

18 reacties op “Lezersvraag: Is er een Durian hype?”

 1. ruud zegt op

  Durian is behoorlijk prijzig, met veel andere soorten fruit valt geen droog brood (droge rijst) te verdienen.
  Maar als iedereen Durian gaat verbouwen, zal de Durian tot mijn grote vreugde ook betaalbaar worden.

 2. Alex+Ouddiep zegt op

  Er wordt al meer dan een jaar bericht over de stijgende interesse van Chinezen voor doerian.

 3. Bert zegt op

  Die hype is al een paar jaar aan de gang. De CHinezen kopen hele farms leeg en de prijs voor de Thai is torenhoog. Zeker voor de goede kwaliteit.
  Vorige jaar met de lockdown en het sluiten van de grenzen was dit goed te merken.
  Er mocht een bepaalde periode niets naar het buitenland en de prijs in TH ging aanzienlijk naar beneden.
  Op het moment dat de grenzen voor handel weer opengingen ging de prijs ook omhoog.
  Dit was niet alleen bij durian, maar veel fruit dat in grote getale naar China wordt geëxporteerd.

  • Marc zegt op

   De prijzen zijn vorig jaar alleen maar gestegen
   Een paar jaar geleden hadden we 100 baht de kilo
   Vorig jaar gingen de prijzen naar 170 baht de kilo
   Dus dalen vergeet het maar
   Op 10 RAI heb je ongeveer 15 ton durian

 4. Lung D zegt op

  We hebben onze 27 jaar oude rubberplantage omgevormd naar durian voornamelijk om tweeërlei redenen: kiloprijs rubber laag en bomen “uitgeput”. De omschakeling heeft een stevig prijskaartje en de subsidie van de Rubber Office en de verkoop van het hout vanwege rubber bomen dekken de investeringskosten van grondwerken, beregeningsinstallatie amper. Hoogstwaarschijnlijk plaatsen velen hun percelen land in hypotheek bij Sakakorn, wat geen bank is, en een lening bij een agrarische bank. De minderheid doet de investering uit eigen fondsen. De teelt van Durian is vrij specifiek, intensief en vereist goed consult en kennis. Pas na 3 a 4 jaar kan je oogsten en dan is het 5 a 6 jaar oogsten alvorens je je investering terugverdient.

 5. Johnny BG zegt op

  Er valt niet te ontkennen dat er goed geld verdiend kan worden als er kwaliteit gekweekt wordt. Degene die ermee begonnen zijn zullen slim genoeg zijn om hun koppositie te behouden door kwekers aan hen te binden en zo een gesprekspartner voor grotere volumes te worden.
  Uiteindelijk hoop ik wel dat er ook rekening gehouden wordt met een gecontroleerd volume. Kweek als gehele industrie 15% minder dan de vraag en iedereen houdt er een goede beloning aan over maar daar denkt de (lokale) overheid anders over. Als het aan hun ligt dan mag iedere boer weer 9000 baht per maand verdienen want dan zijn er nog meer boeren geholpen aangezien het volume wordt opgesplitst. In dat geval wordt kopieergedrag gewoon vanuit de overheid beloond met als gevolg staatssteun als de markt instort. Zo kom je natuurlijk nooit uit de middle income trap waar ze zo bang voor zijn.

 6. John+Chiang+Rai zegt op

  Of dit durian kweek beleid goed doordacht is,waag ik te betwijfelen.
  Het is volgens mij een soort wildgroei aan kwekers, die door de plotselinge navraag en de hoge prijzen,het prijsbeleid van vraag en aanbod,totaal uit het oog verliezen.
  Toen een tiental jaren geleden de garnalen een goede prijs hadden,begonnen velen plotseling hun reisveld om te dopen in een garnalen kwekerij.
  Omdat deze beestjes gedoemd waren om in hun eigen urine en ontlasting te zwemmen,werd er om ziekte’s te voorkomen handen vol chemie troep gebruikt,om dit te voorkomen.
  Toen later door het enorme aanbod aan garnalen, de prijzen weer op een ander niveau kwamen,was het kweken plotseling voor velen helemaal niet meer zo lucratief.
  Het gevolg dat deze gronden,die eens voor garnalen kwekerij dienden,nu vanwegen de enorme chemische vervuiling,ook niet meer voor de aanbouw van rijst deugen.
  Ik weet niet precies de uitwerking van de eenzijdige en explosieve ontwikkeling van durian kwekers,maar ik betwijfel nogmaals of deze snelle ontwikkeling,iets te doen heeft met een goed doordachte structuur.
  Aanbod en navraag bepalen de prijs,maar een overaanbod laat overal op deze wereld de prijzen net zo snel weer in de kelder verdwijnen.

  • Lung D zegt op

   Geen idee of je specifieke kennis bezit in verband met de complexiteit om durian te kweken.
   Vergelijking is erg kort door de bocht. Durian is geen ananas die je met chemicaliën kan boosten.

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste Lung D, Nee ik heb betreffende het kweken van durian verder geen kennis,vandaar dat ik ook geschreven heb, dat ik de uitwerking van deze explosieve ontwikkeling met erg veel bedenken volg.
    Dat ik de teruggang van garnalen, die belast met chemie zijn als vergelijk genomen heb,hoeft natuurlijk niet direct iets te doen te hebben met de ontwikkeling van de explosieve aanbouw van de durian kweek opzich.
    Wat ik bedoelde en wel degelijk te vergelijken is,is dat ook hier de plotselinge goede prijzen leiden tot een soort monocultuur waarvan velen grote verwachtingen hebben.
    Verwachtingen waarbij door de huidige prijzen en de rapide groei van durian kwekers,zich denkbaar hele streken afhankelijk gaan maken.
    Ik had in plaats van de garnalenkweek als vergelijk ook o.a de bouwboom kunnen nemen, die op veel plaatsen door buitenlandse kopers,zonder een doordacht concept aan planning op veel plaatsen op zijn kont is komen te liggen.
    Een bouwboom zonder echt concept, die gezien de erg goede prijs ontwikkeling van veel rijke investeerders die een snelle Baht verdienen wilden,is gegroeid tot een totale overbouwing.
    Een overbouwing die door verkeerde planning,en niet door corona zo men graag vermoeden laat,er voor gezorgt heeft dat in veel plaatsen een enorme leegstand aan onverkochte condo’s,woningen en burogebouwen ontstaan is.
    Veel Thai neigen gedreven door het financiële succes van anderen,deze veelste te snel te volgen, en zien daarbij vaak veel over het hoofd.
    Als op een nightmarket een artikel het bijzonder goed doet,kan het zo gebeuren dat je binnen een paar weken 80 kraampjes ziet met precies het zelfde artikel.
    Ik hoop daarom dat ze met de durian productie,goed structueel voorgaan,zodat niet de Chinees over een paar jaar alleen de prijs dicteren gaat.

 7. Rob+Tha+Mai zegt op

  Veel Durian uit het gebied Chanthaburi zijn geliefd. Speciaal Gouden Kussen. Durian uit het zuiden en Maleisie komen later en kunnen niet bewaard worden. Er zijn nu Chinesen, die de tussenhandel overslaan en direkt in de plantages kopen.

 8. Ken.vuller zegt op

  Maar waar komt die enorme vraag naar durian opeens vandaan?
  Gebruiken de chinezen de durian om bepaalde producten te maken, als voedsel, of manipuleren ze de markt.

  • LodewijkB zegt op

   De algemene trend, waar ook ter wereld, is dat de chinezen overal waar ze kunnen alles aan het opkopen zijn. Dit is een zeer gevaarlijke evolutie.

   Binnen enkele jaren is China de grootmacht op onze aardbol. Ze sluiten handelsakkoorden af, ze kopen alles op en met hun autoritair bestuur maakt hen er alleen maar machtiger op. Kijk maar eens naar de kolonisatie van Hongkong …

 9. Evad zegt op

  Voorbeeld van een varkenscyclus

  Varkenscyclus is het verschijnsel in de economie dat overschotten en tekorten van een bepaald product elkaar afwisselen, doordat aanbieders massaal reageren op de hoogte van de prijzen, maar tegen de tijd dat deze reactie doorwerkt op het aanbod, is de prijs alweer omgeslagen.

 10. peter zegt op

  Tja , China koopt alles en durian is populair(gemaakt in China), bij Thai was dat allang een favoriet fruit.
  Mijn Thaise vrouw flipt als het durian tijd is.
  Maar niet alleen durian, alles wat fruit is heeft een goed verloop en kopen de Chinezen ook.
  Alleen durian levert het meeste op, dus iedereen aan de durian.
  Een ander fruit, welke echt zeldzamer is, is lampada. Tot nu toe ben ik er nog steeds niet achter, wat de westerse naam is of wetenschappelijke naam. Lijkt qua vorm op een durian, maar ruikt niet zo.
  Alleen gegeten in het zuiden van Thailand en was smakelijk.
  Ah , even gegoogeld op Maleisische vruchten en zie daar is ie, het is jumpada, Cempedak.
  Lampada is dan, kwam uit vrouwlief, dan een andere benaming?
  De zaden uit de vruchten worden ook gegeten, gekookt. Echter daar vind ik niets aan, het zijn gort droge meelballen, wellicht goed als binder in voedsel, maar om zo te eten? Nope.

  Ik had begrepen dat de durian tot stand komt via bevruchting door vleermuizen.
  Dus er moeten wel vleermuizen zijn.
  Heb je gelijk weer een verdien model, daar vleermuizen nesten ook gewild zijn en worden gekocht.
  Kan me er niets bij voorstellen dat het smaakt , maar wie weet.
  Er zijn in Thailand gebouwen waar alleen de vleermuis verblijft, voor de nesten.
  Mensen eten de raarste dingen.
  Mocht poosje gelee filmpjes zien, waarbij een mooie Chinese dame, een penisvormige schelp zat te verorberen, RAUW, LEVEND.

  Toch raar dat Thailand, ze mogen nu wel cannabis verbouwen, maar nog steeds niet de inheemse boom
  kratom. Is tevens een goed verdienmodel. Indonesië (moslim) verdient er goed aan.
  Er zijn maar 9 landen waar het verboden is, verder wordt het overal aangeboden.
  In Thailand werd het verboden, omdat de regering er geen verdienmodel in zag. Het strookte niet met de opium teelt.
  OK , ze zijn bezig het weer toe te staan.

  • Lung Dee zegt op

   Wel, bestuiving door vleermuizen .,. Dan doen we het hier in Changeat Trad sinds 12 jaar fout op onze 24 rai durian farm. Hier en bij al onze buren gebeurt de bestuiving met een borstel. Tja Google experts weten het altijd beter zelfs wanneer ze nog nooit een bloeiende durianboom in het echt gezien hebben. Laat staande vrucht gegeten hebben. Ondanks alles blij met de jaarlijkse opbrengst via een borstel.

   • peter zegt op

    WOW met verkeerde been uit bed gestapt?
    Het blijkt dat een borstel volstaat, handmatige bevruchting dan dus, prima.
    Heb ik niet mogen lezen via google. Dank je voor je wijsheid
    Ik weet niets beter, maar het is wat verhaald werd bij durian.
    En ja hoor, ik eet de durian. Geen probleem.
    Ik probeer juist van al het fruit dat Thailand biedt te genieten en probeer ze ook allemaal uit.
    Heb reeds menig soort fruit in Thailand gegeten.

 11. Dirk zegt op

  Ik ken Trat vrij aardig.
  Waar ligt buurtschap Changeat eigenlijk?

 12. Lung+Dee zegt op

  Mis type Changwat … sorry


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website