Lezersvraag: Inkomsten/spaargeld volgens de Thaise wet

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
23 oktober 2019

Beste lezers,

Ik ben een “arme” Nederlander, nooit een hoog inkomen gehad, wat gespaard en de sprong gewaagd om 3 jaar voor m’n AOW te verhuizen naar Thailand, zonder inkomen dus. Gewoon omdat ik niet wil wachten en nu wil wonen in Thailand met mijn Thaise echtgenote.

Ik ben ook geen belastingdeskundige, maar heb voordat ik vertrok wel enige studie gemaakt, ook met de belastingdienst gebeld en instructies gehad. Maar nu het zover is, komen de verrassingen natuurlijk, Het leek zo eenvoudig…

Een aantrekkelijke optie leek de ontslagvergoeding van 8.000 euro die ik in oktober van dit jaar uitgekeerd zou krijgen, te laten vallen onder de Thaise belastingen. Hiermee zou de ongeveer 3.000 euro belasting veranderen in een klein bedrag. Ik moest aldus de adviseur van de NL belastingen hiervoor een formulier “Aanvraag vrijstelling loonheffing” laten ondertekenen en stempelen door de Thaise belastingdienst voordat de vergoeding zou worden uitbetaald.

Nu ben ik i.v.m. mijn verblijfspapieren in ditzelfde jaar 2019 na aankomst, verplicht om binnen een maand 400.000 baht op een door mij te openen Thaise bankrekening te storten. Dat is zo 12.500 euro, bijna mijn gehele spaargeld. Dit gedaan hebbende krijg ik van de Thaise belastingen te horen dat deze 400.000 als inkomen wordt gezien en ik hierover belasting moet betalen. Absurd in mijn ogen want het is geen inkomen maar spaargeld en in Nederland heb ik hierover al alle belasting betaald die je maar kunt bedenken. Ik heb nog maar geen stempel laten zetten, moet hiervoor overigens naar een andere provincie, zo’n 200 km rijden.

Toch vrees ik dat het zo ligt en dat de Thaise belasting gewoon naar mijn Thaise rekening kijkt en alles wat erop binnenkomt als belastbare inkomsten ziet.

Bij mij ging daardoor wel een lampje branden om de ontslagvergoeding gewoon op mijn NL bankrekening te houden, tenminste tot volgend jaar. Zodoende is de belasting die ik over de 400.000 baht betaal toch aanzienlijk lager dan de 3.000 euro over de 8.000 euro die ik van NL belasting hoop terug te krijgen.

Inmiddels heb ik ook een CRS formulier van mijn bank gehad waarin ik moet aangeven aan welk land ik belastingplichtig ben. Dezelfde vraag dus, maar alleen door mijzelf te beantwoorden, en het antwoord is Thailand en niet Nederland. Ik ben namelijk uit Nederland uitgeschreven en in Thailand ingeschreven en ik verblijf continue in Thailand.

Kan iemand die er verstand van heeft mijn verhaal bevestigen wat er klopt en wat niet?

Groet,

Jan

No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Lezersvraag: Inkomsten/spaargeld volgens de Thaise wet”

 1. Wim zegt op

  Jan over de 400.000 die van je eigen rekening komt hoef je geen belasting te betalen als het verdiend is in een eerder jaar. Als het verdiend is in 2019 dan zul je waarschijnlijk wel betalen alhoewel onder het belastingverdrag dit niet zou moeten – helaas zal gelijk hebben en gelijk krijgen wellicht lastig zijn.
  Ik zou me er niet vreselijk druk over maken want over THB 400.000 betaal je echt heel weinig belasting, niet meer dan een paar duizend.

  • Jan zegt op

   Wim, dank je wel! Ik was op het nippertje met de tijd dus heb een deel via een vriend van m’n eigen rekening over Western Union laten storten. Het spaargeld was grotendeels van eerdere jaren , maar zoals je zegt hoef ik me waarschijnlijk toch geen zorgen te maken. Van de 180 dagen regeling had ik nog nooit gehoord, maar ik ben er pas sinds 25 september, dus die gaat zowiezo op.

 2. ruud zegt op

  Als de belastingtarieven in Thailand niet zijn veranderd, kom ik in mijn geval aan een belasting van 8.500 Baht.
  Afgezien van het feit of die belasting terecht, of onterecht is, lijkt het mij dat als dit bedrag een probleem voor u is u nooit aan emigratie had moeten beginnen.
  Ik begrijp ook volstrekt niet, van welk geld u als ‘arme’ Nederlander de komende drie jaar wilt gaan leven, als u geen inkomen en geen spaargeld hebt.
  Ook in Thailand moet je geld hebben om van te leven, en meer dan u schijnt te denken.

  Misschien wil uw werkgever die ontslagvergoeding volgend jaar overmaken, dat scheelt weer belasting.

  • Jan zegt op

   Dank je wel Ruud !
   U heeft gelijk, ik neem wel wat risico. Ik heb geen inkomen , maar wel een ontslagvergoeding, een afkooppensioentje, en een klein vervroegbaar pensioentje en over 3 jaar de (verlaagde) AOW. Ik woon in een huis van de familie van mijn vrouw waar we geen huur betalen en we hopen wat bij te kunnen verdienen. We hebben het in ieder geval heel erg naar onze zin.
   De ontslagvergoeding komt er binnen een week aan als het goed is.

   • jan zegt op

    Mijn vraag ging over de belastingen, en ik ben blij met de antwoorden daarop.
    Ik zoek geen werk en ook geen advies over mijn verzekeringen.
    We hebben een fijne tijd in haar thuisland Thailand en ondanks de aanwezigheid van slootjes, hebben wij geen reden om te gaan springen.

   • Johnny BG zegt op

    Ik kan dit wel waarderen.

    Voor de integratieles “leef met de dag” bent u wat mij betreft geslaagd. Zolang u zichzelf er goed bij voelt vooral doen wat je wil doen.
    Wellicht bent u nog van de mensen die blij zijn om het pensioen gezond te behalen en niet de luxe hebben om ook nog eens een huis en verzekering in NL aan te houden.

    Daarnaast is het ook niet ongewoon dat Thaise kinderen ( de vrouw) weer terug gaan naar waar ze vandaan komen en waarom dan nog 3 lange jaren wachten?

    Goede raad kan goud waard zijn maar je hebt er weinig aan als je er ongelukkig door wordt.

    Geniet ervan zolang het kan.

  • Tom zegt op

   Het is zelfs zo dat je 65.000 bath per maand als inkomen moet hebben .
   En Feitelijk moet je volgens mij 800,000 bath op de bank hebben.
   Tenzij je getrouwd bent met een Thaise.
   Dit is wat ik er van weet .

 3. Erik zegt op

  Jan, wanneer ben je naar Thailand geëmigreerd? Haal je dit jaar de dageneis wel? Indien niet ben je in Thailand over dit jaar niet belastingplichtig. De dageneis is 180 dagen of meer in Thailand in een kalenderjaar, alle verblijfsperiodes samengeteld.

  Haal je de dageneis wel dan heb je ook recht op persoonlijke vrijstellingen en aftrekposten alsmede op de eerste schijf tegen nul procent. In het gunstigste geval kun je wel eens nul baht moeten betalen over die 400.000. Maar is dat wel belast zoals jij stelt? Spaargeld is geen inkomen, ook niet in Thailand. Ik twijfel aan die mededeling. In dit blog is dit meer dan eens aan de orde gekomen, het tijdstip van overboeken van geld naar Thailand.

  Maar, waarom ben je verplicht die 400.000 nu al te storten? Dat is niet verplicht; pas als je voor verlenging van jouw visum gaat wordt die eis gesteld. Kom je met een jaarvisum dan kun je rustig tot 3 maanden voor afloop wachten.

  Uit jouw opmerking maak ik op dat jouw AOW- en pensioen-inkomen samen niet aan de eisen voor een marriage-extension voldoen. De eis is 40.000 b per maand of meer. Anders kun je dat spaargeld beschikbaar houden voor andere zaken.

  Denk er aan dat over jouw AOW NL zeker heft, en dat TH dat ook mag. Dus je blijft sowieso in NL belastingplichtig!

  Die ontslagvergoeding die je in oktober ZOU krijgen? Wat bedoel je daarmee: ZOU krijgen? Komt die voor of na emigratie? Na emigratie betaal je geen premie volksverzekering meer en geen premie zorgverzekeringswet.

  Tenslotte, of de Thaise belastingdienst een formulier van de Nederlandse dienst zal ondertekenen is maar de vraag. Vraag 1 is of dat formulier in het Thais is, vraag 2 is of ze het begrijpen……

  • Goort zegt op

   Kleine correctie: over je AOW kun je wel degelijk een “vrijstelling belastingheffing” aanvragen. Alleen voor staatspensioenen is dit niet mogelijk, maar voor AOW kun je kiezen wel land mag heffen. Zie het belaastingverdrag.

   • JA Bekkering zegt op

    dacht het niet!! over AOW betaal je altijd in Nederland belasting!!

   • Erik zegt op

    Goort, de AOW wordt in het belastingverdrag niet genoemd. Wat vrijstelling betreft, in dit blog is daar vaak over geschreven. Beide landen mogen heffen en NL verleent in dat geval op verzoek een reductie ter voorkoming van dubbele belasting. Of het moet net gewijzigd zijn maar ik heb het niet gelezen.

   • Lammert de Haan zegt op

    Beste Goort,

    Het aanvragen van vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting heeft geen enkele zin: zij wordt niet verleend.
    Het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting bevat niets t.a.v. sociale zekerheidsuitkeringen, w.o. de AOW- en de WAO-uitkering. Daarnaast ontbreekt een zgn. “restartikel”.
    Dat betekent dat de nationale wet van toepassing is. Dat geldt voor beide landen. Als gevolg daarvan mogen zowel Nederland als Thailand over deze uitkeringen belasting heffen.

    Hier heb ik trouwens vrij recent meerdere malen op gewezen in Thailand Blog.

    En wat de laatste opmerking van Erik betreft het volgende.
    De verklaring van de Nederlandse Belastingdienst is niet in het Thais maar in het Engels. Hier maakt de Revenue Office overigens geen gebruik van. Zij heeft nl. haar eigen verklaring die aan alle eisen voldoet en zelfs, fiscaal juridisch gezien, van een beter gehalte is dan haar Nederlandse tegenhanger (formulier R.O. 22).

 4. Jan zegt op

  Hoi Erik, dank je wel voor je reactie en inderdaad ik wist niets van die 180 dageneis, en dat maakt het helemaal opgelost voor de belastinig over die 400.000.
  Wat betreft het visum is het echter wel zo dat ik die 400.000 2 maanden op m’n Thaise rekening moet hebben staan voordat ik een huwelijksvisum kan krijgen. Dat is net gelukt. Ik heb een 3 maanden Non-immigrant visum (O) en kan over 2 maanden vanaf nu de extensie naar een 1 jaar huwelijks visum krijgen.
  Ik heb geen werk, en de ontslagvergoeding is over een baan die ik voor m’n vertrek in Nederland had.
  Ook je laatste opmerking is een hele belangrijke, hoe krijg ik iemand van de Thaise belasting zover dat formulier te ondertekenen.
  Nou ja , ik ga het toch proberen denk ik, want ik kan me er geen buil aan vallen, en 3000 terug van de belasting in het volgend jaar daar zeg ik geen nee tegen.

  • Erik zegt op

   Jan, die 3.000 euro terug volgend jaar begrijp ik niet maar dat zul je best al met jouw belastingadviseur geregeld hebben.

   Wat die 180 dagen betreft, dat geldt niet voor Thais inkomen maar je hebt niets geschreven over een werkvergunning en zonder dat zou ik maar niet gaan werken, dat is vragen om problemen.

   • jan zegt op

    Hoi Erik, klopt gaat niet om Thais inkomen, en die 3000 is gewoon de belasting die de nederlandse staat op zo’n ontslagvergoeding van 8000 heft.

 5. george zegt op

  Het formulier van de NLdse belasting laten vertalen en je vrouw naar de Thaise belast,dienst laten gaan.
  Deed ik ook in Nakhon Pathom en 3 dagen later keurig thuis gestuurd. Thai onderelkaar kunnen “wonderen”verrichten. Succes.

  • jan zegt op

   George, dat is een hele goeie. Het schijnt trouwens dat ik die belasting over de ontslagvergoeding toch niet kan terugkrijgen, maar ik heb dat formulier wel nodig om mijn pensioentjes straks belastingvrij te kunnen ontvangen. Dat vertalen is een heel goed idee, hoeft niet eens te worden gelegaliseerd etc. lijkt me, of wel ? (gewoon een officiele vertaalbureau?)

   • george zegt op

    Het vertaalde formulier kreeg ik gewoon terug blanco wel met de zgn RO22 verklaring. De vertaling heb je nodig als uitleg aan de ambtenaar. RO22 is voldoende voor de bel dienst.

 6. peter zegt op

  Ik snap die 400K en dan de thaise belasting dienst even niet.

  Als jij gweoon vanuit nederland geld zet op je thaise rekening is dat niet belastbaar.

  Immers je werkt toch niet in Thailand.

  Heb nog nooit gehoord dat iemand die 800K voor een retirement visa op zn Thaise rekening zet daarover inkomsten belasting moet betalen. Laat staan jouw 400K

  • jan zegt op

   Dank je Peter, dat is dus gewoon onzin, die belasting op de 400.000

 7. Jochen Schmitz zegt op

  Beste Jan. Wij kunnen ons de hand geven. Ik ben ook niet rijk en leef van de AOW en die is en blijft belastbaar in Nederland. (Alleen de AOW) wat je nog meer ontvangt is in princiep belastbar in Thailand. Ik leef nu al meer dan 25 jaar in Thailand en heb veel discussie gehad met de SVB en de Thaise belastingdienst. Deze overeenkomst tussen de SVB en de Thaise belasting kun je laten sturen door de SVB in Roermond.
  Verder kun je ook vragen om de jaren die je nog tekort kom voor je AOW om dit kleine bedrag te storten zodat je aan het einde je volledige AOW kunt ontvangen. (neem contact op met de SVB in Roermond)

  • jan zegt op

   Dank je wel Jochen ! Ik hoop trouwens niet dat ik al te laat ben, zoals Peter Yai schreef dit te hopen. Ik ben nl al in Nederland uitgeschreven en in Thailand ingeschreven. Ik wist dat niet dat dat kon. Dat hebben ze me niet verteld ondanks meerdere gesprekken met ze. Ik ga toch kijken of ik de SVB in Roermond kan bereiken.

 8. Lammert de Haan zegt op

  Beste Jan,

  Lees eens wat het Revenue Office over het betalen van belasting vermeldt:
  “Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand.”

  In 2019 woon of verblijf jij korter dan 180 dagen in Thailand: Thailand mag enkel heffen over inkomen waarvan de bron is gelegen in Thailand.
  Het leek jou een aantrekkelijke optie om de deze maand nog te ontvangen ontslagvergoeding van € 8.000 onder de Thaise Personal Income Tax te laten vallen. Dat zal je dus niet lukken en wel om twee redenen:
  1. In 2019 voldoe je niet aan de dageneis waardoor je uit Nederland afkomstige inkomen niet belast is in Thailand.
  2. Zou je wel aan de dageneis hebben voldaan, dan nog is de ontslagvergoeding, als zijnde een arbeidgerelateerde uitkering, belast in Nederland (artikel 15 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting). Dus van een belastingbesparing is geen sprake.

  Je hebt van de Thaise belastingambtenaar te horen gekregen dat de 400.000 THB door hem/haar wordt aangemerkt als zijnde inkomen en wat je dan ook nog eens hebt ingebracht in het jaar van genieten daarvan. Hiermee slaat de betreffende ambtenaar de plank volledig mis en wel om twee redenen:
  1. Je voldoet niet aan de 180 dageneis, bent een “non-resident” en bent daarmee niet belastingplichtig voor de PIT voor wat betreft het “inkomen” waarvan de bron is gelegen buiten Thailand;
  2. Daarnaast is er geen sprake van inkomen (naar Nederlandse begrippen box 1 – werk en inkomen) maar van vermogen (naar Nederlands begrippen box 3 – sparen en beleggen).
  Op dit punt wijkt het Thaise belastingsysteem niet af van dat van Nederland. Lees maar eens wat de Thaise Revenue Officce daarover vermeldt:

  “2. TAX BASE

  2.1 Assessable Income

  Income chargeable to the PIT is called “assessable income”. The term covers income both in cash and in kind. Therefore, any benefits provided by an employer or other persons, such as a rent-free house or the amount of tax paid by the employer on behalf of the employee, is also treated as assessable income of the employee for the purpose of PIT. Assessable income is divided into 8 categories as follows:”
  1. income from personal services rendered to employers;
  2. income by virtue of jobs, positions or services rendered;
  3. income from goodwill, copyright, franchise, other rights, annuity or income in the nature of yearly payments derived from a will or any other juristic Act or judgment of the Court;
  4. income in the nature of dividends, interest on deposits with banks in Thailand, shares of profits or other benefits from a juristic company, juristic partnership, or mutual fund, payments received as a result of the reduction of capital, a bonus, an increased capital holdings, gains from amalgamation, acquisition or dissolution of juristic companies or partnerships, and gains from transferring of shares or partnership holdings;
  5. income from letting of property and from breaches of contracts, installment sales or hire-purchase contracts;
  6. income from liberal professions;
  7. income from construction and other contracts of work;
  8. income from business, commerce, agriculture, industry, transport or any other activity not specified earlier.

  Jouw in Thailand ingebrachte 400.000 THB voldoet aan geen enkele categorie. Zij is geen inkomen!

  Al even opmerkelijk vind ik het advies van de Nederlandse Belastingdienst om een aanvraag om vrijstelling voor de inhouding van loonheffing aan te vragen voor de ontslagvergoeding. Kennelijk is er bij hem op haar geen verdragskennis aanwezig. Dat is trouwens iets wat mij in het geheel niet verbaast: ik heb hier zeer regelmatig mee te maken.

  Overigens ben je bij wonen in Thailand enkel loonbelasting verschuldigd over deze vergoeding maar niet de premies volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Hou dat dus wel in de gaten.

  En mocht dit wel fout gaan dan vraag je d.m.v. aangifte inkomstenbelasting volgend jaar de ten onrechte ingehouden premies volksverzekeringen weer terug. Daarvoor krijg je volgend jaar te maken met het zgn. M-biljet (een deel van het jaar in Nederland en een deel van het jaar in het buitenland wonen. Dat is een papieren aangifte, bestaande uit 58 bladzijden met vragen en een toelichting van meer dan 88 bladzijden.

  De eventueel ten onrechte ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage Zvw vraag je volgend jaar weer terug bij de Belastingdienst/kantoor Utrecht.

  • jan zegt op

   Wauw Lammert, jij hebt echt kennis van zaken , dank je wel voor deze wettelijk onderbouwde informaties !
   Die ambtenaar van de belasting antwoordde vrij gemakkelijk dat het ook geldt voor de ontslagvergoeding, had ie dus niet goed gechecked. Ik had nl. in de tijd daarvoor al informatie verzameld over mijn pensioentjes. Dat zijn kleine pensioentjes maar voor in Thailand best de moeite waard, en zeker als daar geen belasting over wordt ingehouden. Ik moet dat formulier dus wel ingevuld zien te krijgen, maar voor de ontslagvergoedinig heeft het geen zin , weet ik nu. (En de premies volksverzekeringen en bijdrage zorgverzekeringswet moet ik wel terugvragen)

 9. Peter Yai zegt op

  Beste Jan

  Wat bedoel jij met verlaagde AOW ? Als je bedoel dat je 3 jaar 2 procent gekort word omdat je nu uitgeschreven ben ?
  Dit hoeft niet en kan je bij betalen is niet duur maar dat moet je wel heel snel regelen of misschien ben je al te laat.

  Met vriendelijke groeten Peter Yai

  • Jacques zegt op

   Dit is wat ik te lezen kreeg op mijn verzoek een kostenberaming te geven om voor de laatste zeven jaren AOW verzekering af te sluiten in 2015 toen ik met pensioen ging en vertrok naar Thailand met uitschrijving etc. Ik had al uitgerekend dat ik pas voordeel zou hebben een het hogeren (maximale AOW bedrag) als ik 88 zou worden. Ik heb hier dus geen gebruik van gemaakt want is erg duur.

   De hoogte van de verschuldigde premie voor de vrijwillige AOW-verzkering hangt af van het belastbaar inkomen.

   Bij een belastbaar inkomen van € 40.000,00 zult u de maximumpremie verschuldigd zijn. Deze bedraagt voor dit jaar € 5.088,00.

   Voor welk jaar dat u deelneemt, ontvangt u 2 % AOW. De hoogte van deze 2% hangt af van uw levenssituatie op het moment dat u de AOW gaat ontvangen. Gehuwd of alleenstaand.
   Als gehuwde is 2% ongeveer € 15,00 per maand, als ongehuwde is dit ongeveer € 22,00 per maand.

   Aan de hand van deze bedragen kunt u bepalen of deelname aan de vrijwillige AOW-verzekering voor u zinvol is.

   U kunt op onze site http://www.svb.nl/vv alles over de vrijwillige verzekering op uw gemak lezen.

   Mocht u toch nog vragen hebben, kunt u weer contact met ons opnemen.

   Met vriendelijke groet,
   Sociale Verzekeringsbank

   J.M. Hofman
   Afdeling Dienstverlening
   http://www.svb.nl

 10. jan zegt op

  Hoi Peter, dank e wel voor deze tip. Jochen Schmitz vertelde dat ik bij de SVB Roermond moet zijn, maar misschien ben ik inderdaad te laat want al uitgeschreven in Nederland en ingeschreven in THailand

  • Lammert de Haan zegt op

   Best Jan,

   Je bent niet te laat om een vrijwillige AOW-verzekering af te sluiten. Daarvoor geldt een termijn van één jaar na emigratie..Dus heb je nog ruim de tijd.

   • jan zegt op

    Dank je alweer Lammert, ik wist ook niet dat het een vrijwillige AOW verzekering heet, en ik ben dus nog op tijd. Ga ik uitzoeken !

 11. lung addie zegt op

  Naar mijn bescheiden mening is het beantwoorden van de vraag betreffende al dan belasting betalen in Nederland of Thailand totaal overbodig. De grote vraag is eerder: hoe gaat of denk Jan hier in Thailand te “overleven”? Ik ga van de veronderstelling uit dat hij in de voorbereidingen toch als basis enige berekeningen gemaakt heeft.
  Zijn eigen cijfers:
  inkomen gedurende 3 jaar: GEEN
  beschikbaar geld: 400.000THB op rekening voor immigratie
  8.000Eu – 3000 (belasting in Ned) = 5000EU (170.000THB aan een goede rate gerekend). 3000EU belasting waar blijkbaar niet aan te ontlopen zal vallen.
  Met deze cijfers moet hij wel in rekening nemen dat hij die 400.000THB wel MAG/KAN opgebruiken maar het beter NIET zou doen. Anders zie ik niet goed in hoe hij bij zijn volgende jaarverlenging zal voldoen aan de immigratie eisen.
  Blijft dus over voor 3 jaar: die 5000EU ontslagpremie: 170.000THB
  Per jaar betekent dit dus 170.000/3= +/- 56.000THB
  Per maand: 56.000/12 = 4700THB (dat is reeds minder dan de helft van een normaal klein Thais inkomen)
  Per dag: 4700/30 = +/-150THB
  Hiervan levende met 2 personen geeft dus 75THB/d/p. Gene vetpot zou ik stellen daar zelfs, zonder het te moeten instaan voor huur woning, er ook elektriciteit en andere vaste kosten zijn.
  Nu qualificeert Jan zich als een ‘arme Nederlander’ maar hij zal die qualificatie moeten herzien en zich verder degraderen tot een zeer ‘arme Thai’.
  Dus het al dan niet van betalen der belastingen, waar ook, zal weinig of niets veranderen aan deze situatie. Jan zal meer moeten doen dan ‘banaan kweken’ en het fameuze ‘Keen bier’ drinken om hier te ‘overleven’.
  Zou de zaak toch nog maar eens goed in overleg nemen of anders zie ik (niet) goed in waar dit gaat eindigen.
  Mijn excuses maar dit is REALITEIT.

  • jan zegt op

   Sorry voor de verwarring, waarschijnlijk heb ik iets wat toch inkomen heet, nl wat kleine pensioentjes. Daar heb ik voor vertrek over gebeld en mee zitten rekenen. Die kan ik vervroegd en wel belastingvrij krijgen met dat formuliertje. De ene kan ik afkopen levert eenmalig zo’n 7400 euro en de andere laten uitbetalen levert over 1.5 jaar iets van tussen 200 a 300 per maand , vanaf m’n 65 ste tot aan mijne dood. En met de AOW erbij over 3 jaar. Ik heb dus iets meer, gelukkig…

 12. niek zegt op

  Waarschijnlijk zal je ook te maken krijgen met een korting op je pensioen welke mij bij verrassing gisteren ,werd meegedeeld door de Sociale Verzekeringsbank, nl. in mijn geval in totaal van €247,13, waarvan €110,08 loonheffing.
  En dit werd gedaan op verzoek van het CAK en houdt verband met de bijdrage Zorgverzekeringswet buitenland; van beiden had ik nooit eerder gehoord.
  Ondanks veel correspondentie en Skype-gespreken met de belastingdienst kantoor buitenland heb ik nooit begrepen wat de ratio is achter deze kortingen, aangezien ik belastingplichtig ben in België en daar ook mijn woonadres heb, terwijl mijn postadres in Thailand is, waarover aanvankelijk wel enige verwarring was bij de Belastingdienst.

  • Erik zegt op

   Niek, kijk eens naar de reactie van Ger-Korat in dit item:

   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-waarom-wordt-ik-gekort-op-mijn-aow-bijdrage-zvw/

   Jij woont in België en bent daar verplicht verzekerd voor zorg en de premie betaal je aan HetCAK. Van een korting op jouw AOW lijkt me geen sprake.

  • Lammert de Haan zegt op

   Daar krijgt Jan niet mee te maken, Niek. Jan woont in Thailand en is, in tegenstelling tot jou, geen verdragsgerechtigde en is daardoor niet verzekerd voor zorgkosten.

   Officieel woon jij in België en bent dus rijksingezetene. Je hebt je moeten registreren in Nederland bij het CAK als verdragsgerechtigde voor de Zorgverzekeringswet. Vervolgens geef je aan je Belgische ziekenfonds door dat je niet in Nederland werkt en een pensioen of uitkering uit Nederland krijgt.

   Als verdragsgerechtigde betaalt je in 2019 een vaste bijdrage van €85,32 per maand (de zgn. “buitenlandbijdrage”). Daarnaast betaal je de inkomensafhankelijke bijdrage van 5,7% (norm 2019) over je pensioen of uitkering. Je krijgt een dekking voor de kosten van onder andere de huisarts, een ziekenhuisopname, en medicijnen.

   Ik lees trouwens niets over het krijgen van een Zorgtoeslag. Daar heb je nl. als verdragsgerechtigde en als gevolg daarvan betalen van de buitenlandbijdrage en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw wel recht op mits:
   • je inkomen niet hoger is dan €29.562 per jaar,
   • en je vermogen niet hoger is dan € 114.776.

   Je schrijft dat je in België belastingplichtig bent (naar ik aanneem voor de inkomstenbelasting). België mag inderdaad heffen over een uit Nederland afkomstig particulier pensioen en AOW- en lijfrente-uitkering MITS de uit Nederland afkomstige uitkeringen in totaal niet meer dan € 25.000 per jaar bedragen. Voldoe je aan deze voorwaarde dan bestaat er in Nederland geen ruimte om loonheffing in te houden. Vraag daarvoor vrijstelling aan in Nederland of vraag dit terug met het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting als buitenlands belastingplichtige.

   Je bent tevens vrijgesteld voor de premies volksverzekeringen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website