Lezersvraag: Waarom wordt ik gekort op mijn AOW (bijdrage Zvw)?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
24 oktober 2019

Beste lezers,

Gisteren kreeg ik, Nederlander met domicilie in België en voor het grootste deel van het jaar wonend in Thailand, bericht van de Sociale Verzekeringsbank dat mijn AOW pensioen zal gekort worden met € 247,13, waarvan € 110,08 loonheffing en de rest Bijdrage Zorgverzekeringswet-buitenland.

Die korting op de loonheffing was al van toepassing maar korting op de bijdrage Zvw was een nieuwe verrassing, wat op verzoek van het CAK is gebeurd.

Noch van het bestaan van die Zvw noch van het bestaan van het CAK had ik ooit eerder gehoord.

De ratio achter beide kortingen is mij onduidelijk. Hebben meer Nederlanders wonend in het buitenland dit bericht gehad en begrijpen jullie de reden achter die kortingen?

Groet,

Niek

16 reacties op “Lezersvraag: Waarom wordt ik gekort op mijn AOW (bijdrage Zvw)?”

 1. Ger-Korat zegt op

  Je woont in een verdragsland, Belgie, en hebt recht op vergoeding van medische zorg in dat land en de premie daarvoor wordt ingehouden op je AOW uitkering.Je kunt afhankelijk van je inkomen, AOW en overige pensioen(en), ook zorgtoeslag aanvragen bij de Nederlandse Belastingdienst. CAK regelt de inhouding van de premie.

 2. Aduard zegt op

  Ook ik word gekort door de SVB, meer dan 10% van mijn bruto inkomen, woon permanent in Thailand dus wel! uitgeschreven uit Nederland, dit onder de noemer “belasting en premies volksverzekeringen”, voor dat laatste “kan je” ontheffing aanvragen.

  Dit schrijft de SVB op haar website, de algemene regel is dat iedereen die in Nederland woont, verzekerd is voor deze volksverzekeringen. Als u loon of een uitkering ontvangt, betaalt u premies voor de volksverzekeringen.

  Soms kunt u ontheffing van de verzekeringsplicht aanvragen. U hoeft deze premies dan niet meer te betalen. Maar u bent dan ook niet meer verzekerd voor de volksverzekeringen.

  Heb tot tweemaal toe een ontheffing bij de SVB aangevraagd middels een “Verklaring niet Wlz verzekerd”, tot nu toe geen enkele reactie ontvangen, heb in de brief o.a. vermeld dat het uitgesloten is dat ik ooit nog terugkeer naar Nederland en daarom ook zinloos is maandelijks te betalen voor deze premies volksverzekeringen, Thailand is nota bene een verdragsland, ik vraag me wel eens af, ….nee! ik denk eerder dat de SVB het ons bewust moeilijk maakt.

  • Erik zegt op

   Aduard je bent AOW-er, bent uitgeschreven uit NL en woont in TH. Dan betaal je in NL loonbelasting over jouw AOW-uitkering. Dat tarief is in de eerste schijf 9 procent. Jij schrijft dat meer dan 10 procent wordt ingehouden en het is jammer dat je niet precies vertelt wat er wordt ingehouden. Nu kan ik er alleen maar een slag naar doen.

   Weet men op de SVB dat je in Thailand woont? Ik twijfel daaraan. Ik heb jarenlang met AOW in Thailand gewoond en meer dan de loonbelasting is niet ingehouden. Volksverzekering en zorgverzekering kwamen nimmer aan de orde.

   Je schrijft dat je gekort wordt op jouw AOW. Ik denk dat dit niet de juiste term is. Korten is op jouw bruto-uitkering en daarvan lijkt me geen sprake. Op jouw persoonlijke pagina kun je precies zien wat jouw bruto-AOW is, hoe dat is opgebouwd, wat wordt ingehouden en hoe jouw status daar is. Dus kijk eens op MijnSVB. Succes.

   • Aduard zegt op

    Erik, heb gekeken, U heeft gelijk, het is exact 9%, dus niet +10% mijn fout, heb dus ook gekeken onder “Inhoudingen” op Mijn SVB, daar staat vermeld bij o.a. “Loonheffing” en tevens op het vraagteken er achter geklikt, daar staat te lezen “Loonheffing bestaat uit belasting en premies volksverzekeringen”, juist voor die premies volksverzekeringen heb ik de “Verklaring niet Wlz verzekerd” ingevuld en verstuurt, tot tweemaal toe.
    Echter! hoe hoog het bedrag voor de premies volksverzekeringen is kan ik niet vinden, bij de SVB sta ik geregistreerd als geëmigreerd naar Thailand, en uit de Basisregistratie Personen (BRP) .

    • Erik zegt op

     Aduard, dan betaal jij dus alleen loonbelasting (= inkomstenbelasting) en geen volksverzekering en geen zorgverzekering. Het is zo dus in orde.

     • Aduard zegt op

      Bedankt Erik, alles duidelijk, dit verklaard ook dat er geen reactie kwam van de kant van SVB. Voor jou duim omhoog.

   • Janlao zegt op

    Weet je ook wat je betaalt in de tweede schijf weet en wanneer die begint . Ik woon in Lao s maar ben Nederlands belasting oplichting omdat Laos geen verdragsland is.

 3. ruud zegt op

  De korting van het AOW pensioen lijkt er op te duiden, dat de SVB van mening is, dat u in Thailand woont.
  Iets dat waarschijnlijk ook klopt.

  Ik heb me in het verleden al eens afgevraagd, hoe goed de controle zou zijn, als je als Nederlander officieel in een ander Europees land woont, maar in de praktijk in Thailand.
  Voor Belgie werkt die controle dus blijkbaar.

  • Ger-Korat zegt op

   Er wordt niet gekort op de AOW maar er wordt ingehouden. Korting heb je bijvoorbeeld indien je geen 100% AOW hebt opgebouwd wegens verblijf in het buitenland tijdens de opbouwjaren en/of je in een niet-verdragsland voor de AOW woont zoals bijvoorbeeld Cambodja. Het geval van Niek is dat hij voor de AOW in ieder geval geregistreerd staat als inwonende van Belgie en daarom vindt de inhouding premie ziektenkostenverzekeringswet plaats. Indien geregistreerd als inwoner van Thailand dan had er geen inhouding voor deze verzekering plaats gevonden, maar dan had je er ook geen beroep op kunnen doen; in het geval van Niek als hij in Belgie verblijft.

   • ruud zegt op

    Het bedrag van 247,13 Euro zit in de buurt van wat ik mij herinner van , als je buitenlands belastingplichtig bent.
    Hoewel ik me daarin zou kunnen vergissen.

    Als je vanuit Nederland naar Thailand emigreert, ben je buitenlands belastingplichtig.
    Maar hoe zit het dan, als je officieel in Belgie woont, maar in de praktijk in Thailand woont?
    Ik neem aan dat Nederland je dan zal behandelen als buitenlands belastingplichtig en zeggen, dat de emigratie naar Belgie een schijnconstructie is om belasting te ontwijken.
    Daar kunnen dan vervolgens waarschijnlijk schitterende rechtzaken op hoog niveau over worden gevoerd.

  • niek zegt op

   Ik heb inmiddels geskyped naar het CAK, waar in de brief van het SVB naar verwezen wordt, en daar vertelde men mij dat aangezien België een verdragsland is (en Thailand niet) Nederlanders die in België wonen onderhevig zijn aan Europese wetgeving , welke bepaalt dat de basiszorgpremie voor rekening van Nederland komt, indien je inkomen daar ook van afkomstig is, en ingehouden wordt van het AOW-pensioen. Maar ik ben al jaren verzekerd in België en voor een veel goedkoper tarief als wat nu ingehouden wordt op mijn AOW in de vorm van die bijdrage van de Zvw.
   De ziektekosten worden dan door het CAK aan de Belgische verzekeraar terug betaald.
   Om van mijn (veel kleinere) zorgpremie bij de Belgische verzekeraar af te komen moet ik mij aanmelden bij hen met een zeker S-formulier, dat door het CAK toegezonden wordt.
   Al bij al ga ik er dus behoorlijk op achteruit doordat ik verplicht wordt in Nederland mijn basiszorgpremie te betalen die veel hoger is als de premie die ik bij de Belgische zorgverzekeraar moest betalen.
   Een andere m.i. onrechtvaardigheid is de inhouding van loonheffing op mijn AOW pensioen terwijl ik over datzelfde pensioen in België belasting betaal, wat toch tegenstrijdig is met de wet ter voorkoming van dubbele belasting tussen verdragslanden, zou ik zeggen.

 4. Ger-Korat zegt op

  Er is helemaal geen onrechtvaardigheid maar jouw onwetendheid. Bijvoorbeeld als je als gepensioneerde Belg pensioen ontvangt uit Belgie en je bent in Nederland woonachtig ben je dus het lagere bedrag aan Belgischezorgpremie verschuldigd en dient dit te betalen in Belgie, zoals je aangeeft is de premie in Belgie lager dan in Nederland.
  En als je ergens dubbele belasting betaalt dan is dat gewoon in 1 van de 2 verdragslanden terug te vragen, uiteindelijk betaal je dan maar 1 keer.
  Dat je er op achteruit gaat is ook zoiets. Indien je voorheen geen AOW kreeg en nu wel dan ga je er toch riant op vooruit.

  • Ger-Korat zegt op

   Dit is mijn reactie op Niek’s laatste reactie.

 5. M.A. zegt op

  Hallo,
  Ik heb 5 jaar in het buitenland gewoond en wordt 2% per jaar x5 gekort omdat ik geen sociale lasten heb afgedragen. Wil je de volle 100% krijgen dan had je maandelijks aan deze kosten moeten voldoen.
  Met groet
  Amber

 6. Hans zegt op

  Ik woon in Frankrijk. Dus uitgeschreven uit Nederland.
  Mijn AOW wordt bruto/netto overgemaakt.
  Er wordt dus géén loonbelasting ingehouden omdat ik in Frankrijk belasting betaal over mijn AOW.
  Dit moet je wel zelf met de belastingdienst regelen !!
  Wat blijft: ZVW-, AWBZ-, woonlandfactor -inhoudingen.

  • Erik zegt op

   Hans, bij wonen in Frankrijk heeft Frankrijk het recht te heffen over de NL AOW. Dat staat gewoon in het verdrag. Jij kunt daarvoor vrijstelling van loonheffing vragen aan de NL fiscus.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website