Lezersvraag: Iemand ervaring met het opkweken van een Durianpit?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 juli 2020

Beste lezers,

Iedereen die in Thailand is geweest heeft het wel eens gezien, of gehoord dat je met een Durian niet in hotels mag komen. Als je ooit eens sterke lucht die daar vanaf komt hebt geroken, dan weet wel waarom.

Mijn vrouw is er gek op, in de 20 jaar die ze nu in Nederland woont, heeft ze nog nooit Durian in Nederland gegeten. Afgelopen zaterdag heeft ze bij een toko een klein stukje gekocht voor € 20 best wel prijzig voor iets wat zo sterk ruikt. Op de terugweg onderweg ergens een ontbijt genoten, bij terugkomst in de auto kwam er een vieze gaslucht tegemoet, even niet aan die Durian gedacht. Wij hebben ooit al eens een auto met lpg gehad, zo’n lucht was het… Toch vreemd zei ik tegen mijn vrouw, het ruikt naar gas in de auto! Maar, dat kan niet! Toen viel het kwartje! Het is de Durian in de kofferbak. Met de ramen open zijn wij naar huis gereden.

Moesten er wel een beetje om lachen, toch de volgende keer als ze trek heeft in Durian deze in Thailand nuttigen als wij er weer eens naar toe gaan.

Heb nu een paar pitten thuis liggen, misschien dat iemand ervaring heeft met het opkweken van een Durianpit.

Groet,

Khunhans


» Laat een reactie achter


11 reacties op “Lezersvraag: Iemand ervaring met het opkweken van een Durianpit?”

  1. Hans Struijlaart zegt op

    In Nederland gaat dat niet lukken vanwege het klimaat. Of je moet een grote tropische kas bouwen met klimaatregeling, misschien gaat het dan wel lukken. Ik heb wel het een en ander al uitgeprobeerd. Niets komt op wat in Thailand wel kan. Hetzelfde geldt andersom. Ik heb het geprobeerd in Thailand met tulpenbollen en narcissen. Noppes. Niet 1 bol kwam uit. Ook vanwege het andere klimaat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • george zegt op

      bloembollen, aardbeien en appels en waarschijnlijk nog veel meer dingen Hebben een koude periode nodig om bloemzetting te krijgen. Je kunt ze dus bv een tijdje in de koelkast bewaren. In Chiang Mai en omstreken lukt het vaak wel om dat het daar erg koud kan worden. Dit leerde ik al ruim 50 jaar geleden op de landbouwschool. Aardappelen kunnen niet groeien bij temperaturen boven de 28 graden. Durian in NLD zal je dus kunstmatig warmte en licht moeten geven.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • l.lagemaat zegt op

      Mijn Amarillysen zijn prachtig tot bloei gekomen!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • ser kokke zegt op

      Mijn hyacinten (3) staat met blad boven de grond in een pot en in de schaduw. Afwachten dus.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  2. rens zegt op

    Je kan kijken op youtube succes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  3. Hans zegt op

    De echte goede durian vermeerdert men door stekken. Zaad, zelfs als het lukt om er een boom uit te kweken zal nooit de kwaliteit van de durian hebben die je gekocht hebt. Het zijn bovendien grote bomen waar de vruchten aan hangen, dus heel lastig kweken zelfs in een grote kas. In Tesco Lotus heb ik nu durian in luchtdichte verpakking gezien. Misschien kun je die makkelijker zo’n doosje meenemen (hoewel dat officieel niet mag) en even genieten wanneer je thuis bent.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  4. ThaiThai zegt op

    Bij Amazing oriental in Rotterdam liggen ze in de vriezer, stinkt ook niet als je het meeneemt in de auto

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  5. Rocky zegt op

    Alle pitten en stekken die ik uit thailand heb meegenomen groeien hier in nederland. Ik woon nu weer 5 jr hier. Ramboetan, Dorian, Mango, longan, tamarind, eerst de harde schil eraf vervolgens op vochten watten legfen tot ze ontspruiten op de vebstetbank ih ligt en zo warm mogelijk. Dan in Potje met aarde en plastic zakje erover soort kasje, dan na 3 mnd heb je 10 cm plantje, zakje eraf en verder binnen of serre verder opkweken. Mijn planten zijn nu ongeveer 50-1.20 hoog en staan id serre , of ze ooit vrucht dragen..we gaan het zien, ik snoei ze 1x pet jaar trug dan kunnen ze in kleine vorm al vrucht dragen net als bonsai. Maar duurt 8 tot 10 jaar. Succes!!

    Dan nog dit mijn tulpen, ea bloembollen deden het prima in ptty en chang rai, op een beschutte niet felle zon schaduwplaats, en vermeerderde zelfs, ook de lelietjes van dalen, gladiolen, en zelfs edelweiss. Dus t kan wel, zorg, liefde en geduld. Succes.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  6. Martin zegt op

    Bij amazing oriental (nijmegen) lagen ze 4 weken en 2 weken geleden nog vers te “stinken”. (levering op dinsdag) in plastic.

    Heb een pit op een stuk keuekedoek geprobeerd uit te laten komen, maar dat lukt niet.

    Idee was die verder in een 20 liter emmer tot struik uit te laten groeien. .. denk dat ik bij de kersenboombuiten houd.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website