Lezersvraag: Huwelijk in België of Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
5 september 2019

Beste lezers,

Als 72 jarige Belg (weduwnaar) wens ik mijn Thaise vriendin (wettelijk gescheiden) van 54 jaar, wettelijk ten huwelijk te vragen. We zijn al 4 jaar tezamen en ook al 1 jaar gehuwd voor Boeddha. Wat is het beste? Huwen in België of in Thailand met als overeenkomst dat zij in Thailand blijft wonen en ik in België.

Ik reis regelmatig voor enkele maanden naar Thailand en zij komt jaarlijks ook voor enkele weken naar mij toe.

Wat zijn de voorwaarden om tot een goede oplossing te komen?

Dank bij voorbaat.

Groet,

Willy (BE)

13 reacties op “Lezersvraag: Huwelijk in België of Thailand?”

 1. Serge zegt op

  Huwen kan ook gemakkelijker binnen een ander Schengenland bv. Tö der in Denemarken en na hervertaling van Engelstalige documenten en legalisering in België het huwelijk laten ratificiëren.

  Sawasdee khrap,
  Serge

 2. Serge zegt op

  Tönder , bedoelde ik !

 3. fleurbay henri zegt op

  als je later komt te overlijden en je wenst dat je vrouw zou kunnen genieten van uw pensioen kan je beter hier wettelijk huwen en je vrouw zou dan 3jaar permanent in belgie moeten verblijven.

 4. Yan zegt op

  Pas op, Willy!….Indien u zoals u het voorstelt wil huwen en u in België blijft wonen en uw vrouw in Thailand, dan worden jullie aanzien als “feitelijk gescheiden”, dit heeft als gevolg dat uw pensioen voor de helft uitbetaald wordt aan u EN de andere helft aan uw “echtgenote” in Thailand…Dit is om problemen vragen, man….Denk er maar eens goed over na….
  Yan

 5. Bjorn zegt op

  Ik ben wettelijk gehuwd in Thailand en heb ons huwelijk laten registreren in België. Mijn echtgenote woonde toen ook in Thailand en Ik reisde ook een paar keer per jaar naar haar. De documenten die nodig zijn vind je op de website van diplomatie. Het was niet echt moeilijk maar je moet er toch op letten dat je de vereiste documenten kan voorleggen. Alles laten vertalen en legaliseren bij het ministerie van buitenlandse zaken in Thailand. Daarna naar de gemeente geweest in haar woonplaats. Het huwelijk was snel voltrokken. Daarna bewijs van huwelijk beëdigd laten vertalen naar het Nederlands. Met dit document ben ik naar mijn gemeente in België gegaan om hier ons huwelijk te laten registreren.
  Ik heb wel vernomen dat de procedure een beetje is veranderd. Nu zal men in Thailand eerst een gesprek hebben met de beide partners. Hier ben ik wel niet zeker van.

  • fred zegt op

   Als jij denkt dat de procedure een beetje is veranderd ben je wel al heel lang geleden gehuwd. Nu maken ze je het zo moeilijk mogelijk in de hoop dat je het opgeeft wat dan ook veel mensen doen.
   Wij hebben het een viertal jaren gedaan en het was een echte calvarietocht. Wij zouden het zeker niemand aanraden en zelf nooit meer aan beginnen. Wij worden nog misselijk als we er aan terugdenken.
   Huwen met een derdelander is (nog) alles behalve romantisch. Bezin eer je begint.

 6. Paul Vercammen zegt op

  Beste, huwen in Thailand en dan gezinshereniging vragen. Dan heb je geen problemen meer als ze naar België wil komen want dit gaat alleen maar moeilijker worden in de toekomst. Wel er op letten dat je geen weduwepensioen of dergelijke verliest. Grt

  • Lung addie zegt op

   ‘Wel er op letten dat je geen weduwepensioen of dergelijke verliest’. (citaat)
   Sedert wanneer krijgt een man ‘weduwepensioen’? Is dat iets nieuw?
   Gezinshereniging vragen??? Dan moet ze wel in Belgie gaan wonen en dat, schrijft Willy zelf, zijn ze niet zinnens te doen.

   • fred zegt op

    Ook mannen kunnen een overlevingspensioen ontvangen. Dat is al vele jaren zo.

 7. Lung addie zegt op

  Beste Willy,
  ik wil je niet ontmoedigen maar met deze uitleg vrees ik, en mijn vrees is niet ongegrond, dat jouw plannen op veel verzet zullen stoten. Het zal wel eenvoudiger zijn, in dit geval, in Thailand te huwen maar of dit huwelijk in Belgie zal gelegaliseerd kunnen worden is een andere vraag. Het grote probleem is dat jullie niet gaan samenwonen. In Belgie is nog steeds de voorwaarde voor een huwelijk dat beide partners op een zelfde adres wonen. Dat ben je blijkbaar niet zinnens en daar wringt het schoentje. Indien je niet samen, op een adres woont ben je wettelijk gezien reeds ‘feitelijk gescheiden’. Indien je dit in ogenschouw neemt zal onmiddellijk het vermoeden bestaan dat het om een schijnhuwelijk gaat of een huwelijk met bepaalde redenen. Steek eerst naar eens goed je licht op voor je je vriendin ten huwelijk vraagt. Een niet in Belgie gelegaliseerd huwelijk, gesloten in Thailand, heeft tenslotte geen enkele waarde in Belgie.

  • José Vermeiren zegt op

   Als een huwelijk in Thailand niet gewettigd wordt,
   Hoe kan men dan de helft van het pensioen verliezen?!.

   Dit block is een goed block!,
   Masr hier wordt veel zever verkocht!

 8. eugeen zegt op

  Toch een beetje een vreemde vraag. Op dit ogenblik ben je dus nog niet getrouwd met je vriendin. Voor Boeddha getrouwd zijn, heeft immers wettelijk geen enkele waarde. Echt wettelijk trouwen, maar nadien niet samen gaan wonen, zal vlug beschouwd worden: ofwel als een schijnhuwelijk 9wat het dan eigenlijk toch is), ofwel als feitelijk gescheiden. Vooraf toch eens goed navragen of je in dat laatste geval niet een deel van uw pensioen moet afstaan aan uw (wettelijke?) partner.

  • Willy zegt op

   Bedankt voor al deze reacties. Ik neem ze alle terharte.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website