Lezersvraag: Huis kopen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
19 april 2020

Beste lezers,

Na 8 jaar geregeld op vakantie te gaan naar Thailand zijn we nu op het punt terecht gekomen om een huis te kopen in Thailand. We hebben ons goed georiënteerd en veel gelezen hier en op diverse andere forums. Ben dus redelijk op de hoogte maar adviezen van ervaringsdeskundige kunnen we altijd goed gebruiken.

Voor de duidelijkheid ik ben Nederlander heb een Nederlandse vrouw en 4 kinderen 🙂 er is geen sprake van risicovolle constructies met Thaise vriendinnen of relaties.

Wij hebben als doel een huis te kopen in Thailand voor onze oude dag, ik ben ondernemer en heb gespaard, wil er straks een paar maanden per jaar heen en de rest van de tijd het huis verhuren. Wat we op het oog hebben is een mooi gelegen villa met zwembad, 4 kamers op een rustige plek. Op dit moment is het in bezit van een ouder Brits echtpaar die het in 2006 in een Thaise property Company gekocht hebben met een Thaise vrouw in dienst die zorgt voor onderhoud en opvang van gasten een soort commissie ze is geen eigenaar van de Company.
Het Britse echtpaar is nu midden 70 en willen er vanaf.

Ze hebben ons het huis aangeboden voor een mooi bedrag en daar zijn we nu over aan het denken. Maar waar moeten we rekening mee houden, ze willen de onderneming aan ons over dragen, daar zit het land en het huis in. Ook wil de Thaise vrouw ons helpen met alle papieren en accountantszaken voor de Thaise property Company. Er zal wel wat onderhoud, modernisatie plaats moeten vinden aan het huis. Niet dat het ouwe meuk is, ben er laatst geweest en heb van alles foto’s gemaakt, maar je wilt het toch een beetje je eigen smaak hebben.

Concrete vraag: Waar moet ik rekening mee houden? Welke beren kunnen er op ons pad komen? Doel is huis en land kopen in een constructie waar vanuit inkomsten gegenereerd worden door verhuur en wij er straks lekker van ons oude dag kunnen genieten.
Ben nu 47 dus ik mag wel nog even.

Ik wil ook in overweging nemen om een betrouwbaar onafhankelijk iemand in Thailand in de arm te nemen om ons te begeleiden. Tegen vergoeding natuurlijk, al hebben we al wel wat Thaise kennissen.

Groet,

Thailandganger

 

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Huis kopen in Thailand”

 1. Tnt zegt op

  Laat de boeken van de compagnie goed nakijken. Met name of er schulden in de compagnie zitten en of alle belastingen van de compagnie betaald zijn. Als u de compagnie koopt (inclusief huizen etc.) neemt u ook de schulden over.

 2. klaas zegt op

  Neem een goede advocaat. Kost een paar centen maar dat valt in het niet tegen de aankoopsom

 3. Jos zegt op

  Dat zijn mooie plannen op nog zo jonge leeftijd. Wellicht dat het volgende jullie kan helpen, daar wij binnenkort ook starten met de verkoop van retirement/care homes in Ayutthaya. Ons hele traject van wonen in Thailand met mogelijkheden tot eigendom, verhuur, visas, insurances en overige services wordt aangeboden in een pakket. Hiervoor hebben wij een advocaat in de hand genomen met de nodige kennis van zaken in kwestie. Een groot voordeel van deze advocaat is dat hij naast de Thaise nationaliteit ook de Amerikaanse nationaliteit bezit, en dus vloeiend Engels spreekt (een van de belangrijkste punten voor communicatie!). Neem anders vrijblijvend contact met hem op. Zijn naam is Pan en telefoon nummer is 089 897 7980. Succes met deze mooie voornemens.

  • Roelof zegt op

   Is er een website met meer informatie? Misschien heb ik wel interesse in zo’n retirement huis.

   • Jos zegt op

    Op dit moment is er nog geen website, het project is nog in ontwikkeling (website dient overigens klaar te zijn binnen nu en drie weken…). Wel is er nu al een deel van de woningen klaar en inmiddels al verkocht. Mochten jullie in de buurt zijn, nodigen we jullie graag uit om de site te bezoeken. Neem daarvoor ook contact op met Pan.

 4. Petervz zegt op

  Een company limited met buitenlandse aandeelhouders dat als enig doel heeft het bezitten van land is een illegale (maar vaak nog wel gedoogde) constructie in Thailand. Mijn advies is daarom: Niet doen.

  Voorts is wellicht geen Thaise vriendin, maar de company zal wel 51% of meer Thaise aandeelhouders moet hebben. Het risico blijft dus.

 5. Arnolds zegt op

  Zelf wil ik ook een woning met grond kopen in Thailand, maar ik wacht totdat mijn zoon 18 jaar is dan koop ik het op zijn naam. Verlopig wonen we in een huurhuis.

 6. Peter zegt op

  Was met het zelfde bezig. Maar gelukkig kwam ik er net op tijd, net op het nippertje achter dat er een nieuwe snelweg vlak achter langs komt op 140 meter afstand. In Pattaya East komt er namelijk een snelweg 4 of misschien zelfs 6 banen binnen kort dwars door Pattaya East heen.
  Is nu heel rustig maar in 2 jaar dus niet meer. Dus geluk gehad net op tijd ontdekt. Snelweg verkeer hoor je van ver.
  Dus als het in Pattaya East is kijk dan naar de tekening van de nieuwe snelweg. Veel eigenaren hier die weten dat hun huis onteigend gaan worden of in de geluidzone zitten willen nu hun huis snel verkopen en zijn zeer vriendelijk.

  • l.lagemaat zegt op

   Er komt geen nieuwe snelweg dwars door Pattaya East heen.

   Er ligt al sinds 2 jaar een nieuw 6 baansweg. De lampen langs de weg worden regelmatig getest.
   Wanneer de laatste gedeeltes richting Rayong opgeleverd worden, zal de weg geopend worden.

   Vanaf Ban Amphur richting Pattaya kan men t.z.t rechtsaf deze weg op of vanaf Banglamung linksaf van deze weg gebruik maken om de Sukhumvit Rd te ontlasten.

   Jammer dat ik in de reactie geen luchtfoto’s mag plaatsen dan zou het voor u wat duidelijker worden.

   • Peter zegt op

    Sorry maar over zo iets belangrijks moet je juiste info geven. Er komt wel een nieuwesnelweg. Ga hier niet welles nietes doen.

 7. pieter zegt op

  company kan zeker,maar probeer het huis eerst te huren,dan weet je gelijk of je er langer wilt wonen
  Mischien bevalt huren wel helemaal goed je weet maar nooit
  Neem altijd goeie advocaat in handen die zoekt uit of de company goed in elkaar steekt

  Veel succes en woonplezier, en blijf gezond!

 8. Johnny BG zegt op

  Met 47 jaar en 4 kinderen dan neem ik aan dat de stip in de horizon ergens over 20 jaar ligt.
  Dat huis is dan allang uit de mode en wie weet of de omgeving nog steeds zo leuk is. Als je het hebt zie er dan ook maar vanaf te komen als buitenlander.
  Dat zijn geen beren op de weg maar wel de realiteit volgens mij.

 9. Henk zegt op

  Hoewel het een niet ongebruikelijke constructie is is een huis met land kopen via een Thai company illegaal. Dit kan vroeg of laat grote problemen opleveren. Ook moet de company jaarlijks belasting aangifte doen wat ook weer de nodige kosten en problemen kan opleveren. Houd ook rekening met de nieuwe property tax law die nu langzaam van kracht komt maar niemand weet precies hoe. Mijn advies (uit ervaring) niet doen.
  Wel kan je 100% eigenaar worden van een condo maar ook daar moet je goed uitkijken wat je koopt.
  Good luck.

  • l.lagemaat zegt op

   Uitspraak van het Pattaya Gerechtshof d.d.22 february 2018 Civil Case 975/2558 Er zijn geen Thai company constructies meer toegestaan.

   Sommige Thaise Laywers zullen met droge ogen dit document toch in elkaar zetten (money talks), de konsekwenties zijn voor de koper vroeg of laat.
   Uitspraak: U bent in Thailand en dientengevolge behoort u de Thaise wet op dit gebied te kennen.

 10. Jan S zegt op

  Je bent jong en enthousiast en je kijkt door een gekleurde bril.
  Lees vooral de onderstaande informatie op Thailandblog

  Risico’s van een huis kopen in Thailand met een company constructie? | Thailandblog
  14 sep. 2561 BE · Een vraagje over huis kopen met company name in Thailand. In Nederland wordt het afgeraden een BV (besloten vennootschap) over te nemen i.p.v. er zelf een op te richten. Dit …

 11. Cha-am zegt op

  Wat betreft het verhuren van het huis, weet je wel hoe waanzinnig veel huizen te huur en te koop staan.
  En mocht je een paar maanden zelf in je huis willen wonen, dan zijn dat meestal net de maanden dat je het kan verhuren, want ja Dec.Jan.en Febr. dan zijn er misschien wel klanten, maar de rest van het jaar ???

 12. George zegt op

  Beter je huis in Nederland goed verhuren. Als je in een stad met een universiteit woont een koud kunstje. Liefst aan buitenlandse studenten of beter stagiaires. Ga niet voor de maximaal haalbare prijzen maar selecteer op personen. Laat een kamer vrij handig als je of een van de kinderen of iemand anders die je vertrouwt er een paar nachten wil slapen. Gelijk enige controle. Ergens anders wonen en zeker met vier kinderen waarvan er een minder goed zou kunnen aarden is een flink risico. Het avontuur lonk. Op vakantie met een ruim budget is toch ‘effe’ anders dan er een toekomst opbouwen als kind. … Ik ben gepensioneerd maar blijf graag in Nederland wonen en ga met mijn half Thaise dochter van 11 jaar liever heel regelmatig naar Azië dan er iets te kopen. Zou het wel kunnen betalen. Iets kopen wat niet legaal is zeker met de ook grote gevolgen van Corona in Thailand is mijns inziens een te grote gok. De huidige of volgende regering heeft veel geld nodig en het belasten van buitenlanders is minder impopulair. Tel uit je verlies.

 13. Roel zegt op

  Beste Thailandganger,

  Neem maar even per mail contact met mij op.
  Ik woon hier 16 jaar en doen veel zaken, oa ook dit.
  ltdrg59@gmail.com

 14. Paul zegt op

  De onroerend goed markt in Thailand is in alle opzichten totaal anders dan in Nederland.
  Overal staan huizen, vaak jarenlang, te koop en te huur.
  Eenmaal een huis gekocht en je komt er nooit meer vanaf zonder enorme verliezen.
  Overheden, makelaars, advocaten, verkopende eigenaren: iedereen rommelt maar wat aan en je recht krijgen na een conflict is zeer onzeker.
  De constructie met een company is zeer omstyreden, doe het niet.
  Verhuur kun je vergeten en als je al iemand vind, kan je huis geruïneerd achtergelaten worden.
  Iedereen kan direct naast je huis een nachtclub, hondenkennel, fabriek, oefenruimte voor popmusici enz. beginnen. en je doet er niets tegen.
  Aardige buren verhuizen en de nieuwe buren hebben elke nacht feest.
  Overdreven? Ik heb het allemaal meegemaakt.
  Ik zag een mooi huis aan zee, zalvende praatjes van de eigenaar en de gemeente, drie maanden later stond er een enorm appartementencomplex op anderhalve meter naast mijn droomhuis vol met arbeiders die werkten aan een nieuw hotel 100 meter verder. Heel veel lawaai, echtelijke ruzies, geschreeuw, dronkenschap enz.
  Gelukkig nog niets getekend.
  Mijn advies: koop NOOIT een huis, maar huur.
  Pas op voor de nabijheid van scholen, tempels, plaatselijke omroepsystemen, arbeidershuizen, bars: allen produceren heel veel lawaai.

 15. Thailandganger zegt op

  Zo dat zijn veel reacties, inhoudelijk mis ik nog wel de te volgen stappen om zo veilig mogelijk het huis te kunnen kopen. Kan iemand me dat aangeven, samen met de kosten voor de aanschaf inclusief administratieve afhandelingen, belastingen en advocaat kosten (schatting daarvan mag).

  Mijn horizon ligt op 10 jaar, met de huidige verhuur inkomsten van het huis van de afgelopen periode die ik in mijn bezit heb , Corona daar gelaten, en een pessimistische blik hierop van mezelf heb ik een financieel plan gemaakt wat er prima uitziet.

  Het ligt naast een rustig groot resort tegen een berghelling aan, het is gebouwd in dezelfde stijl als het resort, de architect woonde in dit huis. Er komt geen ander resort in de buurt, maar ik zal het navragen, een al helemaal geen snelweg 🙂

  Inderdaad de verhuurperiode nov-dec-jan-maart is de tijd dat het huis het meeste verhuurt is dus en dat zou later wel de periode zijn dat we er graag zouden willen zijn. Dat is wel een ding en bedankt voor deze realistische blik op het verhuren.

  @ Jan S Ik moet me echt meer verdiepen in de uitspraak van de Thaise Hoge Raad mbt het hebben van een Thai company. Ik wil geen risico lopen en het op een legale manier doen. Als het teveel haken en ogen geeft gaan we huren of elders kijken.
  Ik zal me ook verdiepen in de boeken van de Companie of er geen schulden in zitten.

 16. Paul zegt op

  Ik had er nog aan toe willen voegen: word nooit verliefd (op een huis), maar dat is al te laat.
  Vergeet de company: illegaal en je bent afhankelijk van Thaise mede-eigenaren. Nooit doen.
  Feitelijk ben je helemaal geen eigenaar.
  Vergeet het verhuren: voor de corona-crisis was het toerisme al ingestort en dat zal zo blijven.
  Geloof niemand van de gemeente: Thailand is een van de meest corrupte landen ter wereld, van hoog tot laag.
  Elke gerechtelijke uitspraak kan morgen weer anders zijn.
  Je kunt ongelooflijke mooie villa’s huren met zwembad en zorgeloos genieten van je vakanties en later je oude dag.
  Gezien het enorme overschot (nogmaals: alles staat leeg) is dat veel voordeliger en je bent vrij.
  Een koophuis is een blok aan je been en een molensteen om je nek.

  • Thailandganger zegt op

   Nee hoor ben niet verliefd op het huis.
   Ik probeer de mogelijkheden te bekijken en zo een realistisch beeld te scheppen of het haalbaar is.

   Ik kan me ook zo voorstellen dat er veel voordelen zitten aan huren voor een langere periode.
   Wie weet gaat het reisgedrag zo veranderen dat het verhuren later wel een issue gaat worden.

   Resumerend; Thaise company overnemen is illegal, door corruptie kan je niet aan van rechtelijke uitspraken.

   Een goede advocaat in de arm nemen is noodzaak.

 17. Jos zegt op

  Mijn advies is toch om een goed advocaat in de hand te nemen. Via dit medium krijg je goede reacties, daar dien je echter zelf wel iets mee te doen. Ik zie dat je erg geinteresseerd bent, en wens je verder veel succes.

 18. rentenier zegt op

  Ik zie dat er veel reactie’s zijn die weinig met de vraag te doen hebben. Ik huur al 30 jaar, het heeft z’n voor – en z’n nadelen. Het komt vaak voor dat er iets in de omgeving is wat eerst niet was of niet opviel en heel erg storend aan het worden is. Bij huur is het gemakkelijk om e gaan verhuizen al kan dat ooit pijnlijk zijn. Bij eigendom moet je eerst je huis zien te verkopen en dat blijkt de laatste tijd nogal moeilijk. Niet ver bij me vandaan is een Resort project waar je het land leased voor 30 jaar, je word dus geen eigenaar van het land, wel van het lease contract. Je koopt wel het huis. Het resort heeft een service kantoor en regelen alles voor je.Het lease contract is ook overdraagbaar tegen notaris kosten en kan ook vernieuwd worden. De eigenaar laat weten welke periode van het jaar hij er zelf wil doorbrengen. Het resort verhuurd het (als ze kunnen) tijdens de afwezigheid van de eigenaar. Ze staan garant voor de staat van het huis en inrichting, ook voor de omgeving zoals algemeen zwembad en tuin Opbrengst door verhuur word verminderd met vooraf afgesproken servicekosten.Het Resort management draagt zorg voor het schoonhouden en onderhoud. Bespreek de mogelijkheid van het land leasen en de aankoop van het huis zou ik zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website