Lezersvraag: Huis kopen in Chiang Mai

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 mei 2020

Beste lezers,

Ik heb een Thaise partner en we hebben plannen om een huis te kopen in Chiang Mai. Het huis zal gekocht worden op naam van mijn partner met een hypotheek van 25 jaar, we zijn niet getrouwd. Mijn partner heeft een goed betaalde baan. Bij de aankoop wordt er ook een usufruct (vruchtgebruik) geregistreerd op het Land Department zodat ik niet zomaar uit het huis gezet kan worden bij eventuele problemen. Het huis kost 3,5 miljoen en zou ook gekocht kunnen worden zonder hypotheek maar dan moet ik het alleen en contant betalen, mijn partner heeft geen spaarcenten.

Na alles wat ik gelezen heb op dit forum lijkt het mij het verstandigst om maandelijks de hypotheek op naam van mijn partner mee af te betalen en mijn kapitaal gewoon niet aan te spreken. Het huis dat we willen kopen is van een project ontwikkelaar “Karnkanok” : www.kkn.co.th/55-Baan-Karnkanok-20-San-Sai

Graag zou ik van andere lezers vernemen wat zij ervan denken, info en tips zijn erg welkom. Als er lezers zijn die ervaring hebben met de projectontwikkelaar dan wil ik dat ook graag horen.

Alvast bedankt.

Groet,

Geert

 

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Huis kopen in Chiang Mai”

 1. chris zegt op

  http://www.thailand-lawyer.com/usufruct.html

  • geert zegt op

   Bedankt voor de link, zeer verhelderend.

   Gegroet,

   • Ger-Korat zegt op

    Google op usufruct Thailand dan vind je wel meer. Op zich ziet je verhaal er goed uit wat usufruct en je maandelijkse betalingen betreft. Echter 1 maar: als je partner overlijdt of je raakt uit elkaar dan heb je een probleem tenminste ik denk dat het al begint voordat je je usufruct wil registreren. Want je (partner) leent geld voor de financiering van het huis en dan kom je bij het punt dat de bank (financier) officieel eigenaar wordt tot dat alles is betaald en usufruct met de bank als eigenaar totdat alles betaald beperkt het recht van de bank. Vraag me dan ook af of de bank bereid is jou als geregistreerde usufruct-houder te registreren . Of stel de partner wil niet meer meewerken aan de betaling , in 25 jaar kan er een hoop veranderen. Je krijgt dan een situatie dat de bank eigenaar wordt en het probeert te verkopen wat vaak niet lukt en blijft de partner alleen in het huis wonen en jij hebt het nakijken. Idem geldt dit voor erfgenamen van je partner bij overlijden, raadzaam is een overlijdensverzekering voor een volledige restaflossing te nemen, alhoewel je dan nog weer problemen met erfgenamen kunt krijgen want je hebt hun medewerking nodig om het huis over te schrijven van de bank naar de erfgenamen en indien ze niet meewerken heb je een afbetaald huis waar de usufruct niet geactiveerd is want het eigendom staat dan nog steeds op naam van de bank en dan zijn de erfgenamen houders van het huis en heb je nog steeds geen usufruct. Al 3 voorbeelden waarbij het niet goed kan gaan. Het lijkt me raadzaam hiervoor met de bank te overleggen. In het 1e voorbeeld wordt het juridisch en daar zit een bank denk ik niet op te wachten en voorbeeld 2 en 3 ben je afhankelijk van de goedheid van anderen.
    Usufruct leent zich wel goed bij betaling in 1 keer zonder financiering.
    Zou alleen de maandelijkse betaling verrichten en beschouwen als het betalen van “huur’ en heb je verder geen zorgen en houdt je je geld en wie weet heb je dit ooit nog eens nodig om je eigen woonruimte te huren of condo te kopen.

 2. KhunTak zegt op

  hallo Geert,
  ben jij er van op de hoogte hoe slecht de luchtkwaliteit is in Chiang Mai.
  Zelfs nu is het aan de hoge kant.
  Dat is in de maanden februari en maart vele malen erger.
  Je hebt een mooi huis op het oog, maar wat is jou gezondheid je waard?!
  Ik wens je succes en wijsheid

 3. Herman buts zegt op

  Lijkt mij een behoorlijk bedrag voor een huis op 50 square wah, maar dat is de typische maatvoering in een mooban. Wij ( ik en mijn Thaise vrouw) hebben vorig jaar een stuk grond gekocht in de omgeving van Mae rim voor 900.000 bht. en zijn nu bezig met een ontwerp voor een huis (alles gelijkvloers) 3 slaapkamers , 2 badkamers oppervlakte 115m ongeveer , kostprijs 10.000 bht per vierkante meter ( zonder aircos) .Badkamers afgewerkt en vloeren inbegrepen geschilderd etc kortom instapklaar.Ik reken op 2.500.000bht ( grond + huis)volledig afgewerkt met aircos en gemeubeld, maar heb dan wel een deftig stuk grond waar nog plaats is voor een tuintje.

 4. Ton zegt op

  Het huis op naam van uw partner, ik neem aan hypotheek ook op naam partner. Als ik het goed begrijp, betaalt u samen de hypotheek.
  Inderdaad goed om ook een “worst case” scenario te hebben. In dat verband enkele opmerkingen:
  wat gaat er gebeuren als het onverhoopt fout gaat in de relatie:
  – vruchtgebruik: wilt u dan mogelijk nog alleen in het huis blijven wonen?; zo niet, wat dan?
  – of het huis eventueel verkopen, maar werkt uw partner dan daaraan mee? en deelt u dan winst / verlies met uw ex partner? In dat verband uw stortingen aan uw partner voor betaling hypotheek vanaf de start duidelijk inzichtelijk maken en houden(bankoverschrijving met duidelijke vermelding reden), zodat u kunt bewijzen uw deel te hebben bijgedragen.
  Mogelijk even een (veelal gratis) intakegesprek hebben met een goede, ook Engels sprekende, advocaat, die de valkuilen kent. Eventuele documenten 2-talig opstellen (Thai-Engels).
  Succes.
  :

 5. Laksi zegt op

  Beste Geert,

  De betreffende aannemer is wel de grootste van Chiang Mai, bouwt wel 200 a 300 dezelfde woningen, veel variatie zit er niet in. Maar houdt er wel rekening mee, dat er nog z’n 7.000 Bhat per jaar bijkomt aan security en onderhoud algemene ruimte.

  Zelf hebben we een huis vlakbij compound 17, in San Sai, maar wilde liever in een gewone straat wonen zonder security. We hebben eerst 14 dagen in Dutch Gosy Home in Chiang Mai geslapen en met een scooter de omgeving afgezocht. Met veel hulp van Harry, Piet, Herbert en Nico hebben we ons huis gevonden.

  Veel bewoners van Chiang Mai verhuizen naar San Sai, (moet je zien als een buitenwijk van Chiang Mai, maar is wel een eigen gemeente) omdat daar de prijzen nog goed betaalbaar zijn en alle winkels ook aan de kant van San Sai te vinden zijn. Ik ben sneller bij Central, Makro, Big-C Extra, HomePro, dan iemand die in het centrum van Chiang Mai woont.

  Het is zeker aan te raden om eerst een hotel te boeken en de omgeving af te struinen.
  mocht je meer willen weten. mail; laksi150208@gmail.com

  Groetjes

 6. Geert zegt op

  We hebben inderdaad gedacht aan de slechte luchtkwaliteit in Chiang Mai maar mijn partner werkt in de omgeving dus er zit niet veel anders op.
  Ik weet dat er uiteraard altijd iets kan foutlopen in de relatie. We betalen in principe de hypotheek met z’n beiden. Mijn deel is ongeveer 8000 baht, dat is hetzelfde wat ik nu betaal voor de huur van de condo in Chiang Mai. Moest de relatie stuklopen dan beschouw ik het alsof ik de hele tijd huur betaald heb en ik kan daar mee leven. Maar ik ga ervanuit dat alles goed gaat en bekijk het positief.

  Aan iedereen bedankt voor de reacties, ik stel dit erg op prijs.

 7. Joop zegt op

  Hoi Geert,

  Mijn mening over jullie project:
  Zoals al eerder opgemerkt lijkt mij een combinatie van hypotheek en usufruct niet mogelijk, de bank zou opgezadeld worden met een overkoopbaar object en dus een waardeloos onderpand, daar zullen ze nooit intrappen.
  Maar anders dan de meesten van ons ben jij in de luxe positie van een partner hebben met een goed inkomen die een ruime hypotheek kan krijgen. De route van meebetalen aan de hypotheek maar dit min of meer als huur beschouwen lijkt mij aan te bevelen. Lees het stuk van Ger-Korat nog eens door, daar ben ik het zeer mee eens.

  Ik woon vlak bij dit project en ben er op de brommer eens wezen kijken. Ziet er allemaal mooi en nieuw uit en Karnkanok is een grote speler, als jullie hiermee door willen gaan zou ik zeker eens gaan kijken bij een van de andere Karnkanok projecten die 5 of 10 jaar geleden zijn opgeleverd, dan krijg een idee hoe het er bij jullie over een tijd uitziet als de verkoopfase is afgelopen en er geld verdiend moet worden aan het beheer.

  Wat ik goed vind is de locatie, dicht bij winkels als Rimping, Tesco etc en de Ruam Choke markt, Goede toegang tot uitvalswegen zoals de 1010 naar MaeJo of Mae Rim en de 118 richting Chiang Rai de rondwegen en toch nog dicht bij het centrum.
  Het huis lijkt ok, niet al te groot maar ziet er niet slecht uit, maar alles staat ontzettend dicht bij elkaar, de percelen zijn de maat van een postzegel en om die reden zou ik er zelf nooit willen wonen, maar dat is uiteraard sterk persoonlijk.

  Alternatieven? zelf bouwen voor 10.000 per m2, ontzettend veel gedoe en voor die prijs nauwelijks meer mogelijk maar 11 of 11.5 is nog steeds goedkoop als je bij het hele proces ontzettend goed de vinger aan de pols weet te houden en niet iedereen kan of wil dat.
  Zelf zou ik een bestaand huis kopen dat in goede staat is bv voor 3 miljoen en er voor een half aan renoveren en je hebt een goed huis en drie maal de hoeveelheid grond, maaar ja ik ben Joop en jij bent Geert, wat jullie ook besluiten veel geluk er mee.

  • Geert zegt op

   Dank je wel voor de input Joop, erg gewaardeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website