Lezersvraag: Houden Thai zich aan de coronamaatregelen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 oktober 2020

Beste lezers,

Het gaat om de coronamaatregelen en over de inwoners van Thailand (Thai national of buitenlanders). Hoe gaat men er in de maatschappij ‘echt’ mee om? Zijn de mensen daar echt gedisciplineerd en houdt men daadwerkelijk 1,5 meter afstand van elkaar in het dagelijkse leven en of het correct dragen van mondmasker over neus en mond?

Hier in België en Nederland ‘vooral NL’ is het best wel dramatisch vind ik persoonlijk. Na dik 6 maanden weten velen nog steeds niet hoe ze correct het mond-neus masker moeten dragen! In supermarkten is de 1,5 meter afstand vaak onmogelijk en op straat loopt men u zo omver soms. Er is een totale ‘lack’ moeheid onder de bevolking helaas. Geen wonder dat we overal terug zijn als in het begin omdat velen zich niet hebben gehouden aan enige maatregelen.

Over het vliegen van en naar Thailand… hoe veilig bent ge daadwerkelijk? Ik zag in het mooie ‘commercial’ filmpje op het forum dat de vliegtuigen vol zaten? Ook business class of first class? Geen eten en drinken geserveerd? (alle klassen?). Hoe zijn uw ervaringen daadwerkelijk?

In het dagelijkse leven in bijvoorbeeld Krung Thep, bijvoorbeeld boodschappen doen of ergens iets eten? Is het veilig?

Merci voor uwe bijdrage.

Groet,

Johnathan

Rating: 2.50/5. From 6 votes.
Please wait...

29 reacties op “Lezersvraag: Houden Thai zich aan de coronamaatregelen?”

 1. Dennis zegt op

  Als u de protesten van afgelopen week(end) in de diverse steden heeft gezien, dan heeft u uw antwoord.

  Mondmasker wordt nog wel gedragen, maar dat deden de Thais (sowieso de Aziaten) eigenlijk altijd al wel. Maar 1,5 meter afstand houden, handen wassen…. nee.

 2. ruud zegt op

  Of de Thai zich aan de mondkapjes houden hangt ervan af, hoe streng er wordt gecontroleerd.

  In het dorp dragen alleen de mensen die voor de corona ook al mondkapjes droegen nog mondkapjes.
  Bij Central plaza is er nog controle bij binnenkomst, maar bij Big C staat er alleen nog iemand die op verzoek je temperatuur controleert.

  Ik ben een tijdje terug naar een openluchtconcert, geweest, en daar had iedereen die een mondkapje op had zijn mondkapje onder zijn kin hangen en iedereen zat vlak bij elkaar. (ik ben er blijkbaar niet besmet geraakt, want ik heb geen klachten)

  Dat was in Khon Kaen.
  Elders in Thailand kan het misschien anders zijn.

 3. Maarten zegt op

  Op het gevaar af u te bezwaren, wil ik toch proberen goed nieuws (feiten) te delen. Zou het kunnen dat het virus minder dodelijk is dan eerder aangenomen? De lock downs zijn gebaseerd op een sterftecijfer van 3-5%. Zelfs WHO en CDC geven nu toe dat het rond 0.2% ligt, zelfs 0.05% onder 70 jaar. U kunt eenvoudig de honderden rapporten zelf opzoeken, dit zijn feiten. Deze cijfers bewijzen dat corona net zo dodelijk en dus net zo ernstig is als de griep. Angst is een slechte raadgever, en zo te lezen heeft angst u in de greep – net zoals de helft van de wereldbevolking dus dit is geen verwijt. Maar de andere helft voelt aan dat er iets niet klopt. Zou er iets anders aan de hand kunnen zijn? Draaien oorlogen niet altijd om macht, en wordt er nu niet erg veel macht gegrepen? Er is veel informatie te vinden buiten TV en kranten om (mijn inschatting leest u hier: https://maarten.drupsteen.com/blog)

  • Klus zegt op

   Thailand was het eerste land buiten China waar COVID-19 werd geconstateerd. Dat was halverwege januari. Daarna heeft men eerst maanden niets gedaan totdat er een lockdown kwam. Het virus had maanden de tijd om heel Thailand rond te gaan. Waar zijn al die doden uit die periode?

  • Diederick zegt op

   De angst zit m in de ziekenhuizen die volraken met Covid-19 patiënten.

   Als het ziekenhuis vol zit, en er geen nieuwe covid patiënten behandeld kunnen worden schiet het percentage ook omhoog. Als het ziekenhuis vol zit, kunnen andere ingrepen niet plaatsvinden waardoor alsnog de oversterfte omhoog schiet. De overheid accepteert echt wel dat er mensen doodgaan, maar niet dat de zorg overhoop geschopt wordt door dat virus.

   Alleen kijken naar sterftecijfers direct van het virus is scorebordjournalistiek, daar gaat het helemaal niet om.

  • Stefaan zegt op

   Maarten, het sterftecijfer mag dan al lager liggen, de ellende om ziek worden en om familieleden onwetend te besmetten is hoog. Vergeet ook niet dat velen die het virus overleefd hebben nog maanden kampen met lichamelijke of psychische problemen met tijdelijke of volledige werkloosheid ten gevolge.

   • Klus zegt op

    In 2018 lagen de IC ook vol hoor vanwege griep. Waarom was er toen dan geen lockdown?

    • Diederick zegt op

     Het was toen druk ja. Soms moesten er dubbele diensten gedraaid worden. Maar nu is het meer dan druk, want het is een nieuw virus waar mensen geen natuurlijke afweer voor hebben. Inclusief het verplegend- en behandelend personeel.

     Neem daarbij de Exponentiële groei (de bekende verdubbelingen van besmettingen en ziekenhuisopnames) en dan zal het toch wel duidelijk zijn?

     Tenminste, ik neem aan dat wanneer jij op welk gezondheidsvlak dan ook hulp nodig hebt, je ook gewoon behandeld wil worden?

     • Klus zegt op

      Dat er geen natuurlijke weerstand zou zijn is niet helemaal waar. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar en schijnt te komen door eerdere corona virussen.

     • HarryN zegt op

      Nee Diederick het was toen razend druk zelfs zo druk dat er opname stops waren (bron Omroep Brabant) en Uw stelling dat dit een nieuw virus is waar geen natuurlijke afweer voor is kan niet kloppen . Hoe kan het dan dat 99,5 geen of nauwelijks last heeft van dit virus.Er moet dus sprake zijn van een goed werkend immuun systeem!! Ik kan U zeggen dat de epidemie in juni al voorbij was. Echter volgens U nemen de “besmettingen” toe!!
      Neen klopt ook niet: de positieve tests nemen toe en zeggen niets of je besmet bent.

      • Diederick zegt op

       Er hoefde toen niet opgeschaald te worden, of grootschalige verplaatsingen van patienten naar andere regio’s.

       En mijn stelling wordt bewezen door het feit dat de ziekenhuizen wél volstromen met patiënten, ondanks alle genomen maatregelen, plus de dagelijkse cijfers. Daar is weinig discussie over mogelijk.

     • ruud zegt op

      Exponentiele groei is een mooi woord, maar zegt weinig.
      Als je over verdubbeling spreekt (1-2-4-8 patienten) moet je er ook bij vertellen verdubbeling over welke periode.
      Als je met 1 patient begint en die verdubbeling duurt een maand, dan heb je aan het eind van de maand 2 patienten en na 2 maanden 4 patienten en na 3 maanden 8 patienten.
      Na een aantal maanden loopt het steeds sneller op, maar in het begin hoef je je nog niet te haasten, of ongerust te maken.

  • Jan zegt op

   Gemeten naar de ziekte- en sterfgevallen is het gedrag van de Thai behoorlijk effectief. De dodelijkheid van het virus moet men niet onderschatten door uit te gaan van de relatief lage sterfte wanneer men effectieve maatregelen neemt. Een goed voorbeeld van hoe slecht en dodelijk het verloop van de pandemie kan zijn is de Italiaanse stad Bergamo, waar de ziekte om zich heen greep vóórdat er beschermingsmaatregelen waren: 6000 doden op een bevolking van 120.000. Een praktijkvoorbeeld van 5% doden dus in geval men geen maatregelen neemt.

 4. Geert zegt op

  Dag Jonathan,

  Ik verblijf in Chiang Mai. Iedere zondag is er de ‘Sunday Walking street market’ te beginnen vanaf de Thapae Gate. Ongeveer 1 keer per maand gaan we er naartoe, zoals gisteren het geval is.
  Bij de ingang moet je een mondmasker dragen en wordt de temperatuur gecontroleerd dmv je pols voor een scanner te houden. Vervolgens moet je een QR code scannen of je gegevens achterlaten in een boek. Meer dan de helft doet dit echter niet. Hierop is geen controle. Na een kleine 100 meter merk ik dat de helft van de bezoekers al geen mondmasker meer draagt. Ook verkopers laten het na om een mondmasker te dragen. Van anderhalve meter afstand houden is hier helemaal al geen sprake. Op de terugweg besloten we om ons te laten verwennen met een voetmassage, ook hier droegen de masseuses geen mondmasker. Ik heb de indruk dat er een ‘moeheid’ opgetreden is om de maatregelen op te volgen. Ik merk ook dat bij de ingang van sommige winkels/ketens geen controle meer is. Pubs en drankgelegenheden zijn weer open en hier zitten de Thai lekker knusjes dicht bij/op elkaar zonder mondmasker uiteraard er wordt gedronken en gefeest.

  Groeten uit CNX

 5. KhunTak zegt op

  Beste Maarten, ik wil graag even reageren op jou schrijven:
  Een geweldige reactie.

  In mijn omgeving, Tak, wordt nog wel de temperatuur gecheckt in bv 7/11, Big C en Tesco en tankstations enz.
  Best wel veel mensen dragen een masker, maar ook steeds meer niet. 1.5 mtr.?
  Volgens mij kent men dat hier niet.
  Wel zijn er veel Thai die tijdens het bezoek van de grote supermarkten of waar ook maar een desinfectiemiddel staat hun handen er mee reinigen.

 6. Klus zegt op

  Die 1,5meter is er in Bangkok vanaf gegaan toen de scholen e.d. weer open ging. Eind juni als ik het me goed herinner. Sindsdien stonden we weer strak op elkaar in de BTS en MRT.

 7. tooske zegt op

  Waarom zou men zich in Thailand aan de coronaregels houden?

  De overheid roept al 6 maanden dat er binnen Thailand geen besmettingen zijn, de gevallen die men aantreft zijn allemaal sukkels die uit het buitenland komen en die worden aan de grens cq vliegvelden veilig opgevangen en 2 weken opgeborgen.

  Als het virus er niet is kun je het ook niet oplopen dus de maaatregelen hebben geen effect. zonde van al die handgel en maskers, verkwisting.

  U kunt veilig gaan slapen, de overheid waakt over U.

 8. wim zegt op

  Van 1,5m heb ik hier nog nooit iets gemerkt. Maskertjes doen we nog wel in bijv. de supermarkt. In cafes en restaurants zie ik ze niet meer.

  Zoals Maarten al aangaf, U lijkt nogal in de media angst gevangen te zijn. Kijk gewoon even naar de statistieken en het zal U duidelijk zijn dat voor gezonde mensen onder de 75 er weinig risico is.

 9. johny zegt op

  Dag Jonathan,

  Wat is de waarde van het dragen van een mondmasker ?
  Sinds 11 juli is het dragen ervan in Belgie verplicht in winkels en op drukke plaatsen. Ook buiten in drukke straten en op markten werd dat afgedwongen, en ook opgevolgd.
  Kijk nu eens naar de besmettingen in Nederland en Belgie. Wij in Belgie winnen met een straatlengte van het dichterbevolkte Nederland qua aantallen. Waar is het mondmaskerresultaat dus perfect te zien? Juist, bij ons. In Thailand en in het algemeen door Oosterlingen werd het altijd al meer gedragen bij verkoudheid. Zelfs in het vliegtuig was dat al lang zichtbaar. Dat is daar ook een normaal verschijnsel in het straatbeeld. Het hoort zeker thuis in ziekenhuizen en in sommige situaties. Leeftijd kunnen we niets aan veranderen, conditie en levenswijze zijn belangrijker dan mondmasker.

 10. Jonathan zegt op

  Bedankt voor de bijdragen. Neen ik laat mijn niet te bang maken door media. Maar persoonlijk begrijp ik sommige mensen hun nonchalance niet. Ieder moet natuurlijk denken hoe hij of zij willen. Ikzelf ben medisch onderlegd (medic para commando’s) en één van onze vrienden cq buurman is longarts in het uza. De feiten zie ik om ons heen en horen wij uit de medische wereld. Eén van onze kennissen is overleden en een andere de dood in ogen gezien.
  Mijn partner en ik zijn midlife (45-56) maar behoren tot de risico groepen (diabetes en chronische long aandoening). Natuurlijk heb ik angst om het virus op te lopen. Niet alleen ouderen sterven eraan.. ook 20ers en zelfs jonge kinderen. Natuurlijk hier in het Antwerpse horen we weinig over corona besmettingen sterftecijfers en corona in Thailand.
  Hoe kan het dat de Thai en of westerlingen in Thailand zo nonchalante ermee omgaat? Er zullen toch vele besmettingen moeten zijn dan in Thailand? Om maar niet te praten over de sterftecijfers? Wordt er weinig officiel geregistreerd en of getest?
  Enfin merci voor uwe meningen en bijdragen.

  • De kans dat je van de trap valt en sterft is groter dan dat je aan corona sterft.

   • Tino Kuis zegt op

    De kans dat je uiteindelijk sterft is 100%. Dus dan vind jij dat je niets moet doen om gezond te blijven?

    Ik ga op mijn 76e heel voorzichtig de trap op en af, dat halveert de valpartijen en zo is het ook met maatregelen tegen besmetting met het virusje.

  • Klus zegt op

   De kans om te overlijden als je jonger dan 70 bent is verwaarloosbaar. De kans dat je dood gaat aan corona is vergelijkbaar met de kans om dood te gaan aan de griep. Er zit alleen een verschil in de risicogroepen (ouderen en obesitas scoren het hoogst).

  • KhunTak zegt op

   Het heeft niets met nonchalance of onverschilligheid te maken, maar wat wel een grote rol speelt is dat niemand van ons weet, dat als er mensen plotseling erg ziek worden, het niets of bijna niets heeft te maken met covid.
   Misschien waren deze mensen al ziek of hadden iet anders wat hun ziek of ernstig ziek maakten.
   Als je muunsysteen verzwakt raakt, heb je zomaar een griepje te pakken.
   In deze onwerkelijke tijd lijkt het wel alsof iedereenalleen nog maar heel erg ziek wordt of sterft door covid. Dat zijn natuurlijk fabeltjes.
   Er is al lang aangetoond dat er niet meer mensen sterven door covid dit jaar, vergeleken met de jaren hiervoor door de griep.

 11. Stan zegt op

  Als ik van de Thaise dames op instagram uit moet gaan, met hun uitjes naar restaurants, discos en andere feestjes, is het antwoord: Nee.

 12. rentenier zegt op

  Jij vraagt niet om een discussie over het wel- of niet nut hebben van een mondkapje maar toch begint men daar weer over. Ik woon 20 km ten Zuiden van Rayong aan het strand in de natuur en sta er versteld van hoeveel Thai het mondkapje dragen op de motor, in het openbaar vervoer, gewoon op straat, natuurlijk ook in de grotere winkels waar ik kom, ook afstand word bewaard waar mogelijk. Politie en overheden, bankpersoneel, in het postkantoor, iedereen gebruikt het mondkapje keurig. Ik rond het huis niet en elke dag 14 km loop over het strand zie ik mensen joggen en die hebben er ook geen op. frisse lucht en wond vanuit zee… ik moet ook wel eens in Bangkok zijn en laatst 4 dagen steeds met het openbaar vervoer en zie dat jong en oud, iedereen een mondkapje op hebben en rekening houden met elkaar maar het is onmogelijk om overal afstand in acht te nemen. Op veel plaatsen staat het Gelletje om de handen te reinigen en het merendeel doet dat ook. Ik voel me heel veilig in Thailand terwijl ik bij de risicogroep hoor.

 13. Geertg zegt op

  Angst is een slechte raadgever. Op diverse sites is te volgen wat er gebeurt wereldwijd door het corona virus. Als men er de klimaatzones naast legt ziet men overduidelijk dat in zeeklimaatzones het virus heftiger toeslaat dan elders.
  Zelf woon ik in Buriram en hoor niets of nauwelijks iets over het virus.
  In Thailand ligt de temperatuur over het algemeen boven de 30 graden. Slecht voor het virus. Verder leeft men hier veel meer buiten. Ook zijn in het begin veel maatregelen getroffen om het virus tegen te gaan waar de meeste mensen zich aan hielden.
  Uiteraard is het mogelijk dat de cijfers van besmettingen en corona doden zijn gemanipuleerd.

 14. Rob zegt op

  Kijk alleen maar op Facebook. Dat doe ik wel eens bij de kennissenkring van mijn vriendin. En vanwege deze vraagstelling. Eigenlijk is er nooit veel veranderd. Men zit nog steeds in een kringetje op de grond te eten met de vingers uit dezelfde bakjes. Maar die Farang? Dat zijn echt viezerikken joh))
  Of zo een heel dorp word/werd ‘s morgens op temperatuur gecontroleerd. Maar voor Facebook wordt er nog effe een groepsfoto gemaakt. Schouder aan schouder, armen over elkaars schouders.
  Poppenkast.

 15. Johnathan zegt op

  Tsjaaa… ieder moet het zelf weten hoe die leeft en wat ie geloofd. Kennis van me vanavond op televisie gezien interview… werd als leugenaar bestempeld bedreigingen etc.. gast was doodziek. Topsporter.. mee gedaan met sterkste man van NL. Ken nu nog niet eens meer 10 min fietsen of wandelen. Het gaat nergens meer over in de maatschappij.

  Enfin… ik heb geleerd alleen mijn zelf en mijn gezin te beschermen. Geloven in uw zelf en naasten. Ben alleen verantwoordelijk voor mijn eigen gedrag in het leven. Heb mijn medemens lief zoveel mogelijk. Openstaan voor zoveel mogelijk dingen. Elke dag mezelf verbeteren als mens.

  Ik hoop dat iedereen zo veilig mogelijk en gezond blijft. Enjoy life! Stay safe.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website