Beste lezers,

Ik had er geen probleem mee: soms kregen we drie dagen geen water. Een paar maanden geleden heb ik twee grote tanks gebouwd en deze zijn tot nu toe niet leeg geweest. We hadden daardoor ook langere periodes water.

Echter vandaag schrokken wij: ons waterverbruik was plotseling 4x zo hoog dan iedere andere maand. En dat terwijl wij naar onze mening niet meer gebruikt hadden. Dus moest er ergens een lekkage zijn. Overal nagekeken. Ook deze waren dezelfde als in voorafgaande maanden en er kwam niet meer water uit.
Nu weet ik wat er aan de hand is: de watermeter meet ook de lucht die door zo’n pijp gaat. Het maakt geen onderscheid tussen lucht of water. Dus betalen wij voor lucht! Wie is daar schuldig aan? Natuurlijk het waterleidingbedrijf dat de pijpen niet goed ontlucht of onderhoudt.

Wat kunnen wij doen? De wateraflezer zei dat we dan maar de leiding moesten dichtdraaien als we geen water gebruikten. Onzin, want dan hebben we weer problemen als er geen water is.

Zij moeten ervoor zorgen dat er geen lucht in de pijpen raakt. We kunnen aan de hand van onze rekeningen laten zien hoe hoog ons verbruik is.

Ik heb overlegd of er misschien een constructie bestaat, dat de lucht uit de pijp laat ontsnappen, voordat deze door de meter gaat, zonder dat het water lekt. Heeft daar iemand een idee? Een gouden tip?

Alvast bedankt….

Sjaak S

24 reacties op “Lezersvraag: Hoog waterverbruik door lucht in de leiding, wie heeft tips?”

 1. ruud zegt op

  Mogelijk is die rekening van het water, waarmee u uw watertanks hebt gevuld?

 2. Arjen zegt op

  Ik kan me niet voorstellen dat dit klopt.

  Misschien dat de meter een beetje beweegt als er lucht in de leiding zit, maar meer ook niet. De energie die lucht heeft in een leiding is eenvoudig niet genoeg om het telwerk te laten bewegen.

  Er bestaan automatische ontluchters. Deze zijn niet zo efficient, en gaan snel lekken. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de waterleverancier toestemming zal geven deze voor de meter te plaatsen. (Daar moet hij dan uiteraard komen.)

  Houd ons op de hoogte!

 3. Rob zegt op

  Hoi sjaak
  Het ontluchten van je waterleiding is heel simpel en niet duur .
  Misschien ben je bekent met de cv instalatie .
  Je maakt een T stuk voor je meter en daar zet je een automatische ontluchter (-\- 15 €)op.
  Kost denk ik totaal 1500 bath .
  Ik denk dat die ontluchter niet te koop is hier , moet je meenemen uit nl.
  Groetjes Rob

  • Frans Nico zegt op

   Jouw zienswijze is correct, Rob. Maar dan moet er wel een afsluitkraan voor de meter zitten en daartussen voldoende ruimte om een T-stuk tussen te zetten. Los daarvan is het niet toegestaan voor de meter iets te zetten wat de invloed van de waterlevering en meting kan beïnvloeden. Immers, tot de meter is de verantwoordelijkheid voor de waterleverancier en na de meter voor de verbruiker.

   Mijns inziens moet Sjaak er een loodgieter bijhalen voor een deugdelijke rapportage en met die rapportage naar de waterleverancier gaan voor verhaal. Altijd moet in gedachten worden gehouden dat degene die beweerd ook het bewijs moet leveren.

 4. cees zegt op

  Er bestaan automatische ontluchters die je voor de meter kunt plaatsen, verder zou je er nog een 2de meter bij kunnen zetten, indien mogelijk van hetzelfde model, merk, etc en deze na de tanks kunnen plaatsen zodat je de standen kunt vergelijken en precies weet hoeveel er in en uit de tanks gaat (bij hetzelfde tank level) en dus weet of het inderdaad lucht is of dat er iets weglekt
  veel geluk, cees

 5. eddy zegt op

  Natuurlijk kan je voor de meter een vaatje plaatsen met een ontluchting er boven op. Simpel een afsluitertje boven op het vaatje, welke je dan om de zoveel tijd ontlucht. Afhankelijk van de grootte van het vaatje en de hoeveelheid lucht. De invoer is dan beter iets meer boven de uitlaat van het het vaatje aan te brengen.
  Fout is in ieder geval de waterleverancier, deze heeft een lek in zijn systeem, waardoor injecteur werking lucht in de waterleiding wordt getrokken. Misschien heeft deze waterleverancier zelfs wel zo’n automatische ontluchter. Plaats het vaatje iets boven de watermeter. Let er wel op dat het vaatje tegen de heersende waterdruk kan
  Er zijn ook automatische ontluchters.
  http://www.tegro.nl/site/verwarming/Automatisch%20ontluchten%20van%20cv-installatie%20met%20SpiroVent%20luchtafscheider.20073031.html
  Deze kan net zo makkelijk in een waterleiding geplaatst worden.

  • ruud zegt op

   Dat er lucht in de waterleiding zit hoeft geen fout van de leverancier te zijn.
   Toen er nog water bij mij uit de kraan kwam, had die vaak te weinig druk om te kunnen douchen.
   Ik heb dus voorbij de meter een waterpomp gezet, die het water aanzuigt.
   In sommige gevallen, als het helemaal hopeloos was met de waterdruk, kon die echter ook het water uit de kraan van de buren zuigen als die open stond en daarna lucht.

 6. tonymarony zegt op

  Sjaak ik ken die man die de watermeter afleest die heeft bij mij de meter verkeerd om geplaatst waardoor hij anders om telde heb hem dat laten zien en weet je wat hij zij ,versand van moet je de kraan dicht draaien dan teld hij niet meer , verstand van een sappelot heeft hij wel want daar woond hij middenin, en misschien heeft ruud wel gelijk en vertel eens hoeveel lieter water in die tanks ziit .
  gr wangpong .

 7. compuding zegt op

  Bij centrale verwarming heb je ook soms lucht in de leiding, dat los je op door een ontluchter in te bouwen dat werkt met een vlotter wanneer er lucht is gaat de vlotter omlaag en ontsnapt de lucht en wanneer er water is gaat de vlotter omhoog en sluit hij de opening af

 8. Rudy zegt op

  Misschien heeft iemand jouw waterleiding gesaboteerd door er perslucht op aan te sluiten om je een loer te draaien. Man man man.
  Veel sterkte nog met je gecombineerde lucht- watermeter.

 9. Antoine van de Nieuwenhof zegt op

  bel maar naar 1111, dat is het nieuwste nummer as je ergens bezwaar tegen hebt en niemand op je bezwaren reageerd.

 10. Arjen zegt op

  Wat een onzin lees ik hier….

  Simpel een ontluchter voor je meter plaatsen…..

  Denk even na!

  Arjen.

 11. Sjaak S zegt op

  Bedankt voor de vele tips. Even een opmerking. Ruud, mijn watertanks heb ik al een paar maanden, dus daar kan het te veel van deze maand niet aan liggen. Bovendien heb ik een jaar geleden mijn vijver vol laten lopen en toen was het hoogste verbruik die maand 19 units (ik weet niet voor hoeveel de cijfers staan, zijn dan kubike centimeters?) Ons normale verbruik ligt rond de 15 eenheden. Deze maand waren het 75!!!

  Intussen heb ik ook al zitten denken, over hoe ik zo’n “ontluchter” zelf in elkaar kan zetten. Echter een automatische is natuurlijk minder opvallend.

  Ik ga niet lang vragen bij de watermaatschappij. Die doen geen sakkerloot wanneer er geklaagd wordt. We hadden aan de overkant een pijp liggen, die weken lang lek was. Ik weet eerlijk gezegd nu nog niet eens of die wel gerepareerd werd. Daar stroomde het water zomaar uit.
  Over een week ga ik naar Nederland. De automatische ontluchter komt op mijn lijstje te staan bij de spullen die ik mee moet nemen. Dat lijstje wordt almaar langer!

  tonymarony, woon jij ook in Wang Pong? Of ben jij de man die op ons oude adres in Kao Kuang woont?

  Nogmaals bedankt voor de reacties!

 12. Cor van Kampen zegt op

  25 jaar waterleiding Amsterdam. De watermeter draait niet als lucht doorkomt. Hij reageerd alleen maar op vloeistof. Als de druk wegvalt en het aanbod is minimaal noteert hij alleen maar de Kubikemeters.
  Zelfs een Chineese water meter. Wat veel voorkomt in Thailand is dat er ergens een lek aan de binnen leiding zit. Waar water door wegstroomt. Alle andere verhalen zijn fabeltjes.
  Cor van Kampen.

  • Sjaak S zegt op

   Cor, ik wil je expertise niet aanvechten, maar ik heb ook het volgende gelezen: Mechanical meters.

   Mechanical meters can be effected as above due to vibrations but also can record Air flow as well as water. For example there is a problem with the supply and your water has stopped running, you have left the tap on but nothing is coming out. now this is where simple physics come into play, you have to remember that you water meter is above the height of the mains supply which is probably buried under the road or footpath, so because you have left the tap open the water will syphon back down the pipework past your water meter and leave all the pipework full of air. When the water company fix what ever problem caused you to loose your water supply and start re pressurising the water system this will push air back threw your meter and cause the internal mechanism to spin wildly and record high usage. We all know air is thinner than water so less resistance means faster movement.

   Mechanical meters can also suffer from number grabing, this is when one dial is turning and grabs the dial next to it and turns that too. So if your meter is reading 0009.999 as it turns to 0010.000 it grabs the dial to the left and turns that also so the read ends up being 0110.000 and your bill jumps by 100 cubic meters, which can be about £500 depending on your water supplier.

   Zie: http://www.utilitybillguru.com/faulty-water-meter-or-leak/

   Dus het kan wel. Ik ben intussen ook al langs de leidingen gegaan. Je zou toch wel moeten zien dat er een lek in de leiding is, want al mijn waterleidingen liggen tamelijk hoog onder de grond. Tenzij een druppelende kraan een vier keer zo hoog verbruik laat registreren. Maar nogmaals, voor zover ik kan beoordelen, waren alle lekkages ook al een paar maanden oud en verlies ik niet meer water dan voorheen. En als het meer zou zijn, kan ik me niet voorstellen dat het zoveel meer is. Maar wie ben ik, een leek. Ik ga het wel proberen en als ik dan nóg te veel verbruik, weet ik dat het toch aan ons ligt.
   Mijn vriendin draaide vandaag de kraan open, die direct op de binnenkomende pijp is aangesloten en er kwam meer lucht dan water uit.

 13. ronny sisaket zegt op

  Zelf een put slaan of laten slaan , dan heb je zoveel water als je wil en kost je enkel een pomp en elekticiteit
  ik heb daarvoor voor een put te slaan van 65 meter 7000 bath betaald en voor de dieptepomp en pijp 12000 bath
  en het voornaamste geen gezeur over rekeningen .

 14. piet zegt op

  Al keer extra naar eventueel lek gekeken? let zeker ff op de meter als je geen water verbruikt; die mag dan niet lopen!

 15. NicoB zegt op

  Sjaak, als je lekkages kunt zien dan moet je die repareren.
  Misschien dan het volgende, je sluit alle binnenkranen af en zorgt dat je geen water denkt te verbruiken, kijk dan eens naar de meter, loopt die nog? Dan heb je lekkage na de meter en voor de binnenkraan, ook al zie je die niet. Je kunt ook alle tussenkranen afsluiten en dan per sector werken, misschien ontdek je aldus een onregelmatigheid? Sukses.
  NicoB

 16. Martin zegt op

  Thailand zul je soms moeten accepteren zoals het is. Ik heb laatst mijn zwembad na een reparatie opnieuw moeten vullen. De inhoud 4x3x1.6= 51,2 m3. Ongeveer 1/3 deel aangevuld met eigen water(deepwell, put)
  U gelooft het niet maar bij de volgende afrekening stonden er 165 m3 meer op de teller!(310 bath).Nu gaat het mij niet om het bedrag maar om de foutieve telling van de meter. En natuurlijk geen oplossing of verklaring of poging daartoe bij de verantwoordelijke instantie. Het ontbreekt gewoon aan kennis en initiatief.
  Ik heb maar een nieuwe meter gekocht(450 B) en die ervoor geplaatst. Wat bleek nu; De nieuwe meter gaf 30% minder aan! Dus dit was slechts een dedeeltelijk oplossing. Conclusie: de thaise kubieke meters zijn nu eenmaal kleiner en zo zal het ook blijven!

  Trouwens heb ik ook het vermoeden dat de Kilowats in Thailand ook kleiner zijn! Maar of het zin heeft om dat te testen, daar geloof ik niet zo in.

  Gr. Martin

  • ruud zegt op

   165 m3 water voor 310 Baht?
   Kan ik een leiding naar uw huis leggen?
   Dan betaal ik het dubbele voor het water.
   4 x 3 x 1,6 is overigens 19,2 m3

 17. Martin zegt op

  Was nog iets vergeten!
  Soms kunnen ook liters brandstof kleiner zijn in Thailand bij bepaalde tankstations.
  Mijn tuinman heeft een klantenkaart van een nabij gelegen tankstation, hoe meer liters hij koopt hoe groter zijn voordeel(125 cc moterfiets). Ik denk, ik zal hem even helpen. Geef me jouw kaart en ik gooi de tank vol, maximaal 60 liter. De meter stond al lang op reserve en uit ervaring wist ik dat er 58 liter zouden ingaan. Maar wat een verrassing voor de tuinman, zijn bonuskaart werd maar liefst met 72 liter opgewaardeerd! Je wordt dus voor 20% beduveld en je krijgt een korting van 10%.
  conclusie: Geen aktie ondernemen, breng jezelf niet in gevaar!

 18. henk Helmhout zegt op

  Hallo, ik weet niet of je er wat aan hebt hoor maar voor de cv ( centrale verwarming) zijn er automatische ontluchting ventielen die laten de voorbij komende lucht ontsnappen maar laten geen water door,
  Nadeel is dat je deze voor je watermeter moet plaatsen en ik weet niet of dat toegestaan is
  Groetjes henk

  • malee zegt op

   Er moet drukverschil zijn voor en na de meter..en voor vloeistoffen heel weinig en voor eventueel lucht heb je echt veel drukverschil nodig.Het is heel simpel. Je hebt na je meter een lekkage.

 19. ed zegt op

  zo’n water meter is een tandradmeter, 2 ovaal passende tandraderen welke een bepaalde hoeveelhied door laten bij doorstroming. Wanneer in de kamers lucht komt, zal dit versneld doorstromen tot er weer water in komt. Maar wel wordt dit meegeteld op de meter. Wanneer je lucht in je systeem hebt zitten, moet dit zich kenbaar maken bij je kraan. Daar komt het dan met horten en stoten uit.
  Het druk verschil wordt gecreeerd door het openzetten van een kraan of lekkage in je huis. Daar de leidingen zijn gechecked en geen lekkage is geconstateerd, blijft lucht over in het systeem voor meer telling, maar alleen wanneer kranen (water) worden gebruikt
  Lekkage is te bezien , wanneer alle kranen dicht zijn en de meter dus stil staat. Zo niet dan is er lekkage, maar neem aan dat dat gechecked is. De voor de handst liggende check. .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website