Beste lezers,

Ik wil voor mijn vriendin in Thailand een bedrijfje opzetten. Kan iemand mij adviseren hoe ik dat aan moet pakken?

Mijn vriendin woont in Thailand (Bangkok) en ik woon in Nederland. Nu hebben wij het idee opgevat om een exportbedrijfje op te starten voor haar. Zij heeft dan wat omhanden en kan wat bijverdienen.

Wij willen graag alles volgens de officiële weg doen. Dus het bedrijf in laten schrijven in Thailand, belastingaangifte doen, zorgen voor de juiste documenten, etc. Alles komt op naam van mijn vriendin te staan.

Nu is mijn vraag of er in Thailand ook een soort Kamer van Koophandel bestaat, waar je een nieuw bedrijf kan laten inschrijven in het handelsregister? Welke stappen zou ik nog meer moeten zetten? Moet het bedrijf worden aangemeld bij de Thaise belastingdienst?

Heeft iemand onder de lezers hier ervaring mee?

Alvast bedankt en vriendelijke groeten,

Vincent

25 reacties op “Lezersvraag: Hoe zet ik een bedrijfje op voor mijn Thaise vriendin?”

 1. Marcel zegt op

  Ben benieuwd naar eventuele reacties , daar er weinig informatie over te vinden is.
  Evenals de invoerrechten, belastingen en andere toeslagen die betaald te dienen worden.

 2. Webcare KvK zegt op

  Beste Vincent,

  Ik zag Thailand in de lijst er niet bij staan maar op de site staat misschien wel info waar je verder mee komt. Veel succes!

  http://bit.ly/WPWR2u

  ^Larissa

 3. Peter vz zegt op

  Je zou natturlijk ecen de website van de ambassade kunnen raadplegen of de website van de Thaise Board of Investment http://www.boi.go.th. op de laatste staat eea zeer uitvoerig beschreven. Verder zijn er op website van diverse advocatenkantoren handboeken te downloaden over “doing business in Thailand”

 4. PB zegt op

  Ik hoop dat deze video jou ook kan helpen.

  Edith Punt, Netherlands-Thai Chamber of Commerce, on doing business in Thailand.

  https://www.youtube.com/watch?v=pw6k_tLE-aI

 5. Joseph Jongen zegt op

  Beste Vincent, als jouw Thaise vriendin zelf niet bij machte is om dat zelf uit te zoeken zou ik je adviseren er maar niet aan te beginnen. Heb je er overigens zelf al over nagedacht wat je wil exporteren en wie de afnemers gaan worden. Als jullie beiden geen ervaring daarmee hebben zou ik de centen maar in de zak houden. Een fiasco ligt op de loer.

  • Erik zegt op

   Ik wilde dit schrijven maar het is al gedaan. Dus begin er niet aan, het is gedoemd te mislukken.

  • Fred Schoolderman zegt op

   Joseph, je slaat de spijker op z’n kop. Dit zijn vaak sterk geromantiseerde initiatieven van farangs die zich voor de Thaise vriendin als weldoener opwerpen, maar die op voorhand al gedoemd zijn te mislukken!

   Moderator: De vraag is niet of hij het wel of niet moet doen, maar hoe hij het moet doen. Willen jullie daar een reactie op geven.

   • Fred Schoolderman zegt op

    De opmerking is correct, dus excuus.

    Vincent, begin eerst met het samenstellen van een business plan, want dat geeft je inzicht in alle ins en outs, alsook in het te investeren kapitaal en de haalbaarheid daarvan.

 6. Ruud zegt op

  Ga eens naar de website van Interactive co.ltd. Daar werkt Claire (een belgische dame)
  die alles in het Nederlands kan uitleggen. De prijsstelling is redelijk en doen voor een luttel bedrag de administratieve rompslomp. http://www.interactivethailand.com/

 7. Frank F zegt op

  Ga ook eens praten met onze eigen kamer van Koophandel en als je exporteert behoef je geen invoerrechten te betalen hier 🙂
  Verder zul je per schip of vliegtuig vervoer weer diverse steekpenningen kwijt zijn.
  Misschien moet je ook exportvergunningen hebben.
  Kortom je gaat een oerwoud van onbekenden in. Laat ze een leuk winkeltje in Thailand beginnen, dat is te overzien.

  Frank F

 8. Croes Gino zegt op

  Hallo Vincent,
  Wil je een goede raad?
  Niet doen,want eens alles op punt staat krijg je de bon en ben je al je centen kwijt.
  Er zijn hier al vele buitenlanders die hier al miljoenen verloren hebben.
  Mvg Gino Croes

 9. Cees zegt op

  Beste Vincent,

  Ik moet me helemaal bij Joseph Jongen aan sluiten wij hebben sinds 6 jaar een bedrijf in Thailand maar als je vriendin dit niet op poten kan zetten doe het dan niet. Je weet omzet is geen winst Succes Cees

 10. Pascal ChiangMai zegt op

  Ja dit is een goed onderwerp, waar vaak velen zaken aan de orden komen kijken,
  uit ervaring met mijn gegevens zoals ik dat ook heb gedaan ,laat je vriendin een advokaat
  nemen die ook engels spreekt zodat je het kan begrijpen in dien je geen Thai,s spreekt
  de advokaat maakt voor je vrouw alle dokumenten in orde bij de juiste instanties,ga niet zelf met dokumenten aan de gang omdat je dan een hoop problemen op je hals haalt,je hebt dan de zekerheid dat alles goed geregeld word,vraag ook vooraf advies bij de Thaise Ambasade of consulaat in Nederland afdeling handelszaken,of bij de Nederlandse Ambasade in Bangkok,
  vriendelijke groet,
  Pascal

 11. cor verhoef zegt op

  Ik sluit me helemaal bij Joseph Jongen aan. Hoe kun je nu van je vriendin verwachten een exportbedrijf te runnen wanneer ze (kennelijk) zelf niet eens in staat is om de boel op te starten en jou(w) (geld) daar voor nodig heeft, waarop jij op jouw beurt weer om advies vraagt op een forum. Ik hoor een paar alarmbellen rinkelen.

  • Fluminis zegt op

   Cor verwoord het helemaal goed, er gaan alarmbellen af dus let op.
   Het Thaise gedeelte van een export bedrijfje moet een Thai regelen want als buitenlander die niet in Thailand aanweizg is en de taal niet kent maak je geen goede kans. Voor het importeren in de EU zijn ook zeer veel regels dus dat gedeelte kan je wel zelf uitzoeken.
   Maar vooral ben op je hoede met het Thaise gedeelte want hiervoor moet je blind vertrouwen op anderen.

 12. BramSiam zegt op

  Hoewel het geen antwoord op de vraag is, is mijn reactie gelijk aan de meeste vorige. Wie uit gaat leggen hoe dit zou moeten maakt zich mede schuldig aan de mislukking die onherroepelijk volgt. Weet de vraagsteller al dat de koers van de Baht ook al niet uitnodigt een exportbedrijf te beginnen? Niet dat ik nu wil adviseren om dan maar met import te beginnen.

 13. Cees zegt op

  Waarom een export bedrijf waarom niet eens kijken of alles wel lukt en of er ook iets aan boekhouding gedaan word en er wat te VERDIENEN is. Een Leuk shoppie op Facebook heel profesioneel niet echt duur. Mijn Thaise nichtje (22 jaar) heeft dat voor haar zelf opgezet en heeft een ruim inkomen met de verkoop van kleding. afhankelijk van wat je wilt verkopen kan je met facebook de hele wereld beslaan.

  Groetjes Cees

 14. Bert, khun Nok zegt op

  Inderdaad, er bestaat een “Kamer van Koophandel” in Thailand. Het is echter aan je vriendin om daarover informatie in te winnen. Het zou geen kwaad kunnen om je vriendin een tijdje te laten werken voor iemand met een gelijkaardig bedrijf(je) want zonder ervaring gaat het niet. En als ze er in slaagt, samen met jou, om te starten zullen ‘broer’ en andere familieleden er als de kippen bij zijn om wat graantjes mee te pikken, want als vrouw moet ze in de eerste plaats voor hen zorgen.
  Ga er verder niks over zeggen, want “realisme” wordt nogal dikwijls uitgelegd als “negativisme”.
  Groetjes,
  Bert.

 15. Jan zegt op

  Moderator: Alleen antwoorden op de vraag van Vincent worden nog geplaatst.

 16. Moderator zegt op

  Veel reacties hebben een hoog chatgehalte en gaan niet in op de vraag van Vincent. Vanaf nu worden dat soort antwoorden en adviezen niet meer geplaatst.

 17. Chris Bleeker zegt op

  Geachte Vincent,
  Heb zelf twee bedrijfjes in Thailand,een in de metaalsector en in de chemie,waarin mijn partner (Thaise)de draaiende spil is,qua informatie en kennis,Universiteire opleiding Int. Marketing,van Thailand. Er zijn verschillende manieren een zaak op te zetten,op eigen regie,met een LTD,en een & Co LTD,de kosten daarvan,.. zijn op dit blog al eerder vermeld.
  Wat betr. een export firma is import/importeren de belangrijkste factor,en om een zaak op te starten om “wat omhanden” te hebben zijn er IN Thailand legio mogenlijkheden,bv een rijdend restaurant enz.enz.,maar als je/jullie daar echt verder in geintresseeerd zijn,mag je van mij bij de redactie mijn Email adres vragen.
  M.vr.Gr.
  Chris Bleeker

 18. Eddo zegt op

  Vincent NIET doen, deze raad heb je al van diverse kanten gekregen, het is gedoemd te mislukken. Jullie beiden hebben geen ervaring met im-/export, geen business-plan, geen onderzoek gedaan waar behoefte aan is, jouw vriendin als Thaise kan niet eens de juiste wegen vinden om zo een bedrijf op te zetten. Hebben jullie genoeg start-up kapitaal, want je moet een co.ltd oprichten (en daar zitten een hoop valkuilen in bv ownership, aandeelhouders, minstens 4 werknemers etc.)? Als jullie iets om handen wil hebben ga eens eerst met haar om de tafel zitten en zet iets op waar zij ‘zich in kan vinden en waar haar interesses en ervaringen of vaardigheden in liggen en ga daar mee verder werken en plannen. Als je het toch wil doorzetten adviseer ik je naar een goede Lawyer/notarisburo te stappen die kunnen je op alle vragen een antwoord geven. Doe NOOIT iets zonder een notaris in te schakelen en alles laten vertalen in het Engels..!
  Groet en veel succes, Eddo (Hua-Hin)

 19. Nico zegt op

  Beste Vincent,

  Ik heb gewerkt bij de grootste aluminium fabrikant van de wereld en heb zeer veel ervaring van im/export.

  Om te beginnen richt je een BV op in Nederland kosten € 25.000,= + oprichtings kosten ongeveer € 3.000,= daarna richt je in Thailand een LTD op: kosten 1.000.000,= Bhat + oprichtingen kosten ongeveer 25.000 Bhat

  Die € 25.000,= mag je gebruiken als werkkapitaal en die 1.000.000,= Bhat dient als reserve kapitaal en mag je niet gebruiken.

  Dan “regel” je in zowel Bangkok als Rotterdam een “Stuwadoor” Deze verzorgen de containers (schipping, douane, verzekering, inklaring enz.)

  Betalingen gaan via “letter of credit” dit is een soort bankgarantie die de koper betaald aan een bank, voordat de container wordt verscheept. met een betalingstermijn van 60 of 90 of 120 dagen. De bank moet wel een kantoor hebben in zowel Rotterdam als Bangkok. (ABN-AMRO of ING)

  Containers worden geleverd free of board. Dit betekend dat de schippings kosten voor jouw zijn ook het lossen en het transport in Thailand.
  Inklaren en verder transport in Nederland voor de klant

  Omdat de leveranciers zeker eerder geld willen zien en jij pas na 60 of 90 of 120 dagen geld van de bank krijgt, wordt van jouw verwacht, dat je dus “even” een paar containers met goederen, voor een paar maanden voor moet schieten.

  Misschien een idee, om eerst eens met een stuwadoor te gaan praten in Nederland.

  In ieder geval heel veel succes.

  P.S. je moet minimaal wel € 250.000,= eigen geld hebben wil het slagen.

  • Cornelis zegt op

   Geen direct anwoord op de vraag van Vincent, maar het bovenstaande bevat verkeerde informatie. Zo is een stuwadoor iemand/een bedrijf die/dat het daadwerkelijk laden en lossen van (zee-)schepen verzorgt – heeft absoluut niets te maken met de afwikkeling/organisatie van de invoer in NL. Als je iemand zoekt die in NL de formaliteiten verzorgt is een zgn douane-expediteur de aangewezen ‘man’. Dat hoef je niet vanuit Thailand te regelen, maar laat je over aan je afnemer in NL.
   ‘Free of board’ is ook weer een onjuiste term, bedoelt wordt FOB ofwel Free ON Board, en het betekent dat de exporteur de transport- en verzekeringskosten t/m het inladen van de zending op het uitgaande zeeschip voor z’n rekening neemt. Dat is geen verplichting, tussen exporteur en afnemer kunnen ook andere condities worden afgesproken en dat gebeurt ook vaak.
   Verder klopt ook de informatie over het oprichten van een BV van geen kanten. Op grond van het per 1oktober 2012 gewijzigde recht is het verplichte startkapitaal – dat trouwens 18.000 was en geen 25.000 – geschrapt. Een eurocent in de portemonnee is genoeg.
   Jammer en verwarrend, zulke pertinent onjuiste informatie.

   • Fred Schoolderman zegt op

    Cornelis, je hebt helemaal gelijk. Per 1 oktober 2012 heeft de flex bv zijn intrede gedaan, waarbij inderdaad een inleg van1 eurocent volstaat. De gebruikelijke inleg en dat zal een notaris je ook adviseren bedraagt echter € 1.000,– De oprichtingskosten per bv bedragen doorgaans € 325,- ex btw. Vorige maand heb ik nog 2 bv’s voor mijn vrouw laten oprichten.

    Onder juristen wordt 1 bv ook weleens gekscherend geen bv genoemd en dat heeft te maken dat er bij 1 bv geen sprake is van risicospreiding. Een notaris zal je dan ook altijd adviseren om voor een holdingstructuur te kiezen, dus 2 bv’s. De holding (beheer bv) is dan eigenaar van de exploitatie bv.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website