Beste lezers,

Ik en mijn Thaise vriendin willen ons in Thailand vestigen en zouden graag een soort van Guest House willen beginnen in Chiang Mai regio.

Op internet kunnen wij nog niet echt veel informatie vinden. Informatie op deze site gaat vooral over de Isaan regio. En wat er op internet te vinden is varieert zo erg dat wij even niet weten wat waarheid is.

Zijn er hier mensen met ervaring in de Chiang Mai regio? Tips m.b.t. kopen van grond en het bouwen van huis/Guest House zijn zeer welkom.

Groet,

Arno


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Hoe kunnen wij een Guest House in Chiang Mai beginnen?”

 1. kara zegt op

  hallo Arno,
  Er is een oud Nederlands spreekwoord dat zegt: “Bezint eer ge begint”. Dat spreekwoord geldt zeker voor buitenlanders die hier in Thailand een bedrijfje willen opzetten. Voor zo’n bedrijfje heb je een Thai partner nodig en vele buitenlanders denken dat hun prive-partner (in 99 van de 100 gevallen een Thai vrouw) daarvoor de meest aangewezen en beste persoon is. Als je dat doet, prive en zakelijk met elkaar mixen moet je je wel terdege van de risico’s bewust zijn. In nagenoeg alle gevallen van verschillen van mening of conflicten delft de buitenlander het onderspit. Tenzij je je juridisch en contractueel indekt tegen de gevolgen van faillissement, echtscheiding, beslaglegging, vruchtgebruik van onroerend goed dat nooit op jouw naam kan staan (maar dat je wel grotendeels of helemaal betaald hebt) etc etc. etc.
  En neem 1 andere goede raad van mij aan: vestig je bedrijf (als je dan toch wil) zeker 300 kilometer van de familie van je vriendin vandaan. (maar laat ze wel alle contracten tussen jou en je vriendin mede-ondertekenen).

 2. pascal Chiangmai zegt op

  Hallo Arno,ja het spreekwoord van Kara is juist,maar als je vriendin de Thaise nationaliteit bezit en je kunt haar vertrouwen en je relatie bestaat uit liefde en vertouwen dan kun je de stap wagen,Ik ben 69 jaar jong en nog steeds actief in business,woon zelf met mijn thaise vriendin in Chiangmai waar ik een riante villa bewoon met zwembad en een guest house in de tuin,dit gelegen in een urbanisatie waar veel gemaakt kan worden,wil van het guest house een bed and breakfast maken en heb nog meer plannen,heb zeer goeden ingangen hier en kan je van adviesdienen,je kunt aan de redaktie mijn email vragen dan neem ik kontakt met je op,als het goed wil doen moet je zorgen dat al je papieren in orden
  zijn en je vriendin zal je moeten helpen zorg dat je visa in orden is voor langverblijf,dit i.v.m het openen van Bankrekening op jouw naam, er zijn velen mogelijkheden,
  groetjes,
  Pascal

 3. pietpattaya zegt op

  Er staan genoeg te huur ,ga nx kopen en zelf bouwen probeer eerst paar jaar met je vriendin, al zal ze graag nieuwbouw en kopen.

  Meld haar dat je het eerst wil proberen en als dat goed loopt gaan bouwen.
  Kara zegt al bezind eer ge begint, ik sluit mij daar 110% bij aan.

  Succes

 4. Bert Van Eylen zegt op

  Weeral iemand die verliefd is tot over zijn oren, grond wil kopen op HAAR naam, en meent geld te kunnen verdienen door met Thais samen iets te beginnen.
  Een Nederlander vroeg me ooit, “hoe kan ik hier miljonair worden?”.Wel zei ik hem, “je komt hier met 2 miljoen en gaat naar huis met …niks!!
  Veel geluk makker!!
  Bert.

  • Ebbe zegt op

   Dat spreekwoord komt niet van u maar circuleert al jaren op vele internetfora ivm Thailand.
   Jij bent dus zelf miljonair in Thailand geworden ja of nee en ik en anderen zijn benieuwd naar het business model waarmee u daar rijk bent geworden.

  • Ruud Vorster zegt op

   Nee toch iets anders dat verhaal . Ene bargirl zegt tegen de andere ik ga trouwen met een farang en maak hem een millionair , een billionair is die al !!Ha Ha

 5. quillaume zegt op

  Arno wil dus informatie over het overnemen c.q opzetten van een questhouse.
  Dus geen schoolmeester raad van Kara dat hij zich moet bezinnen voor het opzetten van een guesthouse.
  Arno laat je mail adres maar achter en ik neem contact met je op.

  Groetjes,

  ex. eigenaar van questhouse De Double Dutch jomtien/Pattaya

 6. piloe zegt op

  Ach zoveel verhalen zijn bekend van farangs die een bedrijf op naam van hun thaise vrouw oprichten en enkele jaren later blut weer naar Nederland moeten afdruipen.
  Mijn raad : niets kopen, maar huren.

 7. pietpattaya zegt op

  Sinds wanneer is goede raad niet welkom quillaume? velen zullen zeggen ; had ik het maar geweten….. in jou geval ook??

  Als Arno alwetend zou zijn was deze vraag overbodig , maar gewaarchuwd mens telt voor 2
  en beter ten halve gekeerd dan…..

 8. Chris Bleeker zegt op

  Beste Arno,
  Voor mij is het vrij duidelijk,…..je stelt een vraag,die al aangeeft dat je weinig tot niets van Thailand-Thaise weet,in dat geval is het overbodig om hierop in te gaan.
  Als je wat te doen wilt hebben,ga vissen,zwemmen of motorrijden o.i.d. maar leer A.U.B. intussen Thailand kennen.
  P.s. luister naar wat niet gezegt,en lees wat er niet geschreven word

 9. HenkW. zegt op

  Bedenk dat het gezichtsverlies voor de thaise vrouw enrom is bij het mislukken, of financiel tegenvallende resultaten en de spanning die komt als er alsmaar geld in gepompt moet worden. De een raakt gefrustreerd van het finaniciele de ander van de gedachte van het gezichts verlies te moeten lijden. De mooie feestelijke opening valt dan in een diepe plas met water. Maar goet regen moet het in Thailand doen. Begin er niet aan, geniet van je geld en doe er andere leuke dingen mee, als een reisje van een paar dagen, dan hierheen, dan daarheen. Wan als je je plannen doorzet komt daar helemaal niets meer van. Wassen strijken, again en again.

 10. Henrie zegt op

  De vraag, hoe kan je in Thailand een klein fortuin overhouden?

  Het simpele antwoord, door met een groot fortuin te komen.

  Oorzaken, ondoordachte business, onroerendgoed op naam van Thai.

  Grootheidswaanzin, en factoren die niet te voorzien zijn , bij de initiatieven

  die je neemt.

 11. Buffydier zegt op

  Duik eerst eens uitgebreid in het verleden van je vriendin. En inderdaad bezint eer gij begint ! Niet vergeten. Groet vanuit Chiang Mai.

 12. carlo zegt op

  Hallo arno,
  Hierboven hebben ze gelijk,Niets kopen maar eerst huren.
  Toevallig hoorde ik afgelopen week dat Ger Tui van restaurant?Questhouse Orientgarden op loi kroh road in changmai er een gekocht heeft om te verhuren.
  Ga eens langs en praat er eens over.
  Succes carlo
  Ps Tip is gratis hoor

 13. Patty zegt op

  Arno in Nederland en België zijn er ook super veel falingen en velen zullen ook daar zeggen had ik het maar geweten …het is niet omdat hier een aantal mannen misschien slechte ervaringen hebben gehad met hun vriendin dat alle Thaise vrouwen slecht of onbekwaam zijn om een zaak te runnen .
  Dat hier veel oudere mannen wonen die graag een jonge partner hebben maar haar en de familie niet vertrouwen …dat hebben we op dit blog al meermaals kunnen lezen ..toffe mannen allemaal waarom blijven jullie eigenlijk bij jullie Thaise partner ..omdat het jullie ego streelt dat je hier nog een jonge vrouw kan krijgen ..?
  Hier zitten enorm veel mensen op de blog die nogal hun partner vertrouwen …ik vraag me af of jullie dat ook aan jullie vriendin zeggen dat jullie hen niet vertrouwen .
  Arno veel succes met quillaume zijn raad hij is een super correct persoon !

  • HenkW. zegt op

   Patty, het initiatief gaat uit van beide kanten, waarbij de Thaise vrouw kijkt naar het winstoogmerk. Onderschat vrouwen niet. Farang zijn niet uit op een economische relatie. En het hebben van een jongere vrouw dat de ego streelt is ook maar ten dele waar. Als ik naar de departmentstores ga zie ik maar 2 typen thaise vrouwen, of heel jong of heel anders. Ik vertrouw mijn partner blindelings tot mijn portemonaie. Dat heeft niets met de vrouwen te maken maar met verantwoordelijkheid. De thaise levensstijl in het omgaan met geld is onnavolgbaar en zou mij noodzaken tot onherroepelijk vertrekt. Met een maandelijks inkomen van oudedag-spensioen kan je een, of twee keer onderuit gaan, dat geld blijft wel komen. Maar veel moeten van hun spaarcenten leven. En daarvoor hebben thaien geen respect, dat geld moet rollen en als het op is zijn ze net echte vrienden die je dan niet meer zien zitten. De opmerkingen over het niet vertrouwen van de thaise vrienden/echtgenote, moeten m.i. meer gezien worden als een uiting van waarschuwing. Je geeft een kind geen mes om mee te spelen en als je dat wel doet, hou je ogen open en blijf bij de les. Een stuk zelfverzekering. Liefde en respect voor de vrouw is er heus wel, maar de pruillip als het niet naar haar zin is, is overal ter wereld het zelfde. De reden dat ik bij mijn thaise vrouw blijf is omdat ze lief is en voor mij zorgt en een echte vrouw is, die anderzijds beschermt moet worden wil de relatie aankunnen blijven zonder gebrek aan financiële middelen. En waarom ik er over schrijf komt omdat een ieder mag weten hoe relaties duren in Thailand. Goede relaties, waarvan ik vind dat ik die heb, en relaties met vrouwen uit alle delen van het land die farang belagen om hun geld, en waar geen liefde bij komt kijken. Iedereen vertelt het verhaal ter lering voor anderen. Mijn vrouw leest iedere week Kusaang Kusom en laat zich daardoor informeren, en anderen doen dat op Thailandblog. Ik lees hier graag de ervaringen van anderen, en als ik het nodig vind lever ik commentaar als mensen een stap willen zetten in hun leven en nog geen overzicht hebben van de voetangels en klemmen. Groet van Henk.

   • Sir Charles zegt op

    Begrijp hoe je het bedoelt beste HenkW doch Patty heeft daar toch wel een punt want wanneer er ook maar iets verkeerds gezegd wordt in het algemeen over Thaise vrouwen dan wordt er al gauw door veel mannen in de gordijnen gesprongen en het afgedaan als vooroordelen en clichés doch vervolgens wordt vaak wél door die zelfde mannen met droge ogen haarfijn uitgelegd beter geen huis of winkel op haar naam te zetten want de Thaise vrouw is sluw en geslepen, met geld kan er niet worden omgegaan, de familie kan haar onder druk zetten en dergelijke kwalificaties.

    Wat daarvan (on)waar is laten we dat in het midden houden maar tegenstrijdig is het wel.

    • BA zegt op

     Niks meer als een stukje risico calculatie.

     Als je in Nederland een dikke BV hebt dan deel je die toch ook niet met je vrouw als je getrouwd bent. Hooguit het verkregen prive vermogen.

     Net als dat je in Nederland ook niet onder gemeenschap van goederen zou trouwen als een rijke ondernemer toevallig met een kassameisje van de lokale supermarkt trouwt.

     Als je nu een gelukkige relatie met je vriendin hebt, of dat nu een Nederlandse of een Thaise is, is allemaal mooi maar dat betekend niet dat je relatie in de komende jaren niet veranderen kan.

     Motorbike of auto op naam van je vriendin vind ik nog tot daar aan toe. Gaat niet om wereldbedragen en daar is wel overheen te komen. (Is ook makkelijk af te dekken met een financiering) Gaat het om huizen of ontroerend goed dan zou ik dat ook niet klakkeloos op naam van mijn vriendin zetten.

     • Sir Charles zegt op

      Klopt en begrijpelijk BA maar men gaat er vaak bij voorbaat al vanuit dat wanneer de relatie in negatieve zin mocht komen te veranderen het altijd aan zijn Thaise vrouw zal liggen dan zijn het opeens geen vooroordelen en cliches meer. Dat wilde ik er mee zeggen.

      Hoor nooit iemand zeggen dat het weleens aan hem kan liggen of gelegen heeft, overigens ik huur ook liever.

    • HenkW. zegt op

     Beste SC dank voor je reactie. Ik zeg niets over thaise vrouwen. Struggle voor life is hier bijzonder hard. Wanneer er geinvesteerd is en er komen geen gasten/klanten, of in een salon, of in een guesthouse of of in een raan ahaan, dan blijven de kosten wel doorlopen. Van de farang wordt verwacht dat hij de huur betaald. Thaien ondeling lossen dat anders op, op zijn Thais. En daar kom je al buitenlander niet achter. Ook de verbouwing kost een buitenlander tot wel 30% meer, en je moet het dan maar nemen. Zulke frustraties zetten een relatie onderdruk. Geeft voor de farang spanning en heeft helemaal niets met de liefde te maken.Dus wil je gelukkig zijn sitck to the point hou het bij de liefde en verwar je niet in zaken die door thaien anders worden opgelost. De liefde is goed, maar hou het daarbij en probeer haar niet gelukkiger te maken dan ze is. Vraag je af van wie het initiatief komt. Stel je de vraag voor: zou het leuk zijn om een guesthouse te runnen. Een thai zal dan om gezichtsverlies te voorkomen nooit zeggen van neen. Want ze kent je niet ook al woon je 10 jaar samen. Ze begrijpt niet wat je bedoelt of voor hebt. Daarmee is het initiatief bij de farang gelegd die er op door gaat en zich in de nesten werkt. Dus winst kun je op je buik schrijven, en als je wat maakt, dan is dat bedrag voor een farang onbetekenend. Als je 40000 baht per maand uitgeeft, of meer wat is dan een winst per maand van 9000 baht, Maar voor een Thai een inkomen en die kijken daar heel anders tegen aan. Dat is moeilijk uit te leggen. Het bestedings patroon van een thai en een farang.
     Maar ik kom op dat bestedingspatroon nog wel terug. Het is mij opgevallen, dat nu het minimumloon is opgetrokken, de kosten bij Big C en Tesco ook behoorlijk omhoog gegaan zijn.

 14. Sjaak zegt op

  In Nederland gaan de meeste kleine zaken failliet. Je moet om een zaak op te zetten, niet alleen veel kennis hebben, maar je moet ook met een plan komen. Je moet verstand van financiën hebben. En dan gaan er mensen naar Thailand, die nul komma nul ervaring hebben, om daar een zaak op te zetten. Met een vrouw die ze nauwelijks kennen. In een land dat ze niet of nauwelijks kennen. Het beste is een poffertjes tent op te zetten, want die zie je in Thailand nauwelijks. De luikse wafels doen het toch ook al jaren goed? Ze zijn wel slechts de helft van de Belgische varianten.
  Waarom zou je je in Thailand aan een dagelijkse routine laten binden? Mijn vriendin droomde ook van een zaakje. Ze weet dat het niet erg praktisch is met onze levensstijl. Maar ze gaat af en toe bij mensen thuis poetsen. Ze verdient niet veel, maar is er blij mee.
  Ik heb het geluk dat ik af en toe iets krijg voor mijn kennis door bij sommige Farangs computerproblemen op te lossen…. (het zijn alles vriendendiensten hoor – ik mag hier niet werken)…
  Het is toch veel leuker proberen te genieten van het leven, dan kopzorgen te krijgen om een zaak runnende te houden…

 15. kara zegt op

  Op het gevaar af dat men mij weer typeert als schoolmeester (overigens hebben schoolmeesters in Thailand een bijna onaantastbare status; zij zijn na vader en moeder de belangrijkste personen in iemands leven) meen ik dat men van de ervaringen (goed en slecht) van anderen moet leren (als je dat niet doet ben je dom) en dat je als vreemdeling weet moet hebben van hoe Thai (vrouwen) aankijken tegen het hebben van een bedijf.

  1. Thai zijn over het algemeen korte termijn denkers. Zij denken aan morgen, volgende week, misschien volgende maand maar zeker niet aan volgend jaar;
  2. Dit impliceert dat zij niet goed zijn in planning, niet als het gaat om logistiek, afspraken nakomen, werk indelen en geld;
  3. Thai zijn familie-georienteerd en vader en moeder zijn machtig. Vooral dochters worden geacht voor hun ouders te zorgen als zij niet (kunnen) werken (niet alleen onderdak en voedsel maar ook de kosten voor de bromfiets, de pick-up, de TV enz);
  4. Thai zijn bereid geld aan de zaak te onttrekken als zij dat nodig vinden, ook ten koste van de zaak. Zo kan een slechte gezondheid van papa of mama en hoge ziekenhuisrekeningen (Thai zijn nagenoeg niet verzekerd hiertegen) in de praktijk gemakkelijk leiden tot de ondergang van de zaak. Niet getreurd echter: er is zo weer een nieuwe zaak opgericht want flexibel zijn Thai wel;
  5. Deze situaties doen zich meer en intenser voor als je de zaak start in de nabijheid van je Thai familie. Iedereen gaat zich met de zaak bemoeien en meent er geld uit te kunnen halen of van je te kunnen ‘lenen’. Als het goed gaat is de zaak van de hele familie; als het slecht gaat is de zaak van jou.
  6. Als je Thai partner echt van je houdt moet het mogelijk zijn goede afspraken te maken over wat te doen in vervelende, onvoorziene situaties. Zoals je in Nederland voor de wet trouwt en weet dat bij een scheiding de boedel 50-50 wordt verdeeld en je – als je minderjarige kinderen hebt – beide moet betalen voor hun opvoeding.
  7. Wetten zijn hier anders. Op zich geen probleem maar de grootste risico’s kun je met een contract ondervangen.
  8. Besef ook dat het hebben van een buitenlandse man de status van een Thai vrouw in haar familie en de hele (dorps)gemeenschap verhoogt. Dit heeft zeker te maken met het beeld dat ELKE buitenlander rijker is (nu en in de toekomst, na pensionering) dan 90 % van de Thai mannen, hetgeen – gelet op de gemiddelde salarissen – een correct beeld is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website