Beste lezers,

Daar ik vernomen heb van de Belgische ambassade in Bangkok dat er in juni geen Affidavit of inkomstenverklaring meer zou afgeleverd worden, heeft iemand enig idee hoe wij in de toekomst onze inkomsten kunnen aantonen aan de immigratie voor een aanvraag jaarvisum?

Siam legal liet mij weten dat het voldoende is dat ge uw pensioen vanuit België of Nederland laat storten op een Thaise rekening, 2 maanden voor aanvraag. Maar ik wil deze horen uit de mond van een immigratie officier of dat juist is.

Tevens de Oostenrijkse consul liet me weten indien België of Nederland geen inkomstenbewijs meer aflevert, dan doet hij dat ook niet meer.

Kan iemand mij in waarheid zeggen hoe we in de toekomst onze inkomsten kunnen verklaren aan de immigratie?

Graag horen wij van u.

Groet,

Rudi (BE)

Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

5 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik aan een affidavit of inkomensbewijs voor immigratie komen?”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Maandelijkse stortingen op een Thaise rekening.

  Hoeft daarom niet rechtstreeks van de pensioendienst te komen, of uw volledig pensioen te zijn.
  Het moet wel uit het buitenland komen, maandelijks en rond dezelfde tijd.
  In geval van een “Retirement” volstaat minstens 65 000 Baht en bij een “Thai Marriage” minstens 40 000 Baht
  Dit dien je te bewijzen met bankbewijzen over het afgelopen jaar. Is het je eerste aanvraag dan volstaat natuurlijk minstens 2 stortingen tijdens die eerste 90 dagen na binnenkomst..

  Staat allemaal in “Amendment to police order 138/2557 Revising clauses 2.18 and 2.22 to include options for proof of income ” van 21 december 2018. Dat is een aanpassing die er speciaal gekomen is omdat toen al de ambassades van o.a USA, UK, Australia besloten hadden om met het “Income Affidavit ” te stoppen.

  Die nota stond op de website van Immigratie, maar toen de nieuwe website in de lucht kwam heeft men die documenten niet mee overgenomen. Komt misschien nog.
  Momenteel kan je die nota enkel nog terugvinden via Thai Visa, maar ik weet niet of je daar toegang tot hebt.
  Anders is het document nr 18 op de ThaiVisa site https://forum.thaivisa.com/topic/981135-laws-regulations-police-orders-etc/

  Maar als je het natuurlijk uit de mond van een immigratie officier wil horen of dat juist is moet je het bij immigratie gaan vragen, want hier zitten die ook niet.

  • André Jacobs zegt op

   Dag Ronny,
   Blij deze info te lezen.

   Ter ultieme verduidelijking: Indien aanvraag in 09/2021 (affividat is dan reeds afgeschaft), dan moeten we 12 maandelijkse stortingen kunnen laten zien van 65000(40000)bath van 09/2020 tot 08/2021 op mijn Thais bankaccount ??. Als er nu 10 maanden zijn van 80000 bath en 2 maanden van 45000 bath, geldt dat dan ook of moet het steeds gelijk of boven de vooropgestelde bedragen zijn ??
   Mvg,
   André

   • RonnyLatYa zegt op

    1. Ja, je moet de stortingen van een gans jaar bewijzen.

    Tip – Voor diegene die door het onverwacht stoppen van het Income Affidavit niet aan de geëiste stortingen op jaarbasis komen, is het misschien wel een goed idee om hierover tijdig immigratie te contacteren. Misschien volstaat dit jaar dan enkel stortingen over de maanden tussen het stopzetten in mei/juni en de volgende aanvraag.
    Iemand die bijvoorbeeld in september zijn verlenging gaat aanvragen komt nu misschien niet aan de maandelijkse minimum stortingen op jaarbasis.
    Misschien kunnen ze van de ambassade een bewijs krijgen dat het stoppen van het Income Affidavit de oorzaak is.

    2. Het moet maandelijks minstens de minimum eis zijn. Hoeveel je meer stort dan die minimum eis maakt niet uit en overschot kan je niet meenemen naar volgende maanden. (Tenminste toch niet volgens de officiële regels)

 2. fred zegt op

  De Nederlandse ambassade levert een inkomstenverklaring af (inkomen wordt er gecontroleerd) De Belgische ambassade heeft dat nooit gedaan. De Belgische ambassade aanvaard een verklaring op eer en legaliseert je handtekening.
  Tot nu toe levert de Oostenrijkse consul nog steeds een inkomstenverklaring af voor de Belgen. Beetje eigenaardig dat het Oostenrijkse consulaat wel je inkomen nakijkt tot in het detail en de Belgische ambassade dat blijkbaar niet kan wegens privacy redenen ?

  Zulke dingen moesten toch al lang geregeld zijn op Europees niveau.

  • Berry zegt op

   Het is een verklaring onder eed, niet onder eer. Een heel belangrijk verschil.

   Een valse verklaring op een affidavit wordt gelijkgesteld met meineed.

   Het Oostenrijks consullaat doet geen controle van je inkomsten. Je moet enkel een document meeleveren dat je inkomsten kan bewijzen, maar het Oostenrijks consullaat kan niet controleren of dit document “echt” is. Als je de bedragen op een pensioen fiche via Word aanpast, kan het Oostenrijks consulaat dit niet controleren.

   BIjkomend, immigratie vraagt een inkomstenverklaring opgesteld door de ambassade of consullaat van het land van herkomst. Principieel is het document opgesteld door het Oostenrijks consullaat niet bruikbaar voor Belgen of Nederlanders, enkel voor Oostenrijkers.

   Immigratie Pattaya en anderen aanvaarden dit document onder het excuse, het is Europees. Maar volgens de letter van de wet kunnen ze het weigeren voor niet-Oostenrijkers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website