Lezersvraag: Hoe de jaaropgave en de post van het UWV te ontvangen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
16 december 2019

Beste lezers,

Met volle tevredenheid gebruikte ik DigiD. Helaas heeft het UWV als enigste organisatie besloten dat het nu enkel kan met SMS controle. Nu zal UWV ook wel per post de jaaropgaven versturen maar dat kan niet of heel laat aankomen. En omdat ik dus in Thailand woon werkt bevestiging met SMS niet?

Is er hier over nu wat meer bekend? Mijn vragen:

 • Hoe te handelen met DigiD zonder SMS controle.
 • Hoe SMS wel mogelijk te maken zonder daar voor naar Nederland te reizen. Kan b.v. de ambassade dat verzorgen?

Wie heeft hier ervaring mee?

Alvast vriendelijk dank.

Groet,

Peter

27 reacties op “Lezersvraag: Hoe de jaaropgave en de post van het UWV te ontvangen?”

 1. Henkwag zegt op

  Ik heb DIGID zonder SMS-controle. Niettemin krijg ik jaarlijks keurig de jaaropgave gestuurd, alsmede andere benodigde formulieren zoals “Bewijs van Leven” enz. Worden toegezonden in PDF, dus ik kan ze keurig uitprinten.

  • george zegt op

   Beste Henkwag

   “Bewijs van Leven” enz. Worden toegezonden in PDF.
   Ik heb dit bewijs vorig jaar november als fysieke post ontvangen.

   Bedoelt u dat u verzoek om het bewijs van leven in te vullen via de mail in de berichtenbox van het UWV binnen krijgt

   Ik ben tussentijds verhuist en heb het verzoek nog niet ontvangen en ik ga er van uit dat ze dit ieder jaar
   rond de zelfde periode willen hebben. Bij navraag bleek het ook nog niet te zijn verzonden, ik wacht dus nu af of ik het hier via de reguliere post ga ontvangen, of dat ik straks geen geld meer krijg. Ik heb bovendien wel DIGID met SMS controlle alsook de DIGID app.

   Groet George

 2. Ger-Korat zegt op

  UWV wil een SMS controle dus daar valt niet aan te ontkomen, ook veilig bij andere aanbieders via DigiD zoals rijksoverheid of Belastingdienst. Heb het 2 maanden geleden voor iemand geregeld in Thailand want had hetzelfde probleem. Stap 1 is eerst een nieuwe DigiD aan te vragen en daarbij dan de SMS-controle met buitenlands nummer bij toe te voegen. Deze nieuwe Digid wordt via de ambasssade verstrekt dus woon je in de buurt dan prima en je krijgt een bericht waarna je daar een afspraak kan maken om de nieuwe DigiD daar op te halen. Vervolgens activeren en klaar en heb je een nieuwe DigiD met SMS-controle

  Zie de link: https://www.digid.nl/buitenland/

  • Peter zegt op

   Dag Ger,

   Dank voor je duidelijk advies. Weet nu hoe het te doen.

 3. wordtstandaard zegt op

  Dit wordt op den duur standaard voor alles met DiGiD. Met een NL nr kan je uiteraard gewoon SMS ontvangen overal ter wereld, maar daar hangt dus een prijskaartje aan buiten de EU. Of ze daarvoor Thaise tel.nrs gaan accepteren-geen idee. LIjkt me iets om aan te kaarten bij die belangenverenigingen.
  Hetzelfde gebeurt bvb door VISA bij inzien rekening en online betalen.

  • jasper zegt op

   SMS ontvangen in Thailand op Nederlands 06 nummer is gewoon gratis, hoor.

   • john zegt op

    begrijp de opwinding niet. Ik heb een gewoon mobiel telefoonabonnement. Zowel voor bankoverschrijvingen als bv digid zet ik mijn nederlandse telefoon aan. Ik ontvang de sms code of als ik bankier, bv ing, de app en betaal. Gewoon niet aan de hand. Voor weinig geld heb je permanent een nederlands abonnement. Misschien ook met prepaid. Heb ik geen ervaring mee.

  • Han zegt op

   Dat prijskaartje valt wel mee. Ik heb een simpele telefoon van 15 euro met een nederlands nummer. Abonnement kost 8 euro per maand wordt automatisch afgeschreven. Gebruik hem alleen voor dit soort dingen.

   • Sander zegt op

    Han, wat voor abonnement is dat wat je alleen gebruikt voor ontvangen van sms

    • Han zegt op

     Gewoon het goedkoopste belabonnement. Geen beltegoed of internet toestanden, geen bundels. Kan er mee bellen en sms en, verder niks. Als ik bel wordt dat extra afgerekend maar ik ben nog nooit meer dan een tientje per maand kwijt geweest.
     Heb ook nog een iphone met een thaise simcard.

     • Jos M zegt op

      Als je nog in Nl bent kan dit nog goedkoper.
      Koop bij de Hema of Aldi een prepaid kaart met nummer voor 10 Euro, daar kan je evt. je oude nummer op over laten zetten.
      Iedere 12 maanden via internet 10 euro opwaarderen en je kan weer vooruit….

 4. george zegt op

  Beste vraag steller.

  Niet alleen bij het UWV wil men DIGID met SMS controlle of gebruik maken van de DIGID app.
  Intussen willen meerdere organisaties dit. Zo heb ik zelf een pensioenfonds waarbij ik zonder SMS controlle kan inloggen maar mocht ik iets willen veranderen kan ik dat alleen als ik inlog via DIGID met de extra SMS controlle of met de DIGID app.
  Ik denk dat in de nabije toekomst voor alle organisaties gaat gelden dat je enkel nog maar kan inloggen met SMS controlle of de DIGID app.
  Het is dus van belang voor iedereen die hier mee te maken heeft om dit spoedig te regelen.

  Groet George

 5. HansNL zegt op

  De UWV, SVB, etc, willen inloggen met sms?
  OK, geen probleem.
  Alles dus schriftelijk, per post.

 6. tooske zegt op

  Peter,
  Al geruime tijd werk ik met de digid app om bij de SVB of het ABP in te loggen.
  Voorheen deed ik dit ook met een sms code op mijn Thaise nummer, werkte op een enkele keer na perfect.

  Ik kan uit je bericht niet opmaken of je een NL of thais nummer hebt en of dit bij het uwv bekend is.

  De keren dat het niet werkte en het sms bericht niet doorkwam lag het aan de Thaise provider, die buitenlandse sms berichten tijdelijk had geblokkeerd.
  Na contact met de provider werd dit snel opgelost.
  suk 6

 7. J.A. zegt op

  Digi D aanvragen kan ook gewoon via je android telefoon . Scheelt een rit naar Bangkok. Dan moet je een paspoort scan maken en bijvoegen…

  • Ger-Korat zegt op

   Als je in het buitenland woont en niet meer in Nederland staat ingeschreven bij een gemeente kan je de App niet gebruiken.

 8. Arnold zegt op

  Dat UWV ‘als enigste’ DigiD met SMS authenticatie vereist is pertinent onjuist. Ook bijvoorbeeld bij je zorgverzekering is dat het geval. En terecht, alleen gebruikersnaam en wachtwoord is te zwak als bescherming van deze gevoelige persoonsgegevens. Veel sites die met DigiD werken zullen gaan opschalen naar het niveau van DigiD SMS of DigiD app.

  Mijn advies: Neem de DigiD app in gebruik. Dan kun je nu daarmee bij alle DigiD beveiligde sites inloggen.
  En dit is ook de basis waarop de overheid doorontwikkelt naar een hoger betrouwbaarheidsniveau. Met de DigiD app is ook gelijk het probleem uit de wereld dat het SMS-je in het buitenland niet altijd of vertraagd afgeleverd wordt.

 9. Martien zegt op

  IK heb twitter contact gehad met digid. Het maakt niks uit of je een nederlands of thais telefoon nummer hebt, als je maar je maar een goede verbinding hebt.

 10. Nico zegt op

  Fijn zo’n SMS controle.
  Lijkt me ook wel wat dus via de website proberen aan te vragen.
  En toen kreeg ik dit bericht:
  Uw adresgegevens in de Basisregistratie Personen zijn niet actueel of u woont niet in Nederland. U kunt daarom nu geen extra inlogmethoden per brief aanvragen. U kunt zelf de gegevens in de Basisregistratie Personen controleren via MijnOverheid [opent in een nieuw venster] of u kunt contact opnemen met uw gemeente.
  Dus nu mijn vraag: met welke gemeente moet ik contact opnemen? Mijn Thaise gemeente?
  Kortom, er is weer goed over nagedacht!

  • Ger-Korat zegt op

   Ja daarom werkt de Digid-App in het buitenland niet. Enige wat overblijft is dan een nieuwe DigiD aan te vragen met daarbij SMS-verificatie.

   • Arnold zegt op

    Beste Ger, is dat echt zo, of is dat een aanname?

    Uiteraard werkt de DigiD-App gewoon in het buitenland. Ik neem dan aan dat je doelt op het verkrijgen / activeren van de app als je nog geen DigiD SMS authenticatie hebt geregeld.

    Ik woon gewoon in Nederland dus heb het nooit uit hoeven zoeken, maar als ik kijk naar de info op https://digid.nl/aanvragen_buitenland dan zie ik niets wat daar op wijst.

    En ja, als je niet meer in Nederland woont dan is het wat lastiger omdat onderdeel van de betrouwbaarheid is dat er een check is in BRP (vroeger GBA) en een document naar het adres gaat wat daar in is vastgelegd. Maar daarvoor in de plaats loopt er een ander proces via DigiD-balies, in Thailand is dat de ambassade zie de info op https://digid.nl/aanvragen_buitenland.

    Uiteraard kun je het dubbelchecken door een heldere vraag aan DigiD te stellen, dat is mij nu ff een brug te ver.

    Het is een stuk ingewikkelder dan wanneer je DigiD met SMS in Nederland al geregeld zou hebben, dat kan ook niet anders omdat je dit proces wel betrouwbaar moet houden. Maar het lijkt mij dat het moet kunnen, het zou waardevol zijn als iemand die dit ook gedaan heeft hierover zijn ervaring post.

    • Ger-Korat zegt op

     Ja beste Arnold, zoals Nico schrijft lukt het niet als je niet meer in Nederland woont. Wat hij ook schrijft heb ik ook geprobeerd en kwam hetzelfde euvel tegen dat ondat je een niet-ingezetene bent het niet kan activeren in het buitenland.. Daarom als 2e mogelijkheid gewoon een nieuwe Digid met SMS-verificatie aangevraagd, dat kan wel in Thailand. Dus geen aanname maar echt geprobeerd net zoals Nico.

   • Arnold zegt op

    Ik zie dat ik 2 keer dezelfde link heb gekopieerd, de link over DigiD balie moet de volgende zijn: https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/digid-aanvragen-buitenland/digid-balies-buitenland/digid-balie-thailand

 11. Erwin Fleur zegt op

  Beste Peter,

  Ik heb slechts één advies.
  Als u de ‘app’ van mijn ‘Overheid’ op u mobiel instaleerd kunt u alles inzien en uitprinten.
  Ook de jaaropgave enz. Heeft u bericht van het UWV dan wordt u door gelinkt met een sms code.
  Hierna moet u u eigen pincode invoeren en alles gaat vanzelf verder.
  Het lijkt moeilijk maar dat is het niet, mensen moeten eerst een wachtwoord aanmaken en dan
  een persoonlijke pincode
  Deze persoonlijke picode met ondersteuning van een SMS op een andere website is ter beveiliging.
  Ik doe dit ook(simpel).
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 12. Henkwag zegt op

  Beste George e.a., zojuist (dinsdag 17/12, 9 u.) nog geprobeerd, maar ik kan “gewoon” in “Mijn Overheid” en even gewoon in “Mijn SVB” door inloggen in DIGID met username en password, dus ZONDER sms !
  Wellicht gaat dat in de nabije toekomst veranderen, maar ik hoop dan dat de SVN het fatsoen heeft om mij daarover een bericht te sturen, hetzij per email, hetzij via “Mijn Overheid”.

  • george zegt op

   Beste Henkwag

   Of men u persoonlijk gaat informeren dat er iets gaat veranderen met de vorm van inloggen waag ik te betwijfelen. Echter op de site van het UWV gaf men al maanden vooraf aan dat de aanpassing van inloggen
   op hun website per bepaalde datum zou ingaan. Zodoende heb ik me kunnen voorbereiden.
   Vaak gewoon een kwestie van lezen en interpreteren/reageren.

   Groet George

 13. KhunTak zegt op

  Op sommige sites kun je inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord.
  Er zijn instellingen die eigenlijk verplichten om de DIGID app te gebruiken.
  Inloggen op, mijn overheid, kan nog steeds met een gebruikersnaam en ww, maar hou er maar rekening mee dat ook dit straks verplicht inloggen wordt met de DIGID app.
  Het kan handig zijn om bv een PO box te nemen, dit geeft meer zekerheid dat eventuele post ook goed terecht komt. Kost jou ongeveer 500 bath per jaar.
  Als ik goed ingelicht ben, stuurt het UWV, als je 100% in Thailand woont, brieven etc. per post.
  Absurd natuurlijk als er zoiets als ,mijn overheid en de digitale techniek bestaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website