Lezersvraag: Hoe de grond behandelen voor het storten van cement?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
11 mei 2021

Beste lezers,

Ik woon een groot gedeelte van het jaar in Thailand (Dan Khun Thot/Nakhon Ratchasima). Nu wil ik rond mijn huis een flink gedeelte cement storten.

Mijn vraag: De grond is flink kleiachtig en met regen vormen zich hier en daar kleine plassen. Hoe kan ik deze grond het beste behandelen voor cement te laten storten? Moet ik eerst de kleigrond fijn maken en eventueel met zand vermengen of zijn er andere opties?

Alvast bedank voor de reacties.

Groet,

Quillaume

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Hoe de grond behandelen voor het storten van cement?”

 1. jacob zegt op

  Uiteraard is de eerste vraag wat wil je met het beton doen???
  Maar rond het huis……
  Gooi er zand is, maar voornamelijk laat ze een stuk goed plastic onderin gooien en uiteraard een vlechtwerk 20 mm is prima, 20 cm dikke laag en het kan lang aan

  • quillaume zegt op

   Jacob,

   De bedoeling is een laagje beton storten aan de voorzijde ( ong 8 bij 8 mtr ), niet om op te bouwen. Rondom een stuk vrijlaten met aarde. Zijkanten idem. Ik dacht zelf de eventuele klei bonken fijn maken en vermengen met zand aanstampen ( rollen ) Dan een fijn schalig vlechtwerk aanbrengen. sierpotten op het geheel aanbrengen.als de boel uitgehard is .

 2. Gerrit in Thailand zegt op

  In Nederland wordt er meestal eerst een laagje schoon zand van ca. 100-150 mm gestort en vlak gemaakt. Hierop een werkvloer van 50 mm dikte van schrale beton. Op deze werkvloer kan de wapening worden gesteld, de randkist gesteld en de vloer worden gestort. Denk aan afschot in de vloer. Maar ik denk dat er best wel goeie aannemers te vinden zijn in de buurt die dat voor je kunnen uitvoeren, niet?

 3. Antonius zegt op

  Beste, Wel egaliseren, randkist stellen van b.v. 12 cm hoog, plasticfolie aanbrengen, een krimpwapening van bouwstaalmatten aanbrengen Rond 6 mm-150×150, deze wapening op stelblokjes van ca 3 cm plaatsen. Het geheel volgieten met beton (uit centrale) zelf maken kan ook 6 zakken cement/m3 Of een verhouding aanhouden van 3 kruiwagens (80 liter) grind, 2 kruiwagens zand. 1 kruiwagen cement. Het geheel egaal afwerken en met de spaan glad maken. Als je dit goed doet kan je er later ook keramische tegels op plakken. Oh en een zandbed is niet nodig. Kan alleen maar wegspoelen bij zware regenval vandaar.
  Succes,
  Groet Antonius

  • Wout zegt op

   Als de vloer klaar is en gaat uitharden nathouden met een sproeier of afdekken met plastic, zeker als hij in de zon ligt anders krijg je krimpscheuren.

  • ser kokke zegt op

   Ik zou het nog eenvoudiger doen (40 jaar in de beton gewerkt!)
   Rondom houten planken, hoogte maakt niet uit.
   Geen wapening nodig.
   Beton laten bezorgen en in laten gieten, relatief slappe beton.
   Slappe beton is sterker en hard vlakker uit, ongeveer 15 cm dik.
   Het zekere voor het onzekere: een beetje kippengaas er in maar nodig is dat niet.

  • Georges zegt op

   Antonius
   Prima uitleg hoor.
   Heb ik ook zo gedaan maar wel beton van centrale, goed gemixt en reuzesterk.
   2 dagen later reed er al een tractor over.

 4. Herbert zegt op

  Woon in Phayao ook rode kleigrond maar die is compact genoeg en dat er water op blijft staan is normaal. Heb bouwbedrijf en een laagje zand van 5cm is genoeg betonmat erin en ik heb een weg aangelegd waar ze met vrachtwagens overheen rijden. Laat er wel sleuven in slijpen en vullen met pek beter beschermd tegen scheuren. Kosten 4 meter breed per strekkende meter 2000 thb all inclusief

 5. philippe zegt op

  Dag Quillome,
  Kleigrond is geen probleem om beton(geen cement) op te storten, ik heb wel een vraag wat is het doel van deze beton? komt er iets op te staan van veel gewicht of is het enkel om over te wandelen en een tafel en stoel op te zetten? dus zeer voornaam is waarvoor het moet dienen.
  Het is dus niet zo dat hoe dikker het beton hoe beter het is, alles hangt af van het gebruik reken 2500kg per m3 beton dan word het al gouw zeer zwaar.
  Als het beton geen groot gewicht moet dragen is 10 cm betondikte meer als voldoende, u legt wel een wapeningsnet midden erin(op rol verkrijgbaar dikte 3 mm) bij het vlak maken van de ondergond voor u het beton stort is het noodzakelijk om een sleuf te graven aan de rand van het te gieten beton dat deze toch een 30 cm diep komt zodat er zeker geen water of uitspoeling gebeurd, ook ongedierte kruipt anders graag eronder. dus de sleuf rondom 30cmx30cm is ruim voldoende.
  Als er een redelijk gewicht op het beton komt vb u plaatst er iets zeer zwaars op of in de toekomst muren, dan is het minimum betondikte toch wel 20cm met een dubbel wapeningsnet, 5cm van de onderkant en 5 cm van de bovenkant, de sleuven aan de buitenkant moeten dan zo diep zijn tot zij op hard dragende grond komen, maar als het kleiachtig is bij u dan zal een 60cm diepte voldoende zijn dus sleuven 60cm x 30 cm breed.
  U neemt best een beton met 350 kg cement per kubieke meter dan is het zekers sterk en hard genoeg, hier in Thailand durven ze nogal gierig zijn met het cement, de granulaten (keien) die erin zitten mag je gewoon standaard nemen, hoeft niet speciaal fijn of groot te zijn.
  Dat u er een plastik onderlegt of niet dat kan uzelf kiezen, zekers bij kleigrond is het niet noodzakelijk omdat het plastik in de meeste gevallen gelegd word om de beton niet te snel laten uitdrogen door hem op een poreuze of zandgrond te gieten; er word vaak gedacht dat dit dient om water tegen te houden maar meestal is dit niet zo, een deftig beton is vanaf 10cm volledig waterdicht.
  de prijs van een kubieke meter beton kost hier gebracht rond de 2400 baht, daar kan u als het 10 cm dik moet worden dus 10m2 mee gieten, de sleuven wel even appart rekenen anders heeft u te weinig.

  succes ermee

 6. quillaume zegt op

  Ik dank allen voor de reacties en ga er mijn voordeel mee doen.

  Quillaume

 7. Eric Fontein zegt op

  Hallo Guillaume, wij hebben vorig jaar veel beton gestort. Aanvankelijk dacht ik als dat maar goed komt maar het is best gelukt. De Thai hebben gewoon bekisting geplaatst zo op de (rode) grond. Ik heb wel aangegeven dat er om de 7 á 9 mtr een dillatatie moet zijn aangebracht (een zachthouten plank is al genoeg: die rot er vanzelf tussen uit of niet maar heeft tot doel dat de platen beton kunnen bewegen zonder te breken) Het beton werd ca 10 cm dik. Op mijn verzoek er wapening in te doen is niet naar tevredenheid gereageerd: er kwam een soort slap gaas maaswijdte 10×10 cm draad diameter 4mm, dat werd niet van de onderliggende bodem met afstandblokjes aangebracht omdat het te slap was. Ik heb het laten gebeuren en er zijn al diverse zware vrachten overheen gereden en het houdt zich goed. Het beton kostte bij ons Thb 1700 per kuup Bij de afwerking zagen we veel verschil in toewijding van de vakmensen. De ouwetjes deden het t beste met afschot, dikte controle het afrijen en een soort vlinderen. Het moet niet al te snel drogen: nat houden de eerste 48 uur verbetert de hardheid. Grappige bijkomstigheid: er was de vloer van de hondenkennel netjes uitgezet met hoogte stokjes om de dikte te bewaken. Bij het pauzeren ging de leider van het stel zomaar open en bloot al keuvelend alle stokjes een tikje met de hamer geven. Dat maakt de betonlaag dunner dan afgesproken! Het viel niemand op. Toen ik hem zei dat niet te doen was er een schaapachtige grijns. Dit was al de tweede keer dat ik ze zag knoeien, ze hoefden niet meer terug te komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website