Beste lezers,

Mijn vriendin en ik hebben elkaar nu ruim zes maanden geleden via Nederlands/ Thaise vrienden leren kennen. Wij hebben sindsdien dagelijks zeer intensief contact (in het Engels) met elkaar per digitale weg (o.a. Facebook, Whatsapp en Skype, incl. cam).

Zij is dit jaar volledig op mijn kosten (incl. kleding, schoeisel, nieuwe koffers, ticket) hier ruim drie weken op bezoek geweest; ik heb voor haar tot nog toe ook alle studiekosten betaald t.b.v. haar door ons beiden gewenste inburgering hier in Nederland.

Hier in Nederland trouwen, conform de Nederlandse wetgeving, zal volgens afspraak snel na haar immigratie worden uitgevoerd. (Dit vindt zij prettig en dat kan ik mij ook indenken).

Het eerder besproken onderwerp sinsod was eigenlijk ‘van tafel’, maar nu kwam toch ‘ineens’ het onderwerp sinsod op tafel. Dat ik deze toch ‘écht’ moest betalen …. (Echter, … vooralsnog wordt er (eerst) in Nederland) getrouwd, omdat het de bedoeling is hier samen permanent te vestigen na MVV en regulier verblijfsvergunning, c.q. verkrijgen Nederlands staatsburgerschap).

Mijn vriendin is eerder (gedurende 14 jaar / geen kinderen) met een Thai getrouwd geweest, waarbij óók een sinsod is geschonken aan, de inmiddels 76-jarige schoonouders. Haar vader heeft jarenlang voor de overheid gewerkt en zou daardoor een bescheiden vorm van pensioen ontvangen.

Mijn vriendin is HBO opgeleid, 40 jaar, heeft volledig haar gehele studie en levensonderhoud betaald na haar middelbare schooltijd. Zij heeft nog 5 meerderjarige zussen die (met Thai) zijn getrouwd) en twee meerderjarige broers. Alle ‘kinderen’ hebben (zeer) ruim ‘boven modale’ inkomens en eigen woningen, auto’s e.d. Mijn ‘aanstaande’ schoonouders hebben drie woningen verdeeld over Thailand. Daar kunnen zij, per vliegtuig of met hulp van de kinderen, vrij heen en weer reizen.

Mijn vraag nu is: “in hoeverre is het fair dat er voor een tweede maal voor een zelfde dochter een sinsod wordt verlangd”?

Volgens mijn vriendin zou dit voor ‘het gezicht/ status ‘ van mijn schoonouders zijn, maar …. “zou een tweede maal sinsod vragen of ontvangen juist niet averechts werken op ‘de status’ ten overstaan van genodigden? Zou dit niet (kunnen) worden opgevat als een verkapte vorm van ‘elegante’ culturele mensenhandel?

Bovendien, heb ik hier op de site gelezen dat een tweede maal sinsod vragen voor dezelfde dochter (minimaal) niet gebruikelijk is, toch? Of moet ik de ‘voldoening’ zien als “betalen en weer retour krijgen” bij ‘de achterdeur’?

Graag jullie reacties

Vriendelijke groet,

Dave


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Is het fair dat er voor de 2e maal voor dezelfde dochter sinsod wordt verlangd?”

 1. Rob V. zegt op

  Zoals je inderdaad goed heb gelezen in de vele artikelen hier op TB en elders wordt er maar eenmaal sinsod betaald, het is een soort borg zodat de dame niet met lege handen komst te staan als de relatie verbroken wordt, ook kan het gebruikt worden om de ouders in hun oude dag te voorzien (cq compensatie opvoedingskosten van de vrouw). Als er al een sinsod is betaald dan heeft de vrouw (of de ouders) dus al dit geldbedrag in bezit en hebben dit naar eigen inzicht kunnen besteden of oppotten.
  Wel kan het natuurlijk zo zijn dan ze SinSod willen voor uiterlijk vertoon, even laten zien dat vrouwlief een goede vis heeft gevangen. Daar kun je mee instemmen maar dan zou ik wel verwachten (eisen) dat het geld en het goud na de show weer terug keren. Dit gebeurd al vaak genoeg bij het eerste huwelijk van een dame dus zou bij een tweede niet meer dan van zelfsprekend moeten zijn. Willen ze een flink bedrag in eigen zak steken dan zou ik toch ernstig gaan twijfelen of het om jouw als persoon of om jouw portemonnee te doen is.

  Als je de recente blogs hier op TB leest dan is verder commentaar eigenlijk niet meer nodig. Een simpel “nee, je hoeft niet meer te betalen” volstaat dan. Doe je het toch puur voor de show dan zal men wel een aardig bedrag willen (goede opleiding, goed in de was etc. zijn allemaal plus punten, echter een eerdere relatie en dat soort zaken zijn dan weer minpunten die het bedrag omlaag brengen. Maar niet teveel over nadenken want anders voelt het als het kopen/huren van een vrouw…).

 2. J.Jordaan. zegt op

  U heeft u vriendin 6 maanden geleden via Nederlands/Thaise vrienden leren kennen.
  Ze is bij u drie weken op bezoek geweest. U kan haar dus kwa karakter en alles heel erg goed. U heeft al alles betaald inburgering enz. en ook trouwplannen.
  U vriendin is 14 jaar getrouwd geweest met een Thai.
  Een Thai zal nooit geen sinsod betalen voor een vrouw die al een relatie heeft gehad of getrouwd was. Voor buitenlanders gelden natuurlijk andere regels. Vooral in Isaan.
  Volgens u is de familie toch boven modaal.
  Ik zou in u situatie dat nooit betalen, maar wie ben ik om te oordelen.
  U stelt zelf de vraag op het blog.
  Eigenlijk denk ik na het vertrouwen wat u heeft in u vriendin, na toch een vrij korte relatie,
  u niet moet zuren en gewoon betalen.
  J.Jordaan.

 3. Cornelis zegt op

  Het bovenstaande verhaal enkele malen gelezen en me daarbij voorgesteld – althans een poging daartoe gedaan – hoe ik in de vraagsteller’s situatie zou reageren…………..
  Het gevoel toch enigszins ‘geplukt’ te worden kon ik daarbij maar niet van me afzetten. Heel persoonlijk natuurlijk, maar ik zou het weigeren.

  • Roland Jacobs zegt op

   Ik ben helemaal met Cornelis eens.
   Dat je voor de eerste sinsod hebt betaald is al wat,vanwege dat ze al eerder,
   getrouwd was geweest , en dat je voor de tweede keer moet betalen vind ik
   het belachgelijk .Ze moeten blij zijn dat hun dochter een falang aan de haak
   heeft geslagen en dat hij goed voor haar is, en met haar wil trouwen.
   Ik vraag me weleens af, of dit gedoe alleen maar in Thailand afspeeld, of het
   ook in landen eromheen zoals , Cambodja , Laos , Vietnam , enz enz.
   In mijn cultuur is, nooit betalen voor een vrouw, want je koopt geen vrouw ,
   maar een vrouw gelukkig maken.
   Mvg ….. Roland Jacobs.

 4. holbelhouse zegt op

  Het klink in mijn oren ongeveer zoals Cornelis zegt!
  HBO opleiding………………in welk land heeft ze die genoten, en als ze dat dan heeft genoten, en ze heeft boven modaal inkomen, waarom jij de hele reis, koffers, kleren etc betalen?
  Sinsot, is een eenmalig gebeuren, en voor de Thaise huwelijksmark (lees sinsot) is de dame in kwestie totaal waardeloos geworden!
  Een Thai zal nooit een sinsot betalen vvor een vrouw die 14 jaar met een vent is geweest en waar bovendie al sinsot voor is betaalt!
  Je nieuwe vriendin cq toekomstige vrouw en haar familie moet blij zijn met de falang vis die ze gevangen heeft, en die moet volgens de thaise gebruiken en zelfs de isaanse gebruiken geen sinsot betalen!
  Als je dat wel moet, even je hersens laten werken en een andere HBOer zoeken.

 5. Lex K. zegt op

  Je zegt dat het onderwerp eerder besproken is, waarom is er toen ingestemd met het niet betalen van een sinsod.
  Het is absoluut niet fair en zeker zeer ongebruikelijk om een 2e keer sinsod te vragen, maar als ik zo lees wat jij al voor haar betaald hebt, denk ik dat de ouders ook nog proberen een graantje mee te pikken.
  Mijn advies, maar let wel het is wel een leken advies en ik geef geen garantie, gewoon weigeren en dan 1st eens kijken wat je vriendin zegt, misschien zijn de ouders ook inderdaad wel bang dat als je haar mee neemt naar Europa en haar “dumpt” dat ze in Europa met lege handen staat, als dat de redenatie van haar ouders is kan ik daar nog wel een beetje in mee gaan.
  De familie heeft zelf geen financiële ondersteuning nog, als ik jouw verhaal mag geloven ( wat ik doe), dus misschien inderdaad een stukje zekerheid voor jouw vriendin, mocht ze er alleen voor komen te staan in Europa.

  Groet,

  Lex K.

 6. Eric Donkaew zegt op

  Ik heb wel een advies, waar je je overigens niets van hoeft aan te trekken. Ik zou zeggen: als je trouwt volgens de Nederlandse wet, doe dat dan op huwelijkse voorwaarden, niet in gemeenschap van goederen.
  Nogmaals, het is maar een advies.

 7. Tino Kuis zegt op

  Ga ook maar eens op deze site kijken: wat is sin sod? Hier vind je alle informatie.

  http://www.thethailandlife.com/sin-sod

 8. Tino Kuis zegt op

  Ik zou proberen je te verplaatsen in haar gedachtenwereld, zeker als jullie door taalverschillen nog wat moeilijk kunnen communiceren. Ik kan me voorstellen dat ze zoiets zegt als : ‘You pay sinsod!’ of ‘You must pay sinsod!’ wat klinkt als een bevel terwijl ze eigenlijk het volgende wil zeggen:

  ‘Je hoeft me echt geen sinsod te betalen want ik ben al getrouwd geweest. Het moet dus niet maar ik zou het erg fijn vinden als je het wel deed. Als je geen sinsod betaalt ben ik bang dat mijn familie en mijn vrienden op me neerkijken en dan schaam ik me. We zouden het als volgt kunnen doen en we leggen dat ook schriftelijk vast. Je betaalt sinsod, zeg 200.000 baht. Na de trouwerij betaal ik je de helft terug, en van de rest kopen we een cadeautje voor mijn vader en moeder, een leuk geschenk voor mijn eigen persoontje (wat dacht je van een gouden halsketting van 1-2 baht?) en betalen de kosten van het huwelijksfeest. Laten we dat vastleggen, ik bespreek het met mijn vader en moeder en het blijft tussen ons. Stuur me een brief met je voorstel.’

  Op deze manier hebben jullie allebei iets. Sinsod is altijd onderhandelbaar, ook wel polderen genoemd. Een compomis is beter dan een botte weigering, hoe gerechtvaardigd ook. Laat je huwelijk beginnen met een goed gebaar maar maak het niet te gek. Pa en moe hebben echt niks nodig.

  • Mathias zegt op

   Met alle repect Tino, bent u de weg kwijt? De helft, dus 100.000 bht, koers van nu ongeveer 2600 euro. Voor wie, voor wat? Ik zal maar aannemen dat het nog 1 april is in Thailand.

 9. John zegt op

  Ik zou er niet aan beginnen !
  Sin sod is van orgine van China en in Thailand hebben ze dit gebruik snel overgenomen . Je word er immers beter van , financieel wel te verstaan.
  Zeker voor de tweede keer in het huwelijksbootje stappen en dan weer SS vragen , nee dat lijkt inderdaad op de boel oplichten . Er is immers al een keer betaald dus waarom moet dat nu weer gebeuren.
  Jij gaat jouw vriendin financieel onderhouden dus ze moet gewoon niet zeuren.
  Maar je moet het zelf weten natuurlijk.
  Volg je gevoel , sterkte !!

  • Tino Kuis zegt op

   John en Haas, wat een grote woorden allemaal, achterlijk en crimineel, toe maar.
   Sinsod komt helemaal niet uit China en heeft niets met India te maken. De waardering die vrouwen in de meeste Zuid-Oost Aziatische landen genieten is totaal anders dan de misogynie in China en India. In deze twee laatste landen wordt een bruidschat betaald en gaat het geld (heel veel geld, veel meer dan de sinsod) van de vrouwelijke naar de mannelijke kant en niemand praat daar over het ‘kopen’ van een man. De bruidsprijs, sinsod, gaat van de mannelijke naar de vrouwelijke kant bij een huwelijk en wijst juist op een grote waardering voor het vrouwelijk geslacht. Natuurlijk zijn er excessen en ik denk ook dat het beter is het maar af te schaffen maar zolang dat niet het geval is rest er maar een ding als je je Thaise geliefde wilt trouwen: verstandig er aan meedoen en je goed op de hoogte stellen. Ik deed er ook eens aan mee en dacht bij mezelf: gewoon een geschenk. Was ook maar 500 dollar. Zie ook:

   https://www.thailandblog.nl/geschiedenis/man-vrouw-verhoudingen-zuidoost-azie/

 10. Haas zegt op

  Het is een ZEER achterlijke zaak. India ook een Aziatisch land daar zijn dit soort zaken bij de wet STRAFBAAR.
  Daar moeten de ouders van het meisje betalen aan de Jongeman.
  Zowel de gever van de bruidschat als de ontvanger zijn bij de wet strafbaar.
  De Thaise situatie lijkt op verkopen van de dochter: dit is mensenhandel. Maar je kan dit soort dingen verwachten in een land waar men snakt naar geld; een zeer achterlijke land zonder moreel.
  Gelukkig zijn er vele vormen van samen zijn en de ouderwetse huwlijk is maar een van.
  Jullie beiden hebben zelf geld nodig; die oudjes niet.
  Ik zou NOOIT meewerken aan zulke criminele zaken.
  Verbeter de wereld en begin bij je zelve.

  • Cornelis zegt op

   India lijkt me nou niet bepaald een voorbeeldland voor de situatie rondom huwelijken e.d. Uithuwelijken – en dan nog alleen binnen de kaste – is daar nog steeds de norm, al dan niet wettelijk………….. Overigens lijkt het me dat het door de ouders van het meisje moeten betalen aan de bruidegom minstens zo kwalijk als de ‘sinsod’ waar het in dit topic over gaat.

  • rob zegt op

   Grof commentaar van deze Haas. Ik snap even niet dat hij nog wat te maken wil hebben met een zeer achterlijk land zonder moraal , maar er blijkbaar nog wel komt / woont?
   Als er perse een sinsod betaald moet worden zijn er meestal met de ouders goedw afspraken te maken over het (deels) teruggeven na het huwelijk.

  • Adje zegt op

   @ Haas. Als je Thailand zo`n achterlijk land vindt wat doe je dan hier op de Thailandblog?

  • Mr Bojangles zegt op

   Wat in India wel of niet volgens de wet strafbaar is, is daar totaal niet belangrijk. De wet wordt er gewoon niet uitgevoerd. Volgens de wet zijn daar bijv. ook 20 jaar geleden de casten al verboden. Maar dat is nog steeds dagelijkse praktijk. Ik maak tig huwelijken mee in India en geen enkel huwelijk zonder dowry (de bruidsschat).

 11. sake bouma zegt op

  Ik vertel graag wat ik over het begrip sinsod heb geleerd hier in Thailand
  Als ze jong is en mooi en niet in de sexbusines heeft gewerkt, is voor de eerste keer een goede sinsod normaal en gebruikelijk
  Is ze dan ook nog maagd dan stijgt de waarde
  Als ze al eens eerder is getrouwd geweest dan is voor de vorm een besheiden sinsod niet ongebruikelijk maar niet per se nodig
  Heeft ze in de sexbussines gewerkt dan is ze in sinsod begrippen waardeloos en is elke bath die betaald er een teveel
  Heeft ze kinderen dan zakt ook de waarde
  Misschien heb je hier wat aan

 12. Koen zegt op

  Ikzelf heb hetzelfde meegemaakt, en heb de sinsod betaald.
  Ten eerste moet je je terecht de vraag stellen, van wie de vraag uitgaat en met welke bedoeling. Mijn vrouw was jaren geleden ook getrouwd met een Thai, maar er was slechts een klein feest. Nu hebben we in Thailand een groot feest voor Boeddha gehouden, met heel wat vooraanstaande personen gehouden enkel en alleen al om de familie aldaar in een goed daglicht te stellen. Destijds was het in Belgie ook schaamtelijk indien je ouders gescheiden waren … nu maakt men er zelfs een feestje van als men scheidt. De manier waarop de sinsod gegeven wordt isook van belang : het is gebruikelijk dat een grote som geld cash gegeven wordt, maar achteraf quasi al het geld teruggegeven wordt (door de vrouw) aan de echtgenoot. Dit is eigenlijk de ultieme test, want zolang je niet wettelijk getrouwd bent, is er nog steeds een uitweg. Indien ze je het geld teruggeeft kan je er van op aan dat ze eerlijke bedoelingen heeft, en kan je nog steeds voor de wet trouwen. Doe het niet omgekeerd, want zij heeft natuurlijk nooit niets te verliezen in een huwelijk met jou, vermits jij alles betaald hebt. Indien ze het geld niet teruggeeft, dan heb je een goede leerschool gehad, waar je dan uiteindelijk goed van afgekomen bent, want later zou het nog erger kunnen worden/zijn.

 13. BramSiam zegt op

  Beste Dave, de tweede sinsod is net zo fair als de eerste (of de derde of de vierde) en hetzelfde geldt voor de bruidschatten die Indiase dames meebrengen.
  M.a.w. het is natuurlijk allemaal flauwekul. De ‘sinsod’ zou moeten zijn dat je goed voor je vrouw zorgt en met een beetje geluk zij voor jou. Het schijnt dat zo’n 70 % van de vrouwen in de Isan het liefst met een buitenlander huwen. Dat is vast niet vanwege de sinsod, maar het is kennelijk handig van te voren het risico af te kopen dat het e.e.a. mogelijk verkeerd uitpakt.

 14. pascal Chiangmai zegt op

  Met weer grote ergenis heb ik dit weer gelezen,het is SOD voor woorden dat men als buitenlander hier nog steeds aan mee moet doen ik noem het Koei handel,ben zelf ruim 6 jaar met een gescheiden Thaise vrouw,heb voor ons een grote Villa gekocht en haar famaly is welkom,maar over sinsod wordt niet gesproken,haar famaly is niet onbemiddelt
  en hebben het goed ,waarom moet je dan betalen als je al zoveel heb geinvesteerd,het is toch niet wettelijk verplicht,nee ik zal hier nooit aan mee werken,liefde is niet tekoop,en als men mij zal vragen voor dit te doen,dan is mijn keus snel gemaakt weg wezen,
  groetjes,
  Pascal

 15. Aart v. Klaveren zegt op

  Ik neem aan dat Sinsod hetzelfde is als dowry (bruidschat) ?
  Wel, ik heb 2 nederlandse vrienden die met een thaise getrouwd zijn, 1 heeft niks betaald, de ander slechts 15000bht.
  Jongens laat je belazeren !!!

  • Aart v. Klaveren zegt op

   correctie: laat je toch niet belazeren.
   dit is gewoon bedelen in het groot.

 16. robert vereecke zegt op

  Er zijn redenen genoeg om geen sinsod hoeven te betalen :
  1° reeds getrouwd geweest
  2° reeds sinsod betaald bij vorig huwelijk
  3° 40 jaar is niet meer zo jong.Grens jong/minder jong ligt rond de 30
  4° Zij heeft een groot deel van haar studies bekostigd.

  Van wie komt de vraag voor sinsod : van je vriendin of van je toekomstige schoonouders ?
  Misschien dat je als alternatief alle kosten van een groots huwelijksfeest betaalt.
  Misschien dat je toekomstige schoonouders een vorm van vergoeding wensen omdat jij hun dochter naar Nederland haalt. Je kunt hen eventueel een ticket naar Nederland aanbieden voor een korte vakantie.

 17. Con van Kappel zegt op

  Kan je maar een ding aanbevelen: Poot strak houden, geen Sinsod. Mocht dit tot problemen leiden met je schoonfamilie dan moet je je echt afvragen of je met deze relatie
  en familie verder moet. De vraag ligt dan voor of je de rol hebt van (tijdelijke) ATM of dat jij de man bent die dochterlief forever happy zal maken.

 18. Sir Charles zegt op

  Crimineel wil ik het ook zozeer niet noemen maar wat is dat toch dat veel westerse mannen door een Thaise vrouw helemaal weg kunnen zwijmelen, zo gewillig en nederig kunnen worden zou bijna zeggen tegen het onderdanige aan.
  Die bij wijze van spreken op hun oren gaan dansen of hun haren paars laten verven wanneer dat gevraagd wordt door hun Thaise geliefde en of haar achterban én ja meewerken aan een achterlijk gebruik zoals de sinsod.
  Vooropgesteld moet uiteraard een ieder zelf weten wat hij doet doch hoe men het ook wendt of keert en welke draai men er ook aan wil geven door het willen te romantiseren door allerlei aspecten aan te dragen rondom cultuur, geschiedenis en traditie blijft en is het niet anders dan het (af)kopen van een vrouw.
  Ook dat het eventueel voor de show is om de sociale omgeving tevreden te stellen met al of niet een (gedeeltelijke) teruggave doet daar in mijn beleving niets van af.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website