Lezersvraag: Geen Thais geboortebewijs, wat nu?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 juli 2021

Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin heeft voor emigratie naar Nederland alles verzorgt alle documenten opgevraagd en laten vertalen. Haar inburgeringsexamen gehaald. Hier een MVV en TEV gekregen van de IND. Nu nog inschrijven in de gemeente Almere voor een BSN-nr.

Dit is voor de medewerker bij de gemeente niet voldoende, er moet een origineel geboortebewijs bij zitten, dus geen inschrijving. En indien het niet binnen 3 maanden geregeld is, krijgen we een boete van ca 350€

Denk dat er toch wel meer mensen hun geboortebewijs zijn kwijtgeraakt en Thaise gemeenten geven alleen kopieën af, geen originelen meer. Dus wat nu?

Heeft iemand hier ervaring mee?

Groet,

Cor

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Lezersvraag: Geen Thais geboortebewijs, wat nu?”

 1. Rob V. zegt op

  Beste Cor,

  Die ambtenaar kent de regels blijkbaar niet en moet de wet BRP nog maar eens lezen… Een geboorteakte is niet persé nodig (maar wel handig en dus liever wel) voor inschrijving in de gemeente. Ik citeer even uit mijn dossier “immigratie Thaise partner”: “Inschrijving in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente kan namelijk op grond van de geboorteakte, de aangifte van de betrokkene of ambtshalve plaatsvinden zo stelt de wet Basisregistratiepersonen.”.
  a
  Voor een boete hoef je niet de vrezen. En je gemeente moet ZSM gewoon een BSN afgeven. Die BSN is namelijk voor veel zaken noodzakelijk, denk maar aan inschrijven bij de zorgverzekeraar.

  Wat betreft de geboorteakte: de Thaise gemeente kan een verklaring opstellen dat de akte verloren/vermist is gegaan en niet langer beschikbaar is. Uiteraard wel paspoort en 2 getuigen mee zoals dat in Thailand gaat. Die officiële verklaring laten vertalen naar het Engels (of Nederlands, Frans, Duits) en beiden laten legaliseren door het Thaise ministry fo foreign affairs en Nederlandse ambassade. Maar dat kun je rustig tijdens een toekomstig bezoek aan Thailand in orde brengen.

  Voor nu; je gemeente moet haar gewoon inschrijven, de gemeente moet dat zelfs binnen 5 dagen na aankomst doen (maar sommige gemeenten nemen dat niet zo nauw, wettelijke deadlines…).

 2. Carlos zegt op

  De ambtenaren die aan het loket zitten zijn niet volledig bevoegd. Bij een discussie vroeg ik om haar baas. Met enige tegenzin werd die er bij geroepen, en het feit dat ik een officiële aangifte deed,is voldoende om het te accepteren! Want op het doen van valse aangifte staan zware straffen. Dus inderdaad iemand die de wet net iets meer bestudeerd heeft erbij laten komen. In noodgeval afspraak met burgemeester of wethouder aanvragen ! Succes!

 3. Rob zegt op

  Ik zou eens aan de gemeente of ze jou je orginele geboorte akte kunnen meegeven.
  Nee natuurlijk niet je krijgt altijd alleen maar maximaal een gewaarmerkte uitdraai uit het burgelijke stand dossier, waarom zou dat in Thailand anders zijn zou ik vragen?

 4. Dick41 zegt op

  Beste Cor,
  mij is iets dergelijks overkomen in januari. Ik ben vorig jaar getrouwd in Thailand en geheel op instructie van de ambassade stukken laten vertalen, legaliseren bij Min. van Buitenlandse Zaken in Thailand en vervolgens bij de ambassade. Totale kosten incl. vliegreis CM naar BKK > Eur 500 en dagen bezig.
  Bij aankomst in NL geheel gezagsgetrouw naar gemeentehuis Hof van Twente waar ik woning heb en ingeschreven sta in BRP.
  De stukken m.b.t. tot mijn vrouw bestaan uit door beedigde vertaler vertaalde bewijs van (achter) naamsverandering van mijn vrouw, kopie-trouwakte met zegel van Ministerie aangevende Certified Copy alles bij elkaar gesealed met stempels etc. dus onverbrekelijk. Ambassade nogmaals apostilles erop met stempels. Leuker kunnen we het niet maken. Bij de afspraak op het gemeentehuis bekeek de dame aan het loket alles met grote achterdocht, draaide de stukken 5 keer om, betastte de papieren en zei vervolgens dat ze het niet kon accepteren. Waar zoekt u naar? Tekenen van echtheid, maar die zijn al afgegeven zie de apostilles, heb ik niets mee te maken, ik moet de orginelen hebben. Leest u Thai?
  Gevolg nu 6 maanden later nog steeds niet ingeschreven dus kan ik mijn vrouw ook niet laten overkomen.
  Klacht bij de gemeentesecretaris ingediend die vervolgens door dezelfde dame werd behandeld( lijkt wel SVB) en uiteraard afgewezen. Nu ligt het voor beroep bij een “Onafhankelijke Commissie van Onderzoek”.
  Als die het afwijst ga ik naar de Bestuursrechtbank. Zijn ze helemaal van de pot gerukt in NL? Waar is de ambassade dan nog goed voor?

  Groet,

  Dick41

 5. guido zegt op

  in het verleden had ik ook maar een copy deze laten legaliseren in buitenlandse zaken in Bangkok en dan beëdigd laten vertalen
  grtz
  guido

 6. Ad r zegt op

  Heb ook zo’n geintje gehad met de gemeente had het origineel geboorte bewijs achter gelaten was in het Thais hadden ze maar weggegooid of ik even naar Thailand kon om een nieuw te halen tijdens de vakantie naar de gemeente geweest in Thailand waar ze met de geboorte was aangegeven was geen enkel probleem wordt hier geaccepteerd

 7. Frans zegt op

  Cor,

  Je kunt bij de kantonrechter in Nederland een vervangende geboorteregistratie krijgen.
  Deze koste in 1995 fl80,- en kan voor alles gebruikt worden. In mijn geval was dat voor een huwelijk in Nederland. Denk wel dat je moet kunnen overleggen dat er alles aangedaan is om de originele te verkrijgen in Thailand. De ambtenaar van de gemeente heeft mij hiermee geholpen.

  Succes,
  Frans

 8. Dave zegt op

  Toen mijn vrouw in 2014 definitief naar Nederland kwam, stonden we ook bij de gemeente. Had toen het volledig IND dossier bij me inclusief een vertaalde en gecertificeerde kopie van de geboorte akte.

  Deze was dus al door de Nederlandse ambassade en de IND gecontroleerd en akkoord bevonden. Maar daar nam de ambtenaar van de gemeente Veldhoven geen genoegen mee. Hij wilde perse de orginele geboorteakte. Ik dacht nog daar gaan we dan, dat wordt een reis naar Thailand om dit op te halen.

  Gelukkig was mijn vriendin zo slim geweest om de orginele geboorteakte mee te nemen vanuit Thailand.
  Ik stond dus enkele dagen later wederom bij de gemeente met een gelamineerd Thais geboortebewijs.
  Mijn inziens een vodje en natuurlijk alleen in het Thais. De ambtenaar nam het aan en ik wilde hem nog de vertaalde en gecertificeerde kopie geven. Deze had hij echter niet nodig, hij zal wel Thais hebben kunnen lezen.

  Op mijn vraag of ik als ik in de toekomst nog andere papieren nodig had om te willen trouwen werd ontkennend gereageerd. Zij was nu ingeschreven in de burgerlijke stand, dus een huwelijk was geen probleem.

  Je raad het al. Vijf jaar later stonden we bij de gemeente om in ondertrouw te gaan en jawel graag het originele geboorte certificaat. Met een diepe zucht dit afgegeven ,waarna ze het 2 weken lang gingen onderzoeken voordat we in ondertrouw konden gaan.

 9. Pieter zegt op

  Het is in Almere sowieso een puinhoop bij de afdeling burgerzaken. Oorzaak: een nieuw IT-systeem dat het niet doet. Het zou me niets verbazen als inschrijving en afgifte van een BSN daarom niet lukt.
  Bron: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/243591/marechaussee-overspoeld-door-almeerders-voor-nooddocument


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website