Lezersvraag: Gaat de Thaise overheid belasting heffen op honden en katten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 november 2019

Beste lezers,

Is het waar dat de overheid belasting gaat heffen op honden en katten? Het zou 450 baht zijn per hond zijn. Wat met de vele straathonden en katten?

Groet,

Rudo

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Gaat de Thaise overheid belasting heffen op honden en katten?”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Ik heb er eigenlijk nog niet direct wat van vernomen of gelezen, maar ik sta wel volledig achter het idee.

  Als dierenliefhebber vind ik dat er best wat meer verantwoordelijkheid mag gelegd worden bij de bezitters van dieren.
  O.a. een hondenpaspoort met de naam van de eigenaar van de hond, een chipnummer en welke de nodige verplichte inentingen vermeldt, mag men wat mij betreft best verplicht invoeren….
  Ja, ik weet het…TIT, maar dromen mag toch he 😉

  En dan jammer voor die dieren die dan plotseling geen eigenaar meer zouden hebben, maar dan vind ik dat ze die dieren moeten laten inslapen. Met sommige dieren heb ik echt medelijden, dat verlossen uit hun lijden nog de beste oplossing is.

  Minder, maar wel geregistreerde, honden zal Thailand ook veiliger maken. In sommige buurten durf je gewoon niet meer langs als gewone wandelaar/jogger/fietser, zonder angst aangevallen te worden door roedels. Het zal ook wel het uitbreken van (levensbedreigende) ziekten voor de mens zoals o.a. hondsdolheid ook wel inperken.

 2. ruud zegt op

  Als de overheid belasting gaat heffen van 450 Baht per hond, of kat, zullen er weinig huisdieren overblijven in het dorp.
  Het zal waarschijnlijk wel uitdraaien op een rattenplaag dan.
  Zeker sinds ze besloten hebben, om de waterafvoer via een riool (een uitgegraven betonnen goot voorzien van deksels met gaten) aan twee kanten van de weg te maken.
  Daarin stikt het van de ratten, kakkerlakken en in de regentijd muggen.

  De mensen groeven voor die tijd een greppel langs de weg, dat hadden ze nu van beton moeten doen.
  Een weg die naar opzij iets afloopt, en een brede ondiepe betonnen greppel, van een paar centimeter diep.

  Het dorp ligt hoger dan de omringende rijstvelden (door generaties ijverige boeren die de rijstvelden uitgroeven en hun huizen op de hogere uitgegraven aarde bouwden), dus dat water stroomt wel weg.

  Dat water moest ooit naar de watervoorraad van het dorp stromen, maar waarschijnlijk zijn ze er nu achter, dat water met zeepresten en ander keuken afval niet erg geschikt is om toe te voegen aan de watervoorraad.

  Nu stroomt het dus naar de rijstvelden, tot groot verdriet van de eigenaars van de velden, waar dat vervuilde water – inclusief dode ratten – terecht komt.

 3. Sjaak S zegt op

  Honden en katten belasting? Ja, wie gaat dat betalen? Sommigen hebben amper wat voor hun dieren over en laten ze eerder kreperen dan naar een arts te gaan.
  Er zijn genoeg mensen die welke iedere dag whisky zuipen, maar de 350 Baht per jaar voor vuilnisafvoer te duur vinden.
  Misschien dat dit in de steden werkt, maar van het grootste deel van de bevolking diens honden zelf eten moeten zoeken, zal hoogstwaarschijnlijk niks komen.

 4. GeertP zegt op

  Dat er een probleem is met zwerfhonden zal niemand ontkennen,wil je hier wat aan doen dan is het invoeren van een belasting het domste wat je kunt doen.
  Honden zullen massaal gedumpt worden en het probleem alleen maar groter maken.
  Een steralisatie progamma is de beste oplossing,maar dat gaat geld kosten en zal ten koste gaan van belangrijkere problemen waar Thailand mee kampt,zoals de grote buitenlandse dreiging die een abnormale verhoging van het defensie budget rechtvaardigt.

 5. teun zegt op

  Het zal wel een gerucht zijn of anders een proefballonnetje van een ambtenaar met acute aanval van “creativiteit”.
  Zo’n belasting is niet te handhaven. Hoe spoor je eigenaren van honden op? Je ziet een hond lopen en vragen naar NAW-gegevens van zijn baas? Een kliklijn openen is misschien nog het makkelijkste. Echter, de klikker zal zich wel 3 x bedenken.
  Kortom: komt niks van terecht.

 6. John Chiang rai zegt op

  Persoonlijk heb ik ook nog niets vernomen van deze nieuwe belasting die op het eerste gezicht natuurlijk geen verkeerde is.
  Op het eerste gezicht, omdat alles ook zijn controle benodigd,en met dit laatste heb ik gezien de handhaving en nakoming van andere regels en wetten zo mijn twijfel.
  Denk dat velen op het land zullen proberen om hun huisdier niet te laten registreren,zodat ze hoogstens nog een z.g.n. zwarte houder zullen zijn.
  Mocht dit laatste niet mogelijk zijn,zodat ze toch verplicht worden om deze belasting te betalen,zullen velen die nu reeds iedere Baht moeten omdraaien overwegen om hun huisdier gewoon uit te zetten.
  Ik hoop dat ik het mis heb,maar vrees dat nog meer als nu reeds,honden ergens als een zwerfhond zullen eindigen.

 7. Dirk zegt op

  En moesten ze nu eens de bevolking met rust laten ipv allemaal regeltjes, voorschriften etc…

  Kijk naar Nederland: ambras met de klimaatcrisis, stikstof en nu een hoop beestjes in de ondergrond !

  Als men het iets overdrijft, was de oertijd nog de beste tijd ! Klimaat zelfde als nu, geen stikstof en zeer grote beesten waar heel het dorp van at. En kindjes maken was het plezier (nu nog) !

  Met altijd maar: het is voor je veiligheid !

  Zeilsport is prachtig maar het weder kan omslaan: dus gebruik je verstand, maar niet met mate !

  Dirk De Witte

 8. John Janssen zegt op

  Iedere buitenlander die een hond heeft moet hiervoor een “tm 30 dog” formulier invullen en inleveren bij de Thaise immigratie. De hondenbelasting voor farang is vervolgens 450 baht. De hondenbelasting voor Thaise mensen is 45 baht en Thaise ambtenaren zijn vrijgesteld van belasting.

 9. lung addie zegt op

  In Belgenland heeft zo een belasting ook bestaan, in Nederland weet ik niet. Ik herinner me nog goed, in mijn jeugd kwam de veldwachter (de Champetter) deze belasting jaarlijks innen. Er werd aan de eigenaars van een hond op gewezen dat ze hun hond op hun eigen erf moesten houden. Voor katten bestond deze taks niet. Een kat werd beschouwd als ‘vrij dier’. Er was ook een probleem, net als in Thailand, voordien met loslopende honden welke zich ongebreideld voortplantten en voor veel overlast zorgden. Enkele jaren na het invoeren van deze hondentaks was het probleem wel grotendeels opgelost. Loslopende honden werden gevangen en deze welke zich niet lieten vangen werden door de jagers neergeschoten. Jaren later werd deze taks afgeschaft daar die meer kosten dan baten meebracht, doch het probleem werd wel degelijk opgelost. Nu is registratie van een hond met een chip verplicht en dat werkt ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website